Da li ce SAD napasti Iran?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ce SAD napasti Iran?

Da
11
69%
Ne
5
31%

Total votes: 16

Vozdra_123

#1 Da li ce SAD napasti Iran?

Post by Vozdra_123 »

vasa misljenja?
Qler

Post by Qler »

ne smiju... bush se izofirao sa irakom... jos im samo iran treba... koji baj d vej nece tako lako shebat ( a pitanje je hoce li ikako) i mislim da vise nema loodih amera da idu da ginu zbog radi nicega :roll: :-?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ni ja ne vjerujem u to...
Mada, s Amerima, starim "komunjarama", nista nije nemoguce! :(

:D
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Ako Iran bude i dalje nastavio tvrdoglavo da provodi svoj nuklearni program, mislim da je donji, pogotovo zato što će Amerika tu SIGURNO imati podršku EU-a, a u tom ratu Iranci fakat ne mogu dobiti.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

alphonse kauders wrote:Ako Iran bude i dalje nastavio tvrdoglavo da provodi svoj nuklearni program, mislim da je donji, pogotovo zato što će Amerika tu SIGURNO imati podršku EU-a, a u tom ratu Iranci fakat ne mogu dobiti.
Iranci i NE TREBA da dobiju!
Ali ne samo nuklearno oruzje vec ni po guzici!
:-) :)
ak-47

Post by ak-47 »

100% hoce samo je pitanje kad
ak-47

Post by ak-47 »

alphonse kauders wrote:Ako Iran bude i dalje nastavio tvrdoglavo da provodi svoj nuklearni program, mislim da je donji, pogotovo zato što će Amerika tu SIGURNO imati podršku EU-a, a u tom ratu Iranci fakat ne mogu dobiti.
Iranci itekako mogu dobiti rat jer su se amerikanci pokazali neefikasno u porazavanju Iraka kojeg zvacu zvacu al nikako da ga sazvacu a Iran je daleko jaci i vlast u Teheranu ima daleko vecu podrsku stanovnistva nego li je Sadam imao zbog toga Ameri tesko da ce dobiti rat a od neke vece podrske EU nema govora izuzev Engleske sumnjam da ce se iko odluciti na taj pohod.

Ali ja taj rat ne zamisljam kao ovaj u iraku ja mislim da ce to biti jedna kratkotrajna zracna ofanziva kojoj ce biti cilj da se uniste iranska nuklearna postrojenja nesto slicno Izraelskom napadu na Irak kad su unistili sadamove nuklearne centrale samo sto je ovoga puta teze zato sto je iranska PVO znatno jaca od iracke i zato sto su iranci u znatno poodmakloj fazi nuklearne tehnologije i imaju znatno vise centrala,laboratorija i drugih postrojenja koje amerikanci zele unistiti

a ako se Ameri ipak odluce za kopneni napad da skinu rezim u teheranu onda ce to biti jedan tezak i krvav rat sa neuporedivo vecim zrtvama i po jednu i po drugu stranu od onog irackog
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ak-47 wrote:
Iranci itekako mogu dobiti rat jer su se amerikanci pokazali neefikasno u porazavanju Iraka kojeg zvacu zvacu al nikako da ga sazvacu a Iran je daleko jaci i vlast u Teheranu ima daleko vecu podrsku stanovnistva nego li je Sadam imao zbog toga Ameri tesko da ce dobiti rat a od neke vece podrske EU nema govora izuzev Engleske sumnjam da ce se iko odluciti na taj pohod.

Ali ja taj rat ne zamisljam kao ovaj u iraku ja mislim da ce to biti jedna kratkotrajna zracna ofanziva kojoj ce biti cilj da se uniste iranska nuklearna postrojenja nesto slicno Izraelskom napadu na Irak kad su unistili sadamove nuklearne centrale samo sto je ovoga puta teze zato sto je iranska PVO znatno jaca od iracke i zato sto su iranci u znatno poodmakloj fazi nuklearne tehnologije i imaju znatno vise centrala,laboratorija i drugih postrojenja koje amerikanci zele unistiti

a ako se Ameri ipak odluce za kopneni napad da skinu rezim u teheranu onda ce to biti jedan tezak i krvav rat sa neuporedivo vecim zrtvama i po jednu i po drugu stranu od onog irackog
Bojim se samo da se u toj igri oko atomskih igracki svi ne oprzimo... :oops:
ak-47

Post by ak-47 »

Vodenjak wrote: Bojim se samo da se u toj igri oko atomskih igracki svi ne oprzimo... :oops:
i to sto kazes
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Vjerujem da je napad na Iran vec odavno razradjen i da su neke specijalne jedinice vec na terenu. U svakom slucaju u prvoj fazi USA sa saveznicima ce napasti samo iz vazduha gadjajuci nuklearna postojenja. Ako ni to ne bude dovoljno da sprijeci Iran da razvije nuklearno naoruzanje, tada ce uslijediti jos veci i masovniji zracni udari na vojne ciljeve. Tek u trecoj ili cetvtoj fazi je moguca kopnena invazija. USA nema dovoljno resursa, prije svega ljudskih, da u isto vrijeme napada Iran i drzi front u Iraku, osim da sprovedu opstu mobilizaciju sto u ovom trenutku zvuci malo vjerovatno. Ocigledno je da se USA zeli sto prije izvuci iz Iraka ali im to za sada ne uspijeva za rukom. Sigurno je da se do kraja godine mogu ocekivati ograniceni zracni udari na Iran. Izrael je tu dodatni i bezrezervni saveznik koji moze samostalno izvrsiti taj zadatak. Sve u svemu narednih sest mjeseci ce biti pakleno... :(
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Stvar sa Iranom, nakon svih sranja sto su se izdesavala u zadnjih nekoliko godina u svijetu, je za sve samo nije za navijanje za bilo koju od strana! :oops:

Pitanje je kuda ce nas odvesti sve ovo sto se desava na ovoj nasoj yebenoj planeti... :(
ak-47

Post by ak-47 »

Bojim se da je pravi cilj Amerike skidanje Teheranskog rezima i kolonizacija Irana nesto slicno kao u Iraku a da se taj nuklearni program koristi samo kao izgovor za te ciljeve isto kao i ''IRACKO ORUZIJE ZA MASOVNO UNISTENJE'' koje nikad nije pronadjeno budimo realni i da Iran napravi tu atomsku bombu kakva je on opasnost za ameriku kad ne posjeduje oruzije kojim bi mogao pogoditi bilo koji americki grad a sve i da posjeduje takvo oruzije ne mislim da bi bilo ko bio toliko lud da 1. svjetsku silu gadja nuklearnim oruzijem to bi bilo samoubistvo svoje nacije i Kina ima stotine nuklearnih bombi takodje nije dobra sa amerikom pa sta ne postoji opasnost da ce oni ikad posegnuti za tim oruzijem ali Amerikanci moraju biti jako oprezni sa Kinom jer znaju da nemogu raditi sta hoce to je i glavni problem oko Iranskom nuklearnog oruzija jer da Iran dodje u posjed nuklearne bombe niti amerika niti Izraelski cionsti nece moci da rade po bliskom istoku sta hoce a to oni ne zele i oni ce uciniti sve da bi uklonili tu potencionalnu prijetnju kako bi mogli nastaviti da nesmetano globe,iskoristavaju i eksploatisu bliski istok i narod bliskog istoka
danas

Post by danas »

hoce li SAD napasti iran?

ako iran ne napravi nuklearno oruzje -- hoce.
ako iran napravi nuklearno oruzje -- nece.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vjerujem da je napad na Iran vec odavno razradjen i da su neke specijalne jedinice vec na terenu. U svakom slucaju u prvoj fazi USA sa saveznicima ce napasti samo iz vazduha gadjajuci nuklearna postojenja. Ako ni to ne bude dovoljno da sprijeci Iran da razvije nuklearno naoruzanje, tada ce uslijediti jos veci i masovniji zracni udari na vojne ciljeve. Tek u trecoj ili cetvtoj fazi je moguca kopnena invazija. USA nema dovoljno resursa, prije svega ljudskih, da u isto vrijeme napada Iran i drzi front u Iraku, osim da sprovedu opstu mobilizaciju sto u ovom trenutku zvuci malo vjerovatno. Ocigledno je da se USA zeli sto prije izvuci iz Iraka ali im to za sada ne uspijeva za rukom. Sigurno je da se do kraja godine mogu ocekivati ograniceni zracni udari na Iran. Izrael je tu dodatni i bezrezervni saveznik koji moze samostalno izvrsiti taj zadatak. Sve u svemu narednih sest mjeseci ce biti pakleno... :(
slazem se sa tvojim misljenjem...
ne vjerujem da ce ubaciti pjesadiju ikako ali vec na radiju govore da imaju specijalne jedinice u iranu.

SAD administracije ne zeli samo da zaustavi nuklearno oruzje vec da svrgne vlast...
sve je ovo samo igra za kontrolu nafte....
Mr_M

Post by Mr_M »

Zaboli Amere i za moguce atomsko naoruzanje Irana, kao i za "oruzje za masovno unistenje" u Iraku.
Oni hoce da ratuju za svoj interes, a to je nafta u Iranu.
Da je Iran drzava poput Saudijske Arabije, koja je u dobrim odnosima sa SAD, ne bi ih napadali niti pricali o tome, da rezim u Iranu ne valja.
Ukoliko neko ne saradjuje sa Amerima, on im ne valja, bila to demokratska ili nedemokratska drzava.
Oni se koriste tezom: "Ko nije sa nama, on je protiv nas".
winetou

Post by winetou »

Nadam se da hoće. Pored Turske jedino bi Iran mogao biti normalna većinski muslimanska zemlja. Samo oni imaju potencijala za tako nešto.
shin

Post by shin »

Persian Empire

Nece biti lako.
mr2

Post by mr2 »

vjerovatno da ce napast,moraju osiigurati iranska naftna polja.....ekonomski uspon kine i indije se mora zaustavit....
dinash

Post by dinash »

da li ce iran napasti SAD?
ko je kome veci neprijatelj?
iran americi?
amerika iranu?
sta je pravilno, iran ili irak?
r_faruk

Post by r_faruk »

sto rece jedan coek, "ne znam cime ce se voditi treci svjetski rat, ali cetvrti ce drvljem i kamenjem"
Post Reply