Da li i koliko često putujete avionom,vozite li se niskotarifnim kompanijama i koja je razlika između low cost i običn?
- HarunKovac
#1 Da li i koliko često putujete avionom,vozite li se niskotarifnim kompanijama i koja je razlika između low cost i običn?
P.S izvinjavam se sto je naslov dug 
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#2 Re: Da li i koliko često putujete avionom,vozite li se niskotarifnim kompanijama i koja je razlika između low cost i obi
Od "low cost" Norwegian, inace regularnim poput KLM, SAS, British, Swiss...
Razlika, hmmmm kod ovih ne low dobijes zavisi od daljine nesto da srknes ili zvaknes dok kod low cost, u mom primjeru Norwegian moras provuc karticu ili kes! Skupljanje bodova kod ovih ima tako da meni letovi sa KLM su nesto jeftiniji. Koferi, nisam kod regularnih nikad dozivio da gledaju u gram. I uvijek kad je let pun a gresku naprave dobijem hotel, novu kartu i 400-500€ djeparine.
Razlika, hmmmm kod ovih ne low dobijes zavisi od daljine nesto da srknes ili zvaknes dok kod low cost, u mom primjeru Norwegian moras provuc karticu ili kes! Skupljanje bodova kod ovih ima tako da meni letovi sa KLM su nesto jeftiniji. Koferi, nisam kod regularnih nikad dozivio da gledaju u gram. I uvijek kad je let pun a gresku naprave dobijem hotel, novu kartu i 400-500€ djeparine.
-
razonoda
#3 Re: Da li i koliko često putujete avionom,vozite li se niskotarifnim kompanijama i koja je razlika između low cost i obi
Zviz wrote:Od "low cost" Norwegian, inace regularnim poput KLM, SAS, British, Swiss...
-
vade_mecum
#4 Re: Da li i koliko često putujete avionom,vozite li se niskotarifnim kompanijama i koja je razlika između low cost i obi
da
umjereno do cesto
da
zviz je dao nekoliko primjera gdje se ogleda razlika, a ja cu dopuniti: kod lowbudget kompanija moras sam sebi printati pass, naplacauju prtljagu koju kod regularnih inace imas za djaba (kofer 20-30 kg, zavisi od kompanije), imas pravo na samo jedan mali kofer do 8 kg (kao posljedica vidio sam ljude koji oblace po 3-4 dzempera i debele stvari kako bi ustedili na prostoru
), obicno nema rezervacije sjedista nego je first come-first served. ovo grickalice, sokovi i sl. se placa tako da ako kupujes izadjes na isto mada zadnji put kad sam letio sa adria airways (slovenic) naplacivali su pica i grickalice sto mi je bilo jako cudno.
umjereno do cesto
da
zviz je dao nekoliko primjera gdje se ogleda razlika, a ja cu dopuniti: kod lowbudget kompanija moras sam sebi printati pass, naplacauju prtljagu koju kod regularnih inace imas za djaba (kofer 20-30 kg, zavisi od kompanije), imas pravo na samo jedan mali kofer do 8 kg (kao posljedica vidio sam ljude koji oblace po 3-4 dzempera i debele stvari kako bi ustedili na prostoru
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#5 Re: Da li i koliko često putujete avionom,vozite li se niskotarifnim kompanijama i koja je razlika između low cost i obi
Kad letim Sasom uvijek me onaj prvi rano ujutru ceko dorucak na terminalu koni ponesem u avion tako kazu. Na stolu svega i svasa. Klm ovisno od destinacije zadnji put iz rima do amsterdama bilo i slatka, slana ida sta srknes itd.razonoda wrote:Zviz wrote:Od "low cost" Norwegian, inace regularnim poput KLM, SAS, British, Swiss...
Razlika, hmmmm kod ovih ne low dobijes zavisi od daljine nesto da srknes ili zvaknes dok kod low cost, u mom primjeru Norwegian moras provuc karticu ili kes! Skupljanje bodova kod ovih ima tako da meni letovi sa KLM su nesto jeftiniji. Koferi, nisam kod regularnih nikad dozivio da gledaju u gram. I uvijek kad je let pun a gresku naprave dobijem hotel, novu kartu i 400-500€ djeparine.Uh . nema toga vise. Kad si ti zadnji put putovao? Ne daju nista. Nista da srknes ni kricnes.
- HarunKovac
- drndalo
#7 Re: Da li i koliko često putujete avionom,vozite li se niskotarifnim kompanijama i koja je razlika između low cost i obi
Izvini, ali zar pored teme koja se pise vec XX godina "Aviokompanije-All about" na >190 strana sve skupa, sa > 47 strana samo o razlici i iskustvima LC kompanija vs. "Legacy" ti zapocinjes temu: "xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx" ???
Mrsko citat', sta li...?
http://forum.klix.ba/avio-kompanije-all ... #p11252324
Mrsko citat', sta li...?
http://forum.klix.ba/avio-kompanije-all ... #p11252324
- Vitezanin
#8 Re: Da li i koliko često putujete avionom,vozite li se niskotarifnim kompanijama i koja je razlika između low cost i obi
Da, do nekoliko puta godišnje. Jedina low cost kojom sam letio je bio kanadski West Jet. Ostale su bile ove "regularne". Pa razlika je očigledno u cijenama
, mada i ove kompanije koje nisu low cost imaju akcije gdje se tu i tamo karte mogu dobiti za smiješne pare... Ne često, ali bude.
I kako su neki već rekli, kod low cost prtljagu plaćaš (zavisi kako kod koga, negdje imaš pravo na nešto džaba, negdje ne) i naravno hranu.
I kako su neki već rekli, kod low cost prtljagu plaćaš (zavisi kako kod koga, negdje imaš pravo na nešto džaba, negdje ne) i naravno hranu.