Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Moderator: anex
-
uzgajivac
#1 Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Da li je tacna tvrdnja Svjetske banke? Citat: "BiH prema uvjetima poslovanja među najgorima na svijetu."
http://www.klix.ba/biznis/bih-prema-uvj ... /131029059
Cudno, jer Bosna i Hercegovina ima fantasticne uvjete za otvaranje proizvodnje, za strane kompanije. Jednostavno poredeci, nije potrebno da otvaraju pogone u zemljama bivseg istocnog bloka, kod nas je jeftinija:
- struja,
- radna snaga,
- zakup poslovnog prostora,
- energenti za grijanje,
- itd.
Dakle, jesmo li povoljni?
Cudno, jer Bosna i Hercegovina ima fantasticne uvjete za otvaranje proizvodnje, za strane kompanije. Jednostavno poredeci, nije potrebno da otvaraju pogone u zemljama bivseg istocnog bloka, kod nas je jeftinija:
- struja,
- radna snaga,
- energenti za grijanje,
- itd.
- respo
#2 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
nismo da bi otvorili firmu treba ti 3 mjeseca dok u drugim zemljama treba 10 dana
pored placanja drzavi ovdje je potrebno i platiti kojekakvim civijama u tim opstinama ili ministarstvima
a ministarstava ima najmanje 15 pa dok skontas koji je nadlezan treba ti jos dodatnih mjesec
cijene energenata osim struje su iste ako ne neke i vece nego u drugim drzavama
znaci nismo povoljni jer da jesmo vec bi bili ovdje
ovi koji otvaraju ovdje su izgleda zesci mazohisti
pored placanja drzavi ovdje je potrebno i platiti kojekakvim civijama u tim opstinama ili ministarstvima
a ministarstava ima najmanje 15 pa dok skontas koji je nadlezan treba ti jos dodatnih mjesec
cijene energenata osim struje su iste ako ne neke i vece nego u drugim drzavama
znaci nismo povoljni jer da jesmo vec bi bili ovdje
ovi koji otvaraju ovdje su izgleda zesci mazohisti
- madner
#3 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Radna snaga je skuplja, imamo vece plate nego vecina istocnog bloka.uzgajivac wrote:Da li je tacna tvrdnja Svjetske banke? Citat: "BiH prema uvjetima poslovanja među najgorima na svijetu."
- struja,
- radna snaga,
- energenti za grijanje,
- itd.
Sto je ujedno i najbitnija stavka.
-
korisnik101
#4 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Evo uzmi primjer Bugarske.uzgajivac wrote:Da li je tacna tvrdnja Svjetske banke? Citat: "BiH prema uvjetima poslovanja među najgorima na svijetu."
- struja,
- radna snaga,
- energenti za grijanje,
- itd.
Radna snaga nam je skoro duplo skuplja.
Poslovni prostor je skuplji.
Energenti za grijanje (plin, drvo, itd) je skluplji.
-
uzgajivac
#5 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
prosjecna plata nije cijena radne snage. ili neka se javi onaj ko ima 850.- KM sa srednjom strucnom spremom. recimo da kod nas plata zaposlenog koji ima SSS iznosi 250.- eura, da li je u Bugarskoj i Rumuniji ta ista plata niza?madner wrote:Radna snaga je skuplja, imamo vece plate nego vecina istocnog bloka.uzgajivac wrote:Da li je tacna tvrdnja Svjetske banke? Citat: "BiH prema uvjetima poslovanja među najgorima na svijetu."
- struja,
- radna snaga,
- energenti za grijanje,
- itd.
Sto je ujedno i najbitnija stavka.
sto se tice energenata, aktuelni podataci od Bihamk-a, cijene benzina i dizela:
BiH = 1,23 EUR
Bugarska = 1,33 EUR i 1,42 EUR
Rumunija = 1,31 EUR
Last edited by uzgajivac on 30/10/2013 19:21, edited 1 time in total.
-
korisnik101
#6 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Malo ko u BiH radi za 250 Eura. Jer kod nas se racuna dodatno hrana i transport (koje kosta najmanje jos 100 Eura mjesecno) To je 350 Eura minimum.
U svijetu je hrana i transport ukljucen u visinu opste plate.
-
detroit-mercy
#7 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Malo ko radi u BiH sa 500kmkorisnik101 wrote:Malo ko u BiH radi za 250 Eura. Jer kod nas se racuna dodatno hrana i transport (koje kosta najmanje jos 100 Eura mjesecno) To je 350 Eura minimum.
-
korisnik101
#8 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
detroit-mercy wrote:Malo ko radi u BiH sa 500kmkorisnik101 wrote:Malo ko u BiH radi za 250 Eura. Jer kod nas se racuna dodatno hrana i transport (koje kosta najmanje jos 100 Eura mjesecno) To je 350 Eura minimum.
U svijetu je hrana i transport ukljucen u visinu opste plate., gdje zivis ti iskreno?
Ti si u Americi. Ja sam u Bosni.
-
jefferson
#9 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Ne odlucuje samo to na ulaganje, i benzin nije glavna stavka kada su energenti u pitanju.uzgajivac wrote:Da li je tacna tvrdnja Svjetske banke? Citat: "BiH prema uvjetima poslovanja među najgorima na svijetu."
- struja,
- radna snaga,
- energenti za grijanje,
- itd.
Hajmo redom:
1. Politicka situacija: Investitori ne vole neizvjesnost i zapaljivu retoriku.
2. Komunikacije: imamo oko 70km auto-puta, sto je hajde OK, medjutim, Sarajevski aerodrom je jedan od najskupljih u regiji, dok je zeljeznicka veza, sto je za investitore najvaznije, katastrofalna. Ovdje ne govorim veza u smislu da li imamo prugu ili ne, nego sto na 4 miliona stanovnika imamo dvije zeljeznice, sto se u sred drzave moraju lokomotive mjenjati itd. Sto bi jedan investitor prolazio kroz sve to?
3. Obrazovanje: Ova drzava ne ulaze ni feninga i nauku i istrazivanje. Fakulteti su leglo nepotizma i korupcije. Kada dolazi investitor on hoce da zna da li ce moci racunati na kvalifikovanu radnu snagu za 10g. BiH nije Banglades pa da ljudi rade za pola dolara dnevno sijuci majice. Ali vise nije ni ono sto je bila prije 30g kada smo pravili helikoptere, mlazne avione itd. Jednostavno nemas vise takvog kadra. Probaj otvoriti sada neku firmu koja pravi tehnicki vrlo zahtjevne proizvode pa ces vidjeti problema oko pronalaska radne snage, jerbo, u BiH bi svi da budu ekonomisti i pravnici.
4. Drzava uzima oko 68% od plate, dok daje zdravstvene usluge na nivou Pakistana i slicno (i to je pitanje). Za sve ozbiljnije probleme pomoc moras traziti vani. Investitori ne vole puno politike i vlade u ekonomiji.
5. Mi smo prvaci u korupciji u Evropi. Mnoge razvijene zemlje imaju zakone po kojima firme koje placaju politicare ili birokrate u drugim zemljama krse zakon drzave iz koje dolaze. Iz tog razloga mnoge firme nece da dirnu neke zemlje, a medju njima je i BiH.
6. Administracija: Jel ovo treba objasnjavati?
Last edited by jefferson on 01/11/2013 18:07, edited 1 time in total.
-
jefferson
#10 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Da inace ovi sto su izvan BiH nikad vese ne idu u BiH, a tek mozes li zamisliti da neko izvan BiH ima firmu u BiHkorisnik101 wrote:detroit-mercy wrote:Malo ko radi u BiH sa 500kmkorisnik101 wrote:Malo ko u BiH radi za 250 Eura. Jer kod nas se racuna dodatno hrana i transport (koje kosta najmanje jos 100 Eura mjesecno) To je 350 Eura minimum.
U svijetu je hrana i transport ukljucen u visinu opste plate., gdje zivis ti iskreno?
Da tebe nema, mi fakat ne bi znali sta se u BiH desava
-
detroit-mercy
#11 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Ja i, to sto mi pola komisluka radi za 450km i to ako dobiju na vrijeme. Pitaj samo koliko su placeni ljudi u trznim, da ne pricamo o perjanici gospodrastva Preventu i drugim.korisnik101 wrote:detroit-mercy wrote:Malo ko radi u BiH sa 500kmkorisnik101 wrote:Malo ko u BiH radi za 250 Eura. Jer kod nas se racuna dodatno hrana i transport (koje kosta najmanje jos 100 Eura mjesecno) To je 350 Eura minimum.
Ti pricas o 350eura minimumu a prosjecna placa je nesto iznad 800km-ova.
-
korisnik101
#12 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Dobro,, mi inace volimo da zakukamo kad dijaspora dodje.
Ono, uhvatimo se za stomak, kao gladni
Obucemo poderane patike, kao bosi.
Cim vas otpratimo sa aerodroma, izvadimo ipada, i iphone,, pa na kaficu.
Malo kroz park,,, malo na planinu.
Pogledamo koju tekmu u Utorak navece,,., i smijemo se vama sto morate pucati trecu smjenu u fabrici peradi..
Pogledamo koju tekmu u Utorak navece,,., i smijemo se vama sto morate pucati trecu smjenu u fabrici peradi..
-
detroit-mercy
#13 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Dje si iamiakorisnik101 wrote:Dobro,, mi inace volimo da zakukamo kad dijaspora dodje.
- insomnia78
#14 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Ma jasta je neg' on
-
korisnik101
#15 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Ta gospodja je vama izgleda nabila opasan kompleks.
Volio bih je upoznati da joj cestitam.
Volio bih je upoznati da joj cestitam.
- insomnia78
-
uzgajivac
#17 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
mislim da taj podatak nije tacan, porez na dohodak zajedno sa zdravstvenim, penzionim i ostalim haracom se uzima od bruto, a ne od neto plate. na moju platu taj iznos je priblizno 33% (sto bi bilo 50% od neto plate a ne 68%). poredjenja radi porez na dohodak je npr. u Danskoj 15%, u Svedskoj 51%.jefferson wrote:
4. Drzava uzima oko 68% od plate, dok daje zdravstvene usluge na nivou Pakistana i slicno (i to je pitanje). Za sve ozbiljnije probleme pomoc moras
-
jefferson
#18 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Naravno da se uzima bruto, i da tacan je podatak, 68%!uzgajivac wrote:mislim da taj podatak nije tacan, porez na dohodak zajedno sa zdravstvenim, penzionim i ostalim haracom se uzima od bruto, a ne od neto plate. na moju platu taj iznos je priblizno 33% (sto bi bilo 50% od neto plate a ne 68%). poredjenja radi porez na dohodak je npr. u Danskoj 15%, u Svedskoj 51%.jefferson wrote:
4. Drzava uzima oko 68% od plate, dok daje zdravstvene usluge na nivou Pakistana i slicno (i to je pitanje). Za sve ozbiljnije probleme pomoc moras
Nema tu poredjenja, sta dobijes u svedskoj za 51% a u FBiH za 68%???
-
jefferson
#19 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Kako god okrenes, nedostaje njemu Volvodetroit-mercy wrote:Dje si iamiakorisnik101 wrote:Dobro,, mi inace volimo da zakukamo kad dijaspora dodje.
Pogledamo koju tekmu u Utorak navece,,., i smijemo se vama sto morate pucati trecu smjenu u fabrici peradi.., nije te dugo bilo
.
-
korisnik101
#20 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
(kao i obicno) nije ti tacan podatak:jefferson wrote:Naravno da se uzima bruto, i da tacan je podatak, 68%!uzgajivac wrote:mislim da taj podatak nije tacan, porez na dohodak zajedno sa zdravstvenim, penzionim i ostalim haracom se uzima od bruto, a ne od neto plate. na moju platu taj iznos je priblizno 33% (sto bi bilo 50% od neto plate a ne 68%). poredjenja radi porez na dohodak je npr. u Danskoj 15%, u Svedskoj 51%.jefferson wrote:
Nema tu poredjenja, sta dobijes u svedskoj za 51% a u FBiH za 68%???
Bosna i Hercegovina:
Od bruto plate 1000 KK se radniku odbija ca. 6% poreza + 32% socijalnih doprinosa. Dakle effektivno mu se odbija 38%, odnosno 60+320=380 i dobija neto platu 620 KM.
Istovremeno, njegova firma placa jos dodatnih ca. 4% poreza + ca. 10% socijalnih doprinosa, jest jednako 40 + 100 = 140 KM.
Dakle, troskovi ovog uposlenika za firmu su 1000 + 140 = 1140 KM. I dakle, BH drzava na ime poreza ubire 6% +4% = 10%, odnosno 100 KM. A zdravstveni i penzioni fond na ime socijalnih doprinosa ubire 32% + 10% = 42%, odnosno 420 KM.
- JThomas
#21 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
ne mogu da vjerujem da prije nisam skontao.
- agnostic_front
#22 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Jok, nije tačna tvrdnja. Uslovi su nam najbolji, ali eto, neće investitori kod nas, jer se boje da ćemo postati super sila, koliko smo pametni.
Mi smo stvarno ispod dna, kad neko može ovakvo pitanje da postavi i da je pritom ozbiljan.
Mi smo stvarno ispod dna, kad neko može ovakvo pitanje da postavi i da je pritom ozbiljan.
-
jefferson
#23 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Pardon, 68% od neto plate!(kao i obicno) nije ti tacan podatak:
Bosna i Hercegovina:
Od bruto plate 1000 KK se radniku odbija ca. 6% poreza + 32% socijalnih doprinosa. Dakle effektivno mu se odbija 38%, odnosno 60+320=380 i dobija neto platu 620 KM.
Istovremeno, njegova firma placa jos dodatnih ca. 4% poreza + ca. 10% socijalnih doprinosa, jest jednako 40 + 100 = 140 KM.
Dakle, troskovi ovog uposlenika za firmu su 1000 + 140 = 1140 KM. I dakle, BH drzava na ime poreza ubire 6% +4% = 10%, odnosno 100 KM. A zdravstveni i penzioni fond na ime socijalnih doprinosa ubire 32% + 10% = 42%, odnosno 420 KM.
Evo ti dobar clanak koliko se uzima na platu. I clanak dobro govori o tome da na platu idu jos kojekakve gluposti kao sto je: naknada za vode i slicno, te na kraju clanka imas poredjenja sa ostalim zemljama u svijetu:
http://www.bhtrziste.com/index.php/e-ma ... na-planeti
Pored ovakvih poreza, u Bih se investitor susrece sa takvim glupostima kao sto je poreska inspekcija jer firma ima preplacen PDV kod poreske uprave. Licni primjer!
-
korisnik101
#24 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
jefferson wrote:Pardon, 68% od neto plate!(kao i obicno) nije ti tacan podatak:
Bosna i Hercegovina:
Evo ti dobar clanak koliko se uzima na platu. I clanak dobro govori o tome da na platu idu jos kojekakve gluposti kao sto je: naknada za vode i slicno, te na kraju clanka imas poredjenja sa ostalim zemljama u svijetu:
http://www.bhtrziste.com/index.php/e-ma ... na-planeti
Pored ovakvih poreza, u Bih se investitor susrece sa takvim glupostima kao sto je poreska inspekcija jer firma ima preplacen PDV kod poreske uprave. Licni primjer!
To prvi put cujem.
Valjda mi koji zivimo i radimo u BiH znamo koliko nam odbijaju od plate.
Meni sigurno ne uzimaju 69% posto.
Volio bih cuti od drugih forumasa koliko njima uzimaju ?>??
-
korisnik101
#25 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?
Ovdje mi je malo nejasno na vasem linku kad kazu:
http://www.bhtrziste.com/index.php/e-ma ... 1202-najve
" U FBiH ukupni porezi i doprinosi na plate iznose 69 posto na neto zaradu, što je, dakle, za samo 0,8 posto manje nego u Srbiji. Ako koristimo drugo metodologiju obračuna, u našem slučaju je riječ o 41,5 posto ukupno za doprinose, tojeste 31 posto za doprinose iz plata, ali na bruto iznos."
Koja je to druga metodologija obracuna ?
Da se ne zove izmisljotina ?
http://www.bhtrziste.com/index.php/e-ma ... 1202-najve
" U FBiH ukupni porezi i doprinosi na plate iznose 69 posto na neto zaradu, što je, dakle, za samo 0,8 posto manje nego u Srbiji. Ako koristimo drugo metodologiju obračuna, u našem slučaju je riječ o 41,5 posto ukupno za doprinose, tojeste 31 posto za doprinose iz plata, ali na bruto iznos."
Koja je to druga metodologija obracuna ?
Da se ne zove izmisljotina ?