Da da kad je brojnost ista znacila2001 wrote:Prvo, "kmečanje" nije u našoj prirodi...za razliku od vaše...mO k3 wrote:@2001 ako je tako kako ti kazes zasto kmecanje da vam mi biramo predstavnike??![]()
![]()
Drugo, uočavanje i naglašavanje propusta u izbornom zakonu nije "kmečanje"...
Treće, postavljanje rečenice "da vam MI biramo predstavnike"...pametnom sve govori...
P.S.
Da je kojim slučajem obrnuta situacija i očito, tebi i svakom drugom "nelegalna"...da li bi ti reagirao na isto?
Ma, haj'te molim vas...
Kakva matica, kakve gluposti?seln wrote: Jedino sto je Njofra izborio je Hrvatska "Serbenfrei" (ako je nekome etnicko ciscenje za ponos).
Za tebe ( i ostale bosanske Hrvate) je izborio iluziju da imate "maticu"... koliko je to dobro, vidimo po ovome:
SLIKA ALKOSA![]()
Toliko o "nevaznoj" brojnosti.
Stjecajem okolnosti, imam dvije domovine i obje su mi bitne i u kojima imam ista prava i ne dozvoljavam da me ni u jednoj, na mnoge i na različite načine "žega" ili moj ili "tuđi"...tako da ne misliš da "branim" ili "navijam" za jednu ili drugu!
Kao što znaš, "brojnost" u BiH slučaju, nema značaja jer je Ustav koncipiran na odgovarajući način...tako da se ne ponavljamo...
DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
- 512MB
#651 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
- seln
#652 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Sta cu, jace je od mene...mO k3 wrote:uf jesi gad moram ti iskreno reciseln wrote:Necemo...2001 wrote:tako da se ne ponavljamo...![]()
![]()
![]()
- horkesh
#653 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
2001 wrote:
Podvuci crtu i pogledaj krajnje rezultate, ko je šta i koliko "unio" u Dayton, to je jedini mjerodavan rezultat...men'sečini 18.7%?
Kojem od ove dvojice da vjerujem?2001 wrote: Da nisi malo pobrkao lončiće?![]()
Prije Daytonskog sporazuma, Srbi su kontrolirali oko 46% BiH, Bošnjaci 28% i Hrvati 26%.
-
archi_a
#654 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Možda je njofra neke stvari ostavio, ali jednu sigurno nije: MOZAK!!! 
-
2001
#655 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ma, to legendo...samo Komšić...nemoj da ti padne napamet za nekog drugog da daš glas....seln wrote:Necemo...![]()
mO k3 wrote:kako god druze , sve najbolje!!
Jes' vala...džeparošima u traJvanu...512MB wrote:Da da kad je brojnost ista znacila
Ma, ni jednom...horkesh wrote:Kojem od ove dvojice da vjerujem?
Proguglaj malo...razlika je u "kontroli teritorija" i "šta se unijelo u Dayton"...uglavnom, balada u Dayton-u okončana na 23.7%...
- 512MB
#656 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Nista onda ako vam Komsic odgovara onda super
#ourpresident
#ourpresident
-
Hafis
#657 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
S tim da su obranili ukupno 13%, ostatak do 23% su im isporučili Srbi u Daytonu.2001 wrote:
Proguglaj malo...razlika je u "kontroli teritorija" i "šta se unijelo u Dayton"...uglavnom, balada u Dayton-u okončana na 23.7%...
Međutim, mislim da ste ipak of teme.
Vratimo se Komši i njegovoj budućoj glat pobjedi na izborima.
-
archi_a
- seln
#659 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ma nismo mi nista odbranili... da nam nije bilo skutora, poklali bi nas Srbi.Hafis wrote:S tim da su obranili ukupno 13%, ostatak do 23% su im isporučili Srbi u Daytonu.2001 wrote:
I onda kaze nemoj ga majorizirati, a svaka mu vuce Komsica....
- horkesh
#660 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ja uživam kad se ljudi zapetljaju u nebuloze pa ne znaju više ni šta pišu, a misle da će neki LOLovi to promijeniti.2001 wrote:Ma, ni jednom...horkesh wrote:Kojem od ove dvojice da vjerujem?![]()
Hoćeš reći da je Armija RBiH "kontrolirala" 18,7 posto, a onda "u Dejton unijela" 23,7 posto, a nakon toga završila s 32,74 posto? Zanimljivo
"Balada u Dejtonu" je okončana onako sam ti napisao - HVO 18,88 posto, Armija RBiH 32,74 posto. Ah da, tih 18,88 posto uključuje
Čuj, proguglaj...
Da ne misliš da je riječ o nekoj velikobošnjačkoj propagandi, uputiću te na rad Saše Mrduljaša izdat 2008. godine u Splitu koji se bavi tom temom, a pod nazivom "Veličina etničkih prostora u Bosni i Hercegovini (1991.) i njihova podjela po Daytonskome mirovnom ugovoru (1995.)".
U dva posta iznosiš dvije različite tvrdnje. Logički, nije ti vjerovati niti u jednom drugom postu, jer je već dokazano da svjesno lažeš u barem jednom slučaju.
Nadobudan si k'o HVO početkom 1993, godine, ali, kao i tada, stvari se ne odvijaju onako kako si zamislio. Ako hoćeš, mogu ti pokazati najkraći put za Vlašić pa se možeš predati braći
Šta veli, 13 postoHafis wrote:S tim da su obranili ukupno 13%, ostatak do 23% su im isporučili Srbi u Daytonu.2001 wrote:
S druge strane, HVO je odbranio ukupno ništa, jer su im Srbi uzeli apsolutno sve što su htjeli, nakon čega je HVO rekao "OK OK, dosta, pustite nas sad da malo udaramo muslimane". Znamo kako je to završilo
Hrvatskoj vojsci kapa do poda za zajedničke ratne napore 1994. i 1995. godine
Last edited by horkesh on 30/04/2018 16:51, edited 1 time in total.
-
Mirza007
#661 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Zamisli samo taj nivo frustracije.seln wrote:Ma nismo mi nista odbranili... da nam nije bilo skutora, poklali bi nas Srbi.Hafis wrote:S tim da su obranili ukupno 13%, ostatak do 23% su im isporučili Srbi u Daytonu.2001 wrote:
Vratimo se Komši i njegovoj budućoj glat pobjedi na izborima.![]()
I onda kaze nemoj ga majorizirati, a svaka mu vuce Komsica....
U ratu sve uz svu silu HV nisu mogli preci Neretve, o Vakufu, Bugojnu, Travniku da i ne govorimo.
Sad im preostalo jos samo tevhide drzati rahmetli HZHB i kupiti prnje jal za Hrvatsku jal dalje.
Bosnjaci uprkos genocidu i etnickom ciscenju vec na 51% uz progresiju ka 2/3 vecini za 15-20 godina. Gradjansko uredjenje na vidiku.
Pregolema je tuga UZPovska. Sta je ostalo? Racunati procente iz 95.
-
smijesni_ste
#662 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Da, Bošnjaci ne kupe prnje za Njemačku i dalje...najbolji primjer je ovaj forum 
viza-za-njemacku-t60793s1625.html
- Kejn
#663 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
HAHHAHAH pa dok jedan Bošnjo dobije vizu 100 hrvata se isele na jednog Bošnjusmijesni_ste wrote:Da, Bošnjaci ne kupe prnje za Njemačku i dalje...najbolji primjer je ovaj forum
-
smijesni_ste
#664 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ide to mnogo brže i lakše posljednjih nekoliko godina kao što i sam sigurno znaš 
- Kejn
#665 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Zavisi koji posao družesmijesni_ste wrote:Ide to mnogo brže i lakše posljednjih nekoliko godina kao što i sam sigurno znaš
-
2001
#666 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Hahahahaha...ti baš otvoreno, izuzetno smislenom rečenicom, sam sebi vrijeđaš inteligenciju?archi_a wrote:Možda je njofra neke stvari ostavio, ali jednu sigurno nije: MOZAK!!!
U kontekstu usporedbe Njofre i Alje...Njofra je genije za Alju...imaš rezultate...a da te podsjetim,
Aljo ti je i bez rata s potpisom, kojeg je na vašu i bilo čiju žalost povukao, mogao imati više nego danas...prije svega u najvažnijem...ljudstvu, teritorija je u ovoj priči sporedna...
Sreća, pa ni danas njegova politika nema nasljednika...
Auuuu...zaboravih na tu, na svjetskom nivou dokumentiranu sadaku...i to mo'š misliti...od Ćetnika...Hafis wrote:S tim da su obranili ukupno 13%, ostatak do 23% su im isporučili Srbi u Daytonu.
A btw...Komšić je moj favorit!
Da, da...znamo kako je to završilo i kako je to sada...podaci su mi u ovom momentu potpuno nebitni, spomenuti tek usput...eto nek' Saša Mrduljaš bude referenca...sve super, vraćamo se na današnje podatke...horkesh wrote:Znamo kako je to završilo![]()
Hahaha...ovo se zove frustracija...i pusti snovi jer se tu Bošnje najmanje pitaju...šta'š, to se zove realnost...Mirza007 wrote:Gradjansko uredjenje na vidiku...
- horkesh
#667 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ali, ali... Bio si tako ponosan na te postotke! Prosto se loše osjećam kada moram nekoga tako ispuhati!2001 wrote:Da, da...znamo kako je to završilo i kako je to sada...podaci su mi u ovom momentu potpuno nebitni, spomenuti tek usput...eto nek' Saša Mrduljaš bude referenca...sve super, vraćamo se na današnje podatke...horkesh wrote:Znamo kako je to završilo![]()
No, šta se mora, nije teško. Dakle, ubuduće kada spomeneš 18 posto znat ćemo svi da misliš na HVO, Armija RBiH 33 posto.
Današnji podaci bi vjerovatno uključili Jajce, Novi Travnik i Busovaču, ali nećemo cjepidlačiti, 33 posto je fina, okrugla brojka.
Realno, meni su te brojke potpuno nevažne jer je to bilo prije više od 20 godina, a cijela BiH moja domovina, ali razumijem da neko ima uže poglede, samo ne valja kad su i ti tako uski pogledi pogrešni.
- Fudo Bosna
#668 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
@2001
Ne bih komentarisao ovo o Aliji, Tudzmanu, koliko je Alija bio "neuspjesan", ako se uzme u obzir da je R.Hrvatska imala suverenitet i de jure i de facto osim u " sao oblastima/krajinama), mogli preko; Madjarske, Italije, Slovenije itd , svaki dan od 1991 do 1995 dovuci vozove i vozove oruzja i opet im, 10/12% , "pobunjenih Srba" , okupiralo skoro 1/3 i iz okupiranog dijela si sa dometom nekoliko haubica , mogao drzati Zagreb, gadjati VBR ovima, drzari cijelu hrvatsku presjecenu i blokiranu.
Da ne kazem da su Bosnjaci kojim slucajem odlucili ostati u krnjoj SR Jugoslaviji, Hrvatska bi vjerovatno bila nesto veca od Ze Do kantona, mogao bi je autoputem preci za 25 min, toliko o "nesposobnosti" ARBIH, mi u totalnom okruzenju, borba na dva fronta + izdaja u tzv "Zapadnoj Bosni" itd...
Ali, nisam to htio , ova laz o 13-23% ti je pravi "biser" i slucne nebuloze...
Zvanicno, imao sam dosta prijatelja koji su radili u SFOR u, imali i gledali precizne vojne karte, pa znam da je ARBIH, drzala blizu 30% na dan obustave ratnih dejstava, danas su , neda mi se sada traziti , imaju izvjestaji CIA i slicno, Bosnjaci vecina na 1/3 teritorije BIH, dodatno "dobili" teritorij oko Sarajeva, koridor Gorazde, vecina su npr u Brckom, vecina i pored genocida u gradu Srebrenici itd...
S tim sto je cijela BIH svih njenih gradjana , odnosno svaki pedalj je i Bosnjacki i Srpski i Hrvatski i svih njenih gradjana !!!
P.S.
(Ne znam zasto neki ljudi sami sebe obmanjuju i sire neistine, zar je, Krajina od V .Kladuse do Kulen Vakufa, Srednja Bosna od Jajca do Olova, izuzev par enklava gdje su nasi sugradjani Hrvati vecina, pa Hercegovina od Blagaja /Visica pa do sjevera Bosne, ili dijagonalno od Vitkovica /Gorazde do Jajca/Krajina , npr , su mjesta gdje su Bosnjaci vecina, nije tesko imas sva ta podrucja u km2 , pa sam to sebi saberi i skontaces da te braca nacionalisti opasno lazu i obmanjuju i da si smjesam sto iznosis nesitine po defaultu sa hercegbosna ili krstarice, "objektivnih" i slicnih foruma....
Ponavljam Bosna je sva i Bosnjacka i Srpska i Hrvatska i Ostalih svih njenih gradjana i to 100% teritorija !!!)
Ne bih komentarisao ovo o Aliji, Tudzmanu, koliko je Alija bio "neuspjesan", ako se uzme u obzir da je R.Hrvatska imala suverenitet i de jure i de facto osim u " sao oblastima/krajinama), mogli preko; Madjarske, Italije, Slovenije itd , svaki dan od 1991 do 1995 dovuci vozove i vozove oruzja i opet im, 10/12% , "pobunjenih Srba" , okupiralo skoro 1/3 i iz okupiranog dijela si sa dometom nekoliko haubica , mogao drzati Zagreb, gadjati VBR ovima, drzari cijelu hrvatsku presjecenu i blokiranu.
Da ne kazem da su Bosnjaci kojim slucajem odlucili ostati u krnjoj SR Jugoslaviji, Hrvatska bi vjerovatno bila nesto veca od Ze Do kantona, mogao bi je autoputem preci za 25 min, toliko o "nesposobnosti" ARBIH, mi u totalnom okruzenju, borba na dva fronta + izdaja u tzv "Zapadnoj Bosni" itd...
Ali, nisam to htio , ova laz o 13-23% ti je pravi "biser" i slucne nebuloze...
Zvanicno, imao sam dosta prijatelja koji su radili u SFOR u, imali i gledali precizne vojne karte, pa znam da je ARBIH, drzala blizu 30% na dan obustave ratnih dejstava, danas su , neda mi se sada traziti , imaju izvjestaji CIA i slicno, Bosnjaci vecina na 1/3 teritorije BIH, dodatno "dobili" teritorij oko Sarajeva, koridor Gorazde, vecina su npr u Brckom, vecina i pored genocida u gradu Srebrenici itd...
S tim sto je cijela BIH svih njenih gradjana , odnosno svaki pedalj je i Bosnjacki i Srpski i Hrvatski i svih njenih gradjana !!!
P.S.
(Ne znam zasto neki ljudi sami sebe obmanjuju i sire neistine, zar je, Krajina od V .Kladuse do Kulen Vakufa, Srednja Bosna od Jajca do Olova, izuzev par enklava gdje su nasi sugradjani Hrvati vecina, pa Hercegovina od Blagaja /Visica pa do sjevera Bosne, ili dijagonalno od Vitkovica /Gorazde do Jajca/Krajina , npr , su mjesta gdje su Bosnjaci vecina, nije tesko imas sva ta podrucja u km2 , pa sam to sebi saberi i skontaces da te braca nacionalisti opasno lazu i obmanjuju i da si smjesam sto iznosis nesitine po defaultu sa hercegbosna ili krstarice, "objektivnih" i slicnih foruma....
Ponavljam Bosna je sva i Bosnjacka i Srpska i Hrvatska i Ostalih svih njenih gradjana i to 100% teritorija !!!)
-
2001
#669 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ne znam što si me to "ispuhao" zbog par podataka koje sam naveo usput, kad se zna stvarno činjenično stanje, mimo "tvojih" ili "mojih" prezentiranih "podataka"? Mijenja li se nešto time? Hvatanjem za "moje prezentirane podatke"...ništa...kome se traži precizni i oficijelni podaci....nek' traži...horkesh wrote: Ali, ali... Bio si tako ponosan na te postotke! Prosto se loše osjećam kada moram nekoga tako ispuhati!
No, šta se mora, nije teško. Dakle, ubuduće kada spomeneš 18 posto znat ćemo svi da misliš na HVO, Armija RBiH 33 posto.
Današnji podaci bi vjerovatno uključili Jajce, Novi Travnik i Busovaču, ali nećemo cjepidlačiti, 33 posto je fina, okrugla brojka.
Realno, meni su te brojke potpuno nevažne jer je to bilo prije više od 20 godina, a cijela BiH moja domovina, ali razumijem da neko ima uže poglede, samo ne valja kad su i ti tako uski pogledi pogrešni.
Ti "današnji podaci" koje spominješ, ne mijenjaju strukturu vlasti...koja je ista u odnosima još od kraja rata, tako da samo možeš naglastiti promjenu "brojnog stanja", koje ne utječe na strukturu vlasti u spomenutim općinama...
Realno i praktično, to tvoje "cijela BiH moja domovina" može zvučati samo deklarativno...u praksi nikako, to je stvarnost koja se bez razlike odnosi i na tebe i na mene jer objektivno, svatko od nas "nije dobrodošao" u nekim krajevima "cijele moje domovine BiH"...
Svjestan si priča i doživljaja povratnika na sve tri strane...tako da nisu u pitanju uski ili pogrešni pogledi...samo realnost...
- Gojeni H
#670 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Sebiji mjesto doglavnika u hrvatskoj vladi?daddy-kool wrote:
Ok i sjednu Bakir, Vučić i Kolinda za sto da dogovaraju podjelu.
Šta treba Bakir tražiti da bi Bosna bila vojno i ekonomski održiva?
Neko ko voli svoj narod i zeli da taj narod zivi u normalnoj drzavi bi vjerovatno trazio Doboj, povezanost s Krajinom i prosireni koridor prema Gorazdu.
A jesi li primijetio da na moju tezu, iskljucivo ti i Skijas odgovarate, barem iole argumentovano, zasto bi bilo skoro nemoguce? A jos niko nema ni ofrlje tezu kako zaustaviti nametnutog monstruma od drzave i stvoriti zajednicu civilizovanih ljudi?
- Fudo Bosna
#671 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
horkesh wrote:Ali, ali... Bio si tako ponosan na te postotke! Prosto se loše osjećam kada moram nekoga tako ispuhati!2001 wrote:Da, da...znamo kako je to završilo i kako je to sada...podaci su mi u ovom momentu potpuno nebitni, spomenuti tek usput...eto nek' Saša Mrduljaš bude referenca...sve super, vraćamo se na današnje podatke...horkesh wrote:Znamo kako je to završilo![]()
Sve je to , cijela BIH, svih Bosanaca i Hercegovaca, ali ovo "Cosicevsko" laganje a imas prostu matematiku, samo saberi opcine u km 2 i skontas, da se radi o lazi na kvadrat...
(Da ne kazem da su Bosnjaci danas vecina u Brcko Distriktu, da ce Srednja Bosna, nazalost, ako ih Cova nastavi ovako "stititi", i tjerati iz Travnika. , Varesa, Zenice, postati, a to ni Bosnjacima nije cilj , defacto 90% u tom dijelu BIH za 2o godina...)
-
kiligonzales
#672 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Disfunkcionalna je drzava kada treba uhapsiti i presuditi politicar pokusaj ti orobiti banku pa nam javi koliko je disfunkcionalna u oba entiteta.aratet wrote:Ne vidim da vrijeme radi i za kog, disfunkcionalna drzava nikom nije u interesu osim mozda Bakiru, Dodiku i Covicu.mO k3 wrote:kiligonzales wrote:Ne treba im pedlja zemlje dati. Mi u miru sigurno izgubiti necemo. Vrijeme je na nasoj strani.
Cinjenje drzavom nefunkcionalnom radi stvaranja vece kontrole nad Bosnjacima, odbice im se od glavu,
odlice se i od njih kao i od nas veliki broj ljudi.![]()
Vrijeme radi za bosnjake..
Dobijaju izbore na osnovu price o drugima.
-
Mirza007
#673 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ljudi, ovaj lik "2001". Je li kome poznat? Radi li se o klasicnom pacijentu ili ovdje pise "ciste savjesti i ne nagovaran ni od koga"?
Djeluje kao Guznikova skola ali ono odjeljenje ucenika sa posebnim potrebama.
Ne bih htio iskoristavati nemocnu osobu pa prvo pitam obzirom da lik iskrsnu nepozvan, ni luk jeo ni luk miris'o.
Djeluje kao Guznikova skola ali ono odjeljenje ucenika sa posebnim potrebama.
Ne bih htio iskoristavati nemocnu osobu pa prvo pitam obzirom da lik iskrsnu nepozvan, ni luk jeo ni luk miris'o.
- horkesh
#674 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ma ja, sad je to bilo "usput"2001 wrote: Ne znam što si me to "ispuhao" zbog par podataka koje sam naveo usput, kad se zna stvarno činjenično stanje, mimo "tvojih" ili "mojih" prezentiranih "podataka"? Mijenja li se nešto time? Hvatanjem za "moje prezentirane podatke"...ništa...kome se traži precizni i oficijelni podaci....nek' traži...
Ti "današnji podaci" koje spominješ, ne mijenjaju strukturu vlasti...koja je ista u odnosima još od kraja rata, tako da samo možeš naglastiti promjenu "brojnog stanja", koje ne utječe na strukturu vlasti u spomenutim općinama...
Realno i praktično, to tvoje "cijela BiH moja domovina" može zvučati samo deklarativno...u praksi nikako, to je stvarnost koja se bez razlike odnosi i na tebe i na mene jer objektivno, svatko od nas "nije dobrodošao" u nekim krajevima "cijele moje domovine BiH"...
Svjestan si priča i doživljaja povratnika na sve tri strane...tako da nisu u pitanju uski ili pogrešni pogledi...samo realnost...
Precizno stanje, koje si ti prvi spomenuo dok si mislio da možeš da se hvališ s njime, je takvo kakvo sam ti ga naveo. Bilo ti je milo srcu spominjati 18 posto i sadake, zar ne? Eto, sad kad znaš kako je tad stvarno bilo, ubuduće barem koristi prave podatke.
Pokazao si zluradost i pokušao glumiti nadmoć. Ništa novo, moram priznati, nagledao sam se takvih bojovnika, i uživo i ovdje. Uvijek završi isto
Kako ne utječe, neki dan je HDZ preglasan u Jajcu, nešto oko džamije, šta li. Sitna stvar, ali mic po mic.
To što se ti osjećaš zatvorenim u svom toru je tvoja stvar. Ja sam BiH obišao uzduž i poprijeko i svugdje se osjećam svoj na svom. Nosim samo ličnu, ne moram mijenjati valute, policija ako mi napiše kaznu, stigne mi na kućnu adresu i tako dalje. Ovo je, kakva-takva, ali država. Ne samo to, sve okolne države se mogu raspasti, ali BiH neće nikada.
Druga je stvar što se na dobrom dijelu bh. teritorije ne poštuju zakoni i presude - ali morat će se i to jednom promijeniti.
-
kiligonzales
#675 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Care zivim u Sa, tu sam cijeli zivot, borim se kao i svi ostali, ali nasem covjeku nikad dosta, imam platu manju od prosjecne, ali ne kukam ko neki koji imaju daleko vecu i na budzetu su, ne premisljam se i ne mislim otici odavdje, ostajem i borim se.Novak20 wrote:Jbg. kad je neko van BiH u nekoj normalnoj državi može da govori da vrijeme radi za Bošnjake. Ništa ga ne košta.aratet wrote:Ne vidim da vrijeme radi i za kog, disfunkcionalna drzava nikom nije u interesu osim mozda Bakiru, Dodiku i Covicu.mO k3 wrote:![]()
Vrijeme radi za bosnjake..
Dobijaju izbore na osnovu price o drugima.
Ali za razliku od nekih pristao sam u istome gradu u kome sam rodjen i odrastao raditi i za 200, 300, 400, 500, 600, 700 i vise maraka, nekad na crno, nekad po ps sve, pa cvakni nesto i sa strane, snadji se bori se, ne ocekujem da ce mi i ko ista dzaba dati. Guro sam i ja negativu, kuko, srao na sve i svakoga, hranio se i izbacivao gorcinu, svi su mi bili krivi za ono sto sam propusao uciniti sam, nije uvijek bilo te volje da se gura naprijed pa kako god, gazile me nepravde, svasta se desavalo i danas me zna ufatiti dan bez marke u dzepu, znao sam i tako iskotrljati lovu, ali i ispusiti cifru, skrsiti platu u danu koju primim ili ne primim, pa se uvaljivati kod drustva, pa se vatiti, ali sve su to skole, licne i ulicne, odrastanje i neke se stvari skontaju i dokontaju. Ni na Zapadu nema socijale do besvjesti i para guzovace, nego kad ti nadju s biroa poso, lave stisni pa odbi, zna se i socijala ispusiti. Nigdje niko nece raditi i zaraditi za tebe, cast izuzecima koji su djeca bogatih oceva, ali mnogi to nisu. Na kraju neki citav zivot rastu bez jednog ili oba roditelja, pa su osudjeni na borbu od kad znaju za sebe. Lako je cijeli dan gustirati kafu i šišu i traziti od drugog. Teze je raditi.
Mnogi seru kako je gore da ne moze gore biti, mnogi nece da rade, a i oni koji ne rade, vozaju auta, kockaju, piju, lumpuju, puse po par kutija dnevno i na kraju im opet nije dovoljno, iako sagrade pored toga i nesto i za sebe i potomke, kupe kucu ili stan i opet ne valja. Da ne govorim o raji koja serucka i draze im je u Njemackoj prati guzicu nekim starkeljama, a ovdje im je ispod casti raditi za 600 ili 700 stoja regularno ili na crno bilo sta sto je i lakse od toga. Te one glupe fraze kako je bolje dzaba lezat, nego dzaba raditi.
Ovo pricam o raji u Sarajevu, ne o raji van Sarajeva jer manja mjesta bas i nemaju neke sarajevske izbore i gdje je kud i kamo mnogo teza situacija, ali jbg svi mi znamo koliko realno propustamo da ucinimo za sebe. Bitno je koliko smo uradili, ali jos bitnije je shvatiti koliko smo propustili uraditi za sebe i da nijedna politika nece uraditi nista za nas ako ne mislimo svoj zivot mjenjati sami. Zato je glupo ocekivati da ce neko carobnim stapicem promjeniti nase zivote i nase glupe stavove kako nam drugi (drzava, sistem, politicari, drustvo) treba obezbjediti nesto u zivotu.