Da li da si sama uplacujem PIO ?
Moderator: _BataZiv_0809
-
pikhocu
#1 Da li da si sama uplacujem PIO ?
Dragi svi,
Dobro bi mi dosla vasa razmisljanja da donesem odluku da li da si sama nastavim uplacivati PIO, dobrovoljno osiguranje (mjesecni iznos 210 KM), jer vise nisam u radnom odnosu a do kad-ne zna se...Nemam nesto bog zna nakupljenih godina u radnickoj knjizici, jedno 6, i u dilemi sam da li 'bacati' u drzavnu rupu bez dna 210 KM mjesecno da bih za XY godina dobijala nekih 300+ KM penzijice ? Naravno, nadat se da period dobrovoljnog uplacivanja ne bi dugo potrajao do nekog slijedeceg zaposlenja.
Unaprijed hvala.
Dobro bi mi dosla vasa razmisljanja da donesem odluku da li da si sama nastavim uplacivati PIO, dobrovoljno osiguranje (mjesecni iznos 210 KM), jer vise nisam u radnom odnosu a do kad-ne zna se...Nemam nesto bog zna nakupljenih godina u radnickoj knjizici, jedno 6, i u dilemi sam da li 'bacati' u drzavnu rupu bez dna 210 KM mjesecno da bih za XY godina dobijala nekih 300+ KM penzijice ? Naravno, nadat se da period dobrovoljnog uplacivanja ne bi dugo potrajao do nekog slijedeceg zaposlenja.
Unaprijed hvala.
- muminovic
#2 Re: Da li da si sama uplacujem PIO ?
Na zalost, ovo pitanje nije pravno pitanje.
A odgovor na njega, tacan i korektan, bi mogao dati samo prorok
Za 20tak godina ce se vjerovatno ici u penziu sa 67 ili 70 godina zivota, pitanje je da li ce iko od nas ikad i docekati istu...
Mozda je najbolje da taj novac polazes sebi svaki mjesec na stednu karticu.
A odgovor na njega, tacan i korektan, bi mogao dati samo prorok
Za 20tak godina ce se vjerovatno ici u penziu sa 67 ili 70 godina zivota, pitanje je da li ce iko od nas ikad i docekati istu...
Mozda je najbolje da taj novac polazes sebi svaki mjesec na stednu karticu.
-
zrakomlat
#3 Re: Da li da si sama uplacujem PIO ?
U pravu je @muminovic. A osim štednje imaš i opciju da uplaćuješ životno osiguranje, pa kakva god da bude penzija, u ovom slučaju ćeš naplatiti bolje novce ili makar sve što uplatiš a biti osigurana do tad. Samo izabereš ozbiljnu kuću, 40-50-60 markica mjesečno je minimalna cifra kod većine osiguranja.
-
razonoda
#4 Re: Da li da si sama uplacujem PIO ?
kako neko moze koristiti ''svoje'' zivotno osiguranje,?zrakomlat wrote:U pravu je @muminovic. A osim štednje imaš i opciju da uplaćuješ životno osiguranje, pa kakva god da bude penzija, u ovom slučaju ćeš naplatiti bolje novce ili makar sve što uplatiš a biti osigurana do tad. Samo izabereš ozbiljnu kuću, 40-50-60 markica mjesečno je minimalna cifra kod većine osiguranja.
-
zrakomlat
#5 Re: Da li da si sama uplacujem PIO ?
Može li pitanje malo preciznije?razonoda wrote:kako neko moze koristiti ''svoje'' zivotno osiguranje,?zrakomlat wrote:U pravu je @muminovic. A osim štednje imaš i opciju da uplaćuješ životno osiguranje, pa kakva god da bude penzija, u ovom slučaju ćeš naplatiti bolje novce ili makar sve što uplatiš a biti osigurana do tad. Samo izabereš ozbiljnu kuću, 40-50-60 markica mjesečno je minimalna cifra kod većine osiguranja.
-
razonoda
#6 Re: Da li da si sama uplacujem PIO ?
Zivotno osiguranje-sta ono nudi?
-
zrakomlat
#7 Re: Da li da si sama uplacujem PIO ?
Pogledaj malo na googlu, a ima tema i na ovom forumu.razonoda wrote:Zivotno osiguranje-sta ono nudi?
Ukratko, zaključiš ugovor na 10-15-20 godina. Plaćaš neki iznos mjesečno, ili kako već ti odgovara. Kad istekne taj period, naplatiš osiguranu sumu (otprilike to je iznos koji si i uplatio) i neku dobit. Ta dobit nije baš velika (mada je neki zastupnici predstavljaju velikom), ali je ima. Međutim u dobiti nije ni poenta, nego u samom osiguranju. Npr osoba se osigura nekom tarifom gdje su uključene i bolesti i osigurana suma je 15.000 KM.
AKo se ništa ne desi do kraja, dobije čitavu osiguranu sumu (15.000 KM) plus dobit.
Ako se desi recimo srčani udar u drugoj, trećoj godini plaćanja, naplati odmah tih 15.000, iako je realno do tad uplaćeno mozda 2-3 hiljade, ali se tu osiguranje prekida, a covjek ima za lijecenja. Tu je osiguranje na glavi, ali im je to rizik poslovanja.
Ako ne prezivi, dobije mu porodica te pare.
Potraži malo Wiener, Grawe, Uniqa, Merkur imaju najbolje ponude i tradiciju.
PS mislim da je dobit osjetno veća ako se po isteku ugovora osoba odluči da ne uzme odmah sve pare, nego u mjesečnim ili godišnjim ratama. Valjda duže pare kod njih stoje, pa sa njima vrte.
-
razonoda
#8 Re: Da li da si sama uplacujem PIO ?
zrakomlat wrote:Pogledaj malo na googlu, a ima tema i na ovom forumu.razonoda wrote:Zivotno osiguranje-sta ono nudi?
Ukratko, zaključiš ugovor na 10-15-20 godina. Plaćaš neki iznos mjesečno, ili kako već ti odgovara. Kad istekne taj period, naplatiš osiguranu sumu (otprilike to je iznos koji si i uplatio) i neku dobit. Ta dobit nije baš velika (mada je neki zastupnici predstavljaju velikom), ali je ima. Međutim u dobiti nije ni poenta, nego u samom osiguranju. Npr osoba se osigura nekom tarifom gdje su uključene i bolesti i osigurana suma je 15.000 KM.
AKo se ništa ne desi do kraja, dobije čitavu osiguranu sumu (15.000 KM) plus dobit.
Ako se desi recimo srčani udar u drugoj, trećoj godini plaćanja, naplati odmah tih 15.000, iako je realno do tad uplaćeno mozda 2-3 hiljade, ali se tu osiguranje prekida, a covjek ima za lijecenja. Tu je osiguranje na glavi, ali im je to rizik poslovanja.
Ako ne prezivi, dobije mu porodica te pare.
Potraži malo Wiener, Grawe, Uniqa, Merkur imaju najbolje ponude i tradiciju.
PS mislim da je dobit osjetno veća ako se po isteku ugovora osoba odluči da ne uzme odmah sve pare, nego u mjesečnim ili godišnjim ratama. Valjda duže pare kod njih stoje, pa sa njima vrte.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: Da li da si sama uplacujem PIO ?
kakav pio to je pljacka
uzivaju samo oni koji su na foru dobili kao mladi penziju a pomazu ih i djeca s vana
ili oni koji dugo kao par zive a imaju po 750
ostali su prevareni jer umru ranije ili trebaju živjeti 95 godina da vrate ulozeno
uzivaju samo oni koji su na foru dobili kao mladi penziju a pomazu ih i djeca s vana
ili oni koji dugo kao par zive a imaju po 750
ostali su prevareni jer umru ranije ili trebaju živjeti 95 godina da vrate ulozeno
- KiSSgirl
#10 Re: Da li da si sama uplacujem PIO ?
Naslijedila sam penziju za jedan mjesec, ali pola ili jedan manji dio. Zanima me kako mogu i mogu li dići svoj dio ako još jedna osoba ima pravo na penziju?