Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post Reply
ζσκιγα ραήήα

#1 Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by ζσκιγα ραήήα »

Da li će ukidanjem kantona biti omogućeno i da se liječimo u svim gradovima bez obzira u kojem imamo prebivalište?
Da li će to voditi ka ukidanju entiteta jednog dana?
Da li će narod biti sa time zadovoljan?

Poželjna mišljenja stručnih ljudi
Hvala
biberko

#2 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by biberko »

ζσκιγα ραήήα

Da li će ukidanjem kantona biti omogućeno i da se liječimo u svim gradovima bez obzira u kojem imamo prebivalište?
Da li će to voditi ka ukidanju entiteta jednog dana?
Da li će narod biti sa time zadovoljan?

Poželjna mišljenja stručnih ljudi
Hvala

Nevjerovatno kakve glupe teme se otvaraju.
Tebi zapeo za oko entitet, pa bi sada mjenjao nesto sto je "babo" potpisao.Vecina naroda u BiH je najzadovoljnija kada joj nema u blizini nekog od dva druga naroda. Prema tome, "uzdaj se u se i u svoje kljuse".
Cherry-Cherry

#3 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by Cherry-Cherry »

Vecina naroda u BiH je najzadovoljnija kada joj nema u blizini nekog od dva druga naroda.
upravo tako, ovakvo stanje odgovra većini :-?
newlevel

#4 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by newlevel »

Kakvo ukidanje, samo cekam da neko otvori fabriku satova, i da se mogu pohvaliti da zivim u Svicarskoj.
MuaDib

#5 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by MuaDib »

Kada bi se ukinuli svi kantoni, federalni budžet bi bio bogatiji za za skoro 6 milijardi KM, pa nek svako razmisli šta se s tim parama može napraviti. Ali zato nam trebaju političke snage, spremne za obračun s budžetlijama.
hevi metalac

#6 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by hevi metalac »

Da upitamo ove "Bosnjake"? Hoce li im "Hrvati" dozvoliti da ukinu kantone?
Ja mislim da nece, ali pitam. Nekako mi se cini da to nije borba za BiH.
newlevel

#7 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by newlevel »

MuaDib wrote:Kada bi se ukinuli svi kantoni, federalni budžet bi bio bogatiji za za skoro 6 milijardi KM, pa nek svako razmisli šta se s tim parama može napraviti. Ali zato nam trebaju političke snage, spremne za obračun s budžetlijama.
Svjestan sam da bi usteda bila enormna, a jesil siguran da je 6 milijardi ? Znam da gutaju mnogo, al toliko...
MuaDib

#8 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by MuaDib »

newlevel wrote:
MuaDib wrote:Kada bi se ukinuli svi kantoni, federalni budžet bi bio bogatiji za za skoro 6 milijardi KM, pa nek svako razmisli šta se s tim parama može napraviti. Ali zato nam trebaju političke snage, spremne za obračun s budžetlijama.
Svjestan sam da bi usteda bila enormna, a jesil siguran da je 6 milijardi ? Znam da gutaju mnogo, al toliko...
Tačnije riječ je o oko 4 milijardi KM + postojeći budžet Federacije od oko 2 milijarde KM.
hevi metalac

#9 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by hevi metalac »

BPK, ZH ili Posavski kanton imaju premijera, dopremijera, ministre i doministre i ministarstva....kod njih bi usteda po glavi stanovnika bila nevjerovatna
basicm

#10 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by basicm »

Pitanje postavljeno kao da ce se desiti uskoro.
Trebao si pitati: Da li bi...?
omađijaj me

#11 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by omađijaj me »

Cherry-Cherry wrote:
Vecina naroda u BiH je najzadovoljnija kada joj nema u blizini nekog od dva druga naroda.
upravo tako, ovakvo stanje odgovra većini :-?
Kakvoj većini?!

Ja sam više u životu sreo "nebrigamekosištasi" ljudi nego te tikvane što se čuju po forum komentarima... Uvijek su tikvani najglasniji
Golf 6 80 KS

#12 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by Golf 6 80 KS »

kakvo ba ukidanje kantona ???
treba ukinut blentitete, i onda od Holbrukovog entiteta, tkzv. RS stvoriti 5-6 kantona, sveukupno 15tak kantona,
i BH će biti kao Švica (koja ima čak 26 kantona) ...i kraj priče
udrch

#13 Re: Da li će ukidanje kantona donijeti dobrobit BiH?

Post by udrch »

MuaDib wrote:
newlevel wrote:
Tačnije riječ je o oko 4 milijardi KM + postojeći budžet Federacije od oko 2 milijarde KM.
jel ti stvarno govoriš da bi ušteda bile ovolike?
jesi siguran?
šta se trenutno plaća iz tih budžeta? ko finansira policiju, obrazovanje?

uštede su jedino ovdje
Postao/la hevi metalac
BPK, ZH ili Posavski kanton imaju premijera, dopremijera, ministre i doministre i ministarstva.
plus njihovi savjetnici, kabineti i slične gluposti..plus duple institucije koje imaju na svkaom kantonu, tipa nekih zavoda i slično..
glavnina sredstava koju kantoni sad troše bi se trošile i dalje za policiju, prosvjetu, dječije dodatke, socijalnu pomoć i sve ostalo što je na tom nivou nadležnosti, smao bi se plaćala sa računa kantona kojem bi pripali..

međutim uštede bi opet bile značajne, kada bi se ukinuli ovi kantoni, vjerujem negdje oko 50 miliona..ovdje sam uračunao troškove plus dio koji pojedu ovi kroz korupciju..
ali bi efekat u očima ljudi bio veći, jer zamisli ti jedno Goražde, Orašje, Grude..
pa stanovnici tih gradova ne mogu izaći da prošetaju, a da ne vide nekog ministra, bivšeg ili sadašnjeg..
Post Reply