Da li djecu treba tuci?
-
Vingo
#1 Da li djecu treba tuci?
Lomim se da li da stavim temu pod Umjetnost zivljenja....ali mi ne ide pod umjetnost nikako....
Dakle.....Slozili smo se da nasilje nad zenama predstavlja krivicno djelo i bla bla bla....Mnoge su dame suvereno izjavile da bi prvi samar bio ujedno i zadnji. Kraj. Razvod.....Nasilje nad zenama osudjujemo svi...
No sta cemo s djecom?
Da li je povremeni samar ili "po guzi" takodjer nasilje koje treba sankcionisati? Zasto je drustveno prihvatljivo ako mlatis klinca, a nije ako mlatis zenu/muza.....?
Da li koristite batine u odgojnim metodama?Da li su vas roditelji tukli?
Kakva je poruka kad te mama/tata udari? (Da je ok udarati nekoga koga volis najvise na svijetu...)
itd........
U nadi da ce biti zanimljiva diskusija...
sincerely yours
Dakle.....Slozili smo se da nasilje nad zenama predstavlja krivicno djelo i bla bla bla....Mnoge su dame suvereno izjavile da bi prvi samar bio ujedno i zadnji. Kraj. Razvod.....Nasilje nad zenama osudjujemo svi...
No sta cemo s djecom?
Da li je povremeni samar ili "po guzi" takodjer nasilje koje treba sankcionisati? Zasto je drustveno prihvatljivo ako mlatis klinca, a nije ako mlatis zenu/muza.....?
Da li koristite batine u odgojnim metodama?Da li su vas roditelji tukli?
Kakva je poruka kad te mama/tata udari? (Da je ok udarati nekoga koga volis najvise na svijetu...)
itd........
U nadi da ce biti zanimljiva diskusija...
sincerely yours
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Dijete je kao glina, ti ga oblikujes, i samom tom cinjenicom ljudi pravdaju batinanje djece.
Tuci dijete jer je dobilo keca u skoli - ne.
Udariti dijete po ruci jer istom rukom krec ka uticnici/vatri/bilo cemu opasnome -DA.
Batina da valja, ne bi iz raja izasla.
a ja teskih tema danas....
Udariti dijete po ruci jer istom rukom krec ka uticnici/vatri/bilo cemu opasnome -DA.
a ja teskih tema danas....
-
mirness
batina je iz raja izasla
jedna od boljih odgojnih metoda:
kad djete place uzeti cetku za kosu i cetkati djete po glavi dok se ne smiri, ako to ne djeluje onda drugi kraj cetke na drugom kraju djeteta
zna se kad treba udariti djete i potpisujem mircerkin post
jedna od boljih odgojnih metoda:
kad djete place uzeti cetku za kosu i cetkati djete po glavi dok se ne smiri, ako to ne djeluje onda drugi kraj cetke na drugom kraju djeteta
zna se kad treba udariti djete i potpisujem mircerkin post
Last edited by mirness on 20/12/2006 14:59, edited 1 time in total.
- Skyfox
Ja sam iz porodice u kojoj se primjenjivala tehnika kazne, tipa posalju te po sipku kojom ce te oplest, ali sve skupa mislim da sam svega 2x dobio batina, nikad samar. Sam strah od sipke me je sacuvao od zijana, mada mislim da moze i bez toga...
-
mIRCerka
draga seko, u vremenu kad ljudi za hljeba nemaju, niko nema namjeru davati 5KM za jednu zastitnu uticnicu.seka wrote:mIRCerka wrote:Dijete je kao glina, ti ga oblikujes, i samom tom cinjenicom ljudi pravdaju batinanje djece.
a ja teskih tema danas....![]()
NE I NE! postoje zastite za uticnice i nema opravdanja za i jedan udarac.
daklem , prstici k sebi djeco!
meni je super pravo kad vidim razdragane mamice po interexu kako sutaju djecu nogama kad djeca krenu prema milka policima...milina gledati...takve bih majke odmah na steriizaciiju...
-
mamica papucarka
uh, ja sve batine koje sam dobila bile su zbog skoleSkyfox wrote:Ja sam iz porodice u kojoj se primjenjivala tehnika kazne, tipa posalju te po sipku kojom ce te oplest, ali sve skupa mislim da sam svega 2x dobio batina, nikad samar. Sam strah od sipke me je sacuvao od zijana, mada mislim da moze i bez toga...
i opet zavrsih fax
-
mIRCerka
nama je tata uvijek prijetio vojnickim opasacem, dok ga sestra i ja nismo izrezale na fronclice...ostro i na prvu wrote:popio sam par batina od rahmetli starog(halalio sam) i mislim da je to bila velika greska sa njegove strane .
zakleo sam se da svoju djecu necu nikada tuci i to obecanje cu odrzati.
protiv sam "fizickog odgoja" .
-
biscanka84
I mene su moji tukli pa sta mi je?
ako djete zasluzi,DA...kad vidim ovdje na zapadu "postovanje" djece prema roditeljima samo kazem...dragi prut
ako djete zasluzi,DA...kad vidim ovdje na zapadu "postovanje" djece prema roditeljima samo kazem...dragi prut
Last edited by biscanka84 on 20/12/2006 15:07, edited 1 time in total.
-
Vingo
Draga Mirci.....udarac ga nece zastititi. Ali vidjeces i sama kako je lako paznju malog napadaca na uticnice preusmjeriti na nesto drugo i manje opasno. Po guzi/prstima je samo laksi i rizicniji put ka istom cilju.
Jedan primjer. Susrecemo se jedna mlada mama i ja u setnji kolicima. Njena curica udari mog sina...ona udari nju uz komentar "Boze kako je agresivna"....
Jedan primjer. Susrecemo se jedna mlada mama i ja u setnji kolicima. Njena curica udari mog sina...ona udari nju uz komentar "Boze kako je agresivna"....
-
mamica papucarka
joj kad te sad Vingo dokacibiscanka84 wrote:I mene su moji tukli pa sta mi je?![]()
![]()
-
Vingo
mIRCerka wrote:Vingo, jedno je udarati, drugo je udariti po ruci, tj nadlanici. Necemo se valjda igrati semantike.Vingo wrote:Znaci treba ih udarati kad se dovedu u opasnost...
zanimljivo...
Ali nije.....Poruka je ista. Fizicka bol nije. Dusevna jeste...Igramo li se semantike kad muz zenu malcice cusne ili kad je zgazi nogama?
-
Vingo
Dala si i pitanje i odgovor. Potencijalna si nasilnica, a kako sam shvatila jos ni nemas djece.biscanka84 wrote:I mene su moji tukli pa sta mi je?![]()
![]()
-
mIRCerka
djecija tuca i guranje prsta u uticinicu nisu isto.Vingo wrote:Draga Mirci.....udarac ga nece zastititi. Ali vidjeces i sama kako je lako paznju malog napadaca na uticnice preusmjeriti na nesto drugo i manje opasno. Po guzi/prstima je samo laksi i rizicniji put ka istom cilju.
Ja nisam majka, ali sam u periodu do 7. godine zivota bila svakodnevna tetka.
PEC PEC je bilo sve sto moze povrijediti dijete. Sa 11 mjeseci je vec na podignuti kaziprst zaustavljala aktivnost, o cemu god da se radi.
Dva puta je krenula ka produznom kablu, dva puta dobila po prstima i nikad vise nije dirala uticnice i utikace....
nek je linijom manjeg otpora, makar je ziva i zdrava. Roditelji jednog trogodisnjeg djecaka u kaknju redovno obilaze njegov mezar jer njemu niko nije rekao PEC PEC pa je dijete sprzeno strujom zavrsilo.
Neka hvala.
-
Sogan
Kad bi zavirili u djetinjstvo hairlija sto povremeno degenekom iskazuju ljubav prema suprugama/djevojkama, ili u djetinstvo zena koje sve to podnose kao normu...
-
Stari
Ja sve ...ono...pokusavam da (ako ikako moze) prihvatim ove nesto novije teorije o tome kako djecu ne treba tuci ... i vjerujte da bih tako volio da se to nekako moze...jer zlostavljati nekog ko je mali , puno manji i slabiji od zlostavljaca...je neprihvatljivo naravno...ali ako se covjeku, pored svih pokusaja da ostane pribran, ipak desi da za momenat izgubi kontrolu i da djetetu cusku...je li to onda?...sta je to u stvari?
Moj cha-cha ...me je par puta (onomad birvaktile) pravo razbio...mislim ono bas muski....Po sad vazecim teorijama...trebalo je od mene ispasti nekakava stoka od covjeka...a evo nepomako se sa ove stolice ako lazem...nisam stoka...mozda pomalo i ponekad...marva... al stoka nisam i gotovo.
Moj cha-cha ...me je par puta (onomad birvaktile) pravo razbio...mislim ono bas muski....Po sad vazecim teorijama...trebalo je od mene ispasti nekakava stoka od covjeka...a evo nepomako se sa ove stolice ako lazem...nisam stoka...mozda pomalo i ponekad...marva... al stoka nisam i gotovo.