Da li če TVSA biti objektivna

amrica

#26 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by amrica »

Valjda razna udruzenja novinara i organizacije za zastitu ljudskih prava, Helsinski odbor, itd... imaju moc da reagiraju, ili su i oni (vecinom) pod sapom stranaka?

I neko prica o neslobodi medija u RS? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Prvo pocisti u svom dvoristu pa kritikuj komsije.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#27 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by -LIBERO- »

Poslije onakvog sramnog ponasanja prilikom trajanja onih protesta,i onako bestidne podrske vladajucoj strukturi...VAZELINCI iz kantonalne vise nisu na popisu mojih kanala,u prevodu ta Tv postaja je izbrisana do boljih vremena,(nadam se ubrzo da su ta bolja vremena)

Bagra placenicka uvlakacka :run: :D
A sto se tice otkaza,ucijena,mobinga,ocajnog izvjestavanja,slikavanja Semihe tipa Smiha otvorija obnovljenu ulicu,Semiha primila sportiste u kabinet,Semiha dala donaciju,Semiha....ma mrs u PM. :x ..sve je od njih za ocekivati

RTRS u "najboljim" danima Miloseviceve vladavine,u sarajevsko-bosanskoj varijanti.
homo_sapiens

#28 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by homo_sapiens »

amrica wrote:Evo dokaza o objektivnosti :roll:

SARAJEVO, 13. augusta (FENA) - Zbog toga što se našao na listi Narodne stranke Radom za boljitak za Općinsko vijeće Općine Novi Grad- Sarajevo, Uprava TVSA uručila je otkaz novinaru Muji Delibegoviću.

Odluka o otkazu donesena je iako je g. Delibegović na bolovanju direktno proisteklom zbog mobinga, koji su provodili čelni ljudi ove TV kuće.

NAPOMENA: Bolovanje je otvoreno mnogo prije nego što je novinar Delibegović stavljen na listu za Općinsko vijeće, odnosno verifikovala CIK.

Eto toliko os lobodi medija i osnovnom postulatu svakog Ustava:

Svako ima pravo da bira i da bude biran na demokratskim izborima.

Izgleda kod nas mozes birati i biti izabran, ali ne mozes raditi svoj posao.....

TVSA
Politički pritisci na uređivačku politiku
Kvalifikacije Narodne stranke Radom za boljitak, prezentirane danas javnosti, Televizija Kantona Sarajevo smatra pokušajem političkog pritiska na poslovanje ove kuće te odbacuje sve navode o nekorektnom odnosu rukovodstva prema dosadašnjem uredniku u Informativnom programu TVSA Muji Delibegoviću.
Kantonalno povjerenstvo Narodne stranke Radom za boljitak u javnosti se oglasilo povodom otkaza ugovora o radu uručenom Muji Delibegoviću, ujedno nosiocu stranačke liste za Općinsko vijeće Novi Grad.

U današnjem saopćenju TVSA navodi se da je o kandidaturi Delibegovića za predstojeće lokalne izbore kao nosioca liste Radom za boljitak Uprava kuće saznala iz sredstava javnog informiranja te odmah zatražila od uposlenika da pojasni svoju političku aktivnost, kada je službeno na bolovanju od 11. maja.Dalje se pojašnjava da je Delibegović odbio pojaviti se u preduzeću, a na razgovor je poslao advokata koji je ujedno i član Kantonalnog povjerenstva Narodne stranke Radom za boljitak.

lako je Delibegović počinio težu povredu Pravilnika o radu IP TVSA i prekršio Novinarski kodeks (u kojem je jasno definirana obaveza distanciranja novinara od politike) zbog čega je automatski mogao dobiti otkaz Ugovora o radu, Uprava TVSA je u želji da bude maksimalno korektna Delibegoviću predložila mirovanje radnog odnosa do završetka izbornog procesa.

Uposlenik je odbio da se u predviđenom roku izjasni o prijedlogu Uprave. U međuvremenu su se pojavili dokazi da je Delibegović zloupotrijebio bolovanje, čime je prekršio još jedan član Pravilnika o radu.
Zbog svega toga uručen mu je otkaz Ugovora o radu koji će stupiti na snagu 5. septembra, navodi se u saopćenju.

JP TVSA napominje da, poštujući evropske standarde profesionalnog novinarstva i pravilnike preduzeća, ostaje čvrsto pri stavu da novinari javnih medija moraju biti distancirani od politike, a ne istovremeno biti i novinari i političari.

"Naše preduzeće i ubuduće se namjerava ograditi od svih urednika i novinara koji su politički aktivni", ističu u Upravi JP Televizije KS-a te najavljuju da će zbog pokušaja grubog miješanja u poslovnu i programsku politiku javnog medija, Narodnu stranku Radom za boljitak prijaviti Centralnoj izbornoj komisiji.
(FENA)

Izgleda da, ako si na bolovanju, bez odobrenja Uprave ne smijes ni u WC ici :? Kakve veze ima bolovanje sa stranackom aktivnoscu ? Zar je zabranjeno baviti se politikom na TVSA, ili u vrijeme bolovanja ? Nevjerovatno !
amrica

#29 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by amrica »

Novinar mora biti distanciran od politike, a direktor moze biti politicki aktivan, nasuprot, podrazumijva se da da mora biti clan partije da bi bio direktor. :? :roll: :roll:

I, uostalom, zasto novinari ne smiju biti u politici? Dok fer rade svoj posao, objektivno i nepristrasno, njihov politicki angazman ne smije utjecati na njihov radni status.
homo_sapiens

#30 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by homo_sapiens »

Pa i direktor TVSA, Emir Zlatar, je politicki aktivan, clan je SDA, kako on moze biti politicki aktivan, a Mujo Delibegovic ne moze ?
mitarmiric

#31 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by mitarmiric »

A tek urednik programa, koji je Muji jos ranije "stao na zulj" dok je bio na BHT (slao ga je da kao pocetnik, radi izvjesca sa Parlamenta).
Covjek je kadar S BIH i istakao se na BHT1 dovodjenjem osoblja, rodjaka i prijatelja istaknutih "harisovaca".
homo_sapiens

#32 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by homo_sapiens »

Ma, TVSA napokon treba skinuti s jasli kantonalnog budzeta, i komercijalizirati.
Zna li iko kolika je godisnja budzetska potrosnja TVSA ? Koliko uposlenih imaju, kakve su im place, koliki i kakvi rashodi, ko vrsi kontrolu, gdje su izvjestaji . . . koliki su im prihodi izvan budzeta (da li se ikako i trude da nesto zarade, osim sto besplatno primaju nas novac ?)
mitarmiric

#33 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by mitarmiric »

Naravno da ih treba ukinuti sa budzeta i komercijalizirati.

NEMAMO POPRAVNI DOM ILI ZATVOR ZA MALOLJETIKE U KANTONU SA A IMAMO KANTONALNU TV, KOJA NICEMU NE SLUZI OSIM UHLJEBLJENJU RASHODOVANIH KADROVA.JESTE LI VI SVJESNI OMJERA BITNOSTI OVE DVIJE STVARI.

Ko je tamo novinar, sve rashodi sa BHT i FTV, Zukic, Seknderagicka, Delibegovic, Zvonko (Bajram) Maric, a novci kao u prici.

Komercijalizirati i ustrojiti kako treba, i jos im smanjiti budzet. Ako se moze na BHT raditi za 1200 KM ima da moze za 1000 KM na Kantonalnoj.
amrica

#34 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by amrica »

Svrha TVSA je da mama i tajo mogu neograniceno pricati o svojim "uspjesima"....
amrica

#35 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by amrica »

Mujo Delibegović
Novinar TVSA

Otvoreno pismo medijima povodom prekida Ugovora o radu Uprave TVSA

Budući da zbog pretrpljenog šoka nisam mogao prisustvovati press-konferenciji Narodne stranke Radom za boljitak u četvrtak 14.08.08., a u povodu otkaza koji mi je poslao direktor TVSA, molim da objavite ovo moje pismo i reagovanje u potpunosti.

Istine radi, na bolovanje sam otišao 12. maja 2008. zbog konstantnog mobinga čelnika TVSA, a ni u primislima mi nije bilo stranačko angažovanje, ni kandidovanje za Opštinsko vijeće Novog Grada. Dakle, insinuacija Uprave TVSA da sam zloupotrijebio bolovanje. Uostalom, za to postoje meritorni ljekarski nalazi. Geneza mobinga seže još dok sam bio na BHT1 kada je Amir Zukić došao za odgovornog urednika IP-a. S obzirom na to da sam i ja konkurisao na to mjesto trebalo me je po svaku cijenu eliminisati s posla. I nije dugo proslo, zdravlje mi je bilo ugroženo pa sam uskoro otišao na drugu operaciju, ovaj put tumora na mozgu. Amir Zukić mi je, dok sam bio u bolnici i tako reći na operacionom stolu, smanjio platu za 200 km, a po dolasku s bolovanja svaki mjesec kao destimulaciju „uzimao” između 100 i 200 KM. Zbog toga sam bio prinuđen napustiti BHT1 i prešao sam u TVSA. No, Zukić se po stranačkoj liniji (čitaj SDA) na toj TV pojavljuje kao neprikosnoveni kandidat za izvršnog direktora programa i nastavlja moje proganjanje. U tome mu svesrdno pomažu saradnici, a posebno direktor TVSA Emir Zlatar koji je izjavio da će mi se napiti krvi. Valjda zato što sam se kao član VD Nadzornog odbora zalagao za zakonitost konkursa koji je trebao biti isključivo namješten za njega. To je naravno i urađeno. Poručeno nam je iz Kantona da su to mjesta SBIH i SDA. Od 20-tak osoba koje su konkurisale za Nadzorni odbor izabrano je pet najodanijih po principu da je konkursnoj komisiji premijer KS Samir Silajdžić donio njihova imena. Kasnije je išlo sve glatko. Dodatni moj grijeh je i što sam takođe konkurisao za izvršnog direktora programa u TVSA.
Ljudi iz NS Radom za boljitak su, cijeneći moj novinarski rejting i činjenicu da sam 1989. bio predsjednik Opštine Novi Grad, predložili me na listu za opštinskog vijećnika u Opštini Novi Grad što sam prihvatio. Znao sam da to nije u sukobu interesa s mojim novinarskim poslom, što je potvrdila i Regulatorna agencija za komunikacije kao i Centralna izborna komisija. Napominjem da stavljanje na listu kandidata za vijećnika ne znači nikakvo moje stranačko angažovanje. Naime, u NS Radom za boljitak ne obnašam nikakvu funkciju. Tvrdnja da sam napravio težu povredu radne dužnosti takođe je izmišljotina, jer prema navedenim članovima po kojima se teretim nisam ni bio u prilici da to učinim jer nisam radio, odnosno programski se iskazivao. Pominjanje kodeksa i nekih internih pravilnika koje sam navodno prekršio zaista je infantilno. Pa valjda je zakon stariji od svakog takvog pravilnika, koji bi trebalo da su usklađeni s njim, a ne obrnuto.
Laž je i da se u predviđenom roku nisam izjasnio o prijedlogu da sporazumno raskinem radni odnos ili ću dobiti otkaz. O tome postoje pisani dokazi. Da je isključivo bio cilj da mi se da otkaz i da me udalje iz TVSA pokazuje i odgovor Amira Zukića mom advokatu da ga boli neka stvar za mene i neka ih tužim, jer će sudovi svakako razvući proces a on više neće biti tu.
I u svemu ovome koje su krajnje namjere čelnika TVSA nedvosmisleno govori i činjenica da su u svom večernjem Dnevniku dana 14.08.08. nakon press-konferencije u Narodnoj stranci Radom za boljitak povodom mog slučaja, pročitali svoje saopštenje koje vrvi od laži, ali i što je najgore nisu bili na profesionalnom nivou da objave i rečeno na prijepodnevnoj press-konferenciji NS Radom za boljitak. To najbolje govori o uređivačkom pristupu TVSA koja strogo kontroliše sve informacije i objavljuje samo one od interesa užeg kruga tj. Stranke za BiH i SDA.

Na kraju želim reći da su ovim postupkom TVSA direktno ugrožena moja ljudska prava i prekršene konvencije o njima koje je potpisala i naša zemlja.

Sarajevo,15.08.2008 godine

S poštovanjem,

Mujo Delibegović

:?

Sta reci na ovo? TV Sa ce biti jako objektivna, narocito kad su SDA I SBIH u pitanju.
Pasiflora

#36 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by Pasiflora »

:lol: :lol: :lol: Sada jos da ih tuzi zbog nezakonitog otkaza i fino im naplati sve "pretrpljene traume"
:lol: :lol: :lol: Ma genijalno.
Koji su to amateri!!!!! Strava!!!!
amrica

#37 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by amrica »

sitno wrote::lol: :lol: :lol: Sada jos da ih tuzi zbog nezakonitog otkaza i fino im naplati sve "pretrpljene traume"
:lol: :lol: :lol: Ma genijalno.
Koji su to amateri!!!!! Strava!!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Je li ti to iz crtanih o tvom avataru ???? :lol: :lol: :lol:

Sta mislis u cijem su dzepu sudije?
cyprus

#38 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by cyprus »

Ko gleda TVSA? :D
BSn

#39 Re: Da li če TVSA biti objektivna

Post by BSn »