Jel mislis da je s 11 mjeseci shvatila sve o strujnim kolima? Ne sa jedanaest mjeseci se PLASILA udarca.....Kao mali cuko.mIRCerka wrote:djecija tuca i guranje prsta u uticinicu nisu isto.Vingo wrote:Draga Mirci.....udarac ga nece zastititi. Ali vidjeces i sama kako je lako paznju malog napadaca na uticnice preusmjeriti na nesto drugo i manje opasno. Po guzi/prstima je samo laksi i rizicniji put ka istom cilju.
Jedan primjer. Susrecemo se jedna mlada mama i ja u setnji kolicima. Njena curica udari mog sina...ona udari nju uz komentar "Boze kako je agresivna"....
Ja nisam majka, ali sam u periodu do 7. godine zivota bila svakodnevna tetka.
PEC PEC je bilo sve sto moze povrijediti dijete. Sa 11 mjeseci je vec na podignuti kaziprst zaustavljala aktivnost, o cemu god da se radi.
Dva puta je krenula ka produznom kablu, dva puta dobila po prstima i nikad vise nije dirala uticnice i utikace....nek je linijom manjeg otpora, makar je ziva i zdrava. Roditelji jednog trogodisnjeg djecaka u kaknju redovno obilaze njegov mezar jer njemu niko nije rekao PEC PEC pa je dijete sprzeno strujom zavrsilo.
Neka hvala.
Da li djecu treba tuci?
-
Vingo
-
FFK as Lucy01
#27 Re: Da li djecu treba tuci?
Ne znam za drustvo u kojem ti zivis, ali u drustvu u kojem ja zivim, apsolutno je neprihvatljivo da primjenjujes silu na bilo kome i upotreba iste je sankcionisana zakonom. Djete je ogledalo roditeljske sposobnosti da odgoji normalnog covjeka i ako dodjes do toga da ne znas sta drugo da uradis osim da je/ga udaris, to je tvoja nemoc a ne djetetov bezobrazluk. Ako vec moras da je/ga kaznis, postoji milion drugih nacina da to uradis, osim udaranja...Vingo wrote: No sta cemo s djecom?
Da li je povremeni samar ili "po guzi" takodjer nasilje koje treba sankcionisati? Zasto je drustveno prihvatljivo ako mlatis klinca, a nije ako mlatis zenu/muza.....?
Batine ne koristim, niti bih koristila, niti bih preporucila drugim roditeljima da koriste. Vecina roditelja poseze za batinama zato sto je to najbrzi, najlaksi i najednostavniji metod da jaci slabijem nesto zabrani ili ga kazni, ili zato sto su tako naucili od svojih roditelja i ne znaju za bolje. Kakvu poruku saljes djetetu batinama? Ja sam veci i jaci od tebe i ako ne uradis onako kako ti kazem, kaznit cu te fizicki. Dijete treba da nauci da postoje sankcije za lose ponasanje i neposlusnost, ali ne batinama i silom...Pomisao da bi moj sin tukao svoju zenu danas-sutra samo zato sto je u kuci naucio da je jaci uvijek u pravu, mi je nezamisliva.Vingo wrote: Da li koristite batine u odgojnim metodama?Da li su vas roditelji tukli?
Kakva je poruka kad te mama/tata udari? (Da je ok udarati nekoga koga volis najvise na svijetu...)
itd........
U nadi da ce biti zanimljiva diskusija...
I opet sam postigla da imam dobro odgojeno dijete, sa manirima i lijepim ponasanjem koji je i bez batina naucio da ne moze imati sve zeli u zivotu niti onda kada on to zeli..
-
Vingo
Sogan wrote:plebiscitarno gnusanje nad nasiljem u vezama... ali klince smijemo
nek se nauce
![]()
![]()
Kad bi zavirili u djetinjstvo hairlija sto povremeno degenekom iskazuju ljubav prema suprugama/djevojkama, ili u djetinstvo zena koje sve to podnose kao normu...'batina je iz raja...'
Naravno da ima veze jedno s drugim. Uzrocnoposljedicne....Mislila sam nesto cemo kasnije nadoci i na to....
-
Goran_35
NE! Djetetu se sve moze objasniti bez batine.Ako se bas radi o bebi,i recimo opasnosti od struje,onda se te uticnice mogu zastititi,i skloniti predmeti kao ekseri i slicno sto ne samo moze gurnuti u uticnicu vec i progutati.
Najlakse je istuci djete,a kakve su posljedice to se niko ne pita.Cak i kada napravi veci zijan,postoje drugi nacini,a ne batinanje.Treba djete vaspitavati,a batinom ga samo lose vaspitavas...
Najlakse je istuci djete,a kakve su posljedice to se niko ne pita.Cak i kada napravi veci zijan,postoje drugi nacini,a ne batinanje.Treba djete vaspitavati,a batinom ga samo lose vaspitavas...
-
mirness
ma nidze veze ovo dosad
ako djete napravi pizdariju, pa dobije po guzici, drugi put kad pomisli da napravi pizdariju a zasvrbi ga guzica odustace iste sekunde, a ako ti njemu govoris da to nije fino, boli njega ona stvar jel to nesto tebi fino ili nije, djeca ko djeca njima su pizdarije dobra stvar
ako djete napravi pizdariju, pa dobije po guzici, drugi put kad pomisli da napravi pizdariju a zasvrbi ga guzica odustace iste sekunde, a ako ti njemu govoris da to nije fino, boli njega ona stvar jel to nesto tebi fino ili nije, djeca ko djeca njima su pizdarije dobra stvar
-
biscanka84
Ja na sebe ne gledam kao nasilnicu,nego vjerujem da roditelji imaju obavezu da odgajaju svoje djete a djeca su onakva kakva su-nekada je jednostavno batina jedino sto moze navesti djete da shvati da nesto nije u redu,ali nerijetko djete i zna da nesto nije uredu ali posto nije dobilo kaznu misli "hajde sta ce mi biti,malo ce me mama naruziti,mozda nece dati napolje".ali kad osjete na svojoj kozi vjeruj da drugacije razmisljajuVingo wrote:Dala si i pitanje i odgovor. Potencijalna si nasilnica, a kako sam shvatila jos ni nemas djece.biscanka84 wrote:I mene su moji tukli pa sta mi je?![]()
![]()
ako djete zasluzi,DA...kad vidim ovdje na zapadu "postovanje" djece prema roditeljima samo kazem...dragi prut
- Lace
sjecam se da me mama jednom zaganjala da me istuce po guzici...i da sam pobjegla i sakrila se iza tate kojem je sve to skupa bilo smijesnomamica 31 wrote:uh, ja sve batine koje sam dobila bile su zbog skoleSkyfox wrote:Ja sam iz porodice u kojoj se primjenjivala tehnika kazne, tipa posalju te po sipku kojom ce te oplest, ali sve skupa mislim da sam svega 2x dobio batina, nikad samar. Sam strah od sipke me je sacuvao od zijana, mada mislim da moze i bez toga...(nisam bila los ucenik, ali ni odlican)
![]()
i opet zavrsih fax![]()
![]()
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
bas cu ja djetetu od 11 mjeseci objasnjavati struju i ostale kurce palce. Da, plasila se kao mali cuko, i zato mi je ziva i zdrava i ne gura prste u uticnicu.Vingo wrote:Jel mislis da je s 11 mjeseci shvatila sve o strujnim kolima? Ne sa jedanaest mjeseci se PLASILA udarca.....Kao mali cuko.mIRCerka wrote:djecija tuca i guranje prsta u uticinicu nisu isto.Vingo wrote:Draga Mirci.....udarac ga nece zastititi. Ali vidjeces i sama kako je lako paznju malog napadaca na uticnice preusmjeriti na nesto drugo i manje opasno. Po guzi/prstima je samo laksi i rizicniji put ka istom cilju.
Jedan primjer. Susrecemo se jedna mlada mama i ja u setnji kolicima. Njena curica udari mog sina...ona udari nju uz komentar "Boze kako je agresivna"....
PEC PEC je bilo sve sto moze povrijediti dijete. Sa 11 mjeseci je vec na podignuti kaziprst zaustavljala aktivnost, o cemu god da se radi.
Dva puta je krenula ka produznom kablu, dva puta dobila po prstima i nikad vise nije dirala uticnice i utikace....nek je linijom manjeg otpora, makar je ziva i zdrava. Roditelji jednog trogodisnjeg djecaka u kaknju redovno obilaze njegov mezar jer njemu niko nije rekao PEC PEC pa je dijete sprzeno strujom zavrsilo.
Neka hvala.
-
sierra1712
potrebno i nekada pozeljno..posebno musku djecu natelehati jer su u stanju napravit takva sranja da je to za neopisat...svojim postupcima ugroze najvise sebe a samim tim roditelje dovedu do panicnog straha...e sad je pitanje koja dob trpi batine?..mislim da malu djecu ne treba tuci vec probat ovu foru PEC PEC (iako sam oplako kad sam cito) ali cim malo stasa dijete kad shvati sta je batina odnosno kazna...AKO I SAMO AKO zasluzi treba ga natolehati....e sad ce ovdje pocet dusebriznici kakit t kako smo mi djecoubice monstrumi i tako to..ali pitam ih ja koliko su puta u zivotu dobili batine od starog ili stare???..mene je stara znala natolehat da suze frcaju ali bogami kad bi mi naumpao kakav pasjaluk tri put bi razmislio i sjetio se batina...:)i obicno odustao od takve akcije...ja jesam zagovornik razgovora jer se skoro sve moze rijesiti razgovorom ali ono skoro je potrbno rijesiti batinama..PONEKAD..cisto da se zna:)
-
Vingo
Naravno da neces. Ali ce prve 3 godine biti uvijek nekom na oku i nadohvat ruke.....mIRCerka wrote:bas cu ja djetetu od 11 mjeseci objasnjavati struju i ostale kurce palce. Da, plasila se kao mali cuko, i zato mi je ziva i zdrava i ne gura prste u uticnicu.Vingo wrote:Jel mislis da je s 11 mjeseci shvatila sve o strujnim kolima? Ne sa jedanaest mjeseci se PLASILA udarca.....Kao mali cuko.mIRCerka wrote: djecija tuca i guranje prsta u uticinicu nisu isto.
Neka hvala.
-
sierra1712
#37 Re: Da li djecu treba tuci?
[
Batine ne koristim, niti bih koristila, niti bih preporucila drugim roditeljima da koriste. Vecina roditelja poseze za batinama zato sto je to najbrzi, najlaksi i najednostavniji metod da jaci slabijem nesto zabrani ili ga kazni, ili zato sto su tako naucili od svojih roditelja i ne znaju za bolje. Kakvu poruku saljes djetetu batinama? Ja sam veci i jaci od tebe i ako ne uradis onako kako ti kazem, kaznit cu te fizicki. Dijete treba da nauci da postoje sankcije za lose ponasanje i neposlusnost, ali ne batinama i silom...Pomisao da bi moj sin tukao svoju zenu danas-sutra samo zato sto je u kuci naucio da je jaci uvijek u pravu, mi je nezamisliva.
I opet sam postigla da imam dobro odgojeno dijete, sa manirima i lijepim ponasanjem koji je i bez batina naucio da ne moze imati sve zeli u zivotu niti onda kada on to zeli..[/quote]
e samo da repliku jednu dam...mi zivimo u jebeno jasnom drustvu gdje je jos od odrastanja na ulici uvijek jaci u raji imao sve privilegije i prolazio bolje..a kad malo skontas u zivotu ti je to zaista tako...ko je jaci nemora bit to snaga moze novac, prolazi bolje u zivotu...sto znaci treba djeci dat do znanja d abudu jaka..da se celice..jer zivot nije bajka nego zaista borba...ako to skontaju kasno nece im puno pomoc sto ih nismo ponekad natolehali kad su bilimali...
Batine ne koristim, niti bih koristila, niti bih preporucila drugim roditeljima da koriste. Vecina roditelja poseze za batinama zato sto je to najbrzi, najlaksi i najednostavniji metod da jaci slabijem nesto zabrani ili ga kazni, ili zato sto su tako naucili od svojih roditelja i ne znaju za bolje. Kakvu poruku saljes djetetu batinama? Ja sam veci i jaci od tebe i ako ne uradis onako kako ti kazem, kaznit cu te fizicki. Dijete treba da nauci da postoje sankcije za lose ponasanje i neposlusnost, ali ne batinama i silom...Pomisao da bi moj sin tukao svoju zenu danas-sutra samo zato sto je u kuci naucio da je jaci uvijek u pravu, mi je nezamisliva.
I opet sam postigla da imam dobro odgojeno dijete, sa manirima i lijepim ponasanjem koji je i bez batina naucio da ne moze imati sve zeli u zivotu niti onda kada on to zeli..[/quote]
e samo da repliku jednu dam...mi zivimo u jebeno jasnom drustvu gdje je jos od odrastanja na ulici uvijek jaci u raji imao sve privilegije i prolazio bolje..a kad malo skontas u zivotu ti je to zaista tako...ko je jaci nemora bit to snaga moze novac, prolazi bolje u zivotu...sto znaci treba djeci dat do znanja d abudu jaka..da se celice..jer zivot nije bajka nego zaista borba...ako to skontaju kasno nece im puno pomoc sto ih nismo ponekad natolehali kad su bilimali...
-
Vingo
Nekako mi se ne cini da je tvojoj staroj uspjelo da od tebe "napravi coveka"sierra1712 wrote:potrebno i nekada pozeljno..posebno musku djecu natelehati jer su u stanju napravit takva sranja da je to za neopisat...svojim postupcima ugroze najvise sebe a samim tim roditelje dovedu do panicnog straha...e sad je pitanje koja dob trpi batine?..mislim da malu djecu ne treba tuci vec probat ovu foru PEC PEC (iako sam oplako kad sam cito) ali cim malo stasa dijete kad shvati sta je batina odnosno kazna...AKO I SAMO AKO zasluzi treba ga natolehati....e sad ce ovdje pocet dusebriznici kakit t kako smo mi djecoubice monstrumi i tako to..ali pitam ih ja koliko su puta u zivotu dobili batine od starog ili stare???..mene je stara znala natolehat da suze frcaju ali bogami kad bi mi naumpao kakav pasjaluk tri put bi razmislio i sjetio se batina...:)i obicno odustao od takve akcije...ja jesam zagovornik razgovora jer se skoro sve moze rijesiti razgovorom ali ono skoro je potrbno rijesiti batinama..PONEKAD..cisto da se zna:)
Zasto onda nije OK udarati zenu, djevojku, momka, muza?
-
Goran_35
ti ako pustis dijete od 11 mjeseci da cacka uticnicu onda si neodgovoran roditelj.Kada se dobiju djeca zivot se mjenja iz korjena i nema vise rahatlukamIRCerka wrote:bas cu ja djetetu od 11 mjeseci objasnjavati struju i ostale kurce palce. Da, plasila se kao mali cuko, i zato mi je ziva i zdrava i ne gura prste u uticnicu.
tuci djecu je lose.Dobro,mozda ono malo puc,puc,ali istuci krvnicki recimo kaisem,je u najmanju ruku strasno i sigurno ne moze biti dobro vaspitanje...
-
mIRCerka
A kad nema kome biti STALNO na dohvat ruke i na oku?Vingo wrote:Naravno da neces. Ali ce prve 3 godine biti uvijek nekom na oku i nadohvat ruke.....mIRCerka wrote:bas cu ja djetetu od 11 mjeseci objasnjavati struju i ostale kurce palce. Da, plasila se kao mali cuko, i zato mi je ziva i zdrava i ne gura prste u uticnicu.Vingo wrote: Jel mislis da je s 11 mjeseci shvatila sve o strujnim kolima? Ne sa jedanaest mjeseci se PLASILA udarca.....Kao mali cuko.
Svi se postavljate isto kao da zivimo u blagostanju i kao da svi imamo vremena odgajati dijete 24 sata dnevno...
hajd odo, posto ocigledno ne mogu iznijeti svoje misljenje da ne budem anatemisana, kao na prosloj temi za djecu i sexualno obrazovanje.
Ciao
-
vesela
ja odgojih dvoje bez batina!...danas kazu da bi nekad vise voljeli da sam ih lupila, umjesto onog silnog drzanja predavanja!
malo dijete moras imati stalno "na ocima", skolarac treba osjetiti podrsku roditelja i tada ce osjetiti svoje mogucnosti i biti zadovoljan svojim uspjehom...pubertet je najgori...tad roditelj mora postavljati granice i biti konsekventan...to je jedini nacin da dijete izraste u zrelu osobu sa jakim samopouzdanjem!
udaranje je ponizenje koje ostavlja psihicke traume!
malo dijete moras imati stalno "na ocima", skolarac treba osjetiti podrsku roditelja i tada ce osjetiti svoje mogucnosti i biti zadovoljan svojim uspjehom...pubertet je najgori...tad roditelj mora postavljati granice i biti konsekventan...to je jedini nacin da dijete izraste u zrelu osobu sa jakim samopouzdanjem!
udaranje je ponizenje koje ostavlja psihicke traume!
-
sierra1712
joj kako vi banalizujete stvari....eto ja ubijem svoju djecu ko konj zadnji zadam im seriju udaraca u glavu i slicno???? nidje veze....udaranje na koje ti mislis se ne poduzima da se neko povrijedi odnosno da mu se nanese bol...to je tzv.vaspitno udaranje koje je svakako blago i sa dozom ljubavi...kako se ne bi ponovilo sranje koje je dijete napravilo....e sad svi mi imamo razlicita shvatanja...ali ti grantovano tvrdim da me moja majka odgojila i razvila u covjeka sa kojim takvi kao ti sigurno ne mozete razgovarati na ovu temu...da li sam cestit ili nisam to znaju moji prijatelji i porodica..i stvarno nemam namjeru da tebi objasnjavam ko sam i sta sam...Vingo wrote:Nekako mi se ne cini da je tvojoj staroj uspjelo da od tebe "napravi coveka"sierra1712 wrote:potrebno i nekada pozeljno..posebno musku djecu natelehati jer su u stanju napravit takva sranja da je to za neopisat...svojim postupcima ugroze najvise sebe a samim tim roditelje dovedu do panicnog straha...e sad je pitanje koja dob trpi batine?..mislim da malu djecu ne treba tuci vec probat ovu foru PEC PEC (iako sam oplako kad sam cito) ali cim malo stasa dijete kad shvati sta je batina odnosno kazna...AKO I SAMO AKO zasluzi treba ga natolehati....e sad ce ovdje pocet dusebriznici kakit t kako smo mi djecoubice monstrumi i tako to..ali pitam ih ja koliko su puta u zivotu dobili batine od starog ili stare???..mene je stara znala natolehat da suze frcaju ali bogami kad bi mi naumpao kakav pasjaluk tri put bi razmislio i sjetio se batina...:)i obicno odustao od takve akcije...ja jesam zagovornik razgovora jer se skoro sve moze rijesiti razgovorom ali ono skoro je potrbno rijesiti batinama..PONEKAD..cisto da se zna:)jednim batinama....vidis da je morala cesto to da radi....A i vidim da si primio poruku. OK je udarati bice koje najvise volis.
Zasto onda nije OK udarati zenu, djevojku, momka, muza?
izrazio sam svoj stav na zadatu temu i postuj to...
-
Anarhija
hmm teska tema, ja kao djete sam redovno dobijala batina al sam i bila zivac
plus imala sam 2 mladje sestre, sto znaci sta god one urade, ja sam automatski kriva i zaradim batina
sha ja znam, moja drugarica pusti njeno djete da se pecne o plamen svijece jednom, i drugi put joj mala pravi veeeeeeliki krug oko svijece, sto znaci, nesto je ipak naucila sa svojih godinu i po
joj kad se sjetim, pruzi ruku!! i spuca te sa kuhacom po dlanu, posalje me da uberem prut od vrbe, mlatne me jednom i tamo gdje me pucne zadnji dio pruta ostane plavo-zelena fleka...to su bile metode mog tate i cisto sumnjam da cu ja to kod moje djece raditi.... dok su slanje u cosak i razmisljanje o tome sta si skrivio po mom misljenju vec o.k. za djecu od 4 do 10 godina...
sha ja znam, moja drugarica pusti njeno djete da se pecne o plamen svijece jednom, i drugi put joj mala pravi veeeeeeliki krug oko svijece, sto znaci, nesto je ipak naucila sa svojih godinu i po
joj kad se sjetim, pruzi ruku!! i spuca te sa kuhacom po dlanu, posalje me da uberem prut od vrbe, mlatne me jednom i tamo gdje me pucne zadnji dio pruta ostane plavo-zelena fleka...to su bile metode mog tate i cisto sumnjam da cu ja to kod moje djece raditi.... dok su slanje u cosak i razmisljanje o tome sta si skrivio po mom misljenju vec o.k. za djecu od 4 do 10 godina...
- dark side of the moon
Ovakvo razmisljanje ce nas dovest do iste situacije kao na zapadu....dijete padne sa stolice udari se u vugla dodju socijalni radnici i odvedu ti dijete....mislite da nije tako.....Goran_35 wrote:NE! Djetetu se sve moze objasniti bez batine.Ako se bas radi o bebi,i recimo opasnosti od struje,onda se te uticnice mogu zastititi,i skloniti predmeti kao ekseri i slicno sto ne samo moze gurnuti u uticnicu vec i progutati.
Treba malo po guzi....da se okali
-
mIRCerka
A zamisli da si samohrana majka, i da moyes priustiti bejbisiterku samo prijpodne, i da moras i kuhati i spremati i sve stici, a istovremno cuvati dijete...
super ste mi vi svi, jebote svi odrasli u svili i kadifi...meni je drago cuti da ima onih koji imaju kada pruyiti sve to djetetu, ali u ovakvom sistemu roditelji stavljaju prioritet na novac za hranu i skolu, a nayalost vaspitanje djeteta prepuste TVu.
super ste mi vi svi, jebote svi odrasli u svili i kadifi...meni je drago cuti da ima onih koji imaju kada pruyiti sve to djetetu, ali u ovakvom sistemu roditelji stavljaju prioritet na novac za hranu i skolu, a nayalost vaspitanje djeteta prepuste TVu.
-
Vingo
Stav da treba udarati djecu ja necu da postujem. I znam da sam u groznoj manjini.
Udaranje s dozom ljubavi? Pa OK.....da ja sljedeci put kad me muz iznervira dozvolim sebi jedan ne previse jak samar uz dozu ljubavi?
Ali on mi moze vratiti.....klinac ne moze. Ustvari...mi klince udaramo jer nam se moze....U zemljama gdje za udarac djeteta slijedi kazna - nasilja nad djecom je mnogo manje.
Udaranje s dozom ljubavi? Pa OK.....da ja sljedeci put kad me muz iznervira dozvolim sebi jedan ne previse jak samar uz dozu ljubavi?
Ali on mi moze vratiti.....klinac ne moze. Ustvari...mi klince udaramo jer nam se moze....U zemljama gdje za udarac djeteta slijedi kazna - nasilja nad djecom je mnogo manje.
-
Stari
Ova me misao ...u mnostvu drugih (takodjer) zanimljivih misli na ovoj temi...nekako zacnu. De pokusaj molim te ovo tvoje malo podrobnije prikazati & motivirati.halo_ba wrote:Vidim...puno staklenih dvoraca....
vidim...puno knjiga sa naslovima "moderni roditelji" etc.
Ja kako li se odgojise ove silne generacije prije nas, svi zajedno dusevno daleko stabilniji od nas neurotika?
-
mIRCerka
i mnogo je vise invalida djece, kojoj ne moyes objasniti da pistolj nije igracka, da noz nije gumeni, da struja zaista ubija...daj ba vingolina....Vingo wrote:Stav da treba udarati djecu ja necu da postujem. I znam da sam u groznoj manjini.
odvescu te na mezar duzine 80 cm pa mi onda reci da ne udarim dijete po ruci kad krene prema struji i uticnicama...