Da li djecu treba tuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li djecu treba fizicki kaznjavati?

Da uvijek - batina je iz raja izasla
14
14%
Ne nikad
33
33%
Kad bas zasluze
54
53%

Total votes: 101

mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

mIRCerka wrote:
A wrote:
I da, klincu sa jointom bas treba pricati, a ne klepat samar. Jer tu ima sta da se objasni, imas argumente, mozes saslusati i njega i to moze dati rezultate.
moja maa je bila ofirna i po tom pitanju...
"Sasvim slucajno" je na stolu ostavila broshuru "STa droga cini ljudima"...

jao slika majko mila...istraumiralo me...
i kod mene isto... :D i koliko su mi pricali o stetnosti droga, da su mi stvorili nevjerovatno averziju. :roll:
Plus sto sam odrasla u haustoru sa tri narkomana koja su se skinula sa heroina. Plus jedan diler :roll:Plus sto je moja skola bila poznata po drogerasima :roll: A ja u zivotu nisam dzoint zapalila :oops:
Pearl

Post by Pearl »

mamica 31 wrote:
mIRCerka wrote:
A wrote:
I da, klincu sa jointom bas treba pricati, a ne klepat samar. Jer tu ima sta da se objasni, imas argumente, mozes saslusati i njega i to moze dati rezultate.
moja maa je bila ofirna i po tom pitanju...
"Sasvim slucajno" je na stolu ostavila broshuru "STa droga cini ljudima"...

jao slika majko mila...istraumiralo me...
i kod mene isto... :D i koliko su mi pricali o stetnosti droga, da su mi stvorili nevjerovatno averziju. :roll:
Plus sto sam odrasla u haustoru sa tri narkomana koja su se skinula sa heroina. Plus jedan diler :roll:Plus sto je moja skola bila poznata po drogerasima :roll: A ja u zivotu nisam dzoint zapalila :oops:
meni je tata donio brosure o stetnosti droga i dogovorio sa uciteljicom da kao fin ucenik pripremim jednu prezentacijicu za ostale ucenike..:D

sta sam sve morala da pregledam i procitam da bih to pripremila.. :shock: :shock: :-) jos su se u tom peroidu javile one kao postanske markice sa prahom - pa kad polizes markicu "nadrogiras se" :D znam da nisam 3 godine (do rata) uopste lizala markice za pisma, nego ih vodom kvasila i lijepila :lol: :lol:

@Stari slazem se.. :D roditelji vecinom "sljage" koriste kao instinktivnu reakciju a ne s namjerom da kazne..
znam da su mog brata prebili samo jednom, radi laganja oko jedne dosta ozbiljne stvari (starci su se pravo prepali).. a lagao je radi raje.. i sto su ga vise tukli, on je vise lagao, za pola sata je promijenio jedno 6 prica :-? na kraju su sve troje plakali... to je prvi i zadnji put da je dobio batine... ali znam da poslije toga nikad vise nije petljao ni lagao... sto je prije toga cesto radio...mislim da se vise prepao njihove reakcije nego samih batina.. jer batine i nisu bile neke (u poredjenju sa batinama kaisem kakve su njegovi drugovi dobijali :))
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Malterski bekhend...
po mom misljenju ZASLUZEN.

Ali, po nekim knjigama bi taj otac trebao stati na sred ceste, upaliti sva cetiri zmigavca i reci "dragi sine, sad cemo potraziti tvoju igracku, ali molim te vodi racun da kad vozim, a neko je bolestan na zadnjem sjedistu, zaista ne mogu da se okrecem i trazim tvoju igracku. Hvala ti sto si me saslusao".....

:roll:
Rania

Post by Rania »

vesela wrote:ja odgojih dvoje bez batina!...danas kazu da bi nekad vise voljeli da sam ih lupila, umjesto onog silnog drzanja predavanja!

malo dijete moras imati stalno "na ocima", skolarac treba osjetiti podrsku roditelja i tada ce osjetiti svoje mogucnosti i biti zadovoljan svojim uspjehom...pubertet je najgori...tad roditelj mora postavljati granice i biti konsekventan...to je jedini nacin da dijete izraste u zrelu osobu sa jakim samopouzdanjem!

udaranje je ponizenje koje ostavlja psihicke traume!
Potpisujem!
amrino

Post by amrino »

Zavisi od toga kakvo je dijete. Totalno je pogresno misliti da se sva djeca rode "nevina" i fina, a da odgoj odradi svoje...ako je iko imao priliku da bude sa djecom mogao je da primjeti da oni od najranijih godina vec imaju "karaktere". Fino, slatko- ali vidis mu u ocima da ce jednog dana da bude zajebano, zlo ili sebicno...Neka djeca zasluzuju batine...jer nijedan drugi nacin odgoja kod njih jednostavno ne funkcionise...ali nikad po glavi, licu, nikada uoptrebljavati takve vidove sile nego preko koljena i lagano turu po dupetu...Licno mislim da neka djeca(ne samo djeca) teze podnose (i da generalno moze biti gore) psihicko zlostavljanje. A da vidim onoga ko citav svoj zivot posveti djetetu, sve zivce i pare potrosi na njega a onda to dijete jedan dan dodje i kaze "jebi se" ili sl.- da vidim da ga ne bi namaro ko vola u kupusu...
shin

Post by shin »

Kad vidim svabe i njihovu djecurliju, mali pravi belaj dok mama ponavlja nein, nein milion puta.
Qler

Post by Qler »

shin wrote:Kad vidim svabe i njihovu djecurliju, mali pravi belaj dok mama ponavlja nein, nein milion puta.
zato kad babo stema :D ponavlja JA JA JA :D:D svu noc :D

ma sahine :D treba i svabice i kindercad udarati ;)
shin

Post by shin »

Ne ozbiljno meni je muka kad famalija dodje sa malim idiotima, ja bi ih bokserom mlavio.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sad cu da rucam, a onda cu da nadjem neko dijete vani da ga nalemam :D:D:D

Svabe]

Plaza: Omy, kom hier bitte (kaze plavka sinu svom)
mali nista....
OMYYYY, kom hier bitte!!!! Ponavlja mama...
mali nista..

OMARE PIZDA TI MATERINA DOLAZI OVAMO i mali dodje....
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

A wrote:
Nosferatu wrote:Sta bi ti svom sinu od 15 godina koji dodje sa 2 jointa marihuane u dzepu? Pricala o tome - kako je lose? Da prizna kako je lose - pa se s kezom na licu sutra opet uputi do najblizeg dilera, kontajuci kako je stara odljepila i prica price koje mogu kurucu za usi da padnu? Mislis - da ce te uvijek - cijeniti i postovati - da nece nikad ovo ni pomisliti? Pa onda - barem koliko ja poznajem ljude - zivimo na dvije razlicite planete.
Kod djeteta od 15 godina je posao vaspitanja vec - odradjen. Sto je uslo u glavu, uslo je. To je otprilike kao posao gdje na kraju, tek poslije puberteta, vidis rezultat.

Ama - samrcina je tu - da se dadne do znanje - koliko je razocarao roditelja i na koji smo svi - nivo spali, poslje svih pelena i bebi papa - da podizes jednog drogerasa koji je konformista drustvu u kojem se krece - bez da je zaradio svojom guzicom - ijednu jedinu KM u zivotu svom. I taj 15-godisnjak - to sve zna. Ne treba se to - trubiti, rastavljati pa sastavljati. Zna - al' nije dovoljno. Ocigledno da nije dovoljno - jer je tu je gdje je - iz zajebancije odlucio da kompromituje sve ono sto se je u njega investiralo kao i odnos sa familijom jer je kontao olako - zajebati roditeljicu i sve druge ukljucujuci i samog sebe. E, pa onda se dadne tu i jedan - dodatni podstrek - sastojak tough love. Da se malo - dozove pameti. S 15 godina odogoj tek pocinje u mnogim dimenzijama. Nije odgoj samo - bontonskog karaktera. Treba dijete izvesti na pravi put. Valjda je to - kljuc odgajanja - a ne samo da znas da ti dijete nije problem al' i nije neki kapacitet ni potencijal. Pa slonce je slonce - pa u krdu ostaju muski do izmedju 14 godine, a slonice ostaju zauvijek, a kamoli dijete - vaspitava se dok si ziv po sistemu "fine tuning". To je jedino zanimanje - iz kojeg se ne penzionises dokle god si ziv valjda.
idic

Post by idic »

A wrote:Mozda je vaspitanje djece - nauka. Ali roditelji nisu naucnici, nego ziva bica, sa sve svojim slabostima, greskama, genijalnostima, porodicnim naslijedjem... I taj "neuki" roditelj ima pravo imati djecu, sve i ako nema mogucnost ostati sa njima dok ne krenu u skolu, sve i ako nema celicne zivce i znanje iz psihologije. Roditelj sprema dijete da postane covjek, da postane dobar i posten, da se uklopi u drustvo i bude sretan. I taj roditelj pogrijesi, eksplodira, pa pokaze da mu je krivo, pa objasni djetetu zasto je urlao, ili zasto je ruka poletila prije rijeci. Najgore sto se djetetu desi, kad ga vaspita dobar i ljubavi pun, ali nesavrsen roditelj, to je da shvati da je i mama osoba koja grijesi, da nije savrsena, pa mu mozda i samom onda zadaca odrastanja ne izgleda tako teska i nemoguca, jer od njega niko ne ocekuje da bude savrsen.
U ovome se slažem sa Angi, nisu svi roditelji ni obrazovani, ni načitani ni sa dobrim živcima, ali to im ne oduzima pravo da imaju i odgajaju djecu.
Najbitnije je djeci pokloniti pažnje i ljubavi da se osjete voljenim i zaštićenim i naći vremena da ih naučiš pametnim i važnim stvarima. Svako od nas je u životu i djetinjstvu posebno, imao bolnih i teških trenutaka, roditelji su tu da ti pomognu da te trenutke što lakše i brže prebrodiš. Da od djece stvore zdrave i pozitivne ličnosti. Naravno da nije svako 100% uspješan u tome, ali to ne znači da je loš roditelj i da nije dao sve od sebe u tom poslu. U životu nikada ne treba biti kategoričan i reći ja nisam i nebi ikada ovo ili ono. Nikad ne znaš šta te može snaći.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

znas sta bi moj stari reko na ove teme :) da mu ih ja pokusam objasniti :)
ustvari reko je :).... :D jednom :)

ljutito :)
"koliko sam ja znao i znam o pedagogiji, ODLICNI ste ispali.haj sad razgulite."
Sir Charles

Post by Sir Charles »

Najbolji su ovi iz dijaspore: ma hodi ovamo, nije ti ovo Svedska p.... ti materina......
TOOOOO
Idemo na zapad! HAHAHAHA
Reina

Post by Reina »

hahahaha Sir charls ova moja kolegica upravo zivjela u Svedskoj hahah
zena istraumirana :lol:
Vingo

Post by Vingo »

"Član 6.

Pojam nasilja u porodice

Nasilje u porodici je bilo koje djelo koje nanosi fizičku, psihičku, seksualnu ili ekonomsku štetu ili patnju, kao i prijetnje takvim djelima, ili propuštanje dužnog činjenja i pažnje koje ozbiljno sputavaju članove porodice da uživaju u svojim pravima i slobodama na principu ravnopravnosti u javnoj ili privatnoj sferi života.
Radnje nasilja u porodici, u smislu st. 1. ovog člana su:
svaka primjena fizičke sile ili psihičke prinude na fizički ili psihički integritet člana porodice,
svako postupanje jednog člana porodice koje može prouzrokovati fizičku ili psihičku bol ili ekonomsku štetu,
prouzrokovanje straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva člana porodice ucjenom ili drugom prinudom, fizički napad člana porodice na drugog člana porodice, bez obzira da li je nastupila fizička povreda ili nije, verbalni napad, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima, te na drugi način grubog uznemiravanja člana porodice od drugog člana porodice"

Evo malo zakona za ove sto se lako daju iznervirati....
Pearl

Post by Pearl »

Vingo wrote:"Član 6.

Pojam nasilja u porodice

Nasilje u porodici je bilo koje djelo koje nanosi fizičku, psihičku, seksualnu ili ekonomsku štetu ili patnju, kao i prijetnje takvim djelima, ili propuštanje dužnog činjenja i pažnje koje ozbiljno sputavaju članove porodice da uživaju u svojim pravima i slobodama na principu ravnopravnosti u javnoj ili privatnoj sferi života.
svaka primjena fizičke sile ili psihičke prinude na fizički ili psihički integritet člana porodice,
svako postupanje jednog člana porodice koje može prouzrokovati fizičku ili psihičku bol ili ekonomsku štetu,
prouzrokovanje straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva člana porodice ucjenom ili drugom prinudom, fizički napad člana porodice na drugog člana porodice, bez obzira da li je nastupila fizička povreda ili nije, verbalni napad, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima, te na drugi način grubog uznemiravanja člana porodice od drugog člana porodice"

ako dijete posaljem u cosak ili mu zabranim izlazak, zar i to nije povreda dostojanstva?? :D ako cemo vec da sitnicarimo ... :-) :-)

a ako otac kaze u sali sinu: "hebat cu ti majku", jel i to verbalni napad?

boze, daj mi dijete kojem cu moci sve da objasnim razgovorom. amin :D
Vingo

Post by Vingo »

mIRCerka wrote:
Vingo wrote:I jos jedna podtema samo za one koji smatraju da djecu treba tuci kad zasluze...Jel Ok onda i da ih teta u vrticu ili uciteljica pljusne koji put ili je pljuskica ekskluzivno roditeljsko oruzje/orudje? Mislim nije mi jasno kako ce teta uspjeti bez batine ono sto mama nije.....a i teta mora da odgaja.

Slatki snovi!
moja sestricna je jedinica...i u obdanistu nije mogla spavati popodne kad sva druga djeca spavaju...mali milion puta je lezala u cosku iza radnog stola da ne "ometa" drugu djecu... Nisam jednom dosla ranije po nju a cujem vaspitacice kako se izderavaju na djecu...
nije mi jednom dosla uplakana u drugom razredu osnovne skole jer ima "divnu" uciteljicu, koju sam ja na kraju morala uciti sta je pedagoski a sta ne..

Nisam je jednom iz vrtica uzela u 13h, cim zavrsim sa predavanjima....ali NIJE BILO NIKOGA KO JE DIJETE MOGAO CUVATI DOK SAM JA NA FAXU!
NAsa je sreca bila sto su svi radili...
Samo sam jednom otisla svojoj Pilepuzi na informacije, objasnila uciteljici koliko je sati (tome bih mogla posvetiti cijelu temu, svim traumama sa samo jednom uciteljicom u samo jednoj skolskoj godini) i rekla sam uciteljici da Bogu zahvali sto cemo joj doci samo jos jednom na informacije, i to kad budu knjizice...
Vjeruj mi Vingolina, sekunda mi je falila da uciteljicu pocijepam kao novine, ali s njom sam pokusala razgovorom, i nisam bila uspjesna, jer je nastavila maltretirati MOJE bebche... e vidis, i to se da rijesiti, dotichna uciteljica je direktoru neki rod, pa je ipak ostala u skoli, ali radi u produzenom boravku...

Svi smo mi na rubu zivaca, i kad joj probam nesto objasniti krv propisham jer Pilepuza ima 11 i po godina, pubertet je drma i na moju jednu ona meni da 1001 rijec... u nekim trenucima kad pozelim da je razbijem, ja radije spucam nogom u zid, vrata ili ormar i onda se ja DURIM i IGNORISEM je....ali da nije bilo PEC PEC i udaranja po ruci kad krene prema struji ili necmu drugom opasnom po zivot, ne znam da li bismo bili ovdje gdje smo sad...

eto...

PS Iako je od njenog drugog razreda proslo puno vremena, i dan danas kad prolazim pored te skole pozelim uci uciteljicu razbiti od batina...

Evo vam crno na bijelo nanosenje teskih fizickih ozljeda sa predumisljajem.
Bok.

Na koga li je to dijete u pm? :lol:
Vingo

Post by Vingo »

Pearl wrote:
Vingo wrote:"Član 6.

Pojam nasilja u porodice

ako dijete posaljem u cosak ili mu zabranim izlazak, zar i to nije povreda dostojanstva?? :D ako cemo vec da sitnicarimo ... :-) :-)

a ako otac kaze u sali sinu: "hebat cu ti majku", jel i to verbalni napad?

boze, daj mi dijete kojem cu moci sve da objasnim razgovorom. amin :D
Pitas mene? Nisam ja pisala zakon. A pise upravo tako. Cisto da me se ne optuzuje da izmisljam i pretjerujem...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:
mIRCerka wrote:
Vingo wrote:I jos jedna podtema samo za one koji smatraju da djecu treba tuci kad zasluze...Jel Ok onda i da ih teta u vrticu ili uciteljica pljusne koji put ili je pljuskica ekskluzivno roditeljsko oruzje/orudje? Mislim nije mi jasno kako ce teta uspjeti bez batine ono sto mama nije.....a i teta mora da odgaja.

Slatki snovi!
moja sestricna je jedinica...i u obdanistu nije mogla spavati popodne kad sva druga djeca spavaju...mali milion puta je lezala u cosku iza radnog stola da ne "ometa" drugu djecu... Nisam jednom dosla ranije po nju a cujem vaspitacice kako se izderavaju na djecu...
nije mi jednom dosla uplakana u drugom razredu osnovne skole jer ima "divnu" uciteljicu, koju sam ja na kraju morala uciti sta je pedagoski a sta ne..

Nisam je jednom iz vrtica uzela u 13h, cim zavrsim sa predavanjima....ali NIJE BILO NIKOGA KO JE DIJETE MOGAO CUVATI DOK SAM JA NA FAXU!
NAsa je sreca bila sto su svi radili...
Samo sam jednom otisla svojoj Pilepuzi na informacije, objasnila uciteljici koliko je sati (tome bih mogla posvetiti cijelu temu, svim traumama sa samo jednom uciteljicom u samo jednoj skolskoj godini) i rekla sam uciteljici da Bogu zahvali sto cemo joj doci samo jos jednom na informacije, i to kad budu knjizice...
Vjeruj mi Vingolina, sekunda mi je falila da uciteljicu pocijepam kao novine, ali s njom sam pokusala razgovorom, i nisam bila uspjesna, jer je nastavila maltretirati MOJE bebche... e vidis, i to se da rijesiti, dotichna uciteljica je direktoru neki rod, pa je ipak ostala u skoli, ali radi u produzenom boravku...

Svi smo mi na rubu zivaca, i kad joj probam nesto objasniti krv propisham jer Pilepuza ima 11 i po godina, pubertet je drma i na moju jednu ona meni da 1001 rijec... u nekim trenucima kad pozelim da je razbijem, ja radije spucam nogom u zid, vrata ili ormar i onda se ja DURIM i IGNORISEM je....ali da nije bilo PEC PEC i udaranja po ruci kad krene prema struji ili necmu drugom opasnom po zivot, ne znam da li bismo bili ovdje gdje smo sad...

eto...

PS Iako je od njenog drugog razreda proslo puno vremena, i dan danas kad prolazim pored te skole pozelim uci uciteljicu razbiti od batina...

Evo vam crno na bijelo nanosenje teskih fizickih ozljeda sa predumisljajem.
Bok.

Na koga li je to dijete u pm? :lol:
Na svoju tetku...koja ju je odgajala...sa svve PEC PEC...
sva sreca pa sam i ja odgojena mimo knjiga i uputstava za mame....
znas, koliko god bilo pametnih stvari u tim knjigama, moja mama je moju sestru zamalo ubila hraneci je BY THE BOOK...
shin

Post by shin »

Ja sam redovno imao degenek u obdanistu, nije me mogla nikako krava.
Goran_35

Post by Goran_35 »

pric'o mi je otac (valjda da dokaze kako je on mekan i fin :oops: )kako je im'o komsiju koji kad je slao dijete da kupi mlijeko prvo plemati djete i to ne malo...Na upit zasto-odgovor je bio:da ne razbije flashu... :oops:

NE tuci djecu :oops: ta mala bica nisu to zasluzila ... :skoljka:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

samo razdvojite udarac po nadlanici i razbijanje kamena u bubregu sakama i nogama....
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Nisam sve komentare procitala i nisam mogla da primijetim da je iko od vas (mislim na vas forumashe koji ste vec roditelji 8-) ) spomenuo koliko je bitno da su oba roditelja slozna po pitanju odgajanja svog djeteta.
Vidjela sam toliko parova gdje se njihov nacin odgoja nikako ne poklapa: - jedan od roditelja je ZA da dijete bira sta ce rucati, dok drugo od roditelja je vec odlucilo da dijete jede sto i oni i zavrsena prica.
I sta se desava? - dijete kaze da nece da jede to sto i oni jedu, mama (koja je odlucila da mora tako da bude) stoji iza svojih rijeci, dok otac govori djetetu da moze jesti sta hoce.
Eto jedan mali primjer kako dolazi do nesuglasica gdje su sami roditelji krivi sto se nisu unaprijed dogovorili. Na ovakav nacin dodju do diskusija koje su mogli izbjeci, a najgore u svemu tome je da su velike sanse da ce dijete platiti na kraju jer "najlakse" je spucati svoje dijete u guzu zato sto nece da jede ono sto je pripremljeno. :roll: :(

Poznajem par koji su kao nebo i zemlja. Jos dok je ona bila trudna govorila mi je kako se boji odgajati djecu sa njim (mene je samim tim sokirala da uopste zivi sa njim). Ona je vise stroga, ima odredjena pravila (bar je prije takva bila), dok joj je on u lice govorio da nece nikad smjeti povisiti tona na "njegovu" djecu(valjda su samo njegova, ne njena) i da ce "njegova" djeca moci raditi sta zele (od prvog dana valjda znaju kako da se sami odgoje, sta ce im roditelji :? :roll: ). :roll:
Vingo

Post by Vingo »

Mirci...u knjigama koje ja citam cesto preporucuju potpuno odsustvo bilo kakve kazne. Ja to ne mogu prihvatiti. Ipak smo mi tranzicijska zemlja. U totalitarizmu je bilo ok batinati....u tranziciji mora biti kazne, ali ne batina....Prihvatam iz knjiga ono sto mi se cini logicnim. Ono sto osjetim kao dobro i utemeljeno.

A sad samo za zainteresovane:
Ovo mi je divan tekst:

"I Was Spanked And I'm Fine!"
by Jan Hunt, M.Sc.

We hear it all the time, when spanking is mentioned. Someone steps forward and says something like this:
"Well, I don’t see what all the fuss is about. I was spanked, and I’m fine. We all know that sometimes spanking is necessary for solving problems with kids. And since it’s both necessary and harmless, it should be allowed and even encouraged."

At face value, this seems to be an airtight case; a perfectly logical justification of spanking as part of the necessary discipline of children. And a lot of people see it that way. But is it really so logical? Is spanking necessary? And is it as harmless as so many believe it to be?

Let’s examine the argument:

"I was spanked." (fact)
"I'm fine." (opinion)
"Sometimes spanking is necessary for solving problems with kids." (false assumption)
"Since it's both necessary and harmless, it should be allowed and even encouraged." (illogical conclusion)
Now let’s consider a similar argument that seems to justify smoking:

"George Burns smoked all his life from his teenage years on." (fact)
"He was in reasonably good health all his life and lived to be 100." (fact)
"Sometimes smoking is necessary for coping with life's problems." (false assumption)
"It should be allowed and even encouraged." (illogical conclusion)
This analogy should help to make it clear that the spanking argument, like the one on smoking, is based on false assumptions and leads to illogical conclusions. Some children, like some smokers, are less affected than others because of a natural emotional resiliency, just as Mr. Burns must have had physical resilience. Some children, like some smokers, are less harmed than others because of mitigating factors, such as the presence of other adults who treat them with love and care. To the extent that a spanked child is really "fine", it is in spite of, not because of, the punishments they have received. Mr. Burns must have had mitigating factors too. Perhaps his strict regimen of daily exercise helped him to fare better than other smokers, or perhaps he inherited a strong constitution. And research shows that laughter can be an important healer, and that many professional comedians live long lives.

For many reasons, George Burns was one of the survivors among frequent smokers. And for many reasons, there are also "survivors" of spanking. But we can never know just how much happier and more fulfilled they might have been had they been gently guided instead of being punished - any more than we can know just how much healthier Mr. Burns might have been had he never smoked a cigarette or a cigar. Would he have lived even longer, entertaining more people and writing more of his delightful books? Would he have brought joy, laughter, charm and wisdom to yet another generation? Sadly, we will never know.

Like smoking, spanking is not only harmful, it is entirely unnecessary, because there are far more effective and emotionally healthy alternatives. And these alternatives work in the long-term (which spanking does not) because they establish a pattern of good behavior that is motivated by the simple, genuine desire to reciprocate love. As Dr. Elliott Barker has written, "Kids who have their needs met early by loving parents ... are subjected totally and thoroughly to the most effective form of ‘discipline’ conceivable: they don’t do what you don’t want them to do because they love you so much!"

Behavior that is based on fear can last only until the child is old enough not to fear defying the parent. Punishment builds anger and resentment within the child that will inevitably be expressed at a future time (angry teenagers do not fall from the sky). In contrast, behavior that is based on mutual love and trust will last through all the years of a child’s life, and through the entire length of the parent-child relationship. There is little that is more rewarding for a parent than the enjoyment of an enduring, loving and close tie with their child over many years.

Given all of this, let’s revise the spanking argument:

I was spanked.
I'm fine, but I wish I were happier and more productive, and better able to love and trust others.
Since spanking is both unnecessary and harmful, it should never be allowed. Our government, like those in many European nations, should actively and strongly discourage it.
Spanking, like all other forms of punishment, such as time-out and consequences, can only bring about temporary and superficially "good" behavior based on threats and fear. As John Holt reminded us years ago, "When we make a child afraid, we stop learning dead in its tracks."

Gentle, loving, and respectful guidance is the only truly effective way to help a child to grow and develop to his full potential as a loving and trusting adult. Spanking is unnecessary, harmful, disrespectful, and unfair. Let’s stop doing it!
Stari

Post by Stari »

Gledajuci onaj izvod iz zakona koji dopisnik Vingo prilaze u korist svojih tvrdnji .... nesto kontam ... kako bi isti taj mogao biti primjenjen u onom slucaju koji sam ja opisao na prethodnoj stranici...onaj slucaj gdje otac osamari sina ...da bi izbjegao tragediju vecih razmjera...(osim toga to radi bez ikakve namjere da kazni dijete ...samo radi kaznjavanja...) i jos ga uvrijedi govoreci "picka ti majcina."

Mislim (a mozda grijesim jer nisam pravnik nit advokat) da ni u najrigoroznijem tumacenju navedenog zakonskog texta ....cha-cha u onoj situaciji ne moze dobti vise od blazeg usmenog ukora.
Last edited by Stari on 21/12/2006 13:46, edited 1 time in total.
Post Reply