Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post Reply

Da li ce SDP nakon izbora 2014. godine dozivjeti sudbinu SzaBiH?

DA
72
51%
NE
68
49%

Total votes: 140

dormeo

#26 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by dormeo »

emil_L wrote:
Sa sigurnošću mogu tvrditi da će SDP "preživjeti" sljedeće izbore i da će čak ostavariti i bolje rezultate već što se uveliko predviđa.
Sa sigurnoscu, odgovorno tvrdim, potpuno sam ubijedjen itd. su najcesce floskule nasih politicara koje znace bas suprotno.
Kad god je Zlatko rekao "odgovorno tvrdim" da ce platforma od FBiH napravit zapadnu njemacku, da ce se sprovest Sejdic-Finci, da ce SDP pobjedit na lokalnim izborima, od tog nista nije bilo. U BiH se nista odgovorno ne moze tvrdit jer je sve neodgovorno. Unfortunately.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#27 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by pici »

karanana wrote:Glaso sam za njih. Ove godine ne izlazim na izbore. Ili cu izaci da na papiru nacrtam kurchinu.

e jesi peder....ja Ću im nacrTat Velikuuu vaGinu s ugradjenom dijafragmom :oops:
dormeo

#28 Re: AW: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by dormeo »

newlevel wrote:Za koga onda glasati ?

Sent from my Nokia 3310
Ne treba glasat ni zakog ko je na bilo koji nacin zagadjivao politicki prostor BiH u zadnjoj deceniji. Zato? Pa zato sto ima pored ove sestorke jos 200 stranaka za koje se moze glasat. Nebitno je sto ce neko rec sta mogu te stranke, to su male stranke, to je pogresna pretpostavka. Pa uzmite Budimira, covjek je sa 2000 glasova postao jaci od SDP-a po politickom uticaju. Jadan covjek naspram najjace pobjednicke stranke. Neka ljudi glasaju za bilo koga neka se politicki prostor transformise u civilno drustvo sa velikim brojem stranaka, kako bi se ustopale ove kleptomanske stranke.
Danguba

#29 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by Danguba »

cime su zasluzili da ih odrzavamo na aparatima?
emil_L

#30 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by emil_L »

dormeo wrote:
emil_L wrote:
Sa sigurnošću mogu tvrditi da će SDP "preživjeti" sljedeće izbore i da će čak ostavariti i bolje rezultate već što se uveliko predviđa.
Sa sigurnoscu, odgovorno tvrdim, potpuno sam ubijedjen itd. su najcesce floskule nasih politicara koje znace bas suprotno.
Kad god je Zlatko rekao "odgovorno tvrdim" da ce platforma od FBiH napravit zapadnu njemacku, da ce se sprovest Sejdic-Finci, da ce SDP pobjedit na lokalnim izborima, od tog nista nije bilo. U BiH se nista odgovorno ne moze tvrdit jer je sve neodgovorno. Unfortunately.
Pa vidi, ti ako smatraš da će SDA napraviti nekakav politički profit padom SDP glasača, mogu ti odmah reći da te očekuje politički košmar.
SDA ne pravi političke projekcije bazirane na imaginarnim stvarima.
Dvije osnovice političkih postulata bilo koje ozbiljne stranke u BiH bave se svojom glasačkom bazom. Takvu bazu posjeduje i SDA i SDP. Predviđati nestanak SDP-a, politička je besmislica. Dakle, prva osnovica je održavanje postojeće glasčke baze dok je druga osnovica proširenje iste. SDA nema kapacitet da proširi svoju glasačku bazu dok SDP nema kapacitet da sačuva glasačku bazu ostvarenu na prošlim izborima. Zaključak se sam nameće a on glasi da SDA neće ostvariti politički profit nastao osipanjem SDP-ovih glasača. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.
JThomas

#31 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by JThomas »

preživjeće, kao što je preživio čak i ZaBiH. značajno će pasti, ja prognoziram 35-40 posto glasova sa zadnjih opštih izbora (uz smanjenje izlaznosti generalno), ali mislim da je pretjerano očekivati da će se ugasiti ili da neće preći izborni prag.
dormeo

#32 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by dormeo »

emil_L wrote:
dormeo wrote:
emil_L wrote:
Pa vidi, ti ako smatraš da će SDA napraviti nekakav politički profit padom SDP glasača, mogu ti odmah reći da te očekuje politički košmar.
SDA ne pravi političke projekcije bazirane na imaginarnim stvarima.
Dvije osnovice političkih postulata bilo koje ozbiljne stranke u BiH bave se svojom glasačkom bazom. Takvu bazu posjeduje i SDA i SDP. Predviđati nestanak SDP-a, politička je besmislica. Dakle, prva osnovica je održavanje postojeće glasčke baze dok je druga osnovica proširenje iste. SDA nema kapacitet da proširi svoju glasačku bazu dok SDP nema kapacitet da sačuva glasačku bazu ostvarenu na prošlim izborima. Zaključak se sam nameće a on glasi da SDA neće ostvariti politički profit nastao osipanjem SDP-ovih glasača. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.
DF ce pokupit glasove SDP-a, vrlo jednostavno. Niko ne ocekuje da ce ti glasovi otic SDA-u. Ista prica je bila uoci proslih izbora za stranku za BiH koju su potresale afere identicne kao sad sto potresaju SDP: foteljasi, neprincipijelni, nepotizam i korupcija, tenderi, javna preduzeca, i SBiH se urusila.
McMoy

#33 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by McMoy »

Znam dvadesetak ljudi (prijatelji i bliža rodbina) koji su od rata pa zaključno sa zadnjim lokalnim izborima
glasali za SDP.
Oko trećina njih su bili članovi te stranke i uredno plaćali članarinu. U pitanju su obični ljudi koji se ne bave politikom.
Zbog niza okolnosti SDP je bio jedina prihvatljiva opcija, SDA ili HDZ nikad nisu dolazili u obzir.
Pored tvrdnji da neće glasati za SDP, ovi članovi SDP-a su sad već bivši, uglavnom se radi o prelasku u DF.
Znam da Centrala krije te podatke k'o zmija noge, jer ne smiju širiti paniku.
Lično smatram da će SDP doživjeti osjetan pad kako glasača tako i članstva.
U svakom slučaju, izbori će nam sve reći.
JThomas

#34 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by JThomas »

dormeo wrote:
DF ce pokupit glasove SDP-a, vrlo jednostavno. Niko ne ocekuje da ce ti glasovi otic SDA-u. Ista prica je bila uoci proslih izbora za stranku za BiH koju su potresale afere identicne kao sad sto potresaju SDP: foteljasi, neprincipijelni, nepotizam i korupcija, tenderi, javna preduzeca, i SBiH se urusila.
neće sve. dosta ljudi se totalno razočaralo u sve i povući će se u apstinenciju. a time će procenturalno najviše profitirati SDA, jer njeni ne apstiniraju...
McMoy

#35 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by McMoy »

pici wrote:
karanana wrote:Glaso sam za njih. Ove godine ne izlazim na izbore. Ili cu izaci da na papiru nacrtam kurchinu.

e jesi peder....ja Ću im nacrTat Velikuuu vaGinu s ugradjenom dijafragmom :oops:
Za potpuni ugođaj bitno je da glasate na istom izbornom mjestu i ubacite u istu kutiju... :mrgreen:
emil_L

#36 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by emil_L »

Može li mi neko objasniti odakle stižu informacije-predpostavke da će izlazbost biti osjetno slabija?

U suštini dosta forumaša je već dotaklo samu bit ove teme a to je da SDA ne treba očekivati profit padom glasača SDP-a. Ti glasovi će se podjeliti između ostalih stranaka.
I da dodam, ni Fahro neće napraviti nikakav profit padom SDP-a. Čak šta više i SBB će izgubiti glasače a NS će vječno biti prikovana za KS i prelazak izbornog praga u istom. Dakle ostaju SzBiH i DF. Uzimajući u obzir da DF ne posjeduje adekvatnu infrastrukturu, ne očekujem nekakav ogroman politički "bum" na sljedećim izborima.Jedina šansa DF-a je Suljagić i Koalicija 1. Mart a to opet ne znači privlačenje SDP-ovih glasača već kreiranje nove glasačke baze.
Bodkin

#37 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by Bodkin »

glasao za sdp prosli put. u principu izbot je uvijek izmedju njih i sda u nekoj formi ( szbih, sbb i ostale "drugacije" stranke). kako bih prije glasao za koaliciju dodik-covic nego za sda, ostacu pri sdp-u. tj ako ove manje stranke naprave neku predizbornu koaliciju glasacu za njih.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#38 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by KatarinaKosaca »

SDP će i te kako preživjeti. Niti jedna stranka nema vjernije glasače od SDP-a. Opašće onoliko glasova koliko više nema 60 minuta svakog ponedeljka, ali će svi nostalgičari, mnogi penzioneri (5% jelte od februara), oni koji misle da je cool i gradski glasati SDP to opet učiniti. Da ne nabrajam sve kojima je partija pomogla da žive bolje nego ikad jer takvih ima u svakom taboru. Uglavnom, mislim da će proći puno bolje od očekivanog.
dustaban

#39 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by dustaban »

Ja mislim da ih ne treba ni mecati na listic!
:mrgreen:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#40 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by sabina1 »

emil_L wrote:Može li mi neko objasniti odakle stižu informacije-predpostavke da će izlazbost biti osjetno slabija?

U suštini dosta forumaša je već dotaklo samu bit ove teme a to je da SDA ne treba očekivati profit padom glasača SDP-a. Ti glasovi će se podjeliti između ostalih stranaka.
I da dodam, ni Fahro neće napraviti nikakav profit padom SDP-a. Čak šta više i SBB će izgubiti glasače a NS će vječno biti prikovana za KS i prelazak izbornog praga u istom. Dakle ostaju SzBiH i DF. Uzimajući u obzir da DF ne posjeduje adekvatnu infrastrukturu, ne očekujem nekakav ogroman politički "bum" na sljedećim izborima.Jedina šansa DF-a je Suljagić i Koalicija 1. Mart a to opet ne znači privlačenje SDP-ovih glasača već kreiranje nove glasačke baze.
Realno , čudu je ravno to da će od danas do oktobra biti kreirana I spremna neka nova politička alternativa.
Nikakvih noviteta I promjena - nema , ljudi su prezasićeni , teško žive , alternative nemaju I neće glasati.
Glasaće svi partijski apartčici da zadrže radna mjesta te članovi I svi oni koji imaju neku korist od partija odnosno rijetki savjesni građani.
To je to.
A slaba izlaznost je uvijek pogodovala SDA-u I HDZ-u u FBiH I zato očekujem da obje "rasture" na izborima. U RS-u će situacija biti drugačija jer I SNSD I SDS vode antidržavnu politiku I imaju izrazito nacionalističku retoriku , pa će pobjedu izvojevati oni koji vise ponude/plate. Prednost dajem SNSD-u.
Last edited by sabina1 on 05/01/2014 16:38, edited 1 time in total.
karanana

#41 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by karanana »

McMoy wrote:
pici wrote:

Za potpuni ugođaj bitno je da glasate na istom izbornom mjestu i ubacite u istu kutiju... :mrgreen:
to je to. mozda unutar kutije bude kakve akcije.
branimir stulic

#42 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by branimir stulic »

Razumijem razocaranje ljudi koji su glas dali SDP-u... u potpunosti. Ali ne razumijem glas ljudi koji glasaju za SDA, SBiH, SBB... odnosno stranaka koje su ovu zemlju u crno zavile...
Pitanje za ove silne dusebriznike - gdje su nestale milijarde donacija? gdje su pare od naoruzanja?u ime koga se dijelila Bosna? sta je potpisano u dejtonu? Otkud pare za ove silne nekretnine? Otkud ovi silni auti? Pa nije SDP bio na vlasti od devedesetih do danas pa da se njima sve pakuje...
I ovaj Radoncic mi se penje na neku stvar... kao da su njegovi puleni bili bez uloge... Pa sta su radili Skaljic (SBIH), Terzic (SDA) i ostali... odakle njemu pare? Ma dajte molim vas.
Problem je sto je ovo postalo toliko besmisleno. Msilim na izbore. Sve je postalo kao npr. prvenstvo BiH u fudbalu... Svi navijaju za svoje do smrti. Pa ko koga zajebe...Tako ce SDA imati svojih sigurnih 25%, SDP 18%, SbIh 5% itd itd...
Innovation

#43 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by Innovation »

Hoce, prezivjet ce.
VjecitiStudent

#44 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by VjecitiStudent »

GS, Stranka penzionera, Ekolozi, Lovci, Ribari, ... sve je bolje od zeleno-crvene kriminalne hobotnice.
O'zone
Globalni moderator

#45 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by O'zone »

Opstat će SDP ne zbog toga što su uradili dobro za državu ili društvo nego iz istog razloga iz koga opstaje i SDA: Uhljebili su toliko familije i ljudi da su im samo njihovi glasovi dovoljni jer su svjesni da će se izbori bojkotovati od dovoljnog broja građana BiH da oni opet ostanu da plivaju sa ostalim g...ma na ovoj političkoj sceni.

I ako sam uvjek se držao mlako što se tiče izlaska na izbore sad sam čvrsto za to da se treba izaći i glasati bitno je samo da glas ne propadne.
poredak

#46 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by poredak »

Ispade po vama sve pravi ljudi otisli iz SDP-a, sve velike socijaldemokrate a onda tek nakon SDP-a su sami sebi spremili ti "veliki ljudi" najvise skandala. Pa ko je ovdje lud ? Ja se bojim da odlazak ljudi poput Pecanca, Lazovica, jednog i drugog komsica nema veze sa SDP politikom vec samo sa licnim ambicijama. Nisu mogli da kradu. Pogledaj ove ptice selice iz SDA koliko su danas teski i bice vam jasno. Radoncic, Bicakcic, Ganic, Silajdzic a mozemo dodati i Brankovica na ovaj spisak su se toliko nakrali sa SDA da su tezi mozda skupa od SDA pa cak i nekoliko milijardi. Zasto je Ivo Komsic dobar, po cemu je to pokazao ? Po dvije plate koje prima i nece da ih se odrekne, je li zato dobar ? Stavite na vagu sa gore pomenutom odbjeglom SDA skupinom ove SDP pobjegulje(Pecanac, Komsic1 i 2, Lazovic, Durakovic, Vajzovic i jos koliko hocete skupite ih) doci cete do zakljucka da 30 pobjegulja SDP nije tesko kao 5 SDA pobjegulja. Ovi su iz SDA otisli jer im nije imponovalo da su toliko teski novcano a da se realno ne pitaju prvi, a ovi su iz SDP-a otisli jer im smeta cinjenica "kako to da su se ove SDA pobjegulje toliko nakrale, a MI sjedimo ovdje 10 15 godina i nemamo tih ogromnih bankovnih racuna". Otisli su jer su gladni za novcanom moci. Kad su tako dobri pogledajte sta su napravili od SDU, poklase se izmedju sebe ko ce biti predsjednik da kupi prvi kajmak u borbi za foteljama. Zeljko Komsic navodno placa jos uvijek neki stambeni kredit a 8 godina prima platu sefa drzave. Pa ko koga laze ovdje ? Otisli su iz licnih razloga jer nisu ostvarili licne ambicije, nisu se dobro okoristili o SDP nisu mogli da kradu kao oni sto su izbjegli iz SDA jer su stekli dovoljno novcane moci i krenuli u ostvarivanje licnih ambicija. Iskreno SDP je manje zlo od SDA peterostruko. Fahro nakon SDA napravio kule i gradove a sigurno od svog dzepa nije, Bicakcic pravi hidrocentrale sa privatnicima iz arapskih zemalja, Ganic fakultet drzi, Brankovic ni sam ne zna koje firme ima, Silajdzic "kum". Sta su to Pecanac i ovi napravili od "novca koji su sa SDp pokrali"...? Nista jer nisu mogli da kradu. Isfrustrirani su cinjenicom da je neko za 5 godina provedenih u SDA stekao kule i gradove a oni za 10 15 godina u SDP nisu preko ledja gradjana i stranke sagradili svoja carstva. Jednom rjecju sramota ih je i spomenuti i nazvati kao velike socijaldemokrate jer su nakon izlaska iz SDP-a samo skandale pravili i brukali se. Razvalili su SDU medjusobnom klaonicom, bice da je to po njihovoj socijaldemokratiji ispravno tako. Zeljko Komsic ignorise drzavu i ovu sprovedbu presude tako sto odlazi u SAD na svoje derneke. Durakovic je najveci sin socijaldemokratije u BiH nakon rata rahmet mu dusi ali kafana mu nije dala da postane vodja ove drzave jer je sve propio i ubio svoje mogucnosti i kapacitet koji je posjedovao sa notornim alkoholiziranjem. To vam je isto ko krava muzara koja dadne ujutro mlijeka dosta i onda tu kofu nabije nogom i sve prospe. Ima nas mladjih koji bi zdravim razumom i idejom mogli i trebali nastaviti ono sto je rahmetli Nijaz zadao u temelje socijaldemokratije ali od alkohola nije mogao da nastavi. Jednostavno receno SDP ce opstati, iz SDP.a su otisli a pokazalo se oni koji nisu mogli da ostvare licne ambicije i okoriste se debelo kao sto su to uradile SDA pobjegulje. Da vodu drzi ova moja prica samo pogledajte kakve gluposti i skandale su Pecanac i slicni napravili nakon izlaska iz SDP-a i jednostavno to ne oslikava utisak ljudi od povjerenja i velikih socijaldemokrata.
Last edited by poredak on 05/01/2014 17:11, edited 1 time in total.
Skijaš

#47 Re: AW: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by Skijaš »

Za neku od manjih stranaka kojima se još nije dalo šansu. To je uostalom poenta svega, mi glasamo, oni imaju ili nemaju pozitivne rezultate a mi izađemo na izbore da ih ponovo podržimo ili izaberemo nekog drugog. Ako nastavimo glasati za SDP samo zato što se bojimo koalicije HDZ-SDA, to kod čelnih ljudi SDP-a stvara osjećaj da i oni imaju svoje stado na koje mogu uvijek računati. SNSD plaši svoje glasačko tijelo eventualnim izborom drugih, SDA svoje, HDZ svoje i u toj atmosferi straha onda mogu raditi šta hoće. E ja svojim glasom neću podržati takav sistem. Naši bi životi trebali biti ispunjeni nadom i ne bi se trebali svjesno stavljati u položaj robova strankama.
kritichar

#48 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by kritichar »

dustaban wrote:Ja mislim da ih ne treba ni mecati na listic!
:mrgreen:
:lol: :thumbup:

koji će nam đavo SDP, nit znaju voditi državu, nit ukrasti a da ih se ne skonta :mrgreen:
Bodkin

#49 Re: AW: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
Za neku od manjih stranaka kojima se još nije dalo šansu. To je uostalom poenta svega, mi glasamo, oni imaju ili nemaju pozitivne rezultate a mi izađemo na izbore da ih ponovo podržimo ili izaberemo nekog drugog. Ako nastavimo glasati za SDP samo zato što se bojimo koalicije HDZ-SDA, to kod čelnih ljudi SDP-a stvara osjećaj da i oni imaju svoje stado na koje mogu uvijek računati. SNSD plaši svoje glasačko tijelo eventualnim izborom drugih, SDA svoje, HDZ svoje i u toj atmosferi straha onda mogu raditi šta hoće. E ja svojim glasom neću podržati takav sistem. Naši bi životi trebali biti ispunjeni nadom i ne bi se trebali svjesno stavljati u položaj robova strankama.
nije da se ja bojim koalicije, ja glasam kontra njih u startu :izet:
Basvod

#50 Re: Da li ce SDP prezivjet 2014-u?

Post by Basvod »

SDA i SDP mogu preziviti sve i svasta. Njima ce se Bosnjaci uvijek vracati. Kod Srba su to SDS i SNSD a kod Hrvata HDZ. Ostale stranke nemaju takav luksuz.
Post Reply