Na otvaranje ove teme sam ponukan zbog onog s čime BIH kuburi još od 1991. godine kada raspadom SFRJ ničim izazvana biva na neki način prinuđena da krene putem osamostaljenja ili da ostane uz Srbiju.
U proces osamostaljenja se ušlo bez ikakvog koncepta i strategije, sa ove distance donekle i razumljivo jer se do zadnjeg minuta vjerovalo da SFRJ moze opstati kao nekakva konfederacija što bi za BIH u tom trenutku bilo i najbolje rješenje, bar privremeno.
Ali kakvo je opravdanje da danas, 25 godina poslije, nema nijedne kvalitetne politološke studije, da li je moguće, kako, riješiti najgoruće probleme koje leže u samoj esenciji BIH kao viseetnicke zemlje, a koji su se kao takvi iskristalizali u potpunosti u posljednje dvije decenije.
Think tank, zovite tu agenciju, institut kako hocete, po mogucnosti da bude sastavljena iskljucivo od domacih nestranackih ljudi (iskustvo sa stranim exprertima je porazno), koja anticipira moguce probleme u funkcionisanju zemlje, daje potencijalna rjesenja prije nego što očekivani problem iskrsne.
Ja koliko znam, jedino kvalitetno ko je nešto radio na tu temu je od strane Nerzuka Ćurka.
Da li je BIH potreban Institut za strateške studije ?
-
iz zadnje klupe
- sebija
#2 Re: Da li je BIH potreban Institut za strateške studije ?
Kad ode SDA onda vrijedi praviti takvo nešto, ali ako oni uđu u to onda nam je zagarantovana brža propast.
U svakom slučaju vrijedna ideja i tema.
U svakom slučaju vrijedna ideja i tema.
-
razonoda
#3 Re: Da li je BIH potreban Institut za strateške studije ?
hmmmmmmmmm, mozda je tu tih 100,000 radnih mjesta.Ceka se GASI da izdje iz zatvora kao iskusan menadjerski guru. 
- JohnnyS
#4 Re: Da li je BIH potreban Institut za strateške studije ?
Čemu raditi konkurenciju Krugu 99 i njihovim legendarnim sećijama?