Jebem li ga Karanana, da ti nije neko hakovao profil?
Znam da na Mjesecu nema Tracy Llords, ali obicno malo bolje istrazis...?
Nemam dokaze ni za, ni protiv, ali na neka tvoja pitanja si mogao sam sebi odgovoriti, barem teortski...
Ako istrazis objavljeni nacin (navodnog) slijetanja/polijetanja, dio ti se sam namece.
Dio koji je letio prema Mjesecu iz Zemljine orbite je imao 4 odvojiva modula. Kad su uhvatili mjesecevu orbitu, veci dio, modul za povratak je ostao kruziti oko Mjeseca. Manja 2 modula lunarna, su isla dole, zajedno. Od toga je donji bio sa onim amortizer nogama za slijetanje. Raketni motori se tu dijele na marsevske, kocione, i stabilizacione, s tim da su ovi zadnji impulsni, dakle rade tap-tap-tap-tap, na po djelice sekunde... Ono sto ja gledah iz te tehnike je da je glavno kocenje motorom pred slijetanje bilo na > 2-3 sekunde prije tla, da ga uspori na npr. par m/s, sto one noge mogu amortizovati...
Na povratku sa Mjeseca samo je gornja 1/4 polijetala nazad na onaj dio za povratak. Dakle trebala je imati goriva za par minuta ciljanja za spajanje nakon impulsnog polijetanja. Taj mlaz iz motora je svakako odvajao metal od metala, sve sto je moglo nagoriti je dio koji je (valjda) ostao gore... Nakon spajanja sa majkom za povratak na Zemlju taj veliki komad ih je vracao nazad, i on je imao i vise prostora i goriva, i motore jace od (samo) impulsnih.
Kada su dosli u Zemljinu orbitu pred slijetanje, sve sto im ne treba, je odvojeno od kapsule za povratak sa keramikom oZdol, i padobranima... Dakle onaj dio lunarnog modula kojim su se digli s Mjeseca+transportni koji ih je vratio kuci su nakon odvajanja gorili u atmosferi do pada u Pacific, a kapsula je slican put prosla ali navodno nije izgorila ako je sve bilo OK, zbog te zastite, i ako bi se otvorili padobrani, slijetali su na vodu. Dakle taj dio koji ih je vracao kuci je bio mozda 1/10 velicine dijela kojim su posli prema Mjesecu (nakon raketolansiranja)...
Ovo je sve naravno teorija za koju nemam dokaza, ali objasnjava zamisljeni nacin rada koji ima smisla za ne nositi sa sobom vise ono sto ne trebas, i/ili vracati samo onoliko koliko moras... Da li je to bilo zaista tako, ne znam, ali teoretski ovo pije vode.