Kad ljudi počnu da misle svojim glavama, da imaju svoj stav, kad se prestanu kriti iza imaginarnih kategorija (čitaj narod il nacion) ,kad ljudi prestanu se bojati da govore pred nepoznatim ljudima i kad bez bojazni budu govorili ono šta misle.. e tada će biti manje devijacija u našem društvu, manje mržnje.. , a biće više obrazovanih i samosvjesnih ljudi koje će se sa punim pravom moći nazvati građanima... što oni danas nisu svakako .. jer nit imaju svoj stav, nit sami razmišljaju.. niti išta..
Do tada uživajmo u devijacijama našeg društva, tumačimo ih kao fašizam, nacionalizam, šovinizam, provincijalizam, seljakluk, kao atak vjernika na nevjernike.. il kao atak ateista na vjernike ... tumačimo mi to kako god mislimo da nam je lakše.. no posljedice one prave kad nas zapljusnu sjebati ćemo se pravo.
da li je bh drustvo baston fasizma??
- uvjek dobar gost
-
shalaedin
#52 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??
Bosna je bastion nacionalizma a ne fasizma. Diskriminacija sve prisutna. Poriv za ubijanjem diskriminiranog je smiren, ali i dalje sve prisutan. Ipak sta reci u zemlji cija je jedna polovica genocidna tvorevina...nego da je nacionalizam tu. Ipak nije proslo puno od rata, ali mi se i dalje isto ponasamo. Srbe krasi ideologija Ravnogorskog cetnickog pokreta (cast izuzetcima), Hrvate krasi ideologija Ustastva (cast izuzetcima), a ni mi muslimani nismo po odmakli od nacionalizma kada se kitimo sve vise tudjim zastavama od Turske do Saudije, ali svakako i medju nama ima izuzetaka. Mi pokusavamo biti svijesni svojih pogresaka i pokusavamo i dalje da gradimo mostove, medjutim u drugim sredinama je obrnuto. U Sarajevu, Tuzli, Bihacu, Zenici, Tesnju i mnogim drugim mjestima postoji zavidan nivo multikulturalnosti. Medjutim i tu je prisutna diskriminacija tiha i necujna. Ali ima i onih koji kazu bitno je da je covjek i da me ne dira. To je pohvalno ali takvih je malo. Tesko je preskociti most nepovjerenja koji nas djeli. I mislim da bi jedino ulazak u EU ovakvim problemima stao u kraj.
-
Kjajević Majko
#53 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??
uvjek dobar gost wrote:Kad ljudi počnu da misle svojim glavama, da imaju svoj stav, kad se prestanu kriti iza imaginarnih kategorija (čitaj narod il nacion) ,kad ljudi prestanu se bojati da govore pred nepoznatim ljudima i kad bez bojazni budu govorili ono šta misle.. e tada će biti manje devijacija u našem društvu, manje mržnje.. , a biće više obrazovanih i samosvjesnih ljudi koje će se sa punim pravom moći nazvati građanima... što oni danas nisu svakako .. jer nit imaju svoj stav, nit sami razmišljaju.. niti išta..
Do tada uživajmo u devijacijama našeg društva, tumačimo ih kao fašizam, nacionalizam, šovinizam, provincijalizam, seljakluk, kao atak vjernika na nevjernike.. il kao atak ateista na vjernike ... tumačimo mi to kako god mislimo da nam je lakše.. no posljedice one prave kad nas zapljusnu sjebati ćemo se pravo.
Još bi dodao od svih ovih izama sve je to komercijalizam, zaglupi, zavadi, digni cijene i prodaj.
-
fixer
#55 Re: da li je bh drustvo baston fasizma??
odlicno zox