Da li djecu treba tuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li djecu treba fizicki kaznjavati?

Da uvijek - batina je iz raja izasla
14
14%
Ne nikad
33
33%
Kad bas zasluze
54
53%

Total votes: 101

AA CA

#526 Re: Da li djecu treba tuci?

Post by AA CA »

mrki62
Zašto , čemu ??? Šta smo s tim uradili ????
Možeš dijete istući i dijete će imati strah a razum neće funkcionisati . Dijete će mnogo šta iz straha NE napraviti , jednostavno asocira to što ne smije sa batinama . Dakle djetetu se treba maximalno posvetiti i u datim trenutcima mu objasniti neke stvaria ne batinama rješavati probleme .
Ih , koliko mi puta pogriješimo samonema ko da nas izudara :lol: :lol: :lol:
Potpisujem :-D

Upravo tako.
Da mene neko udari - nezamislivo. :-?
A šta ću ja postići batinama??
I to istući nekoga ko je dobrano slabiji od mene... :sad:

Ako hoću da probleme rješavam šakom, što onda ne udarih onog njofru koji mi ukrade novčanik u troli. Baš me je naljutio... Mogla sam, ali nisam... :-? :sad: :-?
zena21

Post by zena21 »

Timotije wrote:
zena21 wrote:
mIRCerka wrote: i ja bih andjo da cuvam musku djecu od 22 do 26 godina starosti :D
ja bih od 35 - 40 :oops: :D
Tvoja sam kategorija, rado se predajem na cuvanje. Radi sa mnom sta hoces ali se drzi Zenevske konvencije.

Ma nije problem... Sigurna sam da ce ti se svidjeti moje metode :oops: 8) :D
amrino

Post by amrino »

A ja sta ova dijaspora uradi od ljudi..... :-D
modesti

Post by modesti »

AA CA wrote:
Ne kontam šta je bajkovito...?? :?
Navela sam samo jedan primjer, hajde da kažem prijedlog meni bliskih osoba. Nisam rekla da se po svim pitanjima apsolutno slažemo, ili da sam bez pogovora usvojila svaki prijedlog. Ovo po pitanju batina mi se svidjelo i zato sam zahvalna i mami i svekrvi... Svaka ideja je dobro došla, a o realizaciji odlučujemo muž i ja... :-) :)

Uz to sam imala sreću da su moja djeca do sada bila mirna i da se sa njima može napraviti dogovor tako da svi budemo sretni :-D . Ne znači da će tako i ostati . Idu dani puberteta, a tu je preokret u ponašanju više nego moguć. :( Nadam se da ću umjeti održati do sada postignuti balans mojih i njihovih želja. 8-) 8-)

Osim toga ne može se ponašanje djece posmatrati odvojeno od situacije u porodici. Ne treba problem tražiti isključivo u djeci. Agresivno ponašanje u krugu porodice ili među odraslim članovima porodice neminovno dovodi do istog takvog ponašanja kod djece.
Banalan primjer: ako ja skačem po kući ili šutam loptu po hodniku isto tako će i moja djeca i onda ću im teško dokazati da to nije lijepo, da se prljaju zidovi i da to smeta ostalim stanarima. :zzzz: :shock:

Možda je trčanje po cesti za malog dječaka igra jer i ti u tom momentu potrčiš za njim pa to izgleda kao da si prihvatila njegovu igru. :-D :? :-D

Mi smo prošlo ljeto imali problem u Ferhadiji sa malom rodicom. Dijete je trčalo, a mi smo pokušavali da je stignemo. Prvi put kad nismo odreagovali na njen "bijeg" ona je skontala da će se izgubiti, prišla nam i polako hodala pored nas - imala je 3 godine. :razz:

U sve što sam rekla mogu te uvjeriti jedino da ti ih posudim na jedan dan, pa ako se desi bilo kakva exstremna situacija koja za poslijedicu ima fizičko kažnjavanje, onda dugujem izvinjenje svima koji su čitali komentare. :sad: :sad:

Vidi, za istu grešku
1. djeca dobiju opomenu - ako su roditelji imali dobar dan na poslu
2. djeca dobiju batine - ako su roditelji imali loš dan, i još im u toku kažnjavanja pobroje sve nestašluke u zadnjih pola godine. :x :x
Ponavljam sto sam vec napisala, tebi i tvojoj djeci svaka cast, ja samo mogu da se divim i da i dalje tvrdim da je to za mene bajkovito (u smislu nerealnog, dalekog itd.)! :D

Slazem se da od mog raspolozenja itekako zavisi kako cu se ponasati prema djetetu i njegovim greskama. I naravno da grijesim i to je normalno, u suprotnom bih odgajala dijete kao robot, a to ne zelim... a ne zeli ni dijete.
Sa druge strane, i djeca su razlicita. Neko je dijete mirno samo po sebi, neko nije :D :-)
Timotije

Post by Timotije »

AA CA wrote:
Timotije wrote: Ja samo malo karikiram i zezam se ali u biti se slazem u potpunosti s tobom. sve je malo i slozenije kad zivis vani, nema rodbine, komsiluka, prijatelja da ulete kad zatreba, ritam zivota je veoma brz i stresan, tako da se to neminovno odrazi i na djecu.
Trudis se da djecu vaspitavas otprilike onako kako si i sam vaspitan ( izbacujes ono sto mislis da je bilo lose i nepedagoski u radu tvojih roditelja), pa sta ispadne. Djeca ionako vise vremena provode sa pedagozima (i sa drugim jezikom) nego s tobom, pa je velika lutrija kako ce to sve na kraju ispasti iako se kao roditelj nadas najboljem.
Naravno da ih ne tucemo, ali da nekad bude galame i svadje, deset puta dnevno!
P.S. Je li mlada bila cemu?
Možda bih i ja bila pristalica malog "puc, puc" za opomenu. :-?
Ali mi je prvih godinu dana pomagala majka, pa sam skontala kako se to dijete i odrasli "dogovore" na obostrano zadovoljstvo. :-D :-D
Moja svekrva je pedagog po profesiji i insistirala je na odgoju djece bez batina. To su dvije žene koje ja jako volim, cijenim i poštujem. :-D

Sestrina djeca su malo drugačija, malđi su i malkice življi pa i sistem dogovora ide malo teže, ali ima efekta. :) :-) :)

I dan danas dok god na dječija pitanja odgovaram sa "molim..." pitanja je bezbroj i sve je OK, prvi put kad kažem "Šta je... Šta treba..." nema više pitanja i odmah svi znaju gdje je kašika, čaša .... gdje je džemper....gdje su flomasteri..." :? :shock:
Ponekad povisim ton, :x jer je to način da ukažem na veliku grešku koja se ne bi smjela više ponoviti. :x

Ima tu i nekoliko nepisanih pravila kao što je i ono:
Nervozni i nezadovoljni roditelji = nervozno i "zločesto" dijete
Zaposli ti dijete (spram uzrasta i interesovanja) da ono nebi zaposlilo tebe (odnosno iz dosade napravilo glupost), to je ono kad nana pravi pitu pa djetetu da malkice jufke da i ono pravi i onda to zajedno pojedu kad se ispeče. :-D :-D

Kažu da je odgoj djeteta ravan kopanju bunara pomoću igle. Tu su definitivno u pravu. Strpljenja i mudrosti nikad dosta kad su djeca u pitanju. I svaki "problemčić" je priča za sebe.

:-D A mlada k'o avion, i dan danas. :-D :-D
Nasi su dobro, ali bas dobro zivi i "nevaspitani" (za one koji smatraju da djeca treba da sjede u cosku ko`fikus). Zena je zivac i vristi s njima po cijeli dan, ja sam malo smireniji, pokusavam sve rijesiti, kao sto ti kazes pricom, objasnjavanjem i dugotrajno pregovaram o ama bas svemu i svacemu.
Razlika je u tome sto na njenu vrisku ne reaguju (jer je to manje-vise po njima mamina normala), dok ja kad vrisnem (porijetko) ustuknu i malo se prepadnu (automatski u mojim ocima traze nadu da se ja to ipak samo salim kao i obicno, kad je ne vide onda se malo primire).
Zaposljavam ja njih cijelo vrijeme ali zbog njihovog malog uzrasta (<2 i <4), sve ih drzi vrlo kratko. I to je normalna faza odrastanja, promijenice se i to.
Samo da mi u "pameti" ostanemo!
P.S. Svakog ljeta smo kod moje mame u Sarajevu i komsiluk poslije nas (i to sa svih strana), uvijek staru pita sta je s njima jesu li oni uvijek onako bucni?
P.P.S. Bas mi drago za mladu!
Timotije

Post by Timotije »

zena21 wrote:
Timotije wrote:
zena21 wrote: ja bih od 35 - 40 :oops: :D
Tvoja sam kategorija, rado se predajem na cuvanje. Radi sa mnom sta hoces ali se drzi Zenevske konvencije.

Ma nije problem... Sigurna sam da ce ti se svidjeti moje metode :oops: 8) :D
Sa zadovoljstvom, sigurno bih i ja stosta novo naucio :D :D
Timotije

Post by Timotije »

amrino wrote:A ja sta ova dijaspora uradi od ljudi..... :-D
Pukli totalno po svim savovima :D
zena21

Post by zena21 »

definitivno bi :oops:

Mi tete - vaspitacice, svasta znamo :oops: :D :D
Timotije

Post by Timotije »

zena21 wrote:definitivno bi :oops:

Rado bih se malo zaigrao :D
zena21

Post by zena21 »

Timotije wrote:

A ko ce pricuvati tvoju djecui dok si ti na prevaspitavanju :oops: :D
Timotije

Post by Timotije »

zena21 wrote:
Timotije wrote:

Ma to se da srediti, platim dadilju i svima nam bude lijepo sa novim licima :D
zena21

Post by zena21 »

Timotije wrote:
zena21 wrote:
Timotije wrote: Rado bih se malo zaigrao :D
onda je dogovoreno :D
Ubiljezila sam te u raspored :oops: :D
Timotije

Post by Timotije »

zena21 wrote:
Timotije wrote:
zena21 wrote: A ko ce pricuvati tvoju djecui dok si ti na prevaspitavanju :oops: :D
onda je dogovoreno :D
Ubiljezila sam te u raspored :oops: :D
Super jedva cekam :lol:
zena21

Post by zena21 »

Obecavam da ce biti interesantno i nezaboravno :oops: :lol: :lol:

Zacatasmo temu skroz... izvinjavam se autorici :)
Timotije

Post by Timotije »

zena21 wrote:Obecavam da ce biti interesantno i nezaboravno :oops: :lol: :lol:

Pridruzijem se, evo necemo biti vise zlocesti da ne dobijemo po guzi. (moglo bi mi se i svidjeti, sta cu onda...) :D
Reina

Post by Reina »

Timotije vidi se da imas prakse kod "pregovaranja" ipak se isplatilo ono tvoje "dugotrajno pregovaranje" :lol:
zena21

Post by zena21 »

Timotije wrote:

Pridruzijem se, evo necemo biti vise zlocesti da ne dobijemo po guzi. (moglo bi mi se i svidjeti, sta cu onda...) :D
Ja volim malo pucnuti, ali sigurna sam da ces uzivati :oops: :D

Moramo bjezati sa ove teme :)
Timotije

Post by Timotije »

zena21 wrote:
Timotije wrote:

Ja volim malo pucnuti, ali sigurna sam da ces uzivati :oops: :D

Moramo bjezati sa ove teme :)
Bjezim i ja.. :D
Timotije

Post by Timotije »

Reina wrote:Timotije vidi se da imas prakse kod "pregovaranja" ipak se isplatilo ono tvoje "dugotrajno pregovaranje" :lol:
Lijepa rijec sva vrata otvara :-D
amrino

Post by amrino »

Auu sto se ovdje "zakuhalo".....
Hajte ljudi cuvajte djecu!!! :D
Post Reply