Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Rasprave o vjerskim temama.
Irish

#1 Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

Sta mislite??
Ponekad mi prosto nevjerovatne stvari/misli padnu na pamet, onako nekontrolisano- ama bude tu svega, pa me zanima vase misljenje o tome...Da li cemo na onome svijetu odgovarati i zbog misli ili samo zbog djela iliti nedjela???
Irish

#2 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

Ima li kakvih odgovora ili je tema preteska? ;-)
StLouis

#3 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by StLouis »

Irish, zaista, zar te to zabrinjava?? :-) imas li posao, volontiras li za kakvu humanitarnu organizaciju, ides li u skolu, da li imas zdravstveno osiguranje, jesi li clan kakvog sindikata, zabrinjavaju li te rupe na cesti, bavis li se sportom, zabrinjavaju li te podli politicari koji bi tebi i takvima zadnji komad kruha iz usta uzeli...hiljade malih stvari o kojima bi trebao/la da se svakog jutra zapitas; da li ce mi danas biti bolje ili cu se brinuti oko beznacajnih sitnica ili cu ostati samo pasivni promatrac...misli su jedno a djela su sasvim nesto drugo...na kraju pitanje tebi; da li uopce postoji drugi svijet a kako vidimo i osjecamo, ovaj/ova planeta zemlja postoji, plava kao nijedna druga - rodila je majka.
XXS

#4 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by XXS »

Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???
Ja mislim da hoce......i to zestoko. :evil:
Podmukli su najgori. Na povrsini sve lafo fini, a u glavi da te bog sacuva.
bijela

#5 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by bijela »

rekla bih da nece sve dok misli ostaju u in potentia ne pređu u akciju. mi ne mozemo uvijek kontrolisati navalu svojih misli, jer da mozemo koja bi onda uloga sejtana bila? i bi li postojao iko ko ne bi namaz obavio sa potpunom prednoscu i tijelom i mislima?

sustina unutrasnjeg dzihada, borbe, jeste upravo nastojanje da ruzne misli ne pređu u akciju.

ps gore navedenim postavljacima odgovora - covjek je valjda sa namjerom postavio pitanje upravo na pdf religija.
Irish

#6 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

bijela wrote:rekla bih da nece sve dok misli ostaju u in potentia ne pređu u akciju. mi ne mozemo uvijek kontrolisati navalu svojih misli, jer da mozemo koja bi onda uloga sejtana bila? i bi li postojao iko ko ne bi namaz obavio sa potpunom prednoscu i tijelom i mislima?

sustina unutrasnjeg dzihada, borbe, jeste upravo nastojanje da ruzne misli ne pređu u akciju.

ps gore navedenim postavljacima odgovora - covjek je valjda sa namjerom postavio pitanje upravo na pdf religija.
Hvala "bijela"!!! Odprilike i ja tako nekako razmisljam..

ps. Moj raniji odgovor odnosio se na Simpsona :-)
Irish

#7 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

StLouis wrote:Irish, zaista, zar te to zabrinjava?? :-) imas li posao, volontiras li za kakvu humanitarnu organizaciju, ides li u skolu, da li imas zdravstveno osiguranje, jesi li clan kakvog sindikata, zabrinjavaju li te rupe na cesti, bavis li se sportom, zabrinjavaju li te podli politicari koji bi tebi i takvima zadnji komad kruha iz usta uzeli...hiljade malih stvari o kojima bi trebao/la da se svakog jutra zapitas; da li ce mi danas biti bolje ili cu se brinuti oko beznacajnih sitnica ili cu ostati samo pasivni promatrac...misli su jedno a djela su sasvim nesto drugo...na kraju pitanje tebi; da li uopce postoji drugi svijet a kako vidimo i osjecamo, ovaj/ova planeta zemlja postoji, plava kao nijedna druga - rodila je majka.
Rodila majka??? Pa otkud majka??

I da..sve navedeno imam, i posao i zdravstveno i socijalno, i (po vlastitom misljenu) uredan zivot na kojem sam zahvalna..i upravo zbog toga razmisljam o tim stvarima, tj. svrha postojanja, dobro-zlo, crno ili bijelo itd.
Tema je ako se ne varam religija i podrazumijeva se da je pitanje postavljeno onima koji vjeruju. Pa otkud ti da dovodis u pitanje moje misli i moja religijska uvjerenja??
Ne zamjeri na sada mom pitanju tebi!
BSn

#8 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by BSn »

StLouis wrote:Irish, zaista, zar te to zabrinjava?? :-) imas li posao, volontiras li za kakvu humanitarnu organizaciju, ides li u skolu, da li imas zdravstveno osiguranje, jesi li clan kakvog sindikata, zabrinjavaju li te rupe na cesti, bavis li se sportom, zabrinjavaju li te podli politicari koji bi tebi i takvima zadnji komad kruha iz usta uzeli...hiljade malih stvari o kojima bi trebao/la da se svakog jutra zapitas; da li ce mi danas biti bolje ili cu se brinuti oko beznacajnih sitnica ili cu ostati samo pasivni promatrac...misli su jedno a djela su sasvim nesto drugo...na kraju pitanje tebi; da li uopce postoji drugi svijet a kako vidimo i osjecamo, ovaj/ova planeta zemlja postoji, plava kao nijedna druga - rodila je majka.

Ovo nema apsolutno nikakve veze s temom. Tebe ako to interesuje fino otvoris temu. Stvarno nema razloga za spam ove vrste.
bijela

#9 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by bijela »

irish, pa ti si girl :) ? ja te gore oslovih k'o musko
dobrodosla:)
pustopoljina

#10 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by pustopoljina »

nisam nikakav ekspert,ali sjecam se da mi je majka govorila da se djelo po nijetu gleda,tj.po namjeri.
e sad ne znam nista o mislima koje ti prolaze glavom,ali ako su lose...a cini ti se niotkud dolaze...onda pokusaj meditirati,klanjati...moliti se...ili jednostavno se necim zaposliti.
ima ona neka izreka,nesto u smislu da trebas paziti na svoje misli,jer misli postaju rijeci...pazi na rijeci-jer one vode do djela...pazi na djela,jer postaju navikama,a navike ti postaju karakter...tvoj karakter je tvoja sudbina.
meni se nesto cini da je ta izreka iz krscanske tradicije...sta ja znam...vrijedi razmisliti :)
Last edited by pustopoljina on 18/02/2010 23:20, edited 1 time in total.
Irish

#11 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

bijela wrote:irish, pa ti si girl :) ? ja te gore oslovih k'o musko
dobrodosla:)
Hehe, hvala!
Nova sam na forumu pa se pokusavam snaci :razz:
"Listam" ga vec nekoliko dana i odlucih se prijaviti :) Inace, drago mi je sto je od tebe stigao odgovor, primjetila sam neke tvoje (na svom mjestu) postove, na ostalim religijskim temama :-D :dance:
TheMule

#12 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by TheMule »

Po Islamu, nece.
ofr

#13 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by ofr »

Bit ćeš pitana za misli, ali nećeš odgovarati zbog njih.
Last edited by ofr on 18/02/2010 23:52, edited 1 time in total.
Irish

#14 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

ofr wrote:Bit ćeš pitana za misli, ali nećeš odgovarati zbog njih.
:thumbup:
pustopoljina

#15 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by pustopoljina »

vidis,nije forum ni bezveze stvar...skontala sam da trebam malo poraditi na mentalnoj higijeni.
Irish

#16 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju???
(Oni koji znaju, znat ce odakle citiram) :razz:
Kad smo vec kod citata ;-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#17 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Chmoljo »

konkretna tema, pišite onda o temi. po milioniti put vas molim da ne razvodnjavate svaku temu sa ateziam vs. religija.

hvala.
Irish

#18 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

TheMule wrote:Po Islamu, nece.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Irish

#19 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Irish »

??????????? :o :roll: :shock: :shock: :shock:

Pa kakva je onda uloga sejtana na ovom svijetu, kao sto bijela napisa?? Rijec je o mislima koje naidju onako same od sebe, ja ih licno ne zelim i sama se od njih zaprepastim kad mi navru :( Ne radi se o mislima koje bi eventualno mogle preci u djelo, vise su u pitanju neke misli o Bogu (ovakovom ili onakvom) i ja to pretezno tumacim kao sejtanovo djelo i molim Allaha dragog da mi oprosti na njima, jer i mene sokiraju i ne bude ugodno kada ih postanem svjesna :( :( Ne desava se cesto, no jedna me bas tereti a u isto vrijeme ne zelim da je se sjecam pa kao sto neko napisa, odmah je nastojim ukloniti sehadetom ili bismillom...

:run:
arzuhal

#20 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by arzuhal »

Poštovana Irish, ti si ba u velikom hajru :-D

Već sam negdje spominjao kako imam Ebu Hamid Muhammed El-Gazali pojašnjava izvore naših misli (- 1)od Allaha Uzvišenog - tako snažna misao koja nas prožme i kojoj se ne možemo oduprijeti bez obzira na sve, a vodi nas samom dobru; 2) od meleka Mulhima koji nas nadahnjuje na dobro, inspirira, a do nas je hoćemo li tu misao i realizirati; 3) od šejtana koji nas navodi na zlo, ali se možemo njemu suprotstaviti spomenom Allaha Svemilosnog; i 4) od našeg nefsa, od naše navlastite strastvene duše - takva misao je jača od šejtanske jer se šejtan otjera i e'uzom, ali duša nas ne napušta do smrti. Zato se protiv arsenala misli naše duše valja boriti razvijanjem lijepih osobina, a gušenjem loših - kroz raznovrsna odricanja do konačnog proćišćenja te duše, Allahovom milošću)

Nemaš grijeha za ono što ti na um padne, sve dok to tjeraš od sebe i ne dopustiš da se ta misao zaogrne nekom konkretnijom odjećom: riječju ili djelom. Dakle, sve dok takve uznemirujuće misli ostaju samo u sferi transcedentalnih aktova svijesti, u carstvu psihičkog Ja (Husserlovim jezikom kazano, na koje šejtan jedino i ima utjecaj) - nema tu grijeha!

A dokaz je u hadisu, koji su zabilježili Buharija i Muslim, od Ebu Hurejre:

Zaista je Allah mom ummetu oprostio ono što im duše njihove govore, sve dok ne izgovore ili urade po tome.

Dakle - nemaš razlog za sikiranciju što uopće imaš nake misli koje su...stravične, recimo. Svi smo podložni tome.

Ali razlog zbog kojeg treba da se raduješ i zbog kojeg si, kako na početku rekoh, u velikom hajru, jest drugi hadis Muhammeda, alejhi-selama, našeg voljenog pejgambera koji je uvijek nastojao da olakša svom ummetu, da ga obraduje i da nam pomogne koliko god je to bio u stanju :) :

Ebu Hurejre prenosi kako su neki ashabi došli Allahovom Poslaniku, alejhi-selam, i rekli:

- Dolaze nam misli kojih se ustručavamo spomenuti?

Muhammed, alejhi-selam, ih je upitao:

- Stvarno vam dolaze?

Ashabi rekoše:

- Da!

Poslanik, alejhi-selam, im reče:

- To vam je čisti iman.

Ovaj hadis bilježi imam Muslim, a u tumačenju ovog hadisa se veli da strah od nekih misli i zabrinutost zbog njih - a koje se tiču vjerovanja u Allaha Uzvišenog - može pojaviti samog kod nekog kod koga se iman/vjerovanje upotpunilo i ko nema sumnje! Baš zato šejtan (koji je završio stotinu fakulteta, kako jednom reče jedan) i napada takve osobe sa takvim mislima, a takve misli upravo potvrđuju njihovo postojano vjerovanje :-D

Mogao bih još o ovome, ali i ovo je dosta :)

Allah ti svako dobro dao, inša-Allah :-D
smeco

#21 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by smeco »

Ja neznam za one misli, al ako budete odlagali smetlje po ulici a ne u kante sigurno ce te odgovarati .

a ti ako nastaviš trolati, tebe ćemo odložiti u Banoviće. Bujrum.

Chmoljo

EDIT:21. Feb. 2010. 00:21 Banned user for reason “trolanje i provociranje”
» smeco

:roll:
Una379

#22 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by Una379 »

po meni odgovara se i za misli, mada misli nemaju tezinu koju imaju izgovorene reci i ucinjenja djela.zato je bitno odrzavati ciste misli i cistu dusu.kada jednom udje 'necista" misao koju osjecas kao da ti nije svojstvena onda moras se potrudti na mentalnoj higijeni.
cat lover

#23 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by cat lover »

Irish wrote:Sta mislite??
Ponekad mi prosto nevjerovatne stvari/misli padnu na pamet, onako nekontrolisano- ama bude tu svega, pa me zanima vase misljenje o tome...Da li cemo na onome svijetu odgovarati i zbog misli ili samo zbog djela iliti nedjela???
Ko to zna (Allah dž.š. sve zna)
probaj ih čistiti,
ako dođu prljave, govori prljavo da ih čuješ,
obično se mozak očisti
idi na kakvu utakmicu pa viči na sudiju...
čiste, njeguj molitvom

Zen učitelji bi rekli, ako ne možeš izbaciti, iznesi!
SenQ

#24 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by SenQ »

Za misli se neće odgovarati na onome svijetu. To sam pročitao iz hadisa ( sad se nemogu sjetiti koji i u kojoj zbirci)

Jer loše misli su nagovaranje šejtana l.a..
A ako si toliko iskren da neželiš imati ni loše primisli, pa nećeš ih ni imati.Samo se posveti zikru i spominjanju Allaha :wink:
harač

#25 Re: Da li ce se na onom svijetu odgovarati za misli???

Post by harač »

oj živote mili. evo ti alternativno pitanje: koliko anđela može stati na vrh igle?
Post Reply