I jesmo realni...Chmoljo wrote: hajmo biti realni. članovi predsjedništva predstavljaju narode, ne predstavljaju entitete. kao najviši organ izvršne vlasti (predsjedništvo to jeste bez obzira na stvarnu širinu nadležnosti) on bi trebao predstavljati i prirodu političkog sistema države. (ma kliko ona nakaradna bila)
gdje je predstavnik Srba? Bosna, a bogami ni Hercegovina onda više nije zemlja konstitutivnih naroda. druga je stvar što bi ti volio da se BiH prejudicira kao federalna država sa kolektivnim predsjedništvom sačinjenim od predstavnika iz njenih federalnih jedinica![]()
Trenutno clanovi predsjednistva predstavljaju oboje...
Nije ovdje u pitanju moje zelja za il protiv federativne drzave...
Predsjedništvo vec sad cine predstavnici njenih entiteta, 1 iz RSa a 2 iz FBIHa.
S tim da pored toga postoji uslov da je iz RS je Srbin a iz FBIHa Bosnjak i Hrvat.
Taj uslov diskriminise ostale gradjane entiteta, i zato se treba promjeniti...
Najlakse je da se ukine, s cim se vec svi slazu...pa cemo imati samo predstavnike entiteta, a po ustavu i sami entiteti pripadaju svim narodima jednako.
Da li bi samo Predsjedništvo mogli ciniti predsjednici entiteta, pa mogli bi ali, ali to po meni nije ista funkcija i ne vidim razlog za tako nesto...Chmoljo wrote: zašto u tom slučaju predsjedništvo ne bi činili već postojeći (pot)predsjednici entiteta tj, Kuzmanović, Kebo i Krišto?
To jest da imamo predsjednika, ali posto mi imamo predsjednistvo od 3 clana onda nije bas tako lako.Chmoljo wrote:za predsjednika treba da bude kandidat iz bilo kojeg mjesta u državi, bilo koje nacionalnosti, i da ga bira glasač, neovisno odakle dolazi.
Uz ovo malo promjenu protiv koje niko nema nista, bi imali npr iz RSa clana predsjednistva iz bilo kojeg mjesta u tom entitetu, bilo koje nacionalnosti, a bira ga glasač iz tog entiteta.
Samo izbaciti nacionalni ekskluzivitet radi eliminisanja diskriminacije i problem rjesen.