Da li ce SAD napasti Iran?
-
Vozdra_123
#1 Da li ce SAD napasti Iran?
vasa misljenja?
- alphonse kauders
Ako Iran bude i dalje nastavio tvrdoglavo da provodi svoj nuklearni program, mislim da je donji, pogotovo zato što će Amerika tu SIGURNO imati podršku EU-a, a u tom ratu Iranci fakat ne mogu dobiti.
- Vodenjak
Iranci i NE TREBA da dobiju!alphonse kauders wrote:Ako Iran bude i dalje nastavio tvrdoglavo da provodi svoj nuklearni program, mislim da je donji, pogotovo zato što će Amerika tu SIGURNO imati podršku EU-a, a u tom ratu Iranci fakat ne mogu dobiti.
Ali ne samo nuklearno oruzje vec ni po guzici!
-
ak-47
Iranci itekako mogu dobiti rat jer su se amerikanci pokazali neefikasno u porazavanju Iraka kojeg zvacu zvacu al nikako da ga sazvacu a Iran je daleko jaci i vlast u Teheranu ima daleko vecu podrsku stanovnistva nego li je Sadam imao zbog toga Ameri tesko da ce dobiti rat a od neke vece podrske EU nema govora izuzev Engleske sumnjam da ce se iko odluciti na taj pohod.alphonse kauders wrote:Ako Iran bude i dalje nastavio tvrdoglavo da provodi svoj nuklearni program, mislim da je donji, pogotovo zato što će Amerika tu SIGURNO imati podršku EU-a, a u tom ratu Iranci fakat ne mogu dobiti.
Ali ja taj rat ne zamisljam kao ovaj u iraku ja mislim da ce to biti jedna kratkotrajna zracna ofanziva kojoj ce biti cilj da se uniste iranska nuklearna postrojenja nesto slicno Izraelskom napadu na Irak kad su unistili sadamove nuklearne centrale samo sto je ovoga puta teze zato sto je iranska PVO znatno jaca od iracke i zato sto su iranci u znatno poodmakloj fazi nuklearne tehnologije i imaju znatno vise centrala,laboratorija i drugih postrojenja koje amerikanci zele unistiti
a ako se Ameri ipak odluce za kopneni napad da skinu rezim u teheranu onda ce to biti jedan tezak i krvav rat sa neuporedivo vecim zrtvama i po jednu i po drugu stranu od onog irackog
- Vodenjak
Bojim se samo da se u toj igri oko atomskih igracki svi ne oprzimo...ak-47 wrote:Iranci itekako mogu dobiti rat jer su se amerikanci pokazali neefikasno u porazavanju Iraka kojeg zvacu zvacu al nikako da ga sazvacu a Iran je daleko jaci i vlast u Teheranu ima daleko vecu podrsku stanovnistva nego li je Sadam imao zbog toga Ameri tesko da ce dobiti rat a od neke vece podrske EU nema govora izuzev Engleske sumnjam da ce se iko odluciti na taj pohod.alphonse kauders wrote:Ako Iran bude i dalje nastavio tvrdoglavo da provodi svoj nuklearni program, mislim da je donji, pogotovo zato što će Amerika tu SIGURNO imati podršku EU-a, a u tom ratu Iranci fakat ne mogu dobiti.
Ali ja taj rat ne zamisljam kao ovaj u iraku ja mislim da ce to biti jedna kratkotrajna zracna ofanziva kojoj ce biti cilj da se uniste iranska nuklearna postrojenja nesto slicno Izraelskom napadu na Irak kad su unistili sadamove nuklearne centrale samo sto je ovoga puta teze zato sto je iranska PVO znatno jaca od iracke i zato sto su iranci u znatno poodmakloj fazi nuklearne tehnologije i imaju znatno vise centrala,laboratorija i drugih postrojenja koje amerikanci zele unistiti
a ako se Ameri ipak odluce za kopneni napad da skinu rezim u teheranu onda ce to biti jedan tezak i krvav rat sa neuporedivo vecim zrtvama i po jednu i po drugu stranu od onog irackog
- Drvosjeca iz Dejcica
Vjerujem da je napad na Iran vec odavno razradjen i da su neke specijalne jedinice vec na terenu. U svakom slucaju u prvoj fazi USA sa saveznicima ce napasti samo iz vazduha gadjajuci nuklearna postojenja. Ako ni to ne bude dovoljno da sprijeci Iran da razvije nuklearno naoruzanje, tada ce uslijediti jos veci i masovniji zracni udari na vojne ciljeve. Tek u trecoj ili cetvtoj fazi je moguca kopnena invazija. USA nema dovoljno resursa, prije svega ljudskih, da u isto vrijeme napada Iran i drzi front u Iraku, osim da sprovedu opstu mobilizaciju sto u ovom trenutku zvuci malo vjerovatno. Ocigledno je da se USA zeli sto prije izvuci iz Iraka ali im to za sada ne uspijeva za rukom. Sigurno je da se do kraja godine mogu ocekivati ograniceni zracni udari na Iran. Izrael je tu dodatni i bezrezervni saveznik koji moze samostalno izvrsiti taj zadatak. Sve u svemu narednih sest mjeseci ce biti pakleno... 
-
ak-47
Bojim se da je pravi cilj Amerike skidanje Teheranskog rezima i kolonizacija Irana nesto slicno kao u Iraku a da se taj nuklearni program koristi samo kao izgovor za te ciljeve isto kao i ''IRACKO ORUZIJE ZA MASOVNO UNISTENJE'' koje nikad nije pronadjeno budimo realni i da Iran napravi tu atomsku bombu kakva je on opasnost za ameriku kad ne posjeduje oruzije kojim bi mogao pogoditi bilo koji americki grad a sve i da posjeduje takvo oruzije ne mislim da bi bilo ko bio toliko lud da 1. svjetsku silu gadja nuklearnim oruzijem to bi bilo samoubistvo svoje nacije i Kina ima stotine nuklearnih bombi takodje nije dobra sa amerikom pa sta ne postoji opasnost da ce oni ikad posegnuti za tim oruzijem ali Amerikanci moraju biti jako oprezni sa Kinom jer znaju da nemogu raditi sta hoce to je i glavni problem oko Iranskom nuklearnog oruzija jer da Iran dodje u posjed nuklearne bombe niti amerika niti Izraelski cionsti nece moci da rade po bliskom istoku sta hoce a to oni ne zele i oni ce uciniti sve da bi uklonili tu potencionalnu prijetnju kako bi mogli nastaviti da nesmetano globe,iskoristavaju i eksploatisu bliski istok i narod bliskog istoka
-
Vozdra_123
slazem se sa tvojim misljenjem...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vjerujem da je napad na Iran vec odavno razradjen i da su neke specijalne jedinice vec na terenu. U svakom slucaju u prvoj fazi USA sa saveznicima ce napasti samo iz vazduha gadjajuci nuklearna postojenja. Ako ni to ne bude dovoljno da sprijeci Iran da razvije nuklearno naoruzanje, tada ce uslijediti jos veci i masovniji zracni udari na vojne ciljeve. Tek u trecoj ili cetvtoj fazi je moguca kopnena invazija. USA nema dovoljno resursa, prije svega ljudskih, da u isto vrijeme napada Iran i drzi front u Iraku, osim da sprovedu opstu mobilizaciju sto u ovom trenutku zvuci malo vjerovatno. Ocigledno je da se USA zeli sto prije izvuci iz Iraka ali im to za sada ne uspijeva za rukom. Sigurno je da se do kraja godine mogu ocekivati ograniceni zracni udari na Iran. Izrael je tu dodatni i bezrezervni saveznik koji moze samostalno izvrsiti taj zadatak. Sve u svemu narednih sest mjeseci ce biti pakleno...
ne vjerujem da ce ubaciti pjesadiju ikako ali vec na radiju govore da imaju specijalne jedinice u iranu.
SAD administracije ne zeli samo da zaustavi nuklearno oruzje vec da svrgne vlast...
sve je ovo samo igra za kontrolu nafte....
-
Mr_M
Zaboli Amere i za moguce atomsko naoruzanje Irana, kao i za "oruzje za masovno unistenje" u Iraku.
Oni hoce da ratuju za svoj interes, a to je nafta u Iranu.
Da je Iran drzava poput Saudijske Arabije, koja je u dobrim odnosima sa SAD, ne bi ih napadali niti pricali o tome, da rezim u Iranu ne valja.
Ukoliko neko ne saradjuje sa Amerima, on im ne valja, bila to demokratska ili nedemokratska drzava.
Oni se koriste tezom: "Ko nije sa nama, on je protiv nas".
Oni hoce da ratuju za svoj interes, a to je nafta u Iranu.
Da je Iran drzava poput Saudijske Arabije, koja je u dobrim odnosima sa SAD, ne bi ih napadali niti pricali o tome, da rezim u Iranu ne valja.
Ukoliko neko ne saradjuje sa Amerima, on im ne valja, bila to demokratska ili nedemokratska drzava.
Oni se koriste tezom: "Ko nije sa nama, on je protiv nas".