Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#1 Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Nesto se pitam, kako dijaspora stedi novac jel drze u bankama tamo gdje i borave ili oni koji ne zive u Svicarksoj idu do Svice (Cokoladne), Lihtenstajna, Andore ili Singapura gdje cuvaju masne sume ili sta vec? Ovdje po Danskoj pukla prica kako i dalje je jastuk svetinja za te stvari 
- muminovic
#2 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Mislim da stede u BiH bankama.
Kamate u CH i zemljama EU su previse niske, u nekim CH bankama ti placas banci da stedis novac u njoj.
Kamate u bankama u BiH su do 4,8 %, stim da ti drzava garantuje iznos do 25.000,00 EUR-a u slucaju da bilo sta bude sa bankom, po FIZICKOM licu (po JMBG).
Kamate u CH i zemljama EU su previse niske, u nekim CH bankama ti placas banci da stedis novac u njoj.
Kamate u bankama u BiH su do 4,8 %, stim da ti drzava garantuje iznos do 25.000,00 EUR-a u slucaju da bilo sta bude sa bankom, po FIZICKOM licu (po JMBG).
- Zviz
#3 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
muminovic wrote:Mislim da stede u BiH bankama.
Ja cuo da je obicni racun za stedjene svega 15CHF godisnje kosta... pa unutar EU imas garanciju do 100.000€ a u Svici mislim, da je znatno veca. U BiH bankama? Zvuci malo "ne ocekivano". Sta ja znam, ali ja kad bi birao izmedju Svice ili BiH izabrao bi Svicu ne znam znasto
- muminovic
#4 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Da, ali ako imas 100.000 EUR u BiH od toga imas 400,00 EUR svaki mjesec, znaci oko 4.800,00 EUR godisnje, sto je lijep novac.Zviz wrote:muminovic wrote:Mislim da stede u BiH bankama.
Ja cuo da je obicni racun za stedjene svega 15CHF godisnje kosta... pa unutar EU imas garanciju do 100.000€ a u Svici mislim, da je znatno veca. U BiH bankama? Zvuci malo "ne ocekivano". Sta ja znam, ali ja kad bi birao izmedju Svice ili BiH izabrao bi Svicu ne znam znasto
A u CH nemas nista, odnosno samo trosak
- Zviz
#5 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
O kojem trosku pricas? Evo gledao i u CH, Andora i Lihtejsajnskim bankama imas samo neku sitnicu da platis sto imas racun i to je to. Pa u Danskoj u nekim bankama placas da imas tekuci racun da ti plata moze leci.muminovic wrote:
Da, ali ako imas 100.000 EUR u BiH od toga imas 400,00 EUR svaki mjesec, znaci oko 4.800,00 EUR godisnje, sto je lijep novac.
- dinooh
#6 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Na koliko godina je taj oroceni depozit pa 4,8%. Nesto mi visoka kamata. Gdje ces pod jastukom. Inflacija jede malo po malo.
- Jack Be Nimble
#7 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Pola USA pola BiH. Mada je ovo u BIH vise za rodbinu da mogu uzeti pare ako i zatreba ili ako nam poplava/zemljotres/kliziste odnose pola kuce da imaju sa cime nasu kucu sanirati.
Al uglavnom glavni dio para ide na penziju.
Al uglavnom glavni dio para ide na penziju.
- dinooh
#8 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
misli na negativnu kamatnu stopu. Placas im da ti cuvaju pare. Dadnes im 10.000 a oni ti vrate 9.900 recimo.Zviz wrote:O kojem trosku pricas? Evo gledao i u CH, Andora i Lihtejsajnskim bankama imas samo neku sitnicu da platis sto imas racun i to je to. Pa u Danskoj u nekim bankama placas da imas tekuci racun da ti plata moze leci.muminovic wrote:
Da, ali ako imas 100.000 EUR u BiH od toga imas 400,00 EUR svaki mjesec, znaci oko 4.800,00 EUR godisnje, sto je lijep novac.
- Zviz
#9 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
A eto u bankama nema inflacijedinooh wrote:Na koliko godina je taj oroceni depozit pa 4,8%. Nesto mi visoka kamata. Gdje ces pod jastukom. Inflacija jede malo po malo.
- Zviz
#10 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Jarane znas kad ce svicarska da propadne kao zadnja na svijetu kad sve ostale propanu, i da im placas da ti cuvaju novac nije nista jer ti je tamo sigurno 1000% Ti koliko stavis na stedni racun toliko i imas jedino ako sa njega placas neke druge troskove, a to sto platis da imas racun nije nista a o negativnoj kamatnoj stopi? Ja koliko znam tog nema.dinooh wrote:misli na negativnu kamatnu stopu. Placas im da ti cuvaju pare. Dadnes im 10.000 a oni ti vrate 9.900 recimo.Zviz wrote:O kojem trosku pricas? Evo gledao i u CH, Andora i Lihtejsajnskim bankama imas samo neku sitnicu da platis sto imas racun i to je to. Pa u Danskoj u nekim bankama placas da imas tekuci racun da ti plata moze leci.muminovic wrote:
"Kredi Svis" uvodi negativnu kamatnu stopu na veće depozite u francima. Upozoravaju se klijenti da smanje svoje depozite, da bi izbegli negativne posledice ove odluke, koja se ne odnosi na individaulne deponente.
Švajcarska banka "Kredi Svis" je obavestila finansijske institucije koje su njeni klijenti da će od 10. decembra uvesti negativnu kamatnu stopu na kratkoročne depozite u švajcarskim francima.
Last edited by Zviz on 30/07/2014 21:49, edited 1 time in total.
- dinooh
#11 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
pa ima inflacije ali dobijes kamatu kojom porkijes inflaciju. Dok pod jastukom nista ne dobijes vec samo gubis. Bas me zanima koriste li ovi nasi vani berzu, fondove, osiguranja i slicne alternative bankama.Zviz wrote:A eto u bankama nema inflacijedinooh wrote:Na koliko godina je taj oroceni depozit pa 4,8%. Nesto mi visoka kamata. Gdje ces pod jastukom. Inflacija jede malo po malo.Nisam nikada razmisljao o tim dobitnim % na polaganje novca... ako je tako onda mozes i spekulirati na valutama... ja sam jedne godine se opraio "pravo"... imao par stostina funti dok je bila sedam i kurus omjer s danskom krunom te kad se povratila na 10 i kusur prema danskoj zamjenim... taman na ovim cijenama dobio za dva puna rezervara goriva i nesto jos za sladoled.
- muminovic
#12 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
3 godine, NOVA Banka, iznos preko 25.000 EUR.dinooh wrote:Na koliko godina je taj oroceni depozit pa 4,8%. Nesto mi visoka kamata. Gdje ces pod jastukom. Inflacija jede malo po malo.
Mislim da je cak u nekoj banci oko 5,2% na ovaj iznos.
Orocis na 20 godina, raskines kad hoces, u roku 24h ti moraju isplatit, gubis samo kamte za tih 12 mjeseci u kojem kvartalu si razrocio (isto je u svim bankama).
- muminovic
#13 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
a-ha Zviz, placas ti banci 1% na iznos da ti banka "cuva" novac
plus te puca inflacija koja je od 1-3%
- dinooh
#14 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
KAMATNA STOPA manja od nule, moguća (iako rijetka) situacija u mjestima poput Švicarske, gdje postoji snažna valuta i niska INFLACIJA. U takvim okolnostima banke mogu biti preplavljene depozitima iz inozemstva koji su u potrazi za stabilnom valutom.
Da bi odvratile tu poplavu, banke mogu plaćati negativnu kamatnu stopu; drugim riječima, zaračunavaju određenu prov iziju za držanje depozita.
Da bi odvratile tu poplavu, banke mogu plaćati negativnu kamatnu stopu; drugim riječima, zaračunavaju određenu prov iziju za držanje depozita.
- muminovic
#15 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Upravo tako.dinooh wrote:KAMATNA STOPA manja od nule, moguća (iako rijetka) situacija u mjestima poput Švicarske, gdje postoji snažna valuta i niska INFLACIJA. U takvim okolnostima banke mogu biti preplavljene depozitima iz inozemstva koji su u potrazi za stabilnom valutom.
- Zviz
#16 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Bar u Danskoj su nasi zajebali osiguranja do daske... pretezno na autima. Sudari sa banderama drvenim i navodno ukadena auta.dinooh wrote:pa ima inflacije ali dobijes kamatu kojom porkijes inflaciju. Dok pod jastukom nista ne dobijes vec samo gubis. Bas me zanima koriste li ovi nasi vani berzu, fondove, osiguranja i slicne alternative bankama.Zviz wrote:A eto u bankama nema inflacijedinooh wrote:Na koliko godina je taj oroceni depozit pa 4,8%. Nesto mi visoka kamata. Gdje ces pod jastukom. Inflacija jede malo po malo.Nisam nikada razmisljao o tim dobitnim % na polaganje novca... ako je tako onda mozes i spekulirati na valutama... ja sam jedne godine se opraio "pravo"... imao par stostina funti dok je bila sedam i kurus omjer s danskom krunom te kad se povratila na 10 i kusur prema danskoj zamjenim... taman na ovim cijenama dobio za dva puna rezervara goriva i nesto jos za sladoled.
- Zviz
#17 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
dinooh wrote:KAMATNA STOPA manja od nule, moguća (iako rijetka) situacija u mjestima poput Švicarske, gdje postoji snažna valuta i niska INFLACIJA. U takvim okolnostima banke mogu biti preplavljene depozitima iz inozemstva koji su u potrazi za stabilnom valutom.
Ne odnosi se na individualne deponente tj. na mene i tebe i sl. nama...
- dinooh
#18 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
ne mislim na aute. Nego zivotna osiguranja. rentna osiguranja. Kod nas to i nije popularno, a da ne govorim o berzi i trzistu kapitalaZviz wrote:
Bar u Danskoj su nasi zajebali osiguranja do daske... pretezno na autima. Sudari sa banderama drvenim i navodno ukadena auta.
- exliberal-ex
#19 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
U banci je glavnina novca ( nesto u deposit box-u sa nakitom) , vecina na racunu I nesto malo u kuci ( par hiljada cisto mi ostala navika da imam nesto gotovine u ruci iako mi ova moja izbi oci sto drzis pare u kuci ne u banci).
Sto se tice stednje banke daju nesto malo, ja mislim da trenutno imam 1,5 % na savings account sto je fakticki inflacija
Dali bi stedio u Bosni?..., nesto mi je ta ideja malo
...sve mi u glavi ljubljanska banka.
Sto se tice stednje banke daju nesto malo, ja mislim da trenutno imam 1,5 % na savings account sto je fakticki inflacija
Dali bi stedio u Bosni?..., nesto mi je ta ideja malo
- muminovic
#20 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Ma rade to svugdje, ali u vecini drzava EU i USA, ako te uhvate da varas osiguranje, zatvorske kazne su jako velike.Zviz wrote: Bar u Danskoj su nasi zajebali osiguranja do daske... pretezno na autima. Sudari sa banderama drvenim i navodno ukadena auta.
- muminovic
#21 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Ljubljanska banka je dzna u roku od 1 godinu od danasnjeg dana, da isplati sav iznos od preko 1 milijardu EUR stedisama.exliberal-ex wrote:U banci je glavnina novca ( nesto u deposit box-u sa nakitom) , vecina na racunu I nesto malo u kuci ( par hiljada cisto mi ostala navika da imam nesto gotovine u ruci iako mi ova moja izbi oci sto drzis pare u kuci ne u banci).
Dali bi stedio u Bosni?..., nesto mi je ta ideja malo...sve mi u glavi ljubljanska banka.
Izgubili su spor, jest da je proslo 20 godina, ali i glavnica i kamate se moraju isplatiti.
- Zviz
#22 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
dinooh wrote:ne mislim na aute. Nego zivotna osiguranja. rentna osiguranja. Kod nas to i nije popularno, a da ne govorim o berzi i trzistu kapitalaZviz wrote:
Bar u Danskoj su nasi zajebali osiguranja do daske... pretezno na autima. Sudari sa banderama drvenim i navodno ukadena auta.
Zivotna osiguranja ganjaju samo oni koji imaju posao i sl. to ti obicni na penzijama ako vec nisu nece nikada, jer ti je permija ovdje malo masna za te stvari. Inace od zivotnog osiguranja ti licno nemas nista
Sto se tice burzi slabo i medju dancima, licno ne poznajem nikoga.
- Zviz
#23 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Ne znam od cega ce da plate kad su i sa "Novom" (NLB) Ljubljanskom bankom propali skroz na skroz. Ko tu cuva novac nek mu je Bog na pomocimuminovic wrote:Ljubljanska banka je dzna u roku od 1 godinu od danasnjeg dana, da isplati sav iznos od preko 1 milijardu EUR stedisama.exliberal-ex wrote:U banci je glavnina novca ( nesto u deposit box-u sa nakitom) , vecina na racunu I nesto malo u kuci ( par hiljada cisto mi ostala navika da imam nesto gotovine u ruci iako mi ova moja izbi oci sto drzis pare u kuci ne u banci).
Dali bi stedio u Bosni?..., nesto mi je ta ideja malo...sve mi u glavi ljubljanska banka.
Izgubili su spor, jest da je proslo 20 godina, ali i glavnica i kamate se moraju isplatiti.
- muminovic
#24 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Slovenija je obavezna, morat ce dici kredit i isplatit dug.Zviz wrote:Ne znam od cega ce da plate kad su i sa "Novom" (NLB) Ljubljanskom bankom propali skroz na skroz. Ko tu cuva novac nek mu je Bog na pomocimuminovic wrote:Ljubljanska banka je dzna u roku od 1 godinu od danasnjeg dana, da isplati sav iznos od preko 1 milijardu EUR stedisama.exliberal-ex wrote:U banci je glavnina novca ( nesto u deposit box-u sa nakitom) , vecina na racunu I nesto malo u kuci ( par hiljada cisto mi ostala navika da imam nesto gotovine u ruci iako mi ova moja izbi oci sto drzis pare u kuci ne u banci).
Eu sud za ljudska prava u Strazburgu je donio presudu, obvezujuca je, i za Sloveniju i Srbiju (srbija duzna 800 miliona EUR)
Nisu trebali trosit tudji novac, novac nije njihov nikad bio.
- Zviz
#25 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?
Ja imam dojam da danci imaju bar 1/4 ima racun i Svicarskoj. Ovdje nebitno jel demode auto ili hiper novo moderno skoro svako 4 ima ovogodisnju svicarski vinjetu. Po statitsici za zimovanje Svicarska je na pri dnu od top 10 destinacija tako da to nemoze opravadti te vinjete, a da opet nako radi vozikanja idu cisto sumljam. Svi ovi arapcici sto drze Pizza ono ovo, svicarska vinjeta. Nesto jugovica isto sam primjetio imaju svicarku na sajbi.