Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Digla_da_kreci

#251 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?

Post by Digla_da_kreci »

Firma iz IT industrije s kojom saradjujemo vec je imala ozbiljne rezove i oko 15-20% radne snage je pogodjeno layoffsima. Sve se vise prebacuju na AI i automatizaciju uz hiring freeze i reorganizaciju pojedinih dijelova biznisa.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#252 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?

Post by pici »

AleksoMKD wrote: 24/08/2026 12:51
pici wrote: 17/08/2026 17:17 Nece se to desiti ove godine pa ni sljedece ali u pet godina sigurno hoce. Ovo sto ja pratim je u rangu naucne fantastike, cak sam i ja zabezeknut kako ovo strasno brzo ide. Pocetkom godine sam i ja bio skeptican, ono , ovo je ipak u fazi testova i pitanje je hoceli to zaziviti. Sada, ono razapljenih sam usta, ne mogu vjerovati sta aI radi, bukvalno smo presisani sto se tice brzine, rada, analize, kombinatorike itd. Mene toliko izmori da navece u jedanest ko pemzioner legnem mrtav umoran i opet nisam sasvim utoku. Strasno. Bukvalno se osjecam ko dojence naspram quratog AI bildera.

Jeste probali sistem prevodioca. Udjes u sobu sa strancima razlicitih govornih podrucija i jezika i on ti ko u star treku prevodui sve od rijeci do rijeci... moze ti on ponuditi odgovor ili mjesto tebe na zvucniku odgovarati... netreba prevodilac, star trek prevodilac je vec tu.

Evo napravis ili skines lokalni AI model i instaliras ga preko ollama sistema, nadalje imas lokalnog prevodioca i uposte nisi vezan pretplatom za clod servere. Strasno.
Prijateljica radi u Turistickoj agenciji, firma im je svima uplatila osnovni kurs za AI.

Oni su pri vrhu liste za odstrel.
Ovo je samo pocetak. AI ce preuzeti dosta poslova i na tom fonu rade AI kompanije. Nije njima toliko stalo da pretplatnici od 20$ budu uveliko zastupljeni, koliko kompanije koje ce koristiti AI.

Sljedece je za koju godinu AI roboti. Držte gače, AI doba je nastupilo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#253 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?

Post by Truba »

Truba wrote: 18/08/2026 13:15 Al je politicki obojen
Garant su ga izraelci dijelom radili
Natezem se zasto je franko posljednji diktator europe sta su causesku tito onaj sefcenko iz bjelorusije i tito u moskvi

Ljevicari sigurni ste nece vas masine proganjat kad dodju na vlast
brani komunizam i izraelštine

očito nema update na događanja u posljednjih 2 3 godine
pici

#254 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?

Post by pici »

Image

ovo je bilo prije par godina SF, sada je vec stvarnost. AI roboti sa lokalnim cipovima koji su neovisni od sistema nego imaju ugradjen lokalni AI i djeluju neovisno kao individualci, u AI svijetu ih zovu lokalni agenti ili modeli. Ja vec imam jedan ugradjen u svoj sistem. Držte gače.
pici

#255 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?

Post by pici »

diskusija na temi o [vještačkoj inteligenciji i poslovima](viewtopic.php?p=20394084#p20394084) donosi prilično mračan, ali i realističan ton učesnika koji su svjesni naglih promjena na tržištu.

* **Konkretni rezovi i otkazi:** Korisnik Digla_da_kreci ističe da teorija već uveliko prelazi u praksu, navodeći primjer partnerske IT firme koja je otpustila 15-20% radne snage. Umjesto novih zapošljavanja (*hiring freeze*), firme se restrukturiraju i oslanjaju na automatizaciju.
* **Fascinacija "Star Trek" tehnologijom:** Korisnik pici dijeli osjećaj šoka pred brzinom razvoja alata, posebno ističući sisteme za simultano prevođenje u realnom vremenu. Napominje da su sektori poput turizma posebno ugroženi i da su radnici u njima visoko "na listi za odstrel", iako ih firme trenutno šalju na osnovne AI kurseve.
* **Lokalni AI i dolazak robota:** Primjećuje se važan tehnološki pomak sa *cloud* rješenja na lokalne AI modele (poput Ollama sistema). Pici predviđa da su sljedeći logičan korak nezavisni AI roboti i lokalni agenti koji funkcionišu bez stalne veze sa centralnim serverima.

Opšti konsenzus na stranici je da nas drastične promjene možda neće zadesiti do kraja ove godine, ali su u narednih pet godina apsolutno neizbježne, što se najbolje sumira upozorenjem: "Držte gače, AI doba je nastupilo."
by AI... nista nisam uradio samo mu zadao da analizira :skoljka:
Post Reply