Da li djecu treba tuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li djecu treba fizicki kaznjavati?

Da uvijek - batina je iz raja izasla
14
14%
Ne nikad
33
33%
Kad bas zasluze
54
53%

Total votes: 101

Reina

Post by Reina »

Timotije wrote:Imamo dvoje, 2 i 4 godine starosti, radio, digao ih iz obdanista, cekam zenu da dodje sa posla i uzivam u njegovom smradu (jer mi neda da ga presvucem). I sta sad, pregovaram, molim, ubjedjujem, brojim u sebi da ga ne zviznem po pelenama i citam vase pametne savjete. Sta da radim, postavlja se jedno vrlo vazno i sudbonosno pitanje u ovome odlucnom trenutku?
1. da ga ufatim i na silu operem (bice govana po cijelom kupatilu?).
2. da se pravim lud i zeni (koja to normalno s vrata namirise slazem da nisam osjetio i evo mora da se sad ukakio (a razmazan totalno garanat).
3. da mu opet lijepo i nadasve stucno objasnim sve stetnosti fekalija za njegovo zdravlje.
4. ili da ga zviznem po guzici i onako placuci operem.

P.S. Mala se za sada ne izjasnjava o trenutnoj problematici, a zenin stav cu da cujem (osjetim) na vlastitoj kozi ubrzo!

samo ti njega fino operi i ako bude po kupatilu kake i to fino poslije,
kad se dijete smiri, operi. Znaci suti, zavrni rukave i radi :lol:
a gdje bi dijete od 2 ili 4 godine lupao aaaa
:roll:
AA CA

Post by AA CA »

Shoshana wrote:Da pokusam rezimirati moje misljenje.

Kol'ko vidim, ovdje se vecina zagovaraca udaranja djece pita "a sta bi ti uradio kad ti trinaestogodisnjak ...." . Ma nista brate. Ako si ga pustio da raste k'o repa bez korijena do trineste, sta ga imas koji klinac vaspitati od trinaeste?

Problem je da vecina roditelja poznaje samo jedan nacin vaspitanja djece i stvaranje autoriteta - upotrebu sile, pa kad im drzava jednog dana oduzme tu mogucnost - oni djecu jednostavno prepuste samu sebi :(

Djeca se vaspitavaju od rodjenja i konstantno - ne po potrebi (kad gosti dodju). Djeci se citaju price (a ne dernja se na njih da ucute i zaspu) i s njima se razgovara i objasnjava (i da, sve i ako vam je prijateljica na kafi, treba odvojiti minutu-dvije i objasniti nesto djetetu. Ako ti bas smeta - zabavi ga necim - ko je od vas dvoje pametniji?). Djecu se drzi na oku (da mogu sami o sebi voditi racuna - ne bi im trebali roditelji).

Roditelji, na zalost, cesto projiciraju na djecu svoje zivotne frustracije, pa cesto dolazi do paradoksalnih situacija. Na primjer, kolega s posla vas slucajno polije vrucom kafom... Kakva je vasa reakcija? "Ma, nema veze, oprace se...Nije vazno. Svima se dogodi..." Vase 12-godisnje dijete ucini istu stvar... "Gledas li gdje ides! Otvori oci 'bem ti.... kljakavo!!!! Mars u kuhinju!..."

Ne kazem ja da je jednostavno vaspitavati djecu. Ali smatram da se vecini roditelja djeca 'dogode' i onda problemima pristupaju onako kako problemi dolaze. Premalo paznje posvecujemo nasoj djeci - jedinom sto zaista ostavljamo iza sebe. Danas ljudi cuku kupe pa dvanaestak knjiga procitaju o uzgoju i odgoju pasa. A ni jednu, ama bas ni jednu o odgoju vlastite djece? Sve ono, hajdem kako su nas nasi, pa vidi - "na dobro" smo ispali. Jesmo... Vecina jeste. Ali ... mozda smo mogli i "na bolje"?

Ja sam zahvalna svojim roditeljima na svemu sto su mi dali - bez udaranja. U stvari, dobila sam batine jedanom, i tu cu pricu rado podijeliti s trenutnim i buducim roditeljima. Ja se toga u stvari i ne sjecam - ovo je prica moga tate...

Negdje kad mi je bilo cetiri godine, odem do granapa (sa cetiri godine starijim bratom) i unatoc direktnoj zabrani (taman odlezala upalu pluca) kupim sebi sladoled :D Eh, sad, je li buraz otkucao ili sta - ne znam, ali stari me, po ulasku u kucu, direkt ispred sebe pa pita: "Sta si kupila"? ja ono valjda, da probam na iskrenost reko' "Sladoled". Eh, tu stari odluci da isproba pedagogiju (bice da se fur'o na bihevioriste) uzme me lijepo preko koljena i naprasi guzu :D Kazu da mi je ponos bio vise povrijedjen nego straznjica :oops: . Eh, da bi lekcija bila kompletna, kad je zavrsio, stari me nacali ispred sebe i pocinje, onako, pedagoski :D :

- Jesmo li sta naucili iz ovoga?
- Smrc jeeesmooo, smrc.
- A, (trijumf se vec nazire u glasu) sta smo to naucili danas?
- Da treba da naucim lagati!

Tu ti stari zacas skonta potencijalne rezultate takve pedagogije i nikad, ali zaista nikad vise nas nije udario. Bio mi je najbolji prijatelj kog sam ikad imala, i o svemu smo otvoreno razgovarali.

Najbolje sto mozete dati svome djetetu je da u vas ima povjerenje. A to se batinama malo teze postize ;-)

:-D :-D Potpisujem :-D :-D
Zhaba

Post by Zhaba »

Ima ona "djete pozeli batina" zvuci cudno ali djete stvarno ponekad pozeli batina
Naravno treba razlikovati. Jedno je djete oplesti s prutom da one crvici iz guzice izadu a drugo izuderati da je plavo i zeleno.
AA CA

Post by AA CA »

Reina wrote:
Timotije wrote:Imamo dvoje, 2 i 4 godine starosti, radio, digao ih iz obdanista, cekam zenu da dodje sa posla i uzivam u njegovom smradu (jer mi neda da ga presvucem). I sta sad, pregovaram, molim, ubjedjujem, brojim u sebi da ga ne zviznem po pelenama i citam vase pametne savjete. Sta da radim, postavlja se jedno vrlo vazno i sudbonosno pitanje u ovome odlucnom trenutku?
1. da ga ufatim i na silu operem (bice govana po cijelom kupatilu?).
2. da se pravim lud i zeni (koja to normalno s vrata namirise slazem da nisam osjetio i evo mora da se sad ukakio (a razmazan totalno garanat).
3. da mu opet lijepo i nadasve stucno objasnim sve stetnosti fekalija za njegovo zdravlje.
4. ili da ga zviznem po guzici i onako placuci operem.

P.S. Mala se za sada ne izjasnjava o trenutnoj problematici, a zenin stav cu da cujem (osjetim) na vlastitoj kozi ubrzo!

samo ti njega fino operi i ako bude po kupatilu kake i to fino poslije,
kad se dijete smiri, operi. Znaci suti, zavrni rukave i radi :lol:
a gdje bi dijete od 2 ili 4 godine lupao aaaa
:roll:

Timotije može li par pitanja za tebe:

Šta si čekao do sada?

Zašto ga nisi presvukao prije nego što je dijete postalo nervozno (pa i djetetu to "smrdi" i još mu smeta)?

A možda ima neka igračka koja će mu biti interesantna, dok se ti baviš pelenama...

Možda je gladan ili pospan pa to smatra važnijim od punih pelena.

A možda ste ga nekad oprali hladnom vodom, i sad se buni jer očekuje isto....

Kako god okreneš ima razlog za plač djeteta... i nemoj se mrštiti jer to mala djeca jako dobro razumiju...

I kao što napisa Reina: Smiješak, priča i riješi problem...

Najlakše je biti ljut i sve srediti šakom po pelenama...
spongebob

Post by spongebob »

Zhaba wrote:Ima ona "djete pozeli batina" zvuci cudno ali djete stvarno ponekad pozeli batina
Naravno treba razlikovati. Jedno je djete oplesti s prutom da one crvici iz guzice izadu a drugo izuderati da je plavo i zeleno.
crvi ti u mozgu hajvanu
windas

Post by windas »

Djecu odmah treba tuci,
cim vidis da su nalik na svoje roditelje !!!
pitt

Post by pitt »

windas wrote:Djecu odmah treba tuci,
a zenu ako dijete na postara ili komsiju lici :D:D:D:D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Meni nije jasno - sto svi ovdje ovako subjetivno ovo prihvataju.

Valjda je svako za sebe u pravu.

A na roditelju je da odluci. Nece izmedju mene i mog dijeteta dolazti ni pedagozi ni sudski sistem ni organi (zna se koji) nadlezni - niti ja namjeravam ici i nametati se drugom, da primjenjuje moje metode vaspitavanja. To je valjda - osnova kulture.

Ali sad je moderno od dijeteta praviti nauku - pa sto je vise nauka a ono dijeca - sve veci invalidi postaju. Uporedite se vi samo - s dijecom danasnjom, pa ce vam sve biti jasno. Pitanje je da li ce vam - dati unuku u narucje - neki moderni i napredni - jer "se to ne drzi tako" i pred njom se ne govori "ovako".

Ide mi sve laganin na slezenu, a to mi je bitan organ u danasnjem vremenu.
spongebob

Post by spongebob »

windas wrote:Djecu odmah treba tuci,
bas ko i ovog/ovu gore...iz radoznalosti...dal ce pozelenit il poplavit :oops:
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Ja svog sina cu da bijem,
Cim primjetim da je na mater...
spongebob

Post by spongebob »

Nosferatu wrote:Meni nije jasno - sto svi ovdje ovako subjetivno ovo prihvataju.

Valjda je svako za sebe u pravu.

A na roditelju je da odluci. Nece izmedju mene i mog dijeteta dolazti ni pedagozi ni sudski sistem ni organi (zna se koji) nadlezni - niti ja namjeravam ici i nametati se drugom, da primjenjuje moje metode vaspitavanja.
Pa nije bas tako da je svako za sebe u pravu. tako ti je to u civilizovanim drustvima. Tamo postoje institucije koje se brinu o razvoju djeteta i koji ti u slucaju da roditelj misli, bas ko i ti, da moze raditi sa svojim narastajem bas sta zeli, oduzeti staranje nad djetetom.
To je valjda - osnova kulture.
kakve veze vaspitanje djeteta ima sa osnovama kulture :roll: :-?
Zhaba

Post by Zhaba »

spongebob wrote:
Zhaba wrote:Ima ona "djete pozeli batina" zvuci cudno ali djete stvarno ponekad pozeli batina
crvi ti u mozgu hajvanu
ma zacepi cuj hajvanu, ko si ti da mi to govoris :x

ti sa svom djetom kako hoces i salji ga slobodno svaki put psihateru u mjestu ga po guzi klepniti kad jedan te isti zijan po 5 put uradi, ja necu. A klepac po guzi jos nikome nije naskodijo :x
black

Post by black »

bez svadje molicu! :oops: 8-)
spongebob

Post by spongebob »

Zhaba wrote:
spongebob wrote:
crvi ti u mozgu hajvanu

ti sa svom djetom kako hoces i salji ga slobodno svaki put psihateru u mjestu ga po guzi klepniti kad jedan te isti zijan po 5 put uradi, ja necu. A klepac po guzi jos nikome nije naskodijo :x
kako neko moze ovako razmisljat...I ovo branit ko legitiman stav. FUJ!!!
Zhaba

Post by Zhaba »

spongebob wrote:
Zhaba wrote:
spongebob wrote: crvi ti u mozgu hajvanu

kako neko moze ovako razmisljat...I ovo branit ko legitiman stav.FUJ!!!
aman covjece ne pricam ja o tom djete prebiti :roll: :roll:
safran

Post by safran »

Goran_35 wrote:
dark side of the moon wrote:
Goran_35 wrote:NE! Djetetu se sve moze objasniti bez batine.Ako se bas radi o bebi,i recimo opasnosti od struje,onda se te uticnice mogu zastititi,i skloniti predmeti kao ekseri i slicno sto ne samo moze gurnuti u uticnicu vec i progutati.

Najlakse je istuci djete,a kakve su posljedice to se niko ne pita.Cak i kada napravi veci zijan,postoje drugi nacini,a ne batinanje.Treba djete vaspitavati,a batinom ga samo lose vaspitavas...
Ovakvo razmisljanje ce nas dovest do iste situacije kao na zapadu....dijete padne sa stolice udari se u vugla dodju socijalni radnici i odvedu ti dijete....mislite da nije tako.....
Treba malo po guzi....da se okali :D
ne dolaze socijalni radnici tako lako,a valjda se slucaj ispita,kao i zlostavljano dijete...
Naravno da se ispita, bas kao i cetvorogodisnji djecak koji seksualno uznemirava odraslu, punoljetnu uciteljicu.
leech

Post by leech »

Nekad me baš naljute pa ih draufnem po guzi. Ali samo kad guraju prste u utičnice i samo po pelenama. :-)
pitt

Post by pitt »

leech wrote:Nekad me baš naljute pa ih draufnem po guzi. Ali samo kad guraju prste u utičnice i samo po pelenama. :-)
Pa kad ih nisi vaspitala kako valja :D
leech

Post by leech »

Vole struju, to je čudo jedno. :D
Nosferatu

Post by Nosferatu »

leech wrote:Nekad me baš naljute pa ih draufnem po guzi. Ali samo kad guraju prste u utičnice i samo po pelenama. :-)
Uuu..

Gorices u paklu pedgagoskog dzehenema!
pitt

Post by pitt »

leech wrote:Vole struju, to je čudo jedno. :D
Ko da ih je Irfan Durmic pravio :D:D:D
safran

Post by safran »

Miss_A wrote: Takodje, ako je jedan od argumenata to da su djeca nedokazna, te da zbog toga sebe i druge mogu dovesti u nesigurne situacije, imam i za to primjer: Da li nase roditelje, kada ostare i postanu senilni, trebamo tuci da bi im dokazali odredjene stvari? Posto i psiholozi i laici prave komparacije izmedju ovih uzrasta s obzirom na ponasanje, onda bi i tretman mogao biti slican, ako ne i identican.
Hmm, pa komparacija bas i ne stoji, od ponasanja prema djetetu i primijenjenih odgojnih metoda ovisi njegovo profiliranje kao odrasle osobe. Stare i senilne osobe, osobe sa Alzheimerom, tumorom na mozgu su vec (bile) profilirane kada je nastupila promjena i nase ponasanje prema njima ne moze imati za cilj odgoj.
leech

Post by leech »

pitt wrote:
leech wrote:Vole struju, to je čudo jedno. :D
Ko da ih je Irfan Durmic pravio :D:D:D
Tesla bolan. :D
leech

Post by leech »

Nosferatu wrote:
Uuu..

Gorices u paklu pedgagoskog dzehenema!
Goriću svakako. :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

nemam djece al` po nekad mi prijatelji daju sansu da "treniram" kako ce to biti. jednostavno uopste nije.
nedavno sam citala knjigu o odgoju djece i nakon toga sam testirala par metoda. :D
zanimljivo je bilo citati da pisu da dosta roditelja misli da postize nesto ako kaze djetetu NE, NE (kad podje nesto da uradi) dok roditelji sjede na kaucu i gledaju tv (mislim na dijete od 1-4 god.).
medjutim, rekao njima roditelj NE ili DA, oni to ne shvataju i dalje nastavljaju da rade sto su krenuli.
potrebno je isto tako ustati se, sklonuti dijete sa tog mjesta, pokazati mu prstom da to ne radi i to ponoviti par puta.
ja sam to testirala na jednom malisanu (2 god.)... dosao i zanimljive mu tipke na masini od posudja. ja mu par puta rekla NE, a on i dalje nastavio to da radi... ustanem se, sklonem ga sa mjesta par puta i kazem mu NE - on me sa svojim okicama posmatrao, osmjeh od uha do uha, okrene se i ode na drugu stranu. :)
kasnije je iskoristio priliku pa utrcao u kuhinju kad nikoga nije bilo, uradio to sto je pokusavao :D i dolazi po mene u dnevnu, vodi me u kuhinju i pokazuje mi.
uh, koji su to sarmeri... dan poslije mu nije na um palo da to radi i ponavlja.

potrebno je strpljenje, strpljenje, odvajanje vremena, zivaca (boze, imam li ih za tako nesto :? :D )
Post Reply