Da li inspekcija aktivno rusi bespravno napravljene vikednice?

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

VladaFBiH

#51 Re: Da li inspekcija aktivno rusi bespravno napravljene vikednice?

Post by VladaFBiH »

Hakiz wrote: 28/08/2022 22:52
Piaty wrote: 28/08/2022 07:21

Ja nisam cuo (a ni vidio) da se nekome to desilo.

Pa nema posljedica
Sarajevo, Čengić Vila. Komšija iz obijesti prijavio komšiju da je ogradio balkon. Ovaj koji je ogradio je na kraju balade morao naknadno platiti i dobiti dozvole. I još je dobro prošao, nije bio prekršajno gonjen i kažnjen i nije morao sklanjati ogradu o svom trošku. Samo su ga natjerali da plati dozvole, to jeste legalizuje stan. A 99 % ograđenih balkona je bez dozvole.

Uvijek se na nekome slomiju kola, neko posluži kao primjer, na nekome vlast liječi frustracije i provodi silu. Nekada to ne bude neko drugi, desi se baš meni ili tebi.
misliš komšija je iz obijesti ogradio balkon i izmijenio vanjski izgled zgrade na što nikako nema pravo a uzoriti komšija ga je prijavio...

fakat mi je muka od obrtanja teza da je komšija koji je legalist obijestan a ovaj ilegalac koji uzurpira i uništava fini komšija
armin071

#52 Re: Da li inspekcija aktivno rusi bespravno napravljene vikednice?

Post by armin071 »

VladaFBiH wrote: misliš komšija je iz obijesti ogradio balkon i izmijenio vanjski izgled zgrade na što nikako nema pravo a uzoriti komšija ga je prijavio...

fakat mi je muka od obrtanja teza da je komšija koji je legalist obijestan a ovaj ilegalac koji uzurpira i uništava fini komšija
Narod zna :D Samo se sjeti onoga SDA junaka što je na krovu zgrade napravio kuću sa krovom na dvije vode. Ali kako ono njihov pastir kaže: “ja i?” :D
Hakiz

#53 Re: Da li inspekcija aktivno rusi bespravno napravljene vikednice?

Post by Hakiz »

VladaFBiH wrote: 30/08/2022 13:41
Hakiz wrote: 28/08/2022 22:52

Sarajevo, Čengić Vila. Komšija iz obijesti prijavio komšiju da je ogradio balkon. Ovaj koji je ogradio je na kraju balade morao naknadno platiti i dobiti dozvole. I još je dobro prošao, nije bio prekršajno gonjen i kažnjen i nije morao sklanjati ogradu o svom trošku. Samo su ga natjerali da plati dozvole, to jeste legalizuje stan. A 99 % ograđenih balkona je bez dozvole.

Uvijek se na nekome slomiju kola, neko posluži kao primjer, na nekome vlast liječi frustracije i provodi silu. Nekada to ne bude neko drugi, desi se baš meni ili tebi.
misliš komšija je iz obijesti ogradio balkon i izmijenio vanjski izgled zgrade na što nikako nema pravo a uzoriti komšija ga je prijavio...

Ne, ne mislim to. Mislim da je u zgradi od 50 stanova njih 40 bespravno ogradilo balkone, a ovaj je prijavio samo jednog. Naravno da je iz obijesti. Dobro, možda nije obijest, možda je mržnja, ljubomora, frustracija...

Da sada ne ulazimo u rad, to jeste nerad, inspekcija, ne bi ljudi bespravno mijenjali izgled zgrade da postoji neka inspekcija koja bi to spriječila.

Prošla muka?
laik1981

#54 Re: Da li inspekcija aktivno rusi bespravno napravljene vikednice?

Post by laik1981 »

VladaFBiH wrote: 30/08/2022 13:36
ovo ne mora da znači da je ilegalan objekat već može da značio da je ilegalan vodovod/priključak :)

bez zezanja kod mojih roditelja na vikendici je ta situacija - postoji vodovod koji su građani sami napravili poslije rata i isti je ilegalan a objekat ima sve dozvole i vode se kao ilegalni potrošać :)

Vodovod je želio da napravi novi vodovod ali jedan hajvan ne da prođu cijevi kroz njegovu zemlju i 50tak kuća i dalje koristi taj ilegalni vodovod jer nema alternative.
Mislim na konkretne primjere, za koje znam, gdje su ljudi napravili objekte bez ikakvih dozvola i gdje su se sami skopcali na postojecu vodovodnu mrezu.. I sve to uz poomoc radnika vodovoda koji je u slobodno vrijeme nelegalno kopcao.. Posle zovnu vodovod da im ugradi sat i nastave uredno placati racune, s tim da im na racunu pise bespravni prikljucak.. To ja mislim samo kod nas ima.. Masa je bespravnih objekata u Sarajevu, pogotovo u ovim padinskim dijelovima.. Znam kakav je javasluk vladao u mojoj mahali, a vladao bi i danas da se ima gdje graditi.. Posle rata se izgradile stotine kuca bez ikakvih papira.. Posle su mnogi uspjeli legalizovati, dosta njih koji su u ratu bili u vojsci i policiji, pa im je bila olaksana legalizacija.. Masa ljudi i danas zivi u nelegalno izgradjenim objektima, a placaju i struju i vodu, kao i ostale komunalije.. Bruku raje apliciralo kada je bio onaj projekat UNDP-a za toplotne pumpe.. 90% aplikacija odbijeno jer ljudi nisu imali dokumentaciju za svoje objekte.. Sarajevo je divljina kada su te stvari u pitanju.. Do duse, ne znam je li se sta promijenilo u zadnjih par godina.. Mozda je sad situacija bolja..
VladaFBiH

#55 Re: Da li inspekcija aktivno rusi bespravno napravljene vikednice?

Post by VladaFBiH »

Hakiz wrote: 30/08/2022 15:20
VladaFBiH wrote: 30/08/2022 13:41

Ne, ne mislim to. Mislim da je u zgradi od 50 stanova njih 40 bespravno ogradilo balkone, a ovaj je prijavio samo jednog. Naravno da je iz obijesti. Dobro, možda nije obijest, možda je mržnja, ljubomora, frustracija...

Da sada ne ulazimo u rad, to jeste nerad, inspekcija, ne bi ljudi bespravno mijenjali izgled zgrade da postoji neka inspekcija koja bi to spriječila.

Prošla muka?
Na žalost ovo je na nivou opštine i građevinske inspekcije rade samo po prijavi (imao sam priliku da upoznam iz svoje opštine inspektore i mogu samo reči sa su u pitanju bezobrazno-nesposobni uhljebi kojima je muka što moraju da rade svoj posao a ni njega nisu sposobni uraditi kako treba jer im je mrsko).

Uglavnom, prijavi zgradu za ustakljene balkone i moraju doći :)
Post Reply