Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sarajlija120

#76 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by sarajlija120 »

Bloo wrote:
Idemedosumom wrote:Ismijava te, ali na jedan sofisticiran način. :D
Ovo samo vjernik može da zaključi. :mrgreen:
Mada, ti si sklon piktografiji, vjerovatno ti i mrsko čitati ovoliko riječi na jednom mjestu.
To što me ismijava, ne nudi odgovore na moje teze. Izgleda da je jedino što i može ponuditi ismijavanje, kao i većina ateista kada dođe u koštac s vjernicima. Obično to bude klasično vrijeđanje ili ismijavanje. :wink:

Kažem ti, daj ti meni dokaz da ljudi neće biti nagrađeni/kažnjeni. Ja sam tebi dao logično mišljenje. Mogu ti govoriti s aspekta vjere, ali ti to nećeš prihvatiti. Jedini način da ti objasnim jeste logika.

No, većina ateista neće da vidi dalje od onoga što oni smatraju ispravnim.

Što bi rekao Sabit: Razmisli te otome. :D
Bloo
Globalna šefica

#77 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Bloo »

Izraz logično - najsilovaniji izraz na ovom PF-u :mrgreen:
Smrcak15

#78 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Smrcak15 »

mali jomu wrote:
Smrcak15 wrote:
mali jomu wrote:
Muslimani "zaboravljaju" da sva klanjanja i sva dobra dijela koja urade, rade ili ce uraditi.... Allahu uopste ne trebaju.
nezaboravaljamo, svjesni smo mi da Allahu netreba nase klanjanje njemu niti nasa dobra djela, njemu netreba nista niti iko, sam je sebi dovoljan.

ali nase klanjanje njemu i nasa dobra djela trebaju nama ali On nama naredjujuje klanjanje njemu i dobra djela radi nas a ne radi sebe.

Kad niko za sebe ne zna gdje ce zavrsiti..... kako ce se onda znati gdje ce neko drugi zavrsit?

Zeznute su to stvari da bi se u njih "petljalo".....
tacno je da neznamo svoje sudbine, kako ce ko skoncati i gdje ce zavrsiti na sudnjem danu....ali ipak imamo neke smjernice, lagali bi ako bi rekli da neznamo, znamo, znaci osobe koje se drze Bozijih pravila koliko toliko u svojoj mogucnosti i ako zarade Boziju milost takvi idu u raj, nema sumnje, samo sto mi neznamo jesmo li mi od tih ljudi ili ne.

isto tako sa sigurnoscu znamo , po onome kako Bozija knjiga kaze, onaj ko umre kao nevjernik i to jos nakon sto je imao mogucnost da dodje u kontakt sa istinom a nije htio,, ili nije zainteresovan bio, ili zbog svoje oholosti sta li vec...takvi ce sigurno u dzehennem, i ne samo takvi nego i oni koji dodju do istine ali krenu opet nekim krivim putem iako su tu istinu prihvatili, dzaba ti i islam ako ces zlo ciniti, nego cak sta vise moze da daleko gore prodje osoba koja udje u islam a radi zlo, jer nad takvom se nadvila mnogostruka kazna, zato sto svojim djelima iskrivljuje pravi put i predstavlja ga drugima.
mali jomu

#79 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by mali jomu »

Smrcak15 wrote:
tacno je da neznamo svoje sudbine, kako ce ko skoncati i gdje ce zavrsiti na sudnjem danu....ali ipak imamo neke smjernice, lagali bi ako bi rekli da neznamo, znamo, znaci osobe koje se drze Bozijih pravila koliko toliko u svojoj mogucnosti i ako zarade Boziju milost takvi idu u raj, nema sumnje, samo sto mi neznamo jesmo li mi od tih ljudi ili ne.

isto tako sa sigurnoscu znamo , po onome kako Bozija knjiga kaze, onaj ko umre kao nevjernik i to jos nakon sto je imao mogucnost da dodje u kontakt sa istinom a nije htio,, ili nije zainteresovan bio, ili zbog svoje oholosti sta li vec...takvi ce sigurno u dzehennem, i ne samo takvi nego i oni koji dodju do istine ali krenu opet nekim krivim putem iako su tu istinu prihvatili, dzaba ti i islam ako ces zlo ciniti, nego cak sta vise moze da daleko gore prodje osoba koja udje u islam a radi zlo, jer nad takvom se nadvila mnogostruka kazna, zato sto svojim djelima iskrivljuje pravi put i predstavlja ga drugima.

Covjece govoris gdje ce drugi..... a ni sam ne znas gdje ces ti
Smrcak15

#80 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Smrcak15 »

mali jomu wrote:
Smrcak15 wrote:

Covjece govoris gdje ce drugi..... a ni sam ne znas gdje ces ti

ne govorim ja nego samo prenosim ono sto kaze Bog u Kuranu i Poslanik u Hadisu.

nisam ja nadosao na ideju, ako se nepokoran slijedi kazna, na buducem svijetu, ako si poslusan za svoje dobro si poslusan i ceka te Raj.....<-----ovo je daleko starija teorija od mene
Idemedosumom

#81 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Idemedosumom »

Dokazi mimo onoga što stoji u Kur'anu i eventualno nekom hadisu ne postoje. Ali bi bilo lijepo da smo mi vjernici upravu, da će poslije smrti pravda biti zadovoljena, zar ne? :-D
Last edited by Idemedosumom on 05/06/2018 12:29, edited 1 time in total.
Hakiz

#82 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Hakiz »

Idemedosumom wrote:Dokazi mimo onoga što stoji u Kur'ani i eventualno nekom hadisu ne postoje. Ali bi bilo lijepo da smo mi vjernici upravu, da će poslije smrti pravda biti zadovoljena, zar ne? :-D
U suštini, svejedno je. Žrtva je već propatila, to što bi počinitelj bio kažnjen, žrtvi neće ništa pomoći.

Fazon je u prevenciji, ne u kažnjavanju.
MarlboroGold

#83 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by MarlboroGold »

Moram reći da je malo glupo sve svoditi na samo dvije opcije, a to su:
1. Raj i Pakao
2. Ništa, nula, nada

Šta je sa svim drugim opcijama? Valhalla, Diyu i dr.?
Smrcak15

#84 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Idemedosumom wrote:Dokazi mimo onoga što stoji u Kur'ani i eventualno nekom hadisu ne postoje. Ali bi bilo lijepo da smo mi vjernici upravu, da će poslije smrti pravda biti zadovoljena, zar ne? :-D
U suštini, svejedno je. Žrtva je već propatila, to što bi počinitelj bio kažnjen, žrtvi neće ništa pomoći.

Žrtva je već propatila, to što bi počinitelj bio kažnjen, žrtvi neće ništa pomoći.
greska

zrtvi ce se nadoknaditi patnja u Raju, ili ublazavanje kazne u dzehennemu, a zlocinac kazniti srazmjerno zlocinu.

jer ako allah ne bi zlikvce kaznjavao kad dodju pred njega , to znaci radili bi sta hoce i niko im nista, smrt bi im bila izbjegliste i jos da ih Allah ne kazni zbog zla koje su nanijeli ljudima to bi radilo direktan udar na pravednost Boziju, i ne bi smo mogli ga smatrati pravednim.
Smrcak15

#85 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Moram reći da je malo glupo sve svoditi na samo dvije opcije, a to su:
1. Raj i Pakao
2. Ništa, nula, nada

prvo definisi ta mjesta ili stanja
MarlboroGold

#86 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:Moram reći da je malo glupo sve svoditi na samo dvije opcije, a to su:
1. Raj i Pakao
2. Ništa, nula, nada

https://sh.wikipedia.org/wiki/Valhalla

Diyu (Chinese: 地獄) is the realm of the dead or "hell" in Chinese mythology. It is loosely based on a combination of the Buddhist concept of Naraka, traditional Chinese beliefs about the afterlife and a variety of popular expansions and reinterpretations of these two traditions.
According to ideas from Taoism,[citation needed] Buddhism[1][2][3] and traditional Chinese folk religion, Diyu is a purgatory that serves to punish and renew spirits in preparation for reincarnation. Many deities, whose names and purposes are the subject of conflicting accounts, are associated with Diyu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Diyu

Diyu ima potpuno različit koncept od klasičnog pakla kako smo naučili, a postoje i različita tumačenja.
Idemedosumom

#87 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Idemedosumom »

Hakiz wrote:

Mislim da si neiskren. Malo je ljudi za koje patnja zločinca (naročito onog koji je toj osobi lično štetu nanio) ne bi izazvala zadovoljstvo. Na stranu sad' što se pravda ne svodi samo na kažnjavanje zločinca nego i neke vrste naknade žrtvi.
Last edited by Idemedosumom on 05/06/2018 12:35, edited 1 time in total.
Smrcak15

#88 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote:
1. Raj i Pakao
2. Ništa, nula, nada

https://sh.wikipedia.org/wiki/Valhalla

Diyu (Chinese: 地獄) is the realm of the dead or "hell" in Chinese mythology. It is loosely based on a combination of the Buddhist concept of Naraka, traditional Chinese beliefs about the afterlife and a variety of popular expansions and reinterpretations of these two traditions.
According to ideas from Taoism,[citation needed] Buddhism[1][2][3] and traditional Chinese folk religion, Diyu is a purgatory that serves to punish and renew spirits in preparation for reincarnation. Many deities, whose names and purposes are the subject of conflicting accounts, are associated with Diyu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Diyu

Diyu ima potpuno različit koncept od klasičnog pakla kako smo naučili, a postoje i različita tumačenja.
znaaci opet je pakao, kako god :lol:
MarlboroGold

#89 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote: znaaci opet je pakao, kako god :lol:
Nije baš, ali hajde da preformulišem... zašto se kao koncept raja i pakla uzima u 99.99% slučajeva ono kako je objašnjeno u Bibliji i Kur'anu i u literaturama koje se ne odnose na te religije? Zbog čega to treba predstavljati ultimativno tumačenje raja i pakla? Zašto se ograničiti time?
Za nas ateiste je sve čisto... dakle nema više varijanti ničega. Ništa je ništa. Da ima ne bi imalo smisla.
Last edited by MarlboroGold on 05/06/2018 12:40, edited 1 time in total.
Hakiz

#90 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:

Žrtva je već propatila, to što bi počinitelj bio kažnjen, žrtvi neće ništa pomoći.
greska

zrtvi ce se nadoknaditi patnja u Raju, ili ublazavanje kazne u dzehennemu, a zlocinac kazniti srazmjerno zlocinu.

jer ako allah ne bi zlikvce kaznjavao kad dodju pred njega , to znaci radili bi sta hoce i niko im nista, smrt bi im bila izbjegliste i jos da ih Allah ne kazni zbog zla koje su nanijeli ljudima to bi radilo direktan udar na pravednost Boziju, i ne bi smo mogli ga smatrati pravednim.
Opet. Žrtva pati za vrijeme trajanja te nepravde.

Džaba nadoknade poslije.
Smrcak15

#91 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote: znaaci opet je pakao, kako god :lol:
Nije baš, ali hajde da preformulišem... zašto se kao koncept raja i pakla uzima u 99.99% slučajeva ono kako je objašnjeno u Bibliji i Kur'anu i u literaturama koje se ne odnose na te religije? Zbog čega to treba predstavljati ultimativno tumačenje raja i pakla? Zašto se ograničiti time?
Za nas ateiste je sve čisto... dakle nema više varijanti ničega. Ništa je ništa. Da ima ne bi imalo smisla.
zašto se kao koncept raja i pakla uzima u 99.99% slučajeva ono kako je objašnjeno u Bibliji i Kur'anu i u literaturama koje se ne odnose na te religije?
zato sto sam se uvjerio da je Kur'an od Boga, a on na vise mjesta sporedi zivot i smrt sa ciklickim procesima na zemlji, kao udjenje biljaka u proljece njihovo umiranje pa opet budjenje pa umiranje

tako isto ce biti i sa nama , priroda zakon koje bog uspostavi je da se rodi, umre, pa opet se stvorimo i to poput biljke koja izraste iz zemlje i poslije tog drugog stvaranja nema vise smrti u Raju.

i logicno mi je da ima zivot poslije smrti , tesko mi je razumljivo da se tek tako pojavimo na zemlji iz nista od nista i da odemo u nista, postavlja se onda pitanja zasto uopste postojimo umjesto da ne postojimo, koja nas je sila izvukla iz nistavila u materijalni svijet i opskrbila nas sa potrebnim stvarima za zivot.

sta mislis da si se rodio bez zuba i nema zuba cijeli zivot, pa onako zvackas sisas meso da ga progutas nekako, napatis se samo, je li to priroda zna koje kosti pokriti a koje otkriti, znaci zubi su kosti koje su otkrivene, jer njihovo pokrivanje bi nama problem zadalo.

i tako dalje masa tu ima stvari sto bi covjek nabrajao.
Bloo
Globalna šefica

#92 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Bloo »

Još kad bi kosti i zubi bili isto...

*ode mazati kremu sa kolagenom oko očiju*
Smrcak15

#93 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Opet. Žrtva pati za vrijeme trajanja te nepravde.

Džaba nadoknade poslije.
nije dzaba, jer na sudnjem danu ce imati mogucnost da uzme od zlocinaca dobra djela, a ako ih ne bude mao prebacit ce svoja grijehe na njega, a ulaskom u Raj zaboravit ce da je ista lose vidio na zemlji, tako isto ulaskom u dzehennem zaboravit ce da je ista dobro vidio na zemlji.

Kada se hoce dobiti cisto zlato, stavlja se na vatru da otpadnu prljavstine i dobijemo cisto zlato, tako isto vjernik kad je u problemima sa njega spadaju gijresi/prljavstine i dodje ispred Bog cist od grijeha.

to je sve proces ka vecem uzdizanju, vecem nivou zivota....nesto poput metmorfoze, kako gusjenica prelazi u leptira

ovaj svijet je poput gusjenice a sa smrti i ulaskom u Raj je zivot leptira. :D
Image
broj dva

#94 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by broj dva »

sarajlija120 wrote:Ova tema se prvenstveno odnosi na ateiste. Mnoge od njih sam pitao ovo pitanje, ali mi niko od njih nije mogao pružiti zadovoljavajući odgovor.

Budući da ateisti tvrde da poslije smrti nema života, zanima me da li smatraju da li je ta ista smrt garancija onima koji su ubili stotine hiljada nevinih ljudi, spalili, silovali, pljačkali, pokrali, itd., da neće odgovarati da će samo nestati? Imamo globalne primjere gdje su tlačitelji radili takve stvari, pa nakon toga umrli, nisu odgovarali na ovom svijetu za svoja nedjela. Mislite li da ih je, da kažem tako, smrt izvukla? :-)

EDIT: Molim vas, bez uvreda i besmislenih komentara. Želim da mi odgovorite na pitanje i iznesete svoje mišljenje.
--
Kako mislis kazniti, skrnavljenje mrtvog tjela zlocinca ili sta ?
Ja nista drugo ne mogu da zamislim kako "kaznu" poslje smrti jer jednostavno nema se sta kazniti, osoba je mrtva.
broj dva

#95 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by broj dva »

sarajlija120 wrote:
Irsar wrote:
sarajlija120 wrote:Ova tema se prvenstveno odnosi na ateiste. Mnoge od njih sam pitao ovo pitanje, ali mi niko od njih nije mogao pružiti zadovoljavajući odgovor.
Kakav odgovor očekuješ? Naravno da za ateistu nema života poslije smrti, te naravno da nema kazne (ili nagrade, ili bilo čega) za učinjena djela. I to je to, nema se više šta reći na temu.
Pa onda tu dolazimo do zaključka da je bilo koja religija superniornija i bolja za prihvaćanje od ateizma. Nema smisla vjerovati da je čovjek ovdje samo da ga odnese smrt, bez obzira šta činio.

Ovo je poput onog pitanja "Zašto Bog dopušta zlo, bolesti...", dakle religija ima bolje objašnjenje nego ateizam. I mislio sam da ateisti nemaju zadovoljavajući odgovor na ovo. Jednostavno, besmisleno je vjerovati da će jedan ratni zločinac, da navedem za primjer, proći nekažnjeno. Samo mandrkne i to je to. Sve što je radio prestaje, niko ga ništa ne pita...

Logičnije mi je vjerovati u kaznu i nagradu, a to bi trebalo biti logičnije i za ateiste. :thumbup:

Zasto nema smisla vjerovati da je zivot jedan i kada umres to je kraj ? Imas li neke cinjenice (tekstovi "svetih" knjiga nisu cinjenice) koje upucuju na nastavak zivota ( i implicitno svjesti i identiteta) i nakon bioloske smrti ?
I ako vjerujes u pakao da li smatras da je iko do sada, u istoriji covjecanstva, zaslucio vjecitu (ne pricamo o milijardama godina nego o vjecnosti) kaznu ?
medvjed23

#96 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by medvjed23 »

harač wrote:P1: bilo bi jako lijepo kada bi nepravde na ovom svijetu bile osvecene na nekom drugom svijetu
P2: ono sto bi bilo jako lijepo ujedno je i tacno
P3: ako bi bilo lijepo kada bi nepravde na ovom svijetu bile osvecene na nekom drugom svijetu, onda ce nepravde na ovom svijetu biti osvecene na nekom drugom svijetu
C: nepravde na ovom svijetu ce biti osvecene na nekom drugom svijetu

tri muhe jednim udarcem: postojanje drugog svijeta, transcendentalna pravda za ovozemaljske nepravede, te ujedno i bog kao sudija za ovozemaljske nepravde
:thumbup:

i ja, manje vješto, pokušah ukazati na ovo.. ovdje se pravda i istina (naravno, pogrešno) uzimaju kao sinonimi.. ok, u ateističkom svjetonazoru postoji rupa sa aspekta pravde, al to ne znači da taj svjetonazor ne odgovara istini.. stvari mogu biti bolno nepravedne i u isto vrijeme sasvim istinite..
Idemedosumom

#97 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Idemedosumom »

Ako ste vi upravu, nikom' ništ', al' zato ako smo mi upravu... :P
Last edited by Idemedosumom on 05/06/2018 14:25, edited 1 time in total.
harač

#98 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by harač »

Bloo wrote:Izraz logično - najsilovaniji izraz na ovom PF-u :mrgreen:
#metoo :odustajem:
medvjed23

#99 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by medvjed23 »

Idemedosumom wrote:Ako ste vi upravu, nikom' ništ', al' zato ako smo mi upravu... :P
jest, samo što je ta podjela puno složenija od "mi i vi".. u igri su 4000 religija + ateizam + agnosticizam.. svi igramo lutriju i svako ima šansu u omjeru 1:4002 da pobijedi..
broj dva

#100 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by broj dva »

Bloo wrote:Izraz logično - najsilovaniji izraz na ovom PF-u :mrgreen:
--
Da se moze izraz na porn hub okaciti tu bi mu i bilo mjesto, valjda pod "gangbang" ili "orgy" kategorijom.
Locked