Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#776 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

Towelie wrote:Ja s ponosom nosim breme neznanja, kad vidim ko sve misli da zna. :wink:
Izgleda da se ne razlikujemo puno. Znam reći da kada vidim ko se sve nada raju, sam odoh u pakao.
HardcoreMX

#777 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by HardcoreMX »

Towelie wrote: Ja s ponosom nosim breme neznanja, kad vidim ko sve misli da zna. :wink:
ali onaj koji ne zna, on pita, a ne da se raspravlja...
Connaisseur Karlin

#778 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Connaisseur Karlin »

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
gjde su pisali da ce doci Muhamed?
njegovo ime je spomenuto u starom zavjetu
nije nigdje spomenuto :)
Towelie

#779 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

Hakiz wrote:
Towelie wrote:Ja s ponosom nosim breme neznanja, kad vidim ko sve misli da zna. :wink:
Izgleda da se ne razlikujemo puno. Znam reći da kada vidim ko se sve nada raju, sam odoh u pakao.
:thumbup:
mali jomu

#780 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by mali jomu »

Towelie wrote: Ja s ponosom nosim breme neznanja, kad vidim ko sve misli da zna. :wink:

:mrgreen:
Irsar

#781 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Irsar »

Hakiz wrote:
Prvi sebe uzdiže nad onima za koje tvrdi da samo umišljaju da znaju, iako on sam ne zna. Usput, "breme" postoji samo sa znanjem, ko sam tvrdi da ne zna ne može niti imati bremena.

Drugi sebe uzdiže nad onima koji se, opravdano ili ne, nadaju nečemu, iako njihova nada nema uticaja niti veze sa njim i njegovom nadom.

Oholost je koštala i puno znanije od vas, i to daleko više nego što ste sposobni i zamisliti :wink: Ali ono, forumska samohvala :lol:
Irsar

#782 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Irsar »

ExNihilo wrote:Smrčak,najefikasniji ateistički evangelist u historiji foruma.
Dakle, ateizam je ipak religija! :mrgreen:
ExNihilo

#783 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by ExNihilo »

Irsar wrote:
ExNihilo wrote:Smrčak,najefikasniji ateistički evangelist u historiji foruma.
Dakle, ateizam je ipak religija! :mrgreen:
Skont'o si ih. Ali nemoj nikome reći.
Hakiz

#784 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

Irsar wrote:
Hakiz wrote:
Prvi sebe uzdiže nad onima za koje tvrdi da samo umišljaju da znaju, iako on sam ne zna. Usput, "breme" postoji samo sa znanjem, ko sam tvrdi da ne zna ne može niti imati bremena.

Drugi sebe uzdiže nad onima koji se, opravdano ili ne, nadaju nečemu, iako njihova nada nema uticaja niti veze sa njim i njegovom nadom.

Oholost je koštala i puno znanije od vas, i to daleko više nego što ste sposobni i zamisliti :wink: Ali ono, forumska samohvala :lol:
Tomas de Torquemada se nadao raju. Kao i razni tipovi koji su se proteklih godina raznosili i sa sobom u smrt povlačili nevine ljude. I tokom vijekova i milenija raju su se nadali mnogi slični njima, razni vjerski fanatici koji su sijali smrt i nesreću, što u svojim porodicama što masovno, bolujući od kliničkog poremećaja zablude da rade boguugodne stvari.

I oholost je ne željeti biti u društvu takvih likova?

Ali, bujrum, ako tebi takvo društvo ne smeta, slobodno se nadaj da ćeš im se pridružiti kada dođe vrijeme.

Pametnjakoviću.
Smrcak15

#785 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:Za svakoga ko je procitao pjesmu Solomona, ovo je van svake pameti i koristiti ovaj stih kao dokaz za islam tj prorocanstvo o Muhamedu!
Pjesma nad pjesmama je kratka pjesnicka knjiga o ljubavi i fizickoj vezi izmedu Salomona i njegove nevjeste.
Ali evo, kao dobar krscanin da pomognem mladahnom Smrletu u njegovoj bezuspjesnoj potrazi :D

Pjesma nad pjesmama 7:1-3
"Kako su lijepe noge tvoje u obući, kćeri kneževska; sastavci su bedara tvojih kao grivne, djelo ruku umjetničkih. Pupak ti je kao čaša okrugla, koji nije nikad bez pića; trbuh ti je kao stog pšenice ograđen ljiljanima; Dvije dojke tvoje kao dva blizanca srnčeta;"

Ovdje se jasno vidi da Solomon nastavlja hvaleci njeno tijelo. Ipak, muslimani i Smrle vide ovdje prorocanstvo o Muhamedu!
Eh sad, da se vratim 5. poglavlju, koji navodno spominje Muhameda po imenu. U prvom stihu ovog poglavlja, Solomon kaze:

Pjesma nad pjesmama 5:1
"Dođoh u vrt svoj, sestro moja nevjesto, berem smirnu svoju i mirise svoje, jedem sat svoj i med svoj, pijem vino svoje i mlijeko svoje; jedite, prijatelji, pijte, i opijte se, mili moji!"

Heh, pa i vino se pije? Zar je Muhamed to radio dragi Smrle? :-) Ne znam zasto se vracate na ovo kad je ovo van svake pameti

Sad cemo da procitamo tkz prorocanstvo o Muhamedu U stihu 8, Solomonova zarucnica kaze svojim prijateljima: "Zaklinjem vas, kćeri Jerusalimske, ako nađete dragoga mojega, šta ćete mu kazati? Da sam bolna od ljubavi."

Njezini prijatelji reagiraju u retku 9 pitajuci je: "Što je tvoj dragi bolji od drugih dragih, o najljepša među ženama? što je tvoj dragi bolji od drugih dragih, te nas tako zaklinješ?"

:D Mlada kaze sljedecim stihovima: "Dragi je moj bio i rumen, zastavnik između deset tisuća; Glava mu je najbolje zlato, kosa mu je kudrava, crna kao gavran; Oči su mu kao u goluba na potocima vodenijem, mlijekom umivene, i stoje u obilju; Obrazi su mu kao lijehe mirisnoga bilja, kao cvijeće mirisno; usne su mu kao ljiljan, s njih kaplje smirna žitka; Na rukama su mu zlatni prsteni, na kojima su ukovani virili; trbuh mu je kao svijetla slonova kost obložena safirima. Gnjati su mu kao stupovi od mramora, uglavljeni na zlatnom podnožju; stas mu je Livan, krasan kao kedri. Usta su mu slatka i sav je ljubak. Taki je moj dragi, taki je moj mili, kćeri Jerusalimske"

Ovaj posljednji stih, prema Smrletu, nekako je o Muhamedu. Zasto bi se ovaj stih trebao protumaciti kao prorocanstvo o Muhamedu?
Smrle i muslimani smatraju da, buduci da je hebrejski za "potpuno lijep" machmadim , a machmadim zvuci pomalo slicno imenu "Muhamed", stih se zapravo odnosi na Muhameda po imenu. (Napomena: Zakir Naik tvrdi da je sufiks "im" dodan za postovanje "na hebrejskom jeziku, ali to je obicna glupost. Sufiks -im se dodaje kako bi formirao mnozinu, sto može biti mnozina intenziteta, tj." Ukupno. "Ali nema veze hajmo se mi pretvarati da je rijec u jednini " machmad ", sto je dosta blize imenu Muhamed.)
Tako se pjesma Solomona 5:16 po Smrletu prevodi: Usta su mu slatka; on je Muhamed . Ovo je moja draga, ovo je moj prijatelj, kceri Jeruzalema.

Prvo, to je Solomonova mladenka koja govori. Dakle, ako Solomonova mladenka zaista dostavi prorocanstvo o Muhamedu, tada je ona prorocica, prema Smrletu i njegovim pajdasima (osim ako je sam autor pjesme Solomon prikazuje kao prorocicu).

Drugo, nevjesta hvali covjekovo tijelo. To je savrseno, ako govori o svom muzu. Ali ako Smrle inzistira da ona govori o Muhamedu, optuzuju Solomonovu nevjestu da zudi za drugim muskarcem (u ovom slucaju za Muhamedom) i to u viziji koju joj je dao Bog. :run:

Trece, ako je 5,16 govorio o Muhamedu, onda je Solomonova zena pozvala Muhameda kao "ljubljenog". Ali u 7. poglavlju, stih 10, kaze: "Ja pripadam svome voljenom i njegova je zelja za mene." Buduci da je Muhamed njen voljen (prema islamskom tumacenju), izjavljuje u 7,10 da pripada Muhamedu i da je Muhamed zeli. Kako je Solomonova mlada pripadala Muhamedu? Zasto bi Muhamed zelio zenu koja je bila mrtva vise od petnaest stoljeca? Da Muhamed nije slucajno nekrofil pa se pali na leseve? Ne znam, zaista mi nije jasno?

Rijec machmad se koristi na mnogim mjestima u Starom zavjetu. To se odnosi na nesto ugodno, cijenjeno ili lijepo. Dakle, ako je machmad zapravo Muhamedovo ime, moramo biti dosljedni i reci da, gdje se koristi rijec machmad , to se odnosi na Muhameda. Razmotrimo sa Smrletom dva odlomka koja koriste rijec machmad i da vidimo sta ce se dogoditi ako prevodimo rijec kao "Muhamed".

U Ezekiel 24:16, Ezekielova supruga zove se " machmad ", jer je cijenjena od Ezekiela. Dakle, ako machmad znaci "Muhamed", Muhamed mora biti Ezekielova zena! :-D
Samo pet stihova kasnije u Ezekielu, Bog govori Izraelcima da ce Jeruzalem biti osvojen i da ce hram biti unisten. Kaze: "Gospod Gospod: evo, ja ću oskvrniti svetinju svoju, veličanstvo sile vaše, želju očiju vaših i što je milo duši vašoj; i sinovi će vaši i kćeri vaše koje ostaviste pasti od mača." (Ezekiel 24:21). U originalnoj tj Hebrejskoj bibliji i ovdje je koristi rijec machmad . Dakle, ako je machmad ime "Muhamed", Bog obecava da ce pogubiti Muhameda!

Nadasve pateticno i plitko sa strane Smrleta i njemu slicnih.
:thumbup:

tacno sam vas se pozelio krscana da malo promuhabetimo i o bibliji, pa da krenemo sa disekcijom
Za svakoga ko je procitao pjesmu Solomona, ovo je van svake pameti i koristiti ovaj stih kao dokaz za islam tj prorocanstvo o Muhamedu!
Pjesma nad pjesmama je kratka pjesnicka knjiga o ljubavi i fizickoj vezi izmedu Salomona i njegove nevjeste.
Ali evo, kao dobar krscanin da pomognem mladahnom Smrletu u njegovoj bezuspjesnoj potrazi :D
pa imas jasan dokaz iz samog poglavlja da se uopste ne radi o nikakvoj njegovoj nevjesti niti zeni

jer koji strazar bi imao tolika muda ko lubenice da izvinite i da pretuku zenu najmocnijeg covjeka na planeti Kralja solomona, koji je imao jake vojske i moci nadnaravne prirode kojom ga je Bog opskrbio

pogledaj sad ovo
Pjesma nad pjesmama
5:7 Nađoše me stražari, koji obilaze po gradu, tukli su me, raniše me, uzeše prijevjes moj s mene stražari po zidovima.

zamisli se strazari tuku Kraljevu zenu nevjestu ili bilo kog u krvnom srodstvu sa njim

zamisli se nekakvi securitas tucu u po washingtona nekog blize iz familije Donalda Trumpa, sta mislis da pretucu Melaniju???

ima li to smisla???

zato se tu ne radi ni o kakvoj solomonovoj zeni jer nema logike da strazari solomona tuku njegove zene rodbinu ili bilo koga njegovog.

idemo dalje...
Pjesma nad pjesmama 7:1-3
"Kako su lijepe noge tvoje u obući, kćeri kneževska; sastavci su bedara tvojih kao grivne, djelo ruku umjetničkih. Pupak ti je kao čaša okrugla, koji nije nikad bez pića; trbuh ti je kao stog pšenice ograđen ljiljanima; Dvije dojke tvoje kao dva blizanca srnčeta;"

Ovdje se jasno vidi da Solomon nastavlja hvaleci njeno tijelo. Ipak, muslimani i Smrle vide ovdje prorocanstvo o Muhamedu!
to je poglavlje 7, druga osoba govori dok , nije ista kao u poglavlju 5

Eh sad, da se vratim 5. poglavlju, koji navodno spominje Muhameda po imenu. U prvom stihu ovog poglavlja, Solomon kaze:

Pjesma nad pjesmama 5:1
"Dođoh u vrt svoj, sestro moja nevjesto, berem smirnu svoju i mirise svoje, jedem sat svoj i med svoj, pijem vino svoje i mlijeko svoje; jedite, prijatelji, pijte, i opijte se, mili moji!"

Heh, pa i vino se pije? Zar je Muhamed to radio dragi Smrle? :-) Ne znam zasto se vracate na ovo kad je ovo van svake pameti
kakva je ovo nakaradna brutalna logika ???

sta to ima osoba koja je govorila ovo, da je pila vino sa tim jeli Muhamemd pio vino???

ama bas nista nema veze.

Sad cemo da procitamo tkz prorocanstvo o Muhamedu U stihu 8, Solomonova zarucnica kaze svojim prijateljima: "Zaklinjem vas, kćeri Jerusalimske, ako nađete dragoga mojega, šta ćete mu kazati? Da sam bolna od ljubavi."

Njezini prijatelji reagiraju u retku 9 pitajuci je: "Što je tvoj dragi bolji od drugih dragih, o najljepša među ženama? što je tvoj dragi bolji od drugih dragih, te nas tako zaklinješ?"

:D Mlada kaze sljedecim stihovima: "Dragi je moj bio i rumen, zastavnik između deset tisuća; Glava mu je najbolje zlato, kosa mu je kudrava, crna kao gavran; Oči su mu kao u goluba na potocima vodenijem, mlijekom umivene, i stoje u obilju; Obrazi su mu kao lijehe mirisnoga bilja, kao cvijeće mirisno; usne su mu kao ljiljan, s njih kaplje smirna žitka; Na rukama su mu zlatni prsteni, na kojima su ukovani virili; trbuh mu je kao svijetla slonova kost obložena safirima. Gnjati su mu kao stupovi od mramora, uglavljeni na zlatnom podnožju; stas mu je Livan, krasan kao kedri. Usta su mu slatka i sav je ljubak. Taki je moj dragi, taki je moj mili, kćeri Jerusalimske"

Ovaj posljednji stih, prema Smrletu, nekako je o Muhamedu. Zasto bi se ovaj stih trebao protumaciti kao prorocanstvo o Muhamedu?
Dragi je moj bio i rumen, zastavnik između deset tisuća
po opisima muhammeda bio je rumen, predvodio je vojsku od 10 000 kad je ulazio u Mekku.
kosa mu je kudrava
u opisima imao je kudravu/vijugavu kosu koja je dolazila pa nivoa ramena
crna kao gavran;
ovdje gavran moze biti isto prevedno kao arab, pogledaj na drugom mjestu ista rijec se koristi za arape i gavrane Orubim na hebrejskom
crna kao u arapa se moze prevesti

evo sam sporedi
Image

(Napomena: Zakir Naik tvrdi da je sufiks "im" dodan za postovanje "na hebrejskom jeziku, ali to je obicna glupost. Sufiks -im se dodaje kako bi formirao mnozinu, sto može biti mnozina intenziteta, tj." Ukupno. "Ali nema veze hajmo se mi pretvarati da je rijec u jednini " machmad ", sto je dosta blize imenu Muhamed.)
Tako se pjesma Solomona 5:16 po Smrletu prevodi: Usta su mu slatka; on je Muhamed . Ovo je moja draga, ovo je moj prijatelj, kceri Jeruzalema.

Smrle i muslimani smatraju da, buduci da je hebrejski za "potpuno lijep" machmadim , a machmadim zvuci pomalo slicno imenu "Muhamed"
nije machmadim nego muhammadim

evo poslusaj kako rabbin izgovara ovu rijec

(Napomena: Zakir Naik tvrdi da je sufiks "im" dodan za postovanje "na hebrejskom jeziku, ali to je obicna glupost. Sufiks -im se dodaje kako bi formirao mnozinu, sto može biti mnozina intenziteta, tj." Ukupno. "Ali nema veze hajmo se mi pretvarati da je rijec u jednini " machmad ", sto je dosta blize imenu Muhamed.)
nemora da znaci, malo se edukuj

Majestic plural
https://www.gotquestions.org/majestic-plural.html
The majestic plural is also found in one of God’s most common names in the Old Testament, Elohim. The word itself is plural (the singular is Eloah), and it is sometimes translated as “gods” (when referring to a plurality of false gods). When it refers to the One True God, Elohim (plural) is correctly translated as “God” (singular).

Prvo, to je Solomonova mladenka koja govori. Dakle, ako Solomonova mladenka zaista dostavi prorocanstvo o Muhamedu, tada je ona prorocica, prema Smrletu i njegovim pajdasima (osim ako je sam autor pjesme Solomon prikazuje kao prorocicu).
nije ona prorocica nego jednostavno samo rekla ono sto je cula od prijasnjih poslanika kad su nagovjestavali Muhammedov dolazak, pa onako dok poslanici nagovjestavju njegov dolazak zena samo upamtila to i izrazila zelju za njegovim dolaskom, da sto prije dodje.

Trece, ako je 5,16 govorio o Muhamedu, onda je Solomonova zena pozvala Muhameda kao "ljubljenog". Ali u 7. poglavlju, stih 10, kaze: "Ja pripadam svome voljenom i njegova je zelja za mene." Buduci da je Muhamed njen voljen (prema islamskom tumacenju), izjavljuje u 7,10 da pripada Muhamedu i da je Muhamed zeli. Kako je Solomonova mlada pripadala Muhamedu? Zasto bi Muhamed zelio zenu koja je bila mrtva vise od petnaest stoljeca? Da Muhamed nije slucajno nekrofil pa se pali na leseve? Ne znam, zaista mi nije jasno?
nemoj to tako ofirno shvatati

ako ona kaze pripada Muhamemdu, to samo znaci da pripada njegovom ucenju, poistovjecuje se sa njim jer je cula hvalospjeve od boziji poslanika na Muhammedov racun.

Rijec machmad se koristi na mnogim mjestima u Starom zavjetu. To se odnosi na nesto ugodno, cijenjeno ili lijepo. Dakle, ako je machmad zapravo Muhamedovo ime, moramo biti dosljedni i reci da, gdje se koristi rijec machmad , to se odnosi na Muhameda. Razmotrimo sa Smrletom dva odlomka koja koriste rijec machmad i da vidimo sta ce se dogoditi ako prevodimo rijec kao "Muhamed".
da koristi,ali samo jednom Muhammadim, to je bitno naznaciti, samo jednom

im je plural majestis, znaci kraljvsko Mi iako se radi o singularu, znaci mnozina za respekt , edukuj se malo druze.

nebitno je sta druge rijeci spominju Mashmad/muhammad , jer mi pricamo o unikatnoj rijeci Muhammadim.
Last edited by Smrcak15 on 27/10/2017 12:21, edited 1 time in total.
Smrcak15

#786 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:...
1. Kod Jovana Isus ne govori o Muhamedu, niti o bilo kom čoveku, već o Svetom Duhu što je i navedeno u stihu 14:26. Ako te zaista interesuje ceo kontekst krenućeš od početka i videćeš da se Isus oprašta od svojih učenika koji su uplašeni pošto će ostati sami i zbog toga im obećava novog utešitelja koji će ga zameniti. Muhamed to ne može biti, jer je on rođen tek 500 godina nakon što su svi Isusovi učenici pomrli.

Šta je Isus zaista rekao o tom utešitelju - ''Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.'' - Jovan 14:17

Dakle očigledno se radi o nečem nevidljivom, nekoj sili ili šta već koja je nevidljiva i koja se nalazi u Isusovim učenicima. Ako staviš Muhameda u tom kontekstu onda zvuči malo perverzno zar ne?

A ako pročitaš ''Dela apostolska'', odnosno događaje posle Isusa videćeš da se Sveti Duh spominje poprilično često i naglašava seviše puta da je uz apostole, odnosno Isusove učenike.

Dela 9:31 - ''A crkve po svoj Judeji i Galileji i Samariji behu na miru, i napredovahu, i hođahu u strahu Gospodnjem, i umnožavahu se utehom Svetog Duha.''

Dakle sve je jasno.

2. A što se Isaije tiče, zanimljivo mi je to što uzimaš reči jednog proroka koji se nigde ne spominje u Kur'anu ili hadisima, niti ga je sam Muhamed ikada spomenuo, što znači da Isaija nema nikakav autoritet i kredibilitet po Islamu, ali ti ga opet svejedno citiraš i to iz iskvarene i prepravljene knjige.

Po tvojoj logici u Bibliji kamila = Muhamed, odnosno kada god se spominje kamila to automatski znači da se stih odnosi na Muhameda. Ignorišimo činjenicu da su kamile rasprostranjene po celoj severnoj Africi, rogu Afrike, Bliskom Istoku, pa čak i Australiji.

Isaija 21:7 ne govori uopšte o nadolazećim prorocima i poslanicima. Stari Zavet uglavnom naglasi kada daje proročanstva o dolasku proroka ili Mesije. Isaija 21:7 govori o Persijancima, jer je poznato da su Persijanci koristili kamile u bitkama. A ako nastaviš da čitaš do 9 stiha videćeš da piše da je Vavilon pao, što se odnosi upravo na Ahemenidsko (Persijsko) osvajanje Vavilona.

I još da napomenem da si pogrešno citirao Jovana 12:14 u kom se kaže da je prorečeno da će Isus doći na magarcu. To se ne odnosi na isaiju 21:7, već na Zahariju 9:9 gde je za razliku od Isaije jasno opisano da če Mesija ući u Jerisalim na magarcu.

3. Vidim da i dalje tvrdiš kako se Muhamed spominje u Pesmi nad Pesmama. Već smo jednom ti i ja vodili raspravu o tome i koliko se sećam nisi se baš pokazao u tome, pa neću mnogo da dužim na tu temu. Samo ću da spomenem da ovo delo uopšte nije priznato od strane Kur'ana, Muhameda i Islama uopšte, a ti kao opet koristiš kao validan istorijski i proročki izvor za svoje potrebe. Uzimaš određenu hebrejsku reč koja ima određeno značenje na hebrejskom jeziku, izmasakriraš hebrejsko pismo i jezik, tumačiš tu reč kako ti je volja na nekom drugom jeziku, arapskom, dok ne dobiješ željeni rezultat. Ima li to smisla?

Takođe je neverovatno da ti u erotskoj poeziji koju je pisala neka anonimna napaljena žena tražiš svog voljenog Poslanika.

Neka ti Allah oprosti na ovo bogohuljenje i obmanama koje činiš u njegovo ime.
1. Kod Jovana Isus ne govori o Muhamedu, niti o bilo kom čoveku, već o Svetom Duhu što je i navedeno u stihu 14:26. Ako te zaista interesuje ceo kontekst krenućeš od početka i videćeš da se Isus oprašta od svojih učenika koji su uplašeni pošto će ostati sami i zbog toga im obećava novog utešitelja koji će ga zameniti. Muhamed to ne može biti, jer je on rođen tek 500 godina nakon što su svi Isusovi učenici pomrli.
nemoze govoriti o svetom duhu jer bi tada isusa u lza ugonil nesvjesno

jer jasno kaze ako ja ne odem nece vam doci utjesitelj/duh istine , a poznato je da je sveti duh bio prisutan i prije Isusa i tokom zivota isusa na zemlji, tako da ti nije namjestu argument.

Šta je Isus zaista rekao o tom utešitelju - ''Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.'' - Jovan 14:17

Dakle očigledno se radi o nečem nevidljivom, nekoj sili ili šta već koja je nevidljiva i koja se nalazi u Isusovim učenicima. Ako staviš Muhameda u tom kontekstu onda zvuči malo perverzno zar ne?

da preverzno u tvojim mislima a ne u mojim, jer inace volite da komplicirate stvari pa tako i ovo

pa da pojednostavimo ovo da bolje razumijete
Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje
nemoze ga prihvatiti jer neznaju nista o njemu jer Ga ne vidi niti Ga poznaje
a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti
poznajete ga jer sam vam govorio o njemu, i nosit ce te znanje o nemu u vama
2. A što se Isaije tiče, zanimljivo mi je to što uzimaš reči jednog proroka koji se nigde ne spominje u Kur'anu ili hadisima, niti ga je sam Muhamed ikada spomenuo, što znači da Isaija nema nikakav autoritet i kredibilitet po Islamu, ali ti ga opet svejedno citiraš i to iz iskvarene i prepravljene knjige.
to sto ga Kuran i hadis ne spominju neznaci da nije bio, jer Muhammed je rekao daje kroz historiju covjcenstva bilo poslato 124 000 poslanika, a samo ih je 26 u Kur'asnu spomenuto
Po tvojoj logici u Bibliji kamila = Muhamed, odnosno kada god se spominje kamila to automatski znači da se stih odnosi na Muhameda. Ignorišimo činjenicu da su kamile rasprostranjene po celoj severnoj Africi, rogu Afrike, Bliskom Istoku, pa čak i Australiji.
ali prorocanstvo sa kamilom nije dovljno jer samo da je to , onda nebi bilo dovljno kao argument , ali imamo masa drugih opisa muhammeda pa zato se to odnosi na njega jer je poznato da je jahao kamilu.

Isaija 21:7 ne govori uopšte o nadolazećim prorocima i poslanicima. Stari Zavet uglavnom naglasi kada daje proročanstva o dolasku proroka ili Mesije.
pa kako onda da spomene slugu Ahmeda, koji je musliman, spomene na indirektan nacin Mekk ui Medinu, mjesta gdje je bio Muhammed odakle je sirio islam, spomene isto da ce se dati Knjiga a on ce reci nije ucen/nezna citati upravo ono sto je muhammed rekao kad je dosao andjeo gabriel sa objavom.
3. Vidim da i dalje tvrdiš kako se Muhamed spominje u Pesmi nad Pesmama. Već smo jednom ti i ja vodili raspravu o tome i koliko se sećam nisi se baš pokazao u tome, pa neću mnogo da dužim na tu temu. Samo ću da spomenem da ovo delo uopšte nije priznato od strane Kur'ana, Muhameda i Islama uopšte, a ti kao opet koristiš kao validan istorijski i proročki izvor za svoje potrebe. Uzimaš određenu hebrejsku reč koja ima određeno značenje na hebrejskom jeziku, izmasakriraš hebrejsko pismo i jezik, tumačiš tu reč kako ti je volja na nekom drugom jeziku, arapskom, dok ne dobiješ željeni rezultat. Ima li to smisla?

vec sam tvome pajdasu krscnaskom objasnio gore pa procitaj sta sam mu odgovorio na ovo, da se ne ponavljam
Takođe je neverovatno da ti u erotskoj poeziji koju je pisala neka anonimna napaljena žena tražiš svog voljenog Poslanika
nista tu erotsko nema, vi vidite erotiku tamo gdje je nema, a ne vidite tamo gdje je stvarno ima. :-)
Smrcak15

#787 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Ali ja bih zaista voleo da mi Smrčak objasni zašto u erotskoj poeziji traži proročanstva o Muhamedu. Pogotovo što Solomonove pesme nisu priznate od strane Islama kao verodostojan izvor od Boga.

Muhamed je rekao da je najavljivan imenom u Tori i Jevanđelju. Pesma nad pesmama ne pripada ni prvoj, a ni drugoj zbirci knjiga.

Pesma nad pesmama nikada nije ni bila u fokusu muslimana sve do Zakira Naika koji opet ima neke svoje atipične ideje i poglede na religije i tumačenja svetih zapisa. Zbog toga je često i osuđivan od strane drugih islamskih grupa i individualaca.
odgovorio sam gore tvom jaranu JVC pa pogledaj
Smrcak15

#788 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
gjde su pisali da ce doci Muhamed?
njegovo ime je spomenuto u starom zavjetu
nije nigdje spomenuto :)
a sta je ovo onda?
Image

ja licno kopirao rijec iz orginalne hebrejske biblije i stavio da mi prevede na internetu , i vidi iskocila rijec Muhammed.

kada kazes nije, objasni zasto nije, jer samo reci nije, ne pije vode, treba da argumentujes zasto nije to to sto se tvrdi.
JVC

#789 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JVC »

Idi ba Smrle treniraj macke.

https://forvo.com/search/Machmad/

The word "machmad"(pronounced Makh Mawd) meaning - "delightful; hence, a delight, i.e. object of affection or desire -- beloved, desire, goodly, lovely, pleasant (thing)"

I daj link za tu Bibliju koju koristis.
SamoVasGledam

#790 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote: nemoze govoriti o svetom duhu jer bi tada isusa u lza ugonil nesvjesno
Šta?
Smrcak15 wrote:jer jasno kaze ako ja ne odem nece vam doci utjesitelj/duh istine , a poznato je da je sveti duh bio prisutan i prije Isusa i tokom zivota isusa na zemlji, tako da ti nije namjestu argument.
Druže, jel ti mene, da prostiš, za******š? Pa lepo sam ti čoveče naveo stih JOVAN 14:26 gde Isus bukvalno jasnim rečima objašnjava da je utešitelj Sveti Duh - ''A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh.''

Ja razumem da si ti fanatik koji želi po svaku cenu da odbrani svoja uverenja, ali ovo prelazi u ludilo. Zar ti je toliko teško da priznaš da nisi u pravu, čak i kada ista ta knjiga, poglavlje isti taj Isus kojeg citiraš sami jasno i glasno objasne ko je utešitelj i šta su mislili pod njim?

Sveti Duh se jeste pojavljivao privremeno kod pojedinaca pre i za vreme Isusa da ih uputi na ''pravi put'', ali sada ga Isus obećava kao stalnu zamenu koja će utešiti njegove sledbenike i pomoći im da nastave da šire njegovu veru bez njega. Ako prčitaš ''Dela apostolska'' videćeš da Sveti Duh zaista i jeste zamenio Isusa i pomagao njegovim sledbenicima u daljoj misiji. Čak sam i citirao stih iz ''Dela'' koji opisuje Svetog Duha kao utešitelja (9:31).
''A crkve po svoj Judeji i Galileji i Samariji behu na miru, i napredovahu, i hođahu u strahu Gospodnjem, i umnožavahu se utehom Svetog Duha.''

Ali ne vredi, ne vredi i ne vredi. Zaista ne znam više šta da napišem i kako da ti objasnim. U stvari ne bi trebalo ništa da ti objašnjavam, jer stihovi govore sami za sebe. Trogodišnje dete bi do sada shvatilo.
Smrcak15 wrote:da preverzno u tvojim mislima a ne u mojim, jer inace volite da komplicirate stvari pa tako i ovo
Ti si taj koji komplikuje. Sve je lepo objašnjeno u jednom poglavlju i kome se Isus obraća, i kome obećava utešitelja i zašto ga obećava i ko je taj utešitelj zapravo... sve! Tako je napisano da nisu potrebna ama baš nikakva dodatna objašnjenja i tumačenja.

Ali ti si taj koji iznosi neke svoje nove teorije, koji uzme 1 ili 2 stiha iz celog poglavlja, tumači ih kako želi i ignoriše sve ostale stihove.

I opet nisi objasnio ono što je možda i krucijalno u celoj ovoj priči - Kako je Muhamed utešitelj za Isusove prestrašene sledbenike, ako će se roditi tek 500 godina nakon njihove smrti?
Last edited by SamoVasGledam on 27/10/2017 15:16, edited 1 time in total.
SamoVasGledam

#791 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:to sto ga Kuran i hadis ne spominju neznaci da nije bio, jer Muhammed je rekao daje kroz historiju covjcenstva bilo poslato 124 000 poslanika, a samo ih je 26 u Kur'asnu spomenuto
A kako ti znaš da je Isaija jedan od tih poslanika? kako znaš da ga Jevreji nisu izmislili? Zar ne misliš da je prorok koji je prorekao Muhamedov dolazak dovoljno važan da se spomene u Kur'anu ili barem u hadisima i da se navede u kojem stihu je spomenuo Muhameda?
Smrcak15 wrote:ali prorocanstvo sa kamilom nije dovljno jer samo da je to , onda nebi bilo dovljno kao argument , ali imamo masa drugih opisa muhammeda pa zato se to odnosi na njega jer je poznato da je jahao kamilu.
Znači tvoj argument je Muhamed je jahao kamilu. I onda očekuješ da te ljudi shvate ozbiljno. Jevrejski i hrišćanski tumači se slažu da stih govori o persijskoj vojsci koja je porazila Vavilon što se i napominje u 9. stihu - ''I evo dođoše na kolima ljudi, u dva reda konjici. Tada povika i reče: Pade, pade Vavilon, i svi rezani likovi bogova njegovih razbiše se o zemlju.''

Ali šta god da ja napišem i šta god dalje pisalo u istom tom poglavlju ti ćeš i dalje terati svoje, zar ne?
Smrcak15 wrote:pa kako onda da spomene slugu Ahmeda, koji je musliman, spomene na indirektan nacin Mekk ui Medinu, mjesta gdje je bio Muhammed odakle je sirio islam, spomene isto da ce se dati Knjiga a on ce reci nije ucen/nezna citati upravo ono sto je muhammed rekao kad je dosao andjeo gabriel sa objavom.
Sa svim tih stihovima i ''argumentima'' koje si naveo sam se odavno susreo još dok sam bio vernik i ništa od toga ne piše u Bibliji. Ti vidiš samo ono što želiš da vidiš. Uzmeš jedan stih koji ti odgovara, ignorišeš sve stihove koji su bili pre njega ili dolaze posle njega, izvučeš ga iz konteksta i dobiješ ono što ti treba. To je ta Naikova bezmozgaška škola kojoj nažalost sve sam ubeđeniji i sam pripadaš.
SamoVasGledam

#792 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:nista tu erotsko nema, vi vidite erotiku tamo gdje je nema, a ne vidite tamo gdje je stvarno ima.
Buraz, nauči ti prvo šta je erotika pa se ponovo javi.

Erotika (od grčkog ἔρως, eros—"ćežnja") je naziv za umjetnička djela, uključujući književnost, fotografiju, film, kipove i slike, koja imaju erotski stimulirajući ili seksualno uzbuđujući karakter.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Erotika

"The Song of Songs is a poem about the sexual awakening of a young woman and her lover.''
- Chana Bloch, an American poet, translator, and scholar.

Dakle moja pitanja i dalje stoje - Otkud ti pravo da tražiš Muhameda u erotskoj poeziji? Jel tako nešto dozvoljeno u Islamu? Zašto tražiš Muhamedovo ime u delu koje nije priznato od strane Muhameda i Allaha, u delu koje je napisao nepoznati autor i u kojem se obraća žena u prvom licu jednine? Jel to dozvoljeno sve u Islamu?

Tebi je bitno samo da dođeš do željenog rezultata, a nije ti bitno kako ćeš do njega doći. Pogazio si ovde svakakve islamske principe, masakrirao si hebrejsku lingvistiku. Njihov pridev si pretvorio u lično arapsko ime. Ljudi sada moraju da menjaju svoj jezik i izbacuju određene reči iz njega da ljudi kao što si ti ne bi tvrdili kako oni zapravo govore o Muhamedu.

Služeći se tvojom logikom sledbenici Bahai religije mogu tvrditi da se ime njihovog poslanika, Bahaullaha, spominje u Psalmu 89:8, a sledbenici Manihejstva mogu tvrditi da se ime njihovog proroka, Manija, spominje u Bibliji 18 puta.

Eto šta ti tvoja logika donosi. Ali naravno, bez obzira koliko i kakva objašnjenja ti ja ovde ponudim ti ćeš i dalje terati po svom.

Tri stiha se ovde izneo koja navodno proriču Muhameda i sva tri puta si dokazao veliko neznanje, pristrasnost i nesposobnost da pročitaš i razumeš ceo kontekst čiji su deo navedeni stihovi. Takođe si gazio i po islamskim principima i to sve zbog čega? Nikog ni u šta nisi ubedio osim što si još jednom dokazao da se tvoje reči ne mogu uzimati za ozbiljno.
arzuhal

#793 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

Eros je prvobitno određivala žar i čežnju kao takvu, starohelenski filozofi su spominjali u svojim djelima eros za mudrošću, nije se svodila tek na tjelesni i seksualni karakter, kao što se danas shvata i poima (iz čega je izvedena erotika).
harač

#794 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by harač »

[nietzsche, inace vrstan filolog/helenista, nihilizmu je suprotstavljao estetsko iskustvo, u konacnici shvaceno krajnje lascivno]
Towelie

#795 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

arzuhal wrote:Eros je prvobitno određivala žar i čežnju kao takvu, starohelenski filozofi su spominjali u svojim djelima eros za mudrošću, nije se svodila tek na tjelesni i seksualni karakter, kao što se danas shvata i poima (iz čega je izvedena erotika).
Dobar primjer te ceznje je ona koju je Muhamed osetio prema Zejdovoj zeni kad je (prema hadisu) video obnazenu u svojoj kuci. :-D Kasnije Allah spusta ajete da je njemu halal da je ozeni jer je Zejda smorila i razveo ju je da je Muha ozeni, and they lived happily ever after. :P
arzuhal

#796 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:Eros je prvobitno određivala žar i čežnju kao takvu, starohelenski filozofi su spominjali u svojim djelima eros za mudrošću, nije se svodila tek na tjelesni i seksualni karakter, kao što se danas shvata i poima (iz čega je izvedena erotika).
Dobar primjer te ceznje je ona koju je Muhamed osetio prema Zejdovoj zeni kad je (prema hadisu) video obnazenu u svojoj kuci. :-D Kasnije Allah spusta ajete da je njemu halal da je ozeni jer je Zejda smorila i razveo ju je da je Muha ozeni, and they lived happily ever after. :P
Kakvu zluradost pokazuješ svojim tumačenjem hadisa (ili Kur'ana, ili bilo čega) - pri čemu želiš da na najgori način prikažeš i poniziš Allahovog poslanika, alejhi-salatu we selam, zbog te nekakve svoje vlastite, trenutne intelektualne naslade - a praktično si još jučer bio musliman koji je Allahovog poslanika cijenio i poštovao, pokazuje i govori samo o tebi, o tvom karakteru, o tvojoj stabilnosti, vrijednosti, itd.

To je meni jednako neshvatljivo kao i druge neke stvari u životu, takvi fenomeni...Svejedno, bio vjernik ili nevjernik, volio bih samo da ne budem takav kao čovjek.,.

To tebi, jelde, ništa nije jasno, i sve ti je ok? Pa naravno...
Towelie

#797 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Towelie »

Joj arzo, ne znas ni primiti salu kako valja. Ne zelim se igrati s tobom vise. :-D Selam tebi i tvojima.
arzuhal

#798 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

Volim ja inteligentne šale, odgojenih ljudi.

Ima ovdje i drugih ex-muslimana koji su, izgleda, trajno određeni svojim nekadašnjim bivanjem i pripadnošću islamu, te imaju potrebu (duhovnu, psihičku, nekakvu) da se stalno i iznova razračunavaju sa tim dijelom sebe kroz kritiku islama i vjere generalno, te kroz zbijanje šala na račun islama, pa sve do najodvratnijih uvreda. U svemu tome se ponižavaju vjernici na razne načine. Ali nisu ni oni svi isti, razlikuju se kao što se i vjernici razlikuju, po karakteru, inteligenciji, odgoju, načinu ophođenja, itd.

Ja se osvrnuh na tvoj post jer si najfriškiji takav slučaj, još si u fazi dokazivanja, i sebi i drugim sličnomišljenicima, o ispravnosti svoje odluke, valja poraditi na tome, još infantilnih "šala" napisati i komentara, osvrta, itd.

Ako ja ne razumijem tvoje šale, onda ti i ne preostaje osim da se ovako šališ sa svojima. Es-selamu 'ala meni-t-tebe'a-l-Huda :)
SamoVasGledam

#799 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by SamoVasGledam »

Da, ali Pesma nad pesmama govori upravo o toj erotici seksualnog karaktera. Ja kao hrišćanin nikada nisam uspeo da objasnim ni sebi, ni drugima tu poeziju i nikada mi nije bilo jasno kako je ona uopšte i završila u Bibliji.
harač

#800 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by harač »

stvar je promjene perspektive: sa demitologizacijom dolazi i entzauberung, stvari prestaju biti prozete izmaglicom nedokucivog, vec postaju banalno ocite, trivijalne. nema potrebe da neko, ko je nekada bio omadjijan, i dalje mahmura u svom odnosu ka tim stvarima, niti da pretjerano pazi na hipersenzitivnost onih koji su - po definiciji - jos uvijek iza "vela neznanja". kada se tome doda pretjerano ozbiljno shvatanje foruma-kao-vokacije, te pomalo smijesno proiciranje njegovog znacaja na druge, onda se razumiju ove povremene lamentacije i frustracije
Post Reply