#1 :
Zamislimo da vi imate jednu od onih farmi za mrave,
te da tim mravima pošaljete poslanika koji će svim drugim mravima prenijeti da si im ti u stvari Bog, te da se tebi moraju klanjati i tebe veličati. Ti im daješ hranu i vodu, daješ im sve uslove i ti si ih faktički stvorio. Možeš da ih ubiješ kad god hoćeš, možeš da ih "potresaš", šalješ poplave, radiš šta god hoćeš. Jedan od svih tih mrava odluči da ne povjeruje tom mravu. Jednostavno mu je besmislena tvoja priča, "Eh čuj neki tamo mene nadgleda i mene stvorio. Neću da vjerujem, a u ostalome što ja moram vjerovati nekom nepoznatom mravu, koji možda želi samo da bude poznat, jer se baš njemu obratio ovaj Svemogući." Mrav je inače dobar, ne krade, ne ubija, voli društvo i "žene"
Da li bi vi sad odlučili da mučite tog mrava i to ne bilo kako mučiti, mučiti najgorim načinima?! Gore od Sadama Huseina i od načina kako muče ljude u Guantanamo zatvoru. I to ne dan, dva, sedmicu, nego hiljadama godina. Samo zato jer nije htio da povjeruje? Običnog mrava koji je vama nebitan, jer ste vi ipak stvaralac, na dosta, dosta većem nivou od tog mrava. Možda bi ako ste sadist, ako ste psihički bolesni, ako uživate u patnji drugih.
#2 :
Recimo da vi stvarate jednog robota.

S obzirom da ste ga vi konstruisali i da ste vi stvaralac, znate da će taj robot poslije nekad činiti neka loša djela. Imat će takvo okruženje i ljude oko sebe, neće biti ubica, lopov, ali se ipak neće tebi klanjati kao stvoritelju. Roditelji su mu druge vjere od tvoje, tako da neće tvoju religiju ni pretjerano istraživati niti će ga zanimati. Zbog toga će goriti u paklu hiljadama godina. Ti si mu dao slobodnu volju, ali opet znaš ishod svega toga.
Da li ćeš ti opet tog robota stvoriti, iako znaš da će završiti na kraju u mukama, ili ćeš ga poštediti svega toga i ne stvoriti ga uopšte?
Opet kažem "super milostiva" i pshiološki stabilna osoba sigurno neće stvoriti nešto za šta zna unaprijed da će se to zeštoko patiti.
Allah za sebe ne samo da kaže da je milostiv, nego da je sto puta milostiviji od majke prema svome djetetu. Da li je to stvarno tako?
P.S pitanja nisu moja i uzeo sam ih i malo preradio od profesora Kraussa, ali je ta činjenica za temu potpuno nebitna.