Da li je drzava Bosna i Hercegovina centralizirana, unitarizirana ili slozena drzava?

Post Reply
Novi_Nick

#1 Da li je drzava Bosna i Hercegovina centralizirana, unitarizirana ili slozena drzava?

Post by Novi_Nick »

Unitarna država

Jednostavna ili unitarna država je izraz koji se koristi za svaku onu državu koja u državnopravnom, odnosno ustavnopravnom smislu predstavlja nedjeljivu cjelinu, odnosno u kojoj postoji samo jedna vlast koja je nositelj državnog suvereniteta.

Unitarne države kroz proces devolucije mogu svojim određenim dijelovima dati autonomiju na lokalnoj i regionalnoj razini, ali tako stvoreni entiteti se, bez obzira na eventualan sadržaj njihovih ovlasti, ne smatraju državama, pa se ni takve države ne smatraju federacijama.

Većina država u današnjem svijetu, uključujući Evropu, su unitarne države, što se objašnjava činjenicom da je većina njih relativno malena po površini i broju stanovnika, te stoga nema potrebe za pretjeranom decentralizacijom. S druge strane, velike države su u pravilu federacije, pri čemu NR Kina predstavlja izuzetak.

Centralizam
Unitarizam
Složena država
Last edited by Novi_Nick on 06/01/2026 03:33, edited 1 time in total.
dr_Evil

#3 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by dr_Evil »

Novi_Nick wrote: 18/12/2025 05:39 Politicki predstavnici Srba iz entiteta Srpska sa SNSD i Miloradom Dodikom na celu optuzuju ProBosance i Bosance Bosnjake da hoce da stvore unitarnu drzavu Bosnu i Hercegovinu?! LAZ

Politicki predstavnici Hrvata iz entiteta FBiH sa HDZ i Covicem na celu optuzuju ProBosance i Bosance Bosnjake da hoce da stvore unitarnu drzavu Bosnu i Hercegovinu?! LAZ

Politicki predstavnici ProBosanaca i Bosanaca Bosnjaka iz entiteta FBiH izjavljivali su od Dejtona do danas da ne zele da stvaraju nikakvu unitarnu drzavu Bosnu i Hercegovinu. Oni zele demokratsku, multikulturnu i multireligioznu drzavu Bosnu i Hercegovinu.

Ovdje se cijelo vrijeme radi o lazima i zamjeni teza. Entitet Srpska sa SNSD i Miloradom Dodikom na celu imaju u tom entitetu unitarnu vlast koja je Bosance Bosnjake stavila pod svojevrsni apartheid

Na dijelu teritorije entiteta FBiH koji je pod HDZ i Dragana Covica je unitarna hrvatska vlast koja je ProBosance i Bosance Bosnjake stavila pod svojevrsni apartheid.

Jedini politicki pluralizam, konstitutivnost naroda, demokratija, multikulture i multireligije je jedino na dijelu teritorije entiteta FBiH gdje su ProBosanci i Bosanci Bosnjaci u vecini.
BiH jeste unitarna drzava, da nije unitarna znacilo bi da je federacija.

Moze se postaviti pitanje da li je BiH centralizovana drzava, to nije, niti iko je pokusava napraviti istom.

Dakle opstanak unitarne drzave jeste borba, zato se i proziva oko toga.

Uskladite toplomjere. Ako BiH nije unitarna drzava onda je Vucic upravu kada kaze da postuje teritorijalni integritet, ali da je suverenitet podijeljen pa ga ne moze postovati.
Novi_Nick

#4 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by Novi_Nick »

Unitarna država

Jednostavna ili unitarna država je izraz koji se koristi za svaku onu državu koja u državnopravnom, odnosno ustavnopravnom smislu predstavlja nedjeljivu cjelinu, odnosno u kojoj postoji samo jedna vlast koja je nositelj državnog suvereniteta.

Unitarne države kroz proces devolucije mogu svojim određenim dijelovima dati autonomiju na lokalnoj i regionalnoj razini, ali tako stvoreni entiteti se, bez obzira na eventualan sadržaj njihovih ovlasti, ne smatraju državama, pa se ni takve države ne smatraju federacijama.

Većina država u današnjem svijetu, uključujući Evropu, su unitarne države, što se objašnjava činjenicom da je većina njih relativno malena po površini i broju stanovnika, te stoga nema potrebe za pretjeranom decentralizacijom. S druge strane, velike države su u pravilu federacije, pri čemu NR Kina predstavlja izuzetak.

Centralizam
Unitarizam
Složena država
peca777

#5 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by peca777 »

Protektorat je najbolji odgovor
Edin H.

#6 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by Edin H. »

Suverena, cjelovita, jedinstvena, nedjeljiva i međunarodno priznata rekoše na početku rata, tako da je to primarno. :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by Truba »

da citiram profu fizike 1995
bosna cijela iz tri dijela :D
Danguba

#8 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by Danguba »

Truba wrote: 18/12/2025 11:47 da citiram profu fizike 1995
bosna cijela iz tri dijela :D
Pametan neki profa da je ‘95 znao za distrikt Brcko.

Sta umaju susjedi/komsije trebamo i mi prepisati dobre prakse i urediti drzavu na isti nacin
broj dva

#9 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by broj dva »

Da je Bosna na Tinderu status bi bio "it is complicated"
Haris.ba

#10 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by Haris.ba »

Novi_Nick wrote: 18/12/2025 10:32 Unitarna država

Centralizam
Unitarizam
Složena država
Koja drzava ima vise vlasti koje su nosioc drzavnog suvereniteta?
4L0n3

#11 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by 4L0n3 »

Nijedno ni drugo. Ustav je hrpa govana, bilo kakav obris demokratije biva posran etnokratskim sranjem. Samo potencijal za blokade svega i svaceg, ili za kmecanje u strazburu o “majorizaciji” i bla bla bla.

Ustav glat diskriminise gradjane, u kojoj to demokratskoj drzavi ima ?

Parlamentarna etnokratija, mada i to je na dugom stapu jer drzava ne moze postojati bez suverenosti. Najbolje receno, BiH uopste nije nikakva formirana drzava.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by _BataZiv_0809 »

@anex 🔒🔒🔒

Pitanje iz naslova je glupo i nelogicno

Kao da pitas je li jabuka voce ili krokodil
dr_Evil

#13 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 18/12/2025 12:02
Novi_Nick wrote: 18/12/2025 10:32 Unitarna država

Centralizam
Unitarizam
Složena država
Koja drzava ima vise vlasti koje su nosioc drzavnog suvereniteta?
I da i ne. Francuska revolucija nam je dala da je narod, a ne vladar nosioc suvereniteta. Ali mi izborima prenosimo svoj suverenitet na njih, to jest kako dosli tako mogu i otici, ali ebi ga, mogu i ustav izmijeniti ako zele ;). It's complicated sto bi rekli.

Ko je nosioc suvereniteta u drzavi koja nema naciju? Yugoslavia without Yugoslavs, U tome vam govorim :D

Da se ne lazemo, BiH jeste komplikovana sa ovim wannabe ustavom koji ima, ima obrise federalizacije, ali moje skromno misljenje kao laika je da je ona zapravo jos uvijek unitarna

https://worldpopulationreview.com/count ... ry-states
Zacudjujuce po ovome Srbija to nije :D, ali vjerujem da je to zbog Kosova nece ovi da se uvlace u probleme. Wikipedia kaze da BiH nije na listi unitarnih - vjerujem da je to djelo sluzbe, a da nasi nisu skuzili uopste.

Jel ima iko ovdje da smatra da je Novi_Nick zapravo samo bot, ali klix bot, samo neke svoje izjave i teme gura :D
Haris.ba

#14 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 18/12/2025 12:12 Ko je nosioc suvereniteta u drzavi koja nema naciju? Yugoslavia without Yugoslavs, U tome vam govorim
Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu zajedničke borbe i slobodno izražene volje u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, u kojoj u interesu svakog naroda posebno i svih zajedno ostvaruju i obezbeđuju: • socijalističke društvene odnose i zaštitu socijalističkog društvenog sistema, • nacionalnu slobodu i nezavisnost, •
bratstvo i jedinstvo naroda i solidarnost radnih ljudi,
• mogućnosti i slobode za svestrani razvitak ljudske ličnosti i za zbližavanje ljudi i naroda u skladu s njihovim interesima i težnjama na putu stvaranja sve bogatije kulture i civilizacije socijalističkog društva,
• ujedinjavanje i usklađivanje napora na razvijanju materijalne osnove društvene zajednice i blagostanja ljudi,
• udruživanje sopstvenih stremljenja s naprednim težnjama čovečanstva, • jedinstvene osnove privrednog i političkog sistema radi ostvarivanja zajedničkih interesa i ravnopravnosti naroda i ljudi,
Radni ljudi i narodi Jugoslavije ostvaruju svoja suverena prava u federaciji kad je to u zajedničkom interesu ovim ustavom utvrđeno, a u svim ostalim odnosima — u socijalističkim republikama.
Naziv za narod koji ima svoju drzavu je nacija.

Borisav Jovic se 90ih slomio objasnjavajuci da se ovdje narod mislilo bukvalno na etnicitet. Pa ti sad vidi ko je na kraju bio u pravu.
dr_Evil

#15 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Unitarna drzava?

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 18/12/2025 12:30
dr_Evil wrote: 18/12/2025 12:12 Ko je nosioc suvereniteta u drzavi koja nema naciju? Yugoslavia without Yugoslavs, U tome vam govorim
Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu zajedničke borbe i slobodno izražene volje u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, u kojoj u interesu svakog naroda posebno i svih zajedno ostvaruju i obezbeđuju: • socijalističke društvene odnose i zaštitu socijalističkog društvenog sistema, • nacionalnu slobodu i nezavisnost, •
bratstvo i jedinstvo naroda i solidarnost radnih ljudi,
• mogućnosti i slobode za svestrani razvitak ljudske ličnosti i za zbližavanje ljudi i naroda u skladu s njihovim interesima i težnjama na putu stvaranja sve bogatije kulture i civilizacije socijalističkog društva,
• ujedinjavanje i usklađivanje napora na razvijanju materijalne osnove društvene zajednice i blagostanja ljudi,
• udruživanje sopstvenih stremljenja s naprednim težnjama čovečanstva, • jedinstvene osnove privrednog i političkog sistema radi ostvarivanja zajedničkih interesa i ravnopravnosti naroda i ljudi,
Radni ljudi i narodi Jugoslavije ostvaruju svoja suverena prava u federaciji kad je to u zajedničkom interesu ovim ustavom utvrđeno, a u svim ostalim odnosima — u socijalističkim republikama.
Naziv za narod koji ima svoju drzavu je nacija.

Borisav Jovic se 90ih slomio objasnjavajuci da se ovdje narod mislilo bukvalno na etnicitet. Pa ti sad vidi ko je na kraju bio u pravu.
Ne bih se ja zakleo u tu tvoju definiciju, nemamo jedinstvenu definiciju nacije u svijetu, ovisno koji model gledas, ali po najblizim definicijama nasih gospodara svijeta nacija je drzava. Po ovom nasem usvojenom modelu, sto ga eto neki nazivaju germanskim nesto je drugo.

Eh sad, ne znam ko je na kraju bio upravu, ali znam da imamo problem definitivno. Jedno su zelje, filozofije, teorija, pozivanje na pravo, a nazalost drugo je deder ti taj papir kad dodje stani pani.

Ja zastupam tezu da je svaki drzavljanin BiH ujedno i nacionalno BiH, znam jer sam dovoljno ispunio formulara po svijetu da znam ako putujem sa BH pasosom u rubriku nationality mogu staviti samo BIH. Ali to je zato jer se prilagodjavam modelu gospodara svijeta, modelu koji gura vecina civilizacije danas.

Isto tako shvatam da neki drugi guraju model da su narodi=nacije nositelji suvereniteta, i prema tome BiH mora biti unija nacija, a svaka nacija koja ima kompaktan teritorij ima pravo na republiku. Kod nas su teritorije ciste.

I zato sto sve to znam, znam da nista ne znam pa se ne uvlacim mnogo u te rasprave.

Ali Novi_Nick je zasigurno bot sa LLM :D

P.S. prepravio sam naziv teme, demoktratska i unitarna se ne iskljucuju. Ako bude ko odgovarao nek isto prepravi naziv.
Haris.ba

#16 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 18/12/2025 12:45 Ne bih se ja zakleo u tu tvoju definiciju, nemamo jedinstvenu definiciju nacije u svijetu, ovisno koji model gledas, ali po najblizim definicijama nasih gospodara svijeta nacija je drzava. Po ovom nasem usvojenom modelu, sto ga eto neki nazivaju germanskim nesto je drugo.
Pa valjda pricamo o Bosni?

Da je nacija drzava, drzava bi se zvala nacija, a ne drzava.

Vidi ovako. Jesu li Jevreji u Bosni nacija? A, Jevreji imaju svoju nacionalnu drzavu Izrael?

Iz ugla ustava BiH nisu nacija, jer postoje samo 3 nacije koje su narodi koji Bosnu smatraju svojom.
dr_Evil wrote: 18/12/2025 12:45 Ja zastupam tezu da je svaki drzavljanin BiH ujedno i nacionalno BiH, znam jer sam dovoljno ispunio formulara po svijetu da znam ako putujem sa BH pasosom u rubriku nationality mogu staviti samo BIH. Ali to je zato jer se prilagodjavam modelu gospodara svijeta, modelu koji gura vecina civilizacije danas.
To nationality ti je drzavljastvo. To je posljedica americkog uticaja koji koristi tzv.francuski pojam nacije. Mi koristimo tzv.germanski. Zato se kod nas razlikuje drzavljastvo i nacionalnost.
dr_Evil

#17 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Unitarna drzava?

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 18/12/2025 13:03
dr_Evil wrote: 18/12/2025 12:45 Ne bih se ja zakleo u tu tvoju definiciju, nemamo jedinstvenu definiciju nacije u svijetu, ovisno koji model gledas, ali po najblizim definicijama nasih gospodara svijeta nacija je drzava. Po ovom nasem usvojenom modelu, sto ga eto neki nazivaju germanskim nesto je drugo.
Pa valjda pricamo o Bosni?

Da je nacija drzava, drzava bi se zvala nacija, a ne drzava.

Vidi ovako. Jesu li Jevreji u Bosni nacija? A, Jevreji imaju svoju nacionalnu drzavu Izrael?

Iz ugla ustava BiH nisu nacija, jer postoje samo 3 nacije koje su narodi koji Bosnu smatraju svojom.
dr_Evil wrote: 18/12/2025 12:45 Ja zastupam tezu da je svaki drzavljanin BiH ujedno i nacionalno BiH, znam jer sam dovoljno ispunio formulara po svijetu da znam ako putujem sa BH pasosom u rubriku nationality mogu staviti samo BIH. Ali to je zato jer se prilagodjavam modelu gospodara svijeta, modelu koji gura vecina civilizacije danas.
To nationality ti je drzavljastvo. To je posljedica americkog uticaja koji koristi tzv.francuski pojam nacije. Mi koristimo tzv.germanski. Zato se kod nas razlikuje drzavljastvo i nacionalnost.
Sve smo isto definisali i slozili se - samo se ebi ga ne slazemo oko zakljucka. Dakle usvojili smo germanski model(slazemo se), francuski je ujedno i USA model "koje je napisalo" nas ustav(slazemo se).

Dakle organizacija se zove United Nations(slazemo se valjda), valjda smo onda mi po pravdi boga federacija ako je tako, unija nacija, i onda cemo se valjda po pravdi boga raspasti, Novak vec sampanjac otvorio. Ako je tvoja logika kako tvrdis da je etnija=nacija.

Nedostajuca karika je da mora biti nationality=drzavljanstvo(sto se slazes da je franucski), i da po logici mora postojati BH nacija bez obzira na etniju ili narodnost ako zelis ;)

Ali ne brini, evo kako vidimo citava se akademska zajednica Bosnjaka svadja oko toga, dok ostali akademici sute i smiju se iz coska. Njima je jasno o cemu se radi kao dan.

Mi smo u pravnom vakumu. Jer pozivali se mi na svapsku definiciju ili ne, Svabe su izjednacile drzavljnastvo i nacionalnost. MI pricamo o modelu iz 1935-e, koji vjerujem nije pravno valjan desetljecima, ali ja sam samo bedreweisser ili kako vec svabe pisu :D
German nationality law details the conditions by which an individual is a national of Germany. The primary law governing these requirements is the Nationality Act, which came into force on 1 January 1914. Germany is a member state of the European Union (EU) and all German nationals are EU citizens.
Haris.ba

#18 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by Haris.ba »

Ne kazem da nisam u krivu, jer Njemacki mi je relativno los, ali zakon koji se zove

Staatsangehörigkeitsgesetz

u nazivu nema zakon o nacionalnosti, vec zakon o drzavljastvu (staat/state). Isto ko i nas zakon.

§ 1
Deutscher im Sinne dieses Gesetzes ist, wer die deutsche Staatsangehörigkeit besitzt.

U clanu jedan definira Njemca kao nekoga ko ima njemacko drzavljastvo. Ali, to je drzavljanin Njemac, nije pripadnik njemackog naroda.

Njemci izbjegavaju koristenje rijeci nationalitat valjda iz razumljivih razloga.
dr_Evil

#19 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by dr_Evil »

Ali @Haris.ba, Hare druze, Bosna je ovo potpisala prije 20 godina:

https://rm.coe.int/168007f2c8
Article 2 – Definitions
For the purpose of this Convention:
a "nationality" means the legal bond between a person and a State and does not indicate
the person's ethnic origin
I meni nije jasno da se malo vise na ovo ne pozivamo. To jest nacionalnost je ugovor izmedju drzave i gradjanina, i svaki gradjanin je nacionalno BH bez obzira na etnicitet.
Haris.ba

#20 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 18/12/2025 13:43 Ali @Haris.ba, Hare druze, Bosna je ovo potpisala prije 20 godina:

https://rm.coe.int/168007f2c8
Article 2 – Definitions
For the purpose of this Convention:
a "nationality" means the legal bond between a person and a State and does not indicate
the person's ethnic origin
I meni nije jasno da se malo vise na ovo ne pozivamo. To jest nacionalnost je ugovor izmedju drzave i gradjanina, i svaki gradjanin je nacionalno BH bez obzira na etnicitet.
Kada ucis pojam drzavljanstva, onda ces naci da je to pravna veza (bond je veza, nema covjek ugovor sa drzavom) izmedju osobe i drzave.

I zato drzavljanstvo ne odredjuje etnicitet. Pa, tako je i kod nas.

To sto smo mi potpisali se zove Evropska konvencija o drzavljastvu iz 1997.
Ono sto zabunu stvara jeste sto su zvanicni jezici konvencije engleski i francuski.

Ali, pogledaj npr.Zakon kojim je potvrdjenja ta konvencija u Hrvatskoj. Eto, njima ne bi problem bio to nazvati Konvencija o nacionalnosti. Ali, i kod njih je to Konvencija o drzavljanstvu.
Novi_Nick

#21 Re: Da li je drzava Bosna i Hercegovina Demokratska ili Unitarna drzava?

Post by Novi_Nick »

Haris.ba wrote: 18/12/2025 13:38 Ne kazem da nisam u krivu, jer Njemacki mi je relativno los, ali zakon koji se zove

Staatsangehörigkeitsgesetz

u nazivu nema zakon o nacionalnosti, vec zakon o drzavljastvu (staat/state). Isto ko i nas zakon.

§ 1
Deutscher im Sinne dieses Gesetzes ist, wer die deutsche Staatsangehörigkeit besitzt.

U clanu jedan definira Njemca kao nekoga ko ima njemacko drzavljastvo. Ali, to je drzavljanin Njemac, nije pripadnik njemackog naroda.

Njemci izbjegavaju koristenje rijeci nationalitat valjda iz razumljivih razloga.
Jedino je drzava Bosna i Hercegovina vlasnik i nosilac drzavnog suvereniteta, koji je neotudjiv, neprenosiv i nedjeljiv. Tako je drzava Bosna i Hercegovina primljena u Ujedinjene Nacije. Na popisu stanovnistva stoji drzavljanstvo i etnicke zajednice, pa ce tako svaki pojedinac pod drzavljanstvo upisati BiH a pod etnicke zajednice naziv etnicke zajednice kojoj pripada. Primjer Bosnjak, Srbin, Hrvat, Slovenac, Nijemac itd. Pojedinac iz mjesanog braka kao primjer iz dvije razlicite etnicke zajednice, moze izabrati i upisati jedno od etniciteta roditelja ili zajedno obadva.
Post Reply