Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
-
kamikaza123
#1 Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Pozz, imam 20 godina i redovan sam student, zivim sa majkom, imamo solidna primanja, alimentacija koju placa otac pada ma majcin racun, da li ja imam pravo tu alimentaciju da preusmjerim na svoj racun (majka mi ne da ni marke od alimentacije -.-). Ako imam pravo primati alimentaciju na svoj racun, koja je procedura??
-
privremeni
#2 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Imas, jer si punoljetan i majka ti nije vise zakonski zastupnik. Pismeno obavijesti onog ko ti isplacuje alimentaciju o novim momentima, racunu i sl. Samo da ne zaboravim, jer mislim da znam cemu ovo pitanje, majka nije duzna da te izdrzava, skoluje i slicno, jer si punoljetan, imas neko zvanje (profesiju) sa srednjom skolom, znaci budi spreman i na mogucnost da moras traziti stan, a najvjerojatnije i posao, a onda opet nema nista od alimentacije.kamikaza123 wrote:Pozz, imam 20 godina i redovan sam student, zivim sa majkom, imamo solidna primanja, alimentacija koju placa otac pada ma majcin racun, da li ja imam pravo tu alimentaciju da preusmjerim na svoj racun (majka mi ne da ni marke od alimentacije -.-). Ako imam pravo primati alimentaciju na svoj racun, koja je procedura??
Cijela zavrzlama, nego bolje sjedi sa majkom i nadjite kompromis oko tvog studentskog "dzeparca".
- karanana
#3 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
do koje godine uzrasta "djeteta" je otac uopste i duzan placati alimentaciju?
-
privremeni
#4 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Najkasnije do 25-te, ako je redovan student.karanana wrote:do koje godine uzrasta "djeteta" je otac uopste i duzan placati alimentaciju?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
jesi to napravio nekoj bebukaranana wrote:do koje godine uzrasta "djeteta" je otac uopste i duzan placati alimentaciju?
- karanana
#6 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
za svaki slucaj pitam. puno 25. ja konto 18.Black swan wrote:jesi to napravio nekoj bebukaranana wrote:do koje godine uzrasta "djeteta" je otac uopste i duzan placati alimentaciju?
-
biscanka2
#7 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Puno jeftinija metoda.karanana wrote:za svaki slucaj pitam. puno 25. ja konto 18.Black swan wrote:jesi to napravio nekoj bebukaranana wrote:do koje godine uzrasta "djeteta" je otac uopste i duzan placati alimentaciju?
DOBRO JE ZNATI
7 načina kako kondome koristite – krivo!
Evo prilike da provjerite znate li zaista pravilno koristiti kondome i koje su najčešće pogreške. Imajte pri tome na umu: Bolje spriječiti nego liječiti!
23173PREGLEDA
7 načina kako kondome koristite – krivo!
Foto: Thinkstock
AUTOR:
Vecernji.hr
Radite to "zatvorenih očiju'"
Pričamo, naravno, o upotrebi kondoma pri spolnom odnosu. Mnogi bi mogli doslovno zatvoriti oči na ovaj tekst i pomisliti: Nema tu ništa novo, znam sve o tome kako se koriste kondomi.
Ipak, evo prilike da provjerite znate li zaista pravilno koristiti kondome i koje su najčešće pogreške. Imajte pri tome na umu: Bolje spriječiti nego liječiti!
Čekate predugo
S uporabom kondoma pri spolnom odnosu ne treba čekati predugo. U kanalu penisa nalazi se dovoljno sjemene tekućine koja može uzrokovati začeće čak i prije ejakulacije, poručuje Lauren Streicher, profesorica ginekologije sa Sveučilišta Northwestern.
Odgađanje korištenja kondoma daje više vremena i za razvoj infekcije i spolno prenosivih bolesti.
Ne provjeravate ispravnost
Čak 83 posto žena i 75 posto muškaraca ne provjerava ima li oštećenja na kondomu prije uporabe. Razumijemo, u trenutku kada posegnete za jednim, ne želite "trošiti vrijeme" na pregledavanje kondoma, no to biste ipak trebali napraviti. Ako je ljepljiv, na mjestima izbijeljene boje ili ima neko drugo oštećenje, ne riskirajte. Radije kupite novo pakiranje kako ne biste poslije "lupali glavom po zidu".
Krivo postavljanje
Kada izvadite kondom iz zaštitnog pakiranja, svakako provjerite da je na pravoj strani. Istisnite zrak iz kapice na vrhu kondoma i pri postavljanju na spolovilo svakako ga odrolajte sasvim do kraja kako bi što manje kože bilo neotkriveno. Na taj ćete način spriječiti spolno prenosive bolesti. A i neželjenu trudnoću.
Dva za "bolju sigurnost"
Ne u ovom slučaju. Istovremena uporaba dva kondoma neće povećati postotak sigurnosti, već će vjerojatnije uzrokovati da oba lakše skliznu i ostanete bez zaštite. Provjerite ispravnost kondoma prije uporabe i slijedite upute za korištenje i imajte na umu: Jedan je dovoljan ako ga koristite pravilno.
Kriva veličina
Nisu svi kondomi univerzalne veličine, baš kao što i nisu svi penisi iste veličine. Da bi impresionirali djevojke ili zbog nekih drugih razloga, nerijetko muškarci kupuju kondome krivih veličina i pri tome rade pogrešku. Ako je kondom premali, može puknuti. Ako je prevelik, skliznut će i ostaviti vas nezaštićene.
Držite kondome u novčaniku
Jedna od najčešćih pogrešaka. Novčanik stalno vadite i otvarate, vjerojatno i savijate, a ako ga nosite u džepu, toplina vašeg tijela će uništiti materijal od kojeg je napravljen. Kondome držite na tamnom, suhom i hladnom mjestu želite li izbjeći nastanak rupica, puknuća i ostalih oštećenja na kondomu koje uzrokujete sami.
Ne koristite kondom
Kondomi su jedna od najsigurnijih načina zaštite od spolnih bolesti i neželjene trudnoće te, ako ga ne koristite, radite veliku pogrešku, posebice ako nemate stalnog partnera ili partnericu.
>>Novi trend s kondomima 'zauzeo' društvene mreže
- karanana
#8 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
hahaha.
ma dosadni su kondomi. nije to to. taj feeling ne moze ni najnashminkaniji kondom imitirati.
ma dosadni su kondomi. nije to to. taj feeling ne moze ni najnashminkaniji kondom imitirati.
-
kamikaza123
#9 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Ma jasta dogovori se sa majkom koja ti ni dinara ne da, dosta je trosila moj novac uzalud, nista mi nije obezbjedila u zivotu, sve sam sam morao, mislim da je 500 KM sasvim dovoljno za mene da zivim i studiram normalnoprivremeni wrote:Imas, jer si punoljetan i majka ti nije vise zakonski zastupnik. Pismeno obavijesti onog ko ti isplacuje alimentaciju o novim momentima, racunu i sl. Samo da ne zaboravim, jer mislim da znam cemu ovo pitanje, majka nije duzna da te izdrzava, skoluje i slicno, jer si punoljetan, imas neko zvanje (profesiju) sa srednjom skolom, znaci budi spreman i na mogucnost da moras traziti stan, a najvjerojatnije i posao, a onda opet nema nista od alimentacije.kamikaza123 wrote:Pozz, imam 20 godina i redovan sam student, zivim sa majkom, imamo solidna primanja, alimentacija koju placa otac pada ma majcin racun, da li ja imam pravo tu alimentaciju da preusmjerim na svoj racun (majka mi ne da ni marke od alimentacije -.-). Ako imam pravo primati alimentaciju na svoj racun, koja je procedura??
Cijela zavrzlama, nego bolje sjedi sa majkom i nadjite kompromis oko tvog studentskog "dzeparca".
-
biscanka2
#10 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Zaboravio-la si dodati da je bio gladan i zedan,hodao go i bos - jadnicak, ma malo je 500 stoja trazi ti vise.kamikaza123 wrote:Ma jasta dogovori se sa majkom koja ti ni dinara ne da, dosta je trosila moj novac uzalud, nista mi nije obezbjedila u zivotu, sve sam sam morao, mislim da je 500 KM sasvim dovoljno za mene da zivim i studiram normalnoprivremeni wrote:Imas, jer si punoljetan i majka ti nije vise zakonski zastupnik. Pismeno obavijesti onog ko ti isplacuje alimentaciju o novim momentima, racunu i sl. Samo da ne zaboravim, jer mislim da znam cemu ovo pitanje, majka nije duzna da te izdrzava, skoluje i slicno, jer si punoljetan, imas neko zvanje (profesiju) sa srednjom skolom, znaci budi spreman i na mogucnost da moras traziti stan, a najvjerojatnije i posao, a onda opet nema nista od alimentacije.kamikaza123 wrote:Pozz, imam 20 godina i redovan sam student, zivim sa majkom, imamo solidna primanja, alimentacija koju placa otac pada ma majcin racun, da li ja imam pravo tu alimentaciju da preusmjerim na svoj racun (majka mi ne da ni marke od alimentacije -.-). Ako imam pravo primati alimentaciju na svoj racun, koja je procedura??
-
krater
- Ajatolah_
#12 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
A, je l' misliš nastaviti živjeti s njom?kamikaza123 wrote:Ma jasta dogovori se sa majkom koja ti ni dinara ne da, dosta je trosila moj novac uzalud, nista mi nije obezbjedila u zivotu, sve sam sam morao, mislim da je 500 KM sasvim dovoljno za mene da zivim i studiram normalno
500KM ti se može činiti dosta iz perspektive dok si njoj na grbači, ono hrana te čeka, računi se sami plate i nema kirije.
-
kolegione
#13 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Momak misli da može da živi sa 500km matematika mu nije jaca strana 
- Matzan
#14 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
MordorSync wrote:jel znaš da u švicarskoj, švedskoj i holandiji tako mladi momci prolaze pravo, posao BABOJEBAC, trošiš bogatog babuna i kebara uplaćuje redovno i plaću i penziono za 5 godina žuljanja kebare izađeš sa najmanje 300 000 eura na računu i to uštede.kamikaza123 wrote:
Ma jasta dogovori se sa majkom koja ti ni dinara ne da, dosta je trosila moj novac uzalud, nista mi nije obezbjedila u zivotu, sve sam sam morao, mislim da je 500 KM sasvim dovoljno za mene da zivim i studiram normalno
A liz je obavezan dio svake seanse
-
suspect_zero
#15 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
500 km alimentacija? .....najbolje da se onda preseliš kod starog
pa onda još narednih 20 godina neka te nosi na grbači....malo mater popusti.
- vješalica
#16 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
nije tačnoprivremeni wrote:Najkasnije do 25-te, ako je redovan student.karanana wrote:do koje godine uzrasta "djeteta" je otac uopste i duzan placati alimentaciju?
porodični zakon federacije bihČlan 216.
(1) Ako se dijete nalazi na redovnom školovanju roditelji su dužni, prema svojim mogućnostima, osigurati mu izdržavanje i nakon punoljetnosti a najdulje do navršene 26. godine života
autor da bi primao novac sebi lično,treba otvoriti račun u banci i predati podatke na mjesto odakle se uplaćju (računovodstvo) da se vrši isplata na njegov račun
ostale motive i tvrdnje neću da komentarišem
- vješalica
#17 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
izgleda da je mati u pravu što ne dakolegione wrote:Momak misli da može da živi sa 500km matematika mu nije jaca strana
-
kamikaza123
#18 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
vješalica wrote:izgleda da je mati u pravu što ne dakolegione wrote:Momak misli da može da živi sa 500km matematika mu nije jaca strana
Eh ovako da malo objacnim ljudima koji prerano donose odluke i hrane se tuđim zivotima, kao prvo student sam masinstva druge godine u roku, majka mi nikada u zivotu nije kupila ni kompjuter niti mobitel, niti bilo kakvu luksuznu stvar, dzeparca dobijam citav zivot 2-3 km, u zivotu sam od svog rada kupi biciklo od 4000 KM, motor od 4000 KM, 3 mobitela od 1000 KM, i mnogo drugih stvari za koje majka marke nije dala, tako da mislim da sam sam sposoban zaraditi novac, ona ima ogromna primanja kao profesor a ja nikada nisam mogao otici ni na more ni na neki izlet skuplji od 50 KM, i kada sam sabrao koliko mi daje i ulaze u mene vjerujte da to izađe sa rezijama i svim ostalim oko 500 KM, ona ima platu oko 1500 KM, a ja dobijam od nje kao da ima penziju 300 KM, a ti pasa sto kazes da mi je matematika losija strana, dajem instrukcije i zarađujem novac od toga, gospodin rece gore da trebam otvoriti racun i odnijeti ga da preusmjere novac na mene, to sam i uradio prvo mi zena gore rece sto preusmjerava babinu placu na mene da to moze da je sve ok i onda sljedeci mjesec opet pare pale mami, ja je zovem kaze ona ne mozes bez sudskog rijesenja to dobiti, e STA SADA JA DA RADIM, zasto trebam na sud ici, moze li mi iko pojasniti i kako da postupim???
-
kamikaza123
#19 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
To sam i uradio kako kazes ali u racunovodstvu mi kazu da ne mogu preusmjeriti novac bez sudskog rjesenja, sta da radim, koji je postupak, moram li ici na sud ??vješalica wrote:nije tačnoprivremeni wrote:Najkasnije do 25-te, ako je redovan student.karanana wrote:do koje godine uzrasta "djeteta" je otac uopste i duzan placati alimentaciju?porodični zakon federacije bihČlan 216.
(1) Ako se dijete nalazi na redovnom školovanju roditelji su dužni, prema svojim mogućnostima, osigurati mu izdržavanje i nakon punoljetnosti a najdulje do navršene 26. godine života
autor da bi primao novac sebi lično,treba otvoriti račun u banci i predati podatke na mjesto odakle se uplaćju (računovodstvo) da se vrši isplata na njegov račun
ostale motive i tvrdnje neću da komentarišem
-
kolegione
#20 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Prvo paša ti si izložio svoj život nama, drugo ako imas taj ludi novac sto se zakidas za 500km mjesecno trece logičan slijed je da te "losa" mama izbaci iz kuce pa da prezivis od 500km ako si izracunao da ti je dovoljno 500km da zivis a ne prezivis ja se nadam da moje dijete takvi ljudi nece uciti matematiku lp Pasicekamikaza123 wrote:Momak misli da može da živi sa 500km matematika mu nije jaca strana
Eh ovako da malo objacnim ljudima koji prerano donose odluke i hrane se tuđim zivotima, kao prvo student sam masinstva druge godine u roku, majka mi nikada u zivotu nije kupila ni kompjuter niti mobitel, niti bilo kakvu luksuznu stvar, dzeparca dobijam citav zivot 2-3 km, u zivotu sam od svog rada kupi biciklo od 4000 KM, motor od 4000 KM, 3 mobitela od 1000 KM, i mnogo drugih stvari za koje majka marke nije dala, tako da mislim da sam sam sposoban zaraditi novac, ona ima ogromna primanja kao profesor a ja nikada nisam mogao otici ni na more ni na neki izlet skuplji od 50 KM, i kada sam sabrao koliko mi daje i ulaze u mene vjerujte da to izađe sa rezijama i svim ostalim oko 500 KM, ona ima platu oko 1500 KM, a ja dobijam od nje kao da ima penziju 300 KM, a ti pasa sto kazes da mi je matematika losija strana, dajem instrukcije i zarađujem novac od toga, gospodin rece gore da trebam otvoriti racun i odnijeti ga da preusmjere novac na mene, to sam i uradio prvo mi zena gore rece sto preusmjerava babinu placu na mene da to moze da je sve ok i onda sljedeci mjesec opet pare pale mami, ja je zovem kaze ona ne mozes bez sudskog rijesenja to dobiti, e STA SADA JA DA RADIM, zasto trebam na sud ici, moze li mi iko pojasniti i kako da postupim???
-
kamikaza123
#21 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Ljudinoo haloo troclane porodice zive od tih novaca, plus kao sto sam gore naveo hvala Bogu znam sebi dinar zaraditi, ne bih da pocinjem pricu o nasilju koje sam prezivio, preloma koje sam dobijao itd... sve u svemu ziv ti meni bio, ja sam postavio pitanje za koje mi treba odgovor a ne pametovanje neke osobe koja nema pojma o mom zivotu, pa kad bi prosio ne bih vise zivio sa njomkolegione wrote:Prvo paša ti si izložio svoj život nama, drugo ako imas taj ludi novac sto se zakidas za 500km mjesecno trece logičan slijed je da te "losa" mama izbaci iz kuce pa da prezivis od 500km ako si izracunao da ti je dovoljno 500km da zivis a ne prezivis ja se nadam da moje dijete takvi ljudi nece uciti matematiku lp Pasicekamikaza123 wrote:Momak misli da može da živi sa 500km matematika mu nije jaca strana
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#22 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Samo da si bio mudar i u uvodnom postu gdje si napisao otac, stavio majka i obratno, vjeruj mi, koju bi podršku i savjete dobivao.
- spreca
#23 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Sam se hranis ,odijevas ,obuvas ,placas skolarinu ?kamikaza123 wrote:
Ma jasta dogovori se sa majkom koja ti ni dinara ne da, dosta je trosila moj novac uzalud, nista mi nije obezbjedila u zivotu, sve sam sam morao, mislim da je 500 KM sasvim dovoljno za mene da zivim i studiram normalno
-
nightvision
#24 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
Ako podjem od pretpostavke da je sve onako kako student tvrdi onda svakako ima razloga da bude nezadovoljan jer alimentacija koju prima od oca je jednostrana pomoc a u finansiranju djeteta treba da ucestvuje i majka. Naravno, ona ce to uraditi kroz neke druge stvari (peri, cisti, pravi rucak i sl.) ali i dalje ostaje cinjenica da je alimentacija od 500 KM poprilicno puno novca i da bi ovaj student ipak trebao dobijati malo vise od dzeparca od 2-3 KM.
Kako god postoje ocevi i "ocevi" tako postoje majke i "majke" i sasvim moguce je da je ovo jedna od tih "majki" koje djecu svedu na cisto finansijski trosak pa u alimentaciju gura svaki moguci finansijski trosak djeteta bez da preuzme dio finansiranja iz vlastitog dzepa. Zalosno jeste ali ovo je sasvim moguc scenario.
S obzirom da su oba roditelja duzna preuzeti dio finansiranja djeteta, u slucaju preseljenja radi samostalnog zivota treba imati u vidu da ovaj student ne bi zivio samo od oceve alimentacije vec bi i majka imala obavezu da ga finansira ako ga vec ne bi zeljela pod istim krovom a to je stavka koju ste ocigledno svi iznad zanemarili. U nekom idealnom slucaju i majka bi onda morala izdvojila jednaku sumu novca kao i otac pa bi student imao na raspolaganju 1000 KM sto je suma novca dovoljna za skroman zivot i studiranje bez da student ima neka druga primanja.
Dakle pod pretpostavkom da je sve bas onako kako je navedeno student ima osnova za zalbu, ali to bi svakako trebala biti stvar dogovora izmedju njega i majke (a vjerovatno i oca). Ako dogovora nema onda jedino preostaje potraziti savjet advokata i sudski rijesiti nastalu situaciju. Takodje, moze se (i treba) i otac ukljuciti u slucaj na nacin da obustavi isplatu alimentacije na racun bivse supruge a nastavi uplatu na racun studenta, uz prethodno konsultovanje advokata. Ovo je tema za pdf pravo, tamo bi neko od pravnika mogao dati pravi odgovor.
Kako god postoje ocevi i "ocevi" tako postoje majke i "majke" i sasvim moguce je da je ovo jedna od tih "majki" koje djecu svedu na cisto finansijski trosak pa u alimentaciju gura svaki moguci finansijski trosak djeteta bez da preuzme dio finansiranja iz vlastitog dzepa. Zalosno jeste ali ovo je sasvim moguc scenario.
S obzirom da su oba roditelja duzna preuzeti dio finansiranja djeteta, u slucaju preseljenja radi samostalnog zivota treba imati u vidu da ovaj student ne bi zivio samo od oceve alimentacije vec bi i majka imala obavezu da ga finansira ako ga vec ne bi zeljela pod istim krovom a to je stavka koju ste ocigledno svi iznad zanemarili. U nekom idealnom slucaju i majka bi onda morala izdvojila jednaku sumu novca kao i otac pa bi student imao na raspolaganju 1000 KM sto je suma novca dovoljna za skroman zivot i studiranje bez da student ima neka druga primanja.
Dakle pod pretpostavkom da je sve bas onako kako je navedeno student ima osnova za zalbu, ali to bi svakako trebala biti stvar dogovora izmedju njega i majke (a vjerovatno i oca). Ako dogovora nema onda jedino preostaje potraziti savjet advokata i sudski rijesiti nastalu situaciju. Takodje, moze se (i treba) i otac ukljuciti u slucaj na nacin da obustavi isplatu alimentacije na racun bivse supruge a nastavi uplatu na racun studenta, uz prethodno konsultovanje advokata. Ovo je tema za pdf pravo, tamo bi neko od pravnika mogao dati pravi odgovor.
- vješalica
#25 Re: Da li imam pravo da primam alimentaciju na svoj racun
ne znamo šta mu piše u rješenju tako da možemo nagađati
uostalom neka pročita i neka nam javi
uostalom neka pročita i neka nam javi
da si pametan kupio bi biciklo od 1000KM,a za ostale 3000KM si mogao 100 puta otići na more,također vrijedi i za motor i 3 telefona od 1000KMkamikaza123 wrote: Eh ovako da malo objacnim ljudima koji prerano donose odluke i hrane se tuđim zivotima, kao prvo student sam masinstva druge godine u roku, majka mi nikada u zivotu nije kupila ni kompjuter niti mobitel, niti bilo kakvu luksuznu stvar, dzeparca dobijam citav zivot 2-3 km, u zivotu sam od svog rada kupi biciklo od 4000 KM, motor od 4000 KM, 3 mobitela od 1000 KM, i mnogo drugih stvari za koje majka marke nije dala, tako da mislim da sam sam sposoban zaraditi novac, ona ima ogromna primanja kao profesor a ja nikada nisam mogao otici ni na more ni na neki izlet skuplji od 50 KM, i kada sam sabrao koliko mi daje i ulaze u mene vjerujte da to izađe sa rezijama i svim ostalim oko 500 KM