Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ćete podržat DITU kupovinom njenih proizvoda ?

da
236
65%
ne
17
5%
kad vidim kakav će biti kvalitet
41
11%
kad vidim kakav će biti odnos cijene i kvaliteta
60
17%
ne znam
8
2%

Total votes: 362

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#726 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

Bingu svaka cast, ali valja priznati da su sa Ditom napravili reklamu koja se ne moze parama platiti :wink:
ibizza

#727 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by ibizza »

KB9 wrote:
ibizza wrote:
KB9 wrote: nisi ti napisao svoje misljenje nego ga forsiras ko tacno dok je ono cista fula sto sam ti indirektno (mozda cak i direktno) gore napiso, sta, kako, zbog cega, da si upucen povezo bi, nema ljutnje, samo nisi kao takav zanimljiv za raspravu i to je sve
Jos uvijek nisam cuo tvoje misljenje po pitanju Bingo-Dita? Napisi, volio bi fkt da znam, bez zezancije :)
nema tu mog misljenja vec samo cinjenice (koje nisu ono sto si naveo), za iste se malo raspitaj kod drugih ljudi
Koga si ti pitao? Ljiljanu Kunosic, Edina Ibrahimovica, Ljiljanu Kostic ili nekog od trejdera? :D
StupskaBitanga

#728 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by StupskaBitanga »

_BataZiv_0809 wrote:Bingu svaka cast, ali valja priznati da su sa Ditom napravili reklamu koja se ne moze parama platiti :wink:
a za mnoge je Dita bila autogol ma koliko to god nevjerovatno zvučalo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#729 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

StupskaBitanga wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Bingu svaka cast, ali valja priznati da su sa Ditom napravili reklamu koja se ne moze parama platiti :wink:
Kako to?
ibizza

#730 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by ibizza »

_BataZiv_0809 wrote:Ispravite me ako grijesim, ali i onaj poslovodja DITE je rekao da im je lakse praviti tekuce deterdzente nego praskaste. Zato je 3d vec 3 mjeseca na trzistu, a arix tek sad :?

Mozda se to ne odnosi na tekuce za ves :roll:
Mislim da to nije ista linija, a mozda bi se od te linije mogla dobiti i linija ta tekuce deterdzente. Pitanje je koji su to kapaciteti ? Drugo, ko ce "smuckati :D" taj deterdzent? Znam da je Violeta dovela covjeka iz Henkela /Njemacka, platili su ga preko milion maraka na godisnjem nivou, zato je pitanje ko ovamo moze napraviti kvalitetan proizvod?!
StupskaBitanga

#731 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by StupskaBitanga »

_BataZiv_0809 wrote:
StupskaBitanga wrote:
Kako to?
Konzum je poletio biti dio priče i dobio samo FAS i na kraju niko nema pojma šta je od tih deeterdženata ostalo iposluju li oni još uvijek sa ditom
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#732 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

StupskaBitanga wrote: Konzum je poletio biti dio priče i dobio samo FAS i na kraju niko nema pojma šta je od tih deeterdženata ostalo iposluju li oni još uvijek sa ditom
Hmmmm pa bio je 3D u Konzumu (Socijalno) na izdvojenoj polici. Danas sam bas gledao ima li ga i ima-na trecoj, nako diskretno.

Neki dan sam kupio bas 3D u malom Konzumu u Marka Marulica.

Tako da ne znam bas za tu pricu :-?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#733 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

ibizza wrote: Mislim da to nije ista linija, a mozda bi se od te linije mogla dobiti i linija ta tekuce deterdzente. Pitanje je koji su to kapaciteti ? Drugo, ko ce "smuckati :D" taj deterdzent? Znam da je Violeta dovela covjeka iz Henkela /Njemacka, platili su ga preko milion maraka na godisnjem nivou, zato je pitanje ko ovamo moze napraviti kvalitetan proizvod?!
Onda bi Violeti bio dobar potez kupiti Ditu :D

Svakako se ne percipira kao iskljucivo hrvatska firma, zbog sponzorstva reprezentaciji i svega ostalog, a kupovinom Dite bi se zacementirala kao dobavljac tariguza i deterdzenata u Bosnjaka :D
ibizza

#734 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by ibizza »

_BataZiv_0809 wrote:
ibizza wrote: Mislim da to nije ista linija, a mozda bi se od te linije mogla dobiti i linija ta tekuce deterdzente. Pitanje je koji su to kapaciteti ? Drugo, ko ce "smuckati :D" taj deterdzent? Znam da je Violeta dovela covjeka iz Henkela /Njemacka, platili su ga preko milion maraka na godisnjem nivou, zato je pitanje ko ovamo moze napraviti kvalitetan proizvod?!
Onda bi Violeti bio dobar potez kupiti Ditu :D

Svakako se ne percipira kao iskljucivo hrvatska firma, zbog sponzorstva reprezentaciji i svega ostalog, a kupovinom Dite bi se zacementirala kao dobavljac tariguza i deterdzenata u Bosnjaka :D
Ma kakvi, oni su napravili takvu proizvodnju, da u cijeloj "hali" imas nekoliko ljudi, sve ostalo su "ROBOTI" :D
bach

#735 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by bach »

Eh sada, ova priča da je Arix preskup me ja natjerala da u ovo smogovito vrijeme izađem iz kuće i po prodavnicama zagledam i istražujem cijene deterdženata. Čak i u mrski Konzum sam morao ići.

Dakle, prosječna cijena pakovanja od 3 kg deterdženta kod sva četiri glavna proizvoda (Ariel, Persil, Tide, Faks) iznosi 11.95 KM.

Ima nekih deterdženata ovih robnih marki koji koštaju i malo viš, recimo do 12 i po maraka. Cijene deterdženata po kilogramu su između 4,50 KM i 5.20 KM. Ariel od četiri KG je oko dvadeset KM.

Cjenovno, a vjerovatno i kvalitetnom, od Arixa su "niži". Oliver, Era, Merix i Duel. Duel proizvodi srbijanska Beohemija, čiji je nastanak i razvoj vezan za propadanje DITE. Što je Beohemija bila jača, to je Dita bila slabija, a postoje i indicije da je tehnologija iz DITE ukradena i prošvercovana u Beohemiju.

Dakle, Arix je cjenovno izuzetno konkurenatan na ovom tržištu, sa cijenom od oko 3.5 KM po kilogramu deterdženta. Priča da je ARIX skup je i glupa i zlonamjerna...
Last edited by bach on 24/12/2015 20:58, edited 1 time in total.
ibizza

#736 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by ibizza »

bach wrote:Eh sada, ova priča da je Sriy preskupe me ja natjerala da u ovo smogovito vrijeme izađem iz kuće i po prodavnicama zagledam i istražujem cijene deterdženata. Čak i u mrski Konzum sam morao ići.

Dakle, prosječna cijena pakovanja od 3 kg deterdženta kod sva četiri glavna proizvoda (Ariel, Persi, Tide, Faks) iznosi 11.95 KM.

Ima nekih deterdženata ovih robnih marki koji koštaju i malo viš, recimo do 12 i po maraka. Cijene deterdženata po kilogramu su između 4,50 KM i 5.20 KM. Ariel od četiri KG je oko dvadeset KM.

Cjenovno, a vjerovatno i kvalitetnom, od Arixa su "niži". Oliver, Era, Merix i Duel. Duel proizvodi srbijanska Beohemija, čiji je nastanak i razvoj vezan za propadanje DITE. Što je Beohemija bila jača, to je Dita bila slabija, a postoje i indicije da je tehnologija iz DITE ukradena i prošvercovana u Beohemiju.

Dakle, Arix je cjenovno izuzetno konkurenatan na ovom tržištu, sa cijenom od oko 3.5 KM po kilogramu deterdženta. Priča da je ARIX skup je i glupa i zlonamjerna...
Potpis! :thumbup: :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#737 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

bach wrote:Eh sada, ova priča da je Sriy preskupe me ja natjerala da u ovo smogovito vrijeme izađem iz kuće i po prodavnicama zagledam i istražujem cijene deterdženata. Čak i u mrski Konzum sam morao ići.

Dakle, prosječna cijena pakovanja od 3 kg deterdženta kod sva četiri glavna proizvoda (Ariel, Persi, Tide, Faks) iznosi 11.95 KM.

Baci koji detalj o boldanom.

A svaka cast na volji da izadjes, ja mislio sutra poslije posla istrazivati cijene :D
StupskaBitanga

#738 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by StupskaBitanga »

a gle čuda i beohemija je bar bila u stečaju ako se neštoo nije promijenilo
sandra01

#739 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by sandra01 »

_BataZiv_0809 wrote:

Baci koji detalj o boldanom.

A svaka cast na volji da izadjes, ja mislio sutra poslije posla istrazivati cijene :D

I mene zanima ovo boldirano,ima li kakvih konkretnih dokaza za to ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#740 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

Dajte malo detalja, nemojte tako u siframa :D
bach

#741 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by bach »

_BataZiv_0809 wrote:Dajte malo detalja, nemojte tako u siframa :D

Osnovana početkom devedesetih godina u Beogradu, “Beohemija” je prešla put od preduzeća čija je osnovna delatnost bila trgovina na veliko sredstvima za higijenu, do kompanije za proizvodnju sa odgovarajućim i respektabilnim fabričkim kapacitetima.
Sa proizvodnjom se krenulo tokom 1997. godine, godinu dana kasnije “Beohemija” je raspolagala sopstvenim proizvodno-poslovnim kompleksom u Beogradu kome je 2006. godine priključena i fabrika deterdženata “Delta In” iz Zrenjanina koja je kupljena od kompanije “Delta”, a 2008. godine kupljena je i fabrika kućne hemije “Šampionka”, Renče u Sloveniji. Time je zaokružen konkurentan poslovni sistem koji ponudom u potpunosti može da odgovori visokim zahtevima današnjeg tržišta.
Prvi sopstveni brend iz game proizvoda kućne hemije “Pompa” lansiran je 2002. godine, a potom su došle robne marke iz oblasti dečije kozmetike, kao i kolekcija sredstava za ličnu higijenu. Već 2006. godine, deterdženti iz “Duel” kolekcije (“Duel Đurđevak” i “Duel Jorgovan”) - brižljivo odabranih mirisnih nota i vrhunskog kvaliteta, postali su naš zaštitni znak i jedan od najprepoznatljivijih brendova u Srbiji.
Tako se kompanija izborila za poziciju regionalnog lidera u oblasti proizvodnje praškastih deterdženata i kućne hemije, a potvrda stabilnosti i velikih razvojnih šansi stigla je u vidu strateškog partnerstva i kontinuirane saradnje sa najvećim i najrenomiranijim svetskim proizvođačima sirovina.
Uvođenje odgovarajućih domaćih i međunarodnih standarda, savremena tehnologija i ulaganje u sopstvene razvojne potencijale formiraju našu piramidu uspeha, na čijem vrhu se nalaze kvalitetan proizvod i zadovoljan kupac.
sandra01

#742 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by sandra01 »

bach wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Dajte malo detalja, nemojte tako u siframa :D

Osnovana početkom devedesetih godina u Beogradu, “Beohemija” je prešla put od preduzeća čija je osnovna delatnost bila trgovina na veliko sredstvima za higijenu, do kompanije za proizvodnju sa odgovarajućim i respektabilnim fabričkim kapacitetima.
Sa proizvodnjom se krenulo tokom 1997. godine, godinu dana kasnije “Beohemija” je raspolagala sopstvenim proizvodno-poslovnim kompleksom u Beogradu kome je 2006. godine priključena i fabrika deterdženata “Delta In” iz Zrenjanina koja je kupljena od kompanije “Delta”, a 2008. godine kupljena je i fabrika kućne hemije “Šampionka”, Renče u Sloveniji. Time je zaokružen konkurentan poslovni sistem koji ponudom u potpunosti može da odgovori visokim zahtevima današnjeg tržišta.
Prvi sopstveni brend iz game proizvoda kućne hemije “Pompa” lansiran je 2002. godine, a potom su došle robne marke iz oblasti dečije kozmetike, kao i kolekcija sredstava za ličnu higijenu. Već 2006. godine, deterdženti iz “Duel” kolekcije (“Duel Đurđevak” i “Duel Jorgovan”) - brižljivo odabranih mirisnih nota i vrhunskog kvaliteta, postali su naš zaštitni znak i jedan od najprepoznatljivijih brendova u Srbiji.
Tako se kompanija izborila za poziciju regionalnog lidera u oblasti proizvodnje praškastih deterdženata i kućne hemije, a potvrda stabilnosti i velikih razvojnih šansi stigla je u vidu strateškog partnerstva i kontinuirane saradnje sa najvećim i najrenomiranijim svetskim proizvođačima sirovina.
Uvođenje odgovarajućih domaćih i međunarodnih standarda, savremena tehnologija i ulaganje u sopstvene razvojne potencijale formiraju našu piramidu uspeha, na čijem vrhu se nalaze kvalitetan proizvod i zadovoljan kupac.
Hm, ovo ne dokazuje nista. :-?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#743 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

Samo vremensko poklapanje sa padom Dite.
bach

#744 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by bach »

_BataZiv_0809 wrote:Samo vremensko poklapanje sa padom Dite.

http://www.prometej.ba/clanak/ljudi-i-k ... -diti-2306

Nakon nekog vremena odlazim s Minkom u laboratorij. Laboratorij je poveća prostorija sa nekoliko velikih laboratorijskih stolova pretrpanih uzorcima. Nalazi se iznad proizvodne hale i u njega se ulazi kružnim stepenicama.Još uvijek nema grijanje. Nemaju više cijevi i nemaju radijatora. Hladno je kao i napolju. Tu su još četiri radnice, laboranti. Promatram bočice i natpise na njima. Nema čega nema. Uzorci Ditinih proizvoda, uzorci mirisa i raznih supstanci. Odmah sam zapazio šest ormara od poda do plafona, s Ditinim proizvodima. Svaki proizvod po jedno pakiranje. Šest prepunih ormara. Dita ima preko 200 licenciranih vlastitih proizvoda. Odmah vidim neke kutije s arapskim pismom. Izvoz za arapske zemlje. Dok slikam proizvode, šalim se: „Da ne bude ovo industrijska špijunaža?“ Teta Minka odvraća: „Ne sikiraj se. Za to je pravnik bio zadužen.“ Ranije mi je pričala kako je Ditin pravnik pokrao recepture i prodao ih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#745 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

Naumpalo mi je to, ali gospodja Busuladzic, uz svo postovanje za njenu borbu, prica previse mahalsko-sanerski da bih joj vjerovao bas sto posto. Prepoznam ja taj narativ spekulanata i sitnih trgovaca vrlo brzo :wink:

Dakle dokaze ili barem indicije na svijetlo :thumbup:
bach

#746 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by bach »

_BataZiv_0809 wrote:Naumpalo mi je to, ali gospodja Busuladzic, uz svo postovanje za njenu borbu, prica previse mahalsko-sanerski da bih joj vjerovao bas sto posto. Prepoznam ja taj narativ spekulanata i sitnih trgovaca vrlo brzo :wink:

Ne znam koliko dobro razmiješ švapski, ali ovdje stoji da je Lora u vlasništa Beohemije ili obratno...Znači da su vlanici Lore i Beohemije bliski, možda isti ljudi...

http://wirtschaftsblatt.at/home/nachric ... etzte-Wahl

Da kažemo i ove činjenice. Godine gospodnje 2002. Beohemija nije imla "know - how", dakle znanje i tehnologiju za proizvodnju praškastih deterdženata. Sa druge strane Drine, godine 2005. oko DITE se počinje smucati Haris Abdurahmanović. Godine 2006. na tržištu se pojavljuje DUEL, iz Beohemije...

ja sam sve do večeras konatao da je Beohemija neka mnogo zajebana i respektabilna fabrika, ali nije...

https://ba.boell.org/bs/2014/05/20/bosn ... i-na-ulici
Novi vlasnik je zaposlenike od 2006. slao čas na plaćeni, čas na neplaćeni odmor. „Povremeno je po dvije sedmice bilo posla, onda su radnike opet slali kućama“. U to vrijeme je fabrika efektivno uništena. „Radnici su pričali da im je bilo naređeno dodatno sipanje soli u hemijske mješavine, što je uništilo strojeve“.

Koncern „Beohemija“ iz Beograda (Srbija) 2007. godine kupuje ostatke „Dite“ da bi od nje napravio pakirnicu. „Ali, radnici su jednostavno nastavili dolaziti na posao. Tamo im niko nije rekao o čemu se radi, i često im se branio ulazak u krug fabrike. Ali su shvatili da su stalno dolazili neki ljudi, koji nemaju nikakve veze sa „Ditom“
Beohemija ni danas nema neki "know -how" za praškaste deterdžente. Njihovi proizvodi zauzimaju donji segmenat tržišta, i kvalitetom i zastupljenošću i cijenom.

http://forum.roditeljportal.com/trudnoc ... spx?t=1979

Code: Select all

: MilicaCale - 27. novembar 2009 14:09:04(UTC)
Srecna mama, u pravu si. Posto je preskup, kombinujem ga sa necim drugim, recimo bonuxom, ili duelom, kad ga dobijem. Belo i sareno svetlo savino se pere u arielu. Tamno u bilo cemu. Dzemperi i osetljive stvari u pervolu (roze).
Probala sam davno pervol za sareno i nije lepo prao. Zato savino perem u arielu, ali na 30 stepeni, da manje ostetim boju. Nisam jos imala problem.
Inace, ostala sam bez ariela i juce oprala beli ves duelom. Htela sam da placem. Nije bio beo i ostale su neke fleke, neke krpe nisu ni oprane kako treba... Uzas, ovo nije imalo sanse da se desi sa arielom. 
nemampojma0

#747 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by nemampojma0 »

_BataZiv_0809 wrote:Naumpalo mi je to, ali gospodja Busuladzic, uz svo postovanje za njenu borbu, prica previse mahalsko-sanerski da bih joj vjerovao bas sto posto. Prepoznam ja taj narativ spekulanata i sitnih trgovaca vrlo brzo :wink:

Bez ljutnje, al i ti si vala pravi saner s tom svojom pricom...kao mudar, zreo, sumnjicav, pa prepoznajes spekulante i sitne trgovce. Ne znam sta si po struci, al ubio si se za drota.
Ne kontam kakvu vrstu izrazavanja ocekujes od jednog radnika iz fabrike, posebno imajuci u vidu golgotu koju je prosao.
Zivio!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#748 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

bach wrote:...
Hvala na opseznom objasnjenju. Nazalost slabo divanim svapski.

Takodjer sam cuo za pricu da se za Ditu, netom poslije rata, zainteresovao veliki Rekit Benkiser i da su ljudi dosli u Tuzlu i bili bukvalno otjerani sa kapije.

Znas li ista o tome?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#749 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

nemampojma0 wrote: Bez ljutnje, al i ti si vala pravi saner s tom svojom pricom...kao mudar, zreo, sumnjicav, pa prepoznajes spekulante i sitne trgovce. Ne znam sta si po struci, al ubio si se za drota.
Ne kontam kakvu vrstu izrazavanja ocekujes od jednog radnika iz fabrike, posebno imajuci u vidu golgotu koju je prosao.
Zivio!
Zivio i ti meni :thumbup:

Ovako, mozda sam grubo napisao, ali cim cujem pricu u maniru: " e slusaj ti mene, ja cu tebi to objasniti" ili "mi smo uzeli da testiramo njihov deterdzent i nas je ispo bolji" ili "ne treba meni ovo, ja ovo samo za druge radim"....jednostavno pale mi se unutrasnji alarmi. Naslusao sam se takvih prica uglavnom od ljudi koji su me na ovaj ili onaj nacin pokusali zavaliti. Mozda je i halo efekat, nije iskkjuceno.

Ne ocekujem neku pretjeranu elokvenciju, ali ne ocekujem ni ovu spekulantsko laktarosku pricu, jednostavno ne mirisem je i to je to.

Uz svo duzno postovanje za njenu borbu.
MOSALJOZE

#750 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by MOSALJOZE »

_BataZiv_0809 wrote: Hvala na opseznom objasnjenju. Nazalost slabo divanim svapski.

Takodjer sam cuo za pricu da se za Ditu, netom poslije rata, zainteresovao veliki Rekit Benkiser i da su ljudi dosli u Tuzlu i bili bukvalno otjerani sa kapije.

Znas li ista o tome?
Bato ti nikako da pobjegneš od ovog švaPskog :mrgreen:
Da se nadovežem na tvoje opažanje da je 3d "na trecoj,nako diskretno"Bio sam u Bingu ex.Interex,odma na ulazu prva polica 3D.
Što se tice Arixa,moja mama ga je uvijek hvalila,i to glavni argument je bio kako "najbolje odgovara našoj kvaliteti vode"šta god to znacilo.

:bih:
Locked