Da li gradjani i narodi u BiH zele zivjeti zajedno?

Da li je vjerovatnije ukidanje RS ili stvaranje HR Heceg-Bosna?

Ukidanje Repubike Srpske
26
49%
Stvaranje HR HB
27
51%

Total votes: 53

AlijaI

#1 Da li gradjani i narodi u BiH zele zivjeti zajedno?

Post by AlijaI »

Ocito je da privredni razvoj u BiH sporiji nego u zemljama regiona. Razlog za to je svima jasan. To je dijametralno suprotan pogled na buducnost ovdasnjih politicara. Bilo bi naivno reci da narodi kojima ti politicari pripadaju ne dijele misljenje svojih izabranika. Jasno je da Srbi ne zele Bosnu, da Hrvati zele veliku Hrvatsku, samo to stidljivo pominju. Izgleda da su jedino za Bosnu (i Hercegovinu) Bosnjaci...

Iluzorno je pominjati gradjansku opciju kada je ona do sada na svim izborima bila porazena.

Postavlja se pitanje, da li je moguc napredak BiH u situaciji u kojoj barem polovina stanovnistva te zemlje dozivljava kao svoju domovinu - otadzbinu neku drugu drzavu.

Svi znamo da ce na utakmici Srbija- BiH, RS navijati za Srbiju. Kada igra Bosna sa Hrvatskom, svi Hrvati disu za Hrvatsku.

Obzirom da se u zadnjih sedamnaest godina bosanska ideja udaljila od ova dva naroda (ili obrnuto), sta mislite koliko ce godina trebati da ti narodi dozive BiH kao svoju?

Da li je ta stvar uopste moguca?

Da li mislite da ce se Bosna raspasti kada stranci odu odavde?

Volio bi da mi se pominju samo realne opcije, a ne ratne ili opcije u koje je ukljucen pritisak medjunarodne zajednice. Taj pritisak je stvarno slab i ne vjerujem da ce biti jaci.

Mozete li mi dati jednu vjerovatnu opciju prijeko potrebnog privrednog procvata BiH?

Mislim da je ova godina presudna. Ako se bude islo u pravcu stvaranja hrvatske republike ide se u pravcu disolucije BiH. Da li je vjerovatnija ova varijanta ili ukidanje RS, koja predstavalja sasvim drugi pravac.

U kom smjeru ide BiH?

Vase misljenje...
kijameta

Post by kijameta »

Ma,jok.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Jasno je da Srbi ne zele Bosnu, da Hrvati zele veliku Hrvatsku, samo to stidljivo pominju. Izgleda da su jedino za Bosnu (i Hercegovinu) Bosnjaci...

Srbi ne zele Bosnu....ne zele ni Madzari u Vojvodini i bosnjaci u Srbiji Srbiju...pa sta...treba se znaci Srbija podijeliti u u jos 5-6 novih drzavica...

Hrvati zele veliku Hrvatsku.....zeljeli su i srbi u Hrvatskoj Veliku Srbiju pa sta....jel to treba da Bosanci i Hercegovci da uzmu Hrvatski recept za rjesavanje cjelovitosti i unutrasnjeg uredjenja BIH...

Bosnjaci su izgleda jedini za BIH....oni nemaju rezervne domovine...a trenutna teritorijalna podjela na dva entiteta gdje bosnjaci zive na 25% teritorije BIH ne daje im veliki izbor da razmisljaju drugacije nego da se bore za cjelovitost i medjunarodno priznati legitimitet BIH..

BIH je dala konstutivnost narodima u BIH srbima/hrvatima/bosnjacima da tu konstutivnost koriste u zastitu njihovih individualnih i kolektivnih interesa,osjecaja jednakosti na svakom pedlju BIH..a konstutivnost nije pravo jednog ili vise naroda da koriste kao pravo na secesiju od BIH....to pravo su najbolje danas shvatili srbi u Hrvatskoj...

Neki u BIH od gotovog prave veresiju.....
trlica

#4 Re: Da li gradjani i narodi u BiH zele zivjeti zajedno?

Post by trlica »

Budo75 wrote:
AlijaI wrote:Ocito je da privredni razvoj u BiH sporiji nego u zemljama regiona. Razlog za to je svima jasan. To je dijametralno suprotan pogled na buducnost ovdasnjih politicara. Bilo bi naivno reci da narodi kojima ti politicari pripadaju ne dijele misljenje svojih izabranika. Jasno je da Srbi ne zele Bosnu, da Hrvati zele veliku Hrvatsku, samo to stidljivo pominju. Izgleda da su jedino za Bosnu (i Hercegovinu) Bosnjaci...

Iluzorno je pominjati gradjansku opciju kada je ona do sada na svim izborima bila porazena.

Postavlja se pitanje, da li je moguc napredak BiH u situaciji u kojoj barem polovina stanovnistva te zemlje dozivljava kao svoju domovinu - otadzbinu neku drugu drzavu.

Svi znamo da ce na utakmici Srbija- BiH, RS navijati za Srbiju. Kada igra Bosna sa Hrvatskom, svi Hrvati disu za Hrvatsku.

Obzirom da se u zadnjih sedamnaest godina bosanska ideja udaljila od ova dva naroda (ili obrnuto), sta mislite koliko ce godina trebati da ti narodi dozive BiH kao svoju?

Volio bi da mi se pominju samo realne opcije, a ne ratne ili opcije u koje je ukljucen pritisak medjunarodne zajednice. Taj pritisak je stvarno slab i ne vjerujem da ce biti jaci.

Mozete li mi dati jednu vjerovatnu opciju prijeko potrebnog privrednog procvata BiH?

Mislim da je ova godina presudna. Ako se bude islo u pravcu stvaranja hrvatske republike ide se u pravcu disolucije BiH. Da li je vjerovatnija ova varijanta ili ukidanje RS, koja predstavalja sasvim drugi pravac.

U kom smjeru ide BiH?

Vase misljenje...

Mislim da ce BiH vremenom postati neka vrsta federacije/konfederacije cisto etnickih podrucja ma koliko se to nama svidjalo ili ne. Dali ce se te oblasti kroz vrijeme odcjepiti je posebna prica i potpuno zavisi od medjunarodne zajednice i njenog trenutnog raspolozenja prevenstveno prema muslimanima.
a muslimani jope na dobrom glasu.ubija jedan drugog za jednu konvertibilnu marku.
zavrzlama

#5 Re: Da li gradjani i narodi u BiH zele zivjeti zajedno?

Post by zavrzlama »

Budo75 wrote:
AlijaI wrote:Ocito je da privredni razvoj u BiH sporiji nego u zemljama regiona. Razlog za to je svima jasan. To je dijametralno suprotan pogled na buducnost ovdasnjih politicara. Bilo bi naivno reci da narodi kojima ti politicari pripadaju ne dijele misljenje svojih izabranika. Jasno je da Srbi ne zele Bosnu, da Hrvati zele veliku Hrvatsku, samo to stidljivo pominju. Izgleda da su jedino za Bosnu (i Hercegovinu) Bosnjaci...

U kom smjeru ide BiH?

Vase misljenje...

Mislim da ce BiH vremenom postati neka vrsta federacije/konfederacije cisto etnickih podrucja ma koliko se to nama svidjalo ili ne. Dali ce se te oblasti kroz vrijeme odcjepiti je posebna prica i potpuno zavisi od medjunarodne zajednice i njenog trenutnog raspolozenja prevenstveno prema muslimanima.
Pitaj srbe u BIH dali su spremni recimo u bosnjacku federalnu jedinicu dati sva mjesta gdje su bosnjaci bili vecina.....ko nudi etnicke podjele i federalizaciju BIH..mora biti spreman udovoljiti drugoj i trecoj strani.....

Kako neki nisu spremni ni milimetra da odstupe od rezultata rata i etnickog ciscenja..rahat im patnja u cjelovitoj BIH narednih 10000 godina :D

Neki bi se je...i a da im ne uNidje... :D
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Neko gore, da ne citiram, napisa da je drzava BiH "dala" konstutivnost narodima. Zelim samo kazati da to nije tacno, vec su se tri naroda ( pol. predstavnici) dogovorili, stavili svoj potpis, na zajednicku izjavu da ce tri naroda , kroz svoju narodnost, konstituisati zajednicku drzavu. I tu se zavrsava pitanje konstitutivnosti naroda.

Kad je ustanovljena drzava, po automatizmu stvari, svi njeni gradjani postaju i nacija, koja nosi ime po drzavi koju su stvorili. Nacija je administrativna veza gradjana i drzave, i bez tog obiljezja, gradjani ne bi mogli ostvarivati svoja prava i duznosti.
KENJAC

Post by KENJAC »

BOSNJACI JESU ZA BOSNU! AL KAD BI KAKO MOGLO BEZ OVIH DRUGIH DVOJE... JER, KAKO OBJASNIT 'VOLKU MRZNJU NA OVOM FORUMU! i NE SAMO NA OVOM!
NE VOLIMO SE BRATE TO JE CINJENICA!!!
Prozor

Post by Prozor »

HB je ne moguca. Evo Zeljko Komsic kaze kao prvo zapadna Hercegovina je premala da bi tu opstali Hrvati, a nemaju veze sa enklavama u srednjoj Bosni, a gdje su onda tu Hrvati iz Posavine? HB moze samo otpisati pola bosanskih Hrvata koji nisu Hercegovci i stvoriti katastrofu za Hrvate a da ne govorim za BiH. HB bi jedino godila cetnicima, nikome drugom.
Prozor

Post by Prozor »

KENJAC wrote:BOSNJACI JESU ZA BOSNU! AL KAD BI KAKO MOGLO BEZ OVIH DRUGIH DVOJE... JER, KAKO OBJASNIT 'VOLKU MRZNJU NA OVOM FORUMU! i NE SAMO NA OVOM!
Ne vole se ni bijelci i crnci i meksikanci i ko zna sta u Americi pa opet nema tu cjepanja drzave. Uostalom, ja nikoga ne mrzim.
amko_sa

Post by amko_sa »

Zeljeli ne zeljeli morace ili to ili opet rat s tom razlikom sto smo sada svi naoruzani pa se mozemo tamaniti do besvjesti i rusiti i nikad ne dozivjeti mir za svoju djecu a evropa ide naprijed a mi debelo nazad.Ako to zelimo nismo ni zasluzili nista bolje.
blah blah

Post by blah blah »

Prozor wrote:
KENJAC wrote:BOSNJACI JESU ZA BOSNU! AL KAD BI KAKO MOGLO BEZ OVIH DRUGIH DVOJE... JER, KAKO OBJASNIT 'VOLKU MRZNJU NA OVOM FORUMU! i NE SAMO NA OVOM!
Ne vole se ni bijelci i crnci i meksikanci i ko zna sta u Americi pa opet nema tu cjepanja drzave. Uostalom, ja nikoga ne mrzim.
To je po onoj bratstvo-jedinstvenoj iz doba SFRJ, gdje smo se, kao, svi zestoko voljeli :D

Mozda bi bilo vrijeme da shvatimo da su to vjestacke kategorije, da je doba individualizma i da prosjecan covjek bezuvjetno ne "voli" nekog drugog cak i ako je iz njegovog naroda. pustimo se prastarih crkvenih, populistickih supljaka, koje komunisti prisvojise i iskoristise za svoje ciljeve.
KENJAC

Post by KENJAC »

Prozor wrote:
JES JARO AL SU CRNI IZ BRONKSA I GONZALESI SA FLORIDE MNOOOOOGO KULTURNIJI OD NAS. SVI SE ONI USTAJU NA GOOD BLES AMERICA I SVI PLACAJU (KAD IH UFATE) POREZE ISTOJ DRZAVI TJ. AMERICI. SVI IDU U NJIHOVU VOJSKU, IMAJU ZAJEDNICKU POLICIJU A SVOJE "RAZMJERICE" RJESAVAJU IZMEDJU NJIH SAMIH NE OTVARAJUCI DRETELJE MANJACE ILI TI GA KAZANE. MI SMO JARO PRIMITIVNI (I JA I TI) DA SU SAMO HUTUI I TUTZUI GORI OD NAS. PA POGLEDAJ "NASE" BOSANSKE NOVINE. SAMO PRICAJU O JADIMA ONE DRUGE DVIJE STRANE. NEK KOMSIJI CRKNE KRAVA.
P.S. NE MRZIM NI JA NIKOGA (NIJE BAS NIKOGA) I ZBOG TOGA SAM BIO UGROZENA MANJINA TE SAM ZBRISO DA TU STOKU NE GLEDAM I DA MI BAREM DJECA U MIRU RASTU.
palamudan

Post by palamudan »

Autor teme postavlja pitanje da li će se BiH raspasti kada ode OHR iz naše zemlje. Ne, ja mislim da neće.
Prvo, da bi se jedan dio BiH odvojio, postoje dva načina da se to uradi:
1. Uvesti ustavna i zakonska rješenja koja bi to dozvolila
2. Ratom i nasiljem
Budući da separatističke snage u BiH (institucije RS-a) nemaju para, oružja, ljudi i ostalih elemenata potrebnih za rat, takvo nešto je jako malo vjerovatno. Od kadra potrebnog za rat, imaju, iako ne zadugo, policiju RS-a. S druge strane, institucije BiH pod svojom kontrolom imaju Oružane snage- nekoliko hiljada dobro obućenih ljudi. A, osim toga, BiH je dio NATO-vog programa, te bi za koju godinu ovim tempom mogla postati punopravna članica Alijanse. To znači, da institucije BiH imaju punu podršku NATO-a. Prema tome, ratna opcija je jako malo vjerovatna.

Opcija koja ima više šanse i kojom će se poslužiti separatisti, je usvajanje ustavnih i zakonskih amandmana koji bi omogućili odcjepljenje jednog dijela BiH. U tome ključnu ulogu imaju ustavne promjene. Kako sam pisao na jednoj drugoj temi, OHR neće napustiti BiH sve dok ne dobijemo novi Ustav, te dok ne potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ukoliko u tim ustavnim promjenama ostane entitetsko glasanje, RS postane federalna jedinica, te se uvede amandman o referendumu (posebno referndum na srednjem nivou vlasti), RS će dobiti pravnu podlogu za odcjepljenje. Ali, hvala Bogu, u BiH postoje političke snage probosanski orjentisane (SDA, SBiH i SDP - tri vodeće političke stranke), te mislim da neće doći do toga (federalna jedinica i amandman o referendumu otpadaju).

Jedina stvar koje se ja bojim da će u ustavnim promjenama ostati entitetsko glasanje, te da će s tim novim ustavom, OHR napustiti zemlju. Odmah možemo računati, da će sve institucije BiH ostati paralizirane, jer, da bi separatisti postigli svoje ciljeve, neće se dvoumiti da napuste državne institucije i na taj način ih blokiraju. A to sve u nadi, da će nam ogaditi multietničku državu i da će probosanske strane reći "hajte više u pi*ku materinu, evo vam vaša RS, samo nas pustite na miru". Međutim, ja se nadam da će probosanske stranke (ili boljereći stranka) ustrajati u svojim zahtjevima za ukidanje entitetskog glasanja.
osa

Post by osa »

Možda građani i žele ali seljačine definitivno ne žele.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

slušam svakodnevno prigovore ljudi iž žepča
kako bi radije davali poreze u neku županiju sa kiseljakom busovačom vitezom...

if ju no vat aj min :roll:
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Kakav narod takva vlast... :roll:
ovo inace vazi za sve nas..
danas

Post by danas »

Da li gradjani i narodi u BiH zele zivjeti zajedno?

ne zele...
seln

Post by seln »

komi wrote:slušam svakodnevno prigovore ljudi iž žepča

Ma slusam i ja kako bi neki najradije Bosnu bez anamo onih i jednih i drugih...
zelje nisu zabranjene. Uskoro ce Bozic.
Goran_35

Post by Goran_35 »

slazem se :oops: evo recimo ja ne volim Srbe ali volim Srpkinje :oops: :D -znachi :oops: umjereni nacionalista :oops:
*mima*

Post by *mima* »

danas wrote:Da li gradjani i narodi u BiH zele zivjeti zajedno?

ne zele...
Ni ti ne zelis?
Truba

Post by Truba »

seln wrote:

razumio sam

ali shvati
dokle god bude ovakva situacija sa nacionalnim napetostima neeeeećemo krenuti naprijed...
bit će 100 razloga za 100 opstrukcija
seln

Post by seln »

komi wrote:
seln wrote:

razumio sam

ali shvati
dokle god bude ovakva situacija sa nacionalnim napetostima neeeeećemo krenuti naprijed...
bit će 100 razloga za 100 opstrukcija
Ok, imas li neko rjesenje?
Truba

Post by Truba »

ja nemam rjesenje i nisam plaćen za to
:D

3 naroda ne mogu sve svoje iracionalne želje ispuniti
dakle moramo se naći na sredini... kompromis...

šta kažu hrvati srednje bosne

kanal TV
treći entitet ili ukidanje sadašnja 2 entiteta

zenica ili sarajevo ne smiju biti novi Beograd (sa baščaršije se ne smije uređivati lokalna politika u međugorju ili neumu)

novac iz hrvatskih općina se ne smije odlijevati za nerazvijene kantone
seln

Post by seln »

komi wrote:ja nemam rjesenje i nisam plaćen za to
:D

3 naroda ne mogu sve svoje iracionalne želje ispuniti
dakle moramo se naći na sredini... kompromis...

šta kažu hrvati srednje bosne

kanal TV
treći entitet ili ukidanje sadašnja 2 entiteta

zenica ili sarajevo ne smiju biti novi Beograd (sa baščaršije se ne smije uređivati lokalna politika u međugorju ili neumu)

novac iz hrvatskih općina se ne smije odlijevati za nerazvijene kantone
Slazes li se da BiH bude uredjena slicno kao Hrvatska?
rashid

Post by rashid »

danas wrote:Da li gradjani i narodi u BiH zele zivjeti zajedno?

ne zele...
Speak for u're SELF!
Post Reply