Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#351 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by zagortenej »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote: snovi Ibn Arebija i sličnih?

A šta ćemo sa snovima Ibrahima a.s. ? Ili je možda i on halucinirao i buncao, kao što jedan vrli junoša reče tako Muhammedu a.s. ?
zar je bilo i takvih? :mrgreen:
Towelie

#352 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Towelie »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote: snovi Ibn Arebija i sličnih?

A šta ćemo sa snovima Ibrahima a.s. ? Ili je možda i on halucinirao i buncao, kao što jedan vrli junoša reče tako Muhammedu a.s. ?
Nije bas za porediti. Snovi poslanika su sama istina, to je jedan od metoda Objave. Snovi ucenjaka i ostalih ljudi su vise more bit bidne, more bit ne bidne. S tim sto su istiniti snovi ono sto je ostalo od poslanstva danas.
Dexx1

#353 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Dexx1 »

kritichar wrote:
Kako smo ustanovili da je to apsolutna većina?
....naveo si neke od njih....
...pa si naveo stav jednog imama....
kako znaš da će biti nagrađeni, kako znaš da ćeš imati nagradu za svoj namaz uopšte, da će ti namaz biti primljen, da ne pričamo dalje?
-Brate mili, ko da je tesko utvrdit ko je vecina.
Pomenuo si u postu Karadavija, evo sta on veli ko je apsolutna vecina, upravo oni koji to kazu:
https://www.youtube.com/watch?v=PuOjeCmGGKU

-Hajde da se ne lazemo, da sam hiljadu ucenjaka naveo sa sve njihovim rijecima i izvorima tih rijeci ti ne bi promijenio svoj stav ni za milimetar. U krajnjem slucaju bi reko bi da su to samo njihova misljenja i da nisu ona u skladu sa sunetom i da se samo od Poslanika uzima.

-Ne kazem ja da ce bit nagradjeni vec citiram imama. Dobra djela su ona za koje se po pravilu ocekuje nagrada. Izuzeci su druga prica.
kritichar wrote: Jel se trebala odseliti nakon što je Poslanik tu sahranjen?
ja vas pozivam da mućnete malo glavom
u kojem je kontekstu zabrana, zbog oholosti opet?
Po vasem shvatanju zabrane, da. Trebala je da se odseli a ne da godinama klanja kod kabura
kritichar wrote:Gdje si citirao riječi imama o rušenju turbeta?
U odgvororu @Towelie-u
kritichar wrote:Zašto onda za nas ne važe Poslanikove zabrane?
Vaze.
Ali pravilo je da zabrana prestaje kad nestane razloga za tu zabranu. Primjer za to je kada je Poslanik zabranjivao posjetu grobljima ashabima pa im to dozvolio kasnije da bi se sjecali ahireta.
Ili kada je ashabima branio da im nogavice padaju ispod clanaka a to je dozvolio Ebu Bekru jer se on nije oholio.
kritichar wrote: ko to kaže da Buharija i Muslima nisu u skladu sa Kur'anom?

snovi Ibn Arebija i sličnih?
-Burarija i Muslim su ljudi :D

-jok, snovi selefija:
https://www.youtube.com/watch?v=XWyWWwqPDkY
kritichar wrote:sve ono sto jasno kontrira nususu, na osnovu svačijeg subjektivnog mišljenja
Mozel jedno pitanje, posto vidim da se razumijes u novotarije i to.

Jel novotarija da ja sad, eto, klanjam sabah namaz i nakon njega uzmem da ucim Fatihu, ponavljam je sve do izlaska sunca? Jel mi to u skladu sa sunetom akhi?
kritichar

#354 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

Dexx1 wrote:
kritichar wrote:
Kako smo ustanovili da je to apsolutna većina?
....naveo si neke od njih....
...pa si naveo stav jednog imama....
kako znaš da će biti nagrađeni, kako znaš da ćeš imati nagradu za svoj namaz uopšte, da će ti namaz biti primljen, da ne pričamo dalje?
-Brate mili, ko da je tesko utvrdit ko je vecina.
Pomenuo si u postu Karadavija, evo sta on veli ko je apsolutna vecina, upravo oni koji to kazu:

-Hajde da se ne lazemo, da sam hiljadu ucenjaka naveo sa sve njihovim rijecima i izvorima tih rijeci ti ne bi promijenio svoj stav ni za milimetar. U krajnjem slucaju bi reko bi da su to samo njihova misljenja i da nisu ona u skladu sa sunetom i da se samo od Poslanika uzima.

-Ne kazem ja da ce bit nagradjeni vec citiram imama. Dobra djela su ona za koje se po pravilu ocekuje nagrada. Izuzeci su druga prica.
Kakve veze ešarije imaju sa mevludom, sufijama, turbetima i novotarijama?

Ako nisu u skladu sa sunnetom, nisu šta se tu može, a istina je da se sve od Poslanika uzima, a od ostalih se ne uzima sve.

trebao si navesti da je citat, i na kraju reći insha Allah.
99% ljudi koji obilaze mevlude su obični ljudi, nije njima ni na um Poslanik, razlozi su drugi
Dexx1 wrote:
kritichar wrote: Jel se trebala odseliti nakon što je Poslanik tu sahranjen?
ja vas pozivam da mućnete malo glavom
u kojem je kontekstu zabrana, zbog oholosti opet?
Po vasem shvatanju zabrane, da. Trebala je da se odseli a ne da godinama klanja kod kabura
valjda bi joj Poslanik rekao da odseli, kad je rekao da je između njegovog kabura i mihraba dženetska bašča.
Dexx1 wrote:
kritichar wrote:Zašto onda za nas ne važe Poslanikove zabrane?
Vaze.
Ali pravilo je da zabrana prestaje kad nestane razloga za tu zabranu. Primjer za to je kada je Poslanik zabranjivao posjetu grobljima ashabima pa im to dozvolio kasnije da bi se sjecali ahireta.
Ili kada je ashabima branio da im nogavice padaju ispod clanaka a to je dozvolio Ebu Bekru jer se on nije oholio.
-Razlog za zabranu je morao navesti Poslanik, a ne da se proizvoljno zaključuje
-primjer sa posjećivanjem mezara nije baš dobar jer je poslanik dokinuo tu zabranu, kao i za muta brak i sl.
-Kad je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da Allah neće pogledati na Sudnjem danu čovjeka koji vuče svoju odjeću iz oholosti, Ebu Bekr, radijallahu anhu, požalio se: “Allahov Poslaniče, kraj mog haljetka, ako o njemu na vodim brigu, spusti se!” Na ovo mu je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ti nisi jedan od onih koji to čine iz oholosti!” (El-Buhari). Šejh Ibn Usejmin, rahimehullah, kazao je: “Onome ko svoj stav dokazuje Ebu Bekrovim, radijallahu anhu, predanjem treba reći da ovo predanje ne može uzeti za dokaz iz dva razloga. Prvi je razlog to što se Ebu Bekr, radijallahu anhu, požalio Poslaniku islama rekavši ovako: ‘Allahov Poslaniče, kraj mog haljetka, ako o njemu na vodim brigu, spusti se!’ Dakle, ovaj ashab nije svoju odjeću namjerno spuštao ispod članka, već je haljetak sam od sebe padao, a Ebu Bekr ga je brižno podizao, za razliku od onih koji tvrde da ne nose odjeću iz oholosti: namjerno puste odjeću da pada ispod članka i uvijek je tako nose ne podižući je iznad članka. I, drugi je razlog to što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pohvalio Ebu Bekra, radijallahu anhu, rekavši mu da nije ohol, za razliku od onih koji dokazuju ovim hadisom: niko od njih nije pohvaljen na jeziku Allahova Poslanika i nijednom od njih nije rečeno da nije ohol. Eto tako šejtan neke ljude navede na slijeđenje manje jasnih dokaza, kur’anskih ajeta i hadisa, kako bi opravdali svoje postupke. Allah je Onaj Koji upućuje na Pravi put, molimo Ga da nas uputi i sačuva.”
Dexx1 wrote:
kritichar wrote: ko to kaže da Buharija i Muslima nisu u skladu sa Kur'anom?

snovi Ibn Arebija i sličnih?
-Burarija i Muslim su ljudi :D

-jok, snovi selefija:
https://www.youtube.com/watch?v=XWyWWwqPDkY
Šta ako su ljudi, ehli sunnetska ulema složila da su sabrali vjerodostojne hadise

selefije se pozivaju na akidu selefa, ne izmišljaju novu

a Imam Zehebi koji tako brani mevlud, za Arebija kaže: "Fususul-hikem je njegovo najgore djelo. Ako ono što spominje u njemu nije nevjerstvo, onda nevjerstvo ne postoji na dunjaluku." Nakon toga kaže: "Mnoge njegove izjave i izreke mogu se simbolično tumačiti, ali nikako knjiga Fususul-hikem." (Vidjeti: Sijeru e'alamin-nubela, 23/48-49.)
Dexx1 wrote:
kritichar wrote:sve ono sto jasno kontrira nususu, na osnovu svačijeg subjektivnog mišljenja
Mozel jedno pitanje, posto vidim da se razumijes u novotarije i to.

Jel novotarija da ja sad, eto, klanjam sabah namaz i nakon njega uzmem da ucim Fatihu, ponavljam je sve do izlaska sunca? Jel mi to u skladu sa sunetom akhi?
to se može smatrati kao tvoj vird koji svakodnevno učiš, ali ti sam sa sobom, da ne bi došlo do uvođenja nečeg kao što je dova poslije namaza, koju narod sada smatra obaveznom jer nisu učeni ispravno
Blue1

#355 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Blue1 »

Nedavno u jednoj sarajevskoj dzamiji na podne namazu nije bilo mujezina, jedan momak je proucio ezan i ikamet i nista vise znaci nije ucio 'namasku dovu'. Poslije namaza narod u dzamiji zbunjen, okrecu se gledaju kao da cekaju instrukcije kad trebaju zikriti... Izlazim iz dzamije i pita jedan dedo ovog drugog : 'jesi li ti proucio zikr ?' Odgovara mu dedo :' ma nisam, ne znam sta radi ovaj mujezin :twisted: !
Towelie

#356 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Towelie »

@Kritichar
Akida selefa i akida danasnjih selefija nikako nisu jedna te ista akida. Selef nije bastinio antropomorfizam kao sto danas vehabije rade.
Kako rece Yasir Qadhi, da je Omer danas ziv ne bi prosao ispit iz akide na univerzitetu u Medini. :D
kritichar

#357 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

Towelie wrote:@Kritichar
Akida selefa i akida danasnjih selefija nikako nisu jedna te ista akida. Selef nije bastinio antropomorfizam kao sto danas vehabije rade.
Kako rece Yasir Qadhi, da je Omer danas ziv ne bi prosao ispit iz akide na univerzitetu u Medini. :D
Onaj ko se naziva sljedbenikom prvih generacija mora slijediti selef prvo u akaidu, pa tek onda i u fikhu
Towelie

#358 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Towelie »

kritichar wrote:
Onaj ko se naziva sljedbenikom prvih generacija mora slijediti selef prvo u akaidu, pa tek onda i u fikhu
Svakako. Ali da li danasnje selefije to i cine? Sta mislis kako razumeju izraz "Allahova ruka"? Kao prve generacije ili antropomorfisticki?
Fudo Bosna

#359 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Fudo Bosna »

Towelie wrote:
kritichar wrote:
Svakako. Ali da li danasnje selefije to i cine? Sta mislis kako razumeju izraz "Allahova ruka"? Kao prve generacije ili antropomorfisticki?

Biseri i to smiješni do bola, su njihova predavanja iz akide u kojoj nam "serviraju" svoj wehabijski antropomorfizam, a istovremeno, licemjerno krtikujući akidu 90 % muslimana svijeta , eššerijsko/maturidijsku,na predavanjima kvazialima, tipa :Ljakić, Pezo , Kuduzović i ostalih...

Pa zar braćo wehabije večina ummeta griješi a šaka Vas je samo u pravu?
Dexx1

#360 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Dexx1 »

@kritichar

Prvo, te esarije dijele novotariju na lijepu i ruznu. Mada ima jos podjela i klasifikacija al ta je glavna.

Drugo, eto postedeo si me od navodjenja imena i citiranja rijeci.
Kad vam ne pase stav nekog ucenjaka kazete da se samo od Poslanika uzima a kad vam pase kazete da su ucenjaci nasljednici Poslanika i da ih treba slusat :-D

Trece, lijepo je poznavat tudje nijete, masallah :thumbup:

Ovo za dzennetsku bascu, tako je! Grobovi Poslanika i dobrih ljudi jesu dzennetske basce na dunjaluku i mubarek mjesta

Vezano za zabrane, opet da ponovimo, kada nestane razlog za zabranu prestaje i zabrana. Poslanik brani posjetu grobljima da se ne bi tamo cinile pokudjene stvari kao sto su se dotad cinile i kada je to prestalo dozvoljen je zijaret mezaristanima.

Zabrana pustanja nogavica je vezana za obicaje jednog mjesta. Velikasi su pustali svoju odjecu da se vuce po pijesku i da pravi oblak prasine ne bi li ih narod vidio i znao da su oni ti koji dolaze. Resul brani svojim sljedbenicima da to rade da se ne bi i oni oholili. Ko se ne oholi na taj nacin, nema smisla braniti mu kao sto je stvar sa Ebu Bekrom. Danas se niko ne oholi na taj nacin, bar ne ovdje. Ohole se ljudi skupim kolima, mobitelima isl.

Buharija i Muslim jesu sabrali zbirke hadisa ali su ljudi, a ljudi normalno grijese.
Akida selefa je posebna tema kao i Ibn Arebi. Selef nije isto sto i selefije, selefije se pozivaju na akidu prvih generacija dok optuzuju druge muslimane da ne vjeruju ispravno. A vidi cuda, svoju akidu baziraju u odredjenim segmentima na necijim snovima, kao sto vidimo na snimku

Znaci nije mi bidat da zikrim onako kako nije preneseno da je zikrio Poslanik?
kritichar

#361 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

Towelie wrote:
kritichar wrote:
Ima tih selefija raznih vrsta, nisu ni oni svi isti, a ko u šta vjeruje ne bih o tome, to je u najmanju ruku ogovaranje.
Towelie

#362 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Towelie »

Ima tih selefija raznih vrsta, nisu ni oni svi isti, a ko u šta vjeruje ne bih o tome, to je u najmanju ruku ogovaranje.
Nije ogovaranje, mi govorimo o ideologiji, a ne o pojedincima.
Medjutim, sve i da prihvatim da jeste, tebi nije smetalo da govoris o sufijama i to nisi smatrao ogovaranjem. :D
RNG_25

#364 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by RNG_25 »

kritichar wrote:Ima tih selefija raznih vrsta, nisu ni oni svi isti, a ko u šta vjeruje ne bih o tome, to je u najmanju ruku ogovaranje.
Uh, kad bi ovo proširio na nekog osim samo "selefija", gdje bi vam kraj bio... Srećom, ili nesrećom, to se neće desiti.
kritichar

#365 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

Towelie wrote:
Nije ogovaranje, mi govorimo o ideologiji, a ne o pojedincima.
Medjutim, sve i da prihvatim da jeste, tebi nije smetalo da govoris o sufijama i to nisi smatrao ogovaranjem. :D
govorim ono što znam, ono u šta nisma siguran, izbjegavam, sufije su na ovim prostorima već stotine godina pa tako da se zna ko su i šta su
asurbanipal

#367 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by asurbanipal »

Naslov ne odgovara tekstu. Pročitaj još jednom tekst...

Većina para koja se danas baci na turbeta ide IZ
kritichar

#368 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

šta nije tačno, pola miliona?
ABH017

#369 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

kritichar wrote: 99% ljudi koji obilaze mevlude su obični ljudi, nije njima ni na um Poslanik, razlozi su drugi
A koji su to razlozi?
Ti znaš šta je u srcima i dušama ljudi?
Ne misliš li da, braneći svoj stav, nekontrolisano toneš u nešto što, ni sam sebi ne bi želio?
ABH017

#370 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

BINGO!
Izgleda da si dao odgovor na pitanje postavljača teme. :D
kritichar

#371 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

ABH017 wrote:
kritichar wrote: 99% ljudi koji obilaze mevlude su obični ljudi, nije njima ni na um Poslanik, razlozi su drugi
A koji su to razlozi?
Ja živim s tim ljudima, vidim i čujem šta se dešava na mevludima.....
ABH017 wrote: Ne misliš li da, braneći svoj stav, nekontrolisano toneš u nešto što, ni sam sebi ne bi želio?
isto mogu reći za tebe
ABH017

#372 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

kritichar wrote:
ABH017 wrote:
A koji su to razlozi?
Ja živim s tim ljudima, vidim i čujem šta se dešava na mevludima.....
ABH017 wrote: Ne misliš li da, braneći svoj stav, nekontrolisano toneš u nešto što, ni sam sebi ne bi želio?
isto mogu reći za tebe
Ti možeš misliti da znaš šta je u nečijem srcu.. Ali samo misliti. I to možeš zadržati za sebe. Ja isto tako za neke mislim da dolaze u džamiju, samo da ih neko vidi. Za neke mislim da se ohole i misle da su bolji vjernici od drugih. Samo što se ne usuđujem to reći.
Samo Allah zna šta je u čijem srcu i nijjetu. Pa ti slobodno nastavi da uzimaš sebi za pravo ono što ti ne pripada i o čemu nisi upućen da znaš.
ABH017

#373 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

I?
Šta se to dešava na mevludima?
ABH017

#375 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

Šta je pisac htio reći?
Post Reply