Da li direktor moze raditi volonterski
Moderator: anex
-
Kontrast-x
#1 Da li direktor moze raditi volonterski
Preciznije, zanima me da li direktor d.o.o. moze raditi u firmi, u smislu da mu se placaju svi doprinosi, ali da ne prima neto platu, nego da radi volonterski ili kako vec, uglavnom da ne prima neto platu? Postoji li kakav propis za to?
- djulba
#2 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
Volonter je je neko ko nije zaposlen. Direktor je zaposlen u firmi i ima svoju bruto platu. Kada se oduzmu doprinosi iz plate ostaje mu neto plata koja mu se mora obračunati. A ako je ne isplatiš ostaje dug prema njemu.Kontrast-x wrote:Preciznije, zanima me da li direktor d.o.o. moze raditi u firmi, u smislu da mu se placaju svi doprinosi, ali da ne prima neto platu, nego da radi volonterski ili kako vec, uglavnom da ne prima neto platu? Postoji li kakav propis za to?
-
Kontrast-x
#3 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
takko znaci.. Ja imam jednog prijatelja koji ima svoju firmu, ali je zaposlen u skoli od ranije. Kao profesor, drzava mu uplacuju doprinose i prima neto platu. Znaci, njegov status u vlastitoj firmi je DODATNI POSAO. U svojoj firmi ne placa doprinose na platu, jer mu drzava placa to vec u skoli. On sam sebi u svojoj d.o.o. isplacuje 200 km , kao dodatni posao. Je li to regularno?
- MMM1977
#4 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
Može na ugovor o djelu, samo firma mora imati direktora a on to ne može biti, jer već ima drugi posao. On bi, praktično, trebao da, kao vlasnik, imenuje direktora a onda bi trebao da sa tim direktorom potpiše ugovor o djelu. Mislim da je to otprilike jedini zakonit način u ovom slučaju.Kontrast-x wrote:takko znaci.. Ja imam jednog prijatelja koji ima svoju firmu, ali je zaposlen u skoli od ranije. Kao profesor, drzava mu uplacuju doprinose i prima neto platu. Znaci, njegov status u vlastitoj firmi je DODATNI POSAO. U svojoj firmi ne placa doprinose na platu, jer mu drzava placa to vec u skoli. On sam sebi u svojoj d.o.o. isplacuje 200 km , kao dodatni posao. Je li to regularno?
-
Murisno1
#5 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
ta njegova firma mora imati direktora, dal to bio on ili neko drugi. Mora biti odgovorno lice. Ako je doo u pitanju.
On može volontirati samo nako, neformalno ako je još uvijek tamo direktor u svojoj firmi. Nema teoretske šansa da on u školi radi regularno i da mu škola to plaća osim da mu plaća za usluge koje obavlja za školu kao direktor te neke svoje tamo firme ...
eh, ako je on sad vlasnik samo te firme, a postoji neko drugi ko je direktor, onda može radit gdje hoće...
A ako je prijavljem u školi i škola mu plaća doprinos, onda je njihov zaposlenik i to je zakon, ne smije raditi nigdje drugo, formalno i zvanično, osim kod njih... tamo u svojoj može i mora imenovati direktora što on ne može biti nikako
petljanija brate
On može volontirati samo nako, neformalno ako je još uvijek tamo direktor u svojoj firmi. Nema teoretske šansa da on u školi radi regularno i da mu škola to plaća osim da mu plaća za usluge koje obavlja za školu kao direktor te neke svoje tamo firme ...
eh, ako je on sad vlasnik samo te firme, a postoji neko drugi ko je direktor, onda može radit gdje hoće...
A ako je prijavljem u školi i škola mu plaća doprinos, onda je njihov zaposlenik i to je zakon, ne smije raditi nigdje drugo, formalno i zvanično, osim kod njih... tamo u svojoj može i mora imenovati direktora što on ne može biti nikako
petljanija brate
-
Kontrast-x
#6 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
On je prvo poceo raditi u skoli.Prije 10 godina. D.o.o. je otvorio prije 3 godine. Zanimljivo. On je direktor u d.o.o. ali kaze da sebi isplati nekad 200km, kao dodatni posao, jer vec ima glavni posao. Naravno, ne uplacuje doprinose za sebe u firmi.
- Haris.ba
#7 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
Što direktor ne može biti neko ko ima drugi posao?MMM1977 wrote:samo firma mora imati direktora a on to ne može biti, jer već ima drugi posao.
-
Murisno1
#8 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
ne moze biti tamo direktor nema šanse, al baš nemaKontrast-x wrote:On je prvo poceo raditi u skoli.Prije 10 godina. D.o.o. je otvorio prije 3 godine. Zanimljivo. On je direktor u d.o.o. ali kaze da sebi isplati nekad 200km, kao dodatni posao, jer vec ima glavni posao. Naravno, ne uplacuje doprinose za sebe u firmi.
osim ako nije nekako prevario državu.
ako on ima doo on mora imati tamo prijavljenog direktora, jednostavno mora, a on to ne može biti ako je prijavljen na drugom radnom mjestu, opet kažem, ako nije našo neki super način da prevari državu ..
možda on ima neku obrtničku djelatnost, kao dodatnu gdje ne mora biti prijavljen ... i gdje nije potreban direktor, odnosno ima vlasnik pa on nek sebi tepa kako hoće
d.o.o. jednostavno ne može i nije regularno. Može biti vlasnik, ali ako je zaposlen negdje drugo, ne može biti direktor, a mora imati direktora
- JThomas
#9 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
ne možeš raditi dva posla s punim radnim vremenom. ako u školi radi puno radno vrijeme, onda ne može biti direktor, može jedino ubirati dobit kao vlasnik/osnivač firme.
- Haris.ba
#10 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
Znači moguće je biti i direktor i profesor u školi.JThomas wrote:ne možeš raditi dva posla s punim radnim vremenom. ako u školi radi puno radno vrijeme, onda ne može biti direktor, može jedino ubirati dobit kao vlasnik/osnivač firme.
Istina, zaboravio sam. Ali šta ono treba da bi se neko u registru upisao kao direktor?
- JThomas
#11 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
jest, moguće je po pola radnog vremena, ili manje.
treba ti notarski akt osnivača o promjeni direktora (sad se i to mora notarski obraditi
), izjava o prihvatanju dužnosti, ovjerena kopija lične karte, uvjerenje da direktor i društvo nemaju neplaćenih kazni, saglasnost ministarstva vanjske trgovine ako je osnivač ili neki od osnivača stranac...ne znam ovako iz glave ima li još šta.
treba ti notarski akt osnivača o promjeni direktora (sad se i to mora notarski obraditi
- Miki123
#12 Re: Da li direktor moze raditi volonterski
Možel' biti da je na jednom poslu prijavljen 4 sata, a i kao direktor 4 sata?
Ko da je nekad moglo
Ko da je nekad moglo