Oni svi kazu da su Hrvati?detroit-mercy wrote:Sta je npr. sa Madjarima u Srbiji, Slovackoj ili Rumunijiedo_79 wrote:512MB wrote:Ko god za sebe kaze da je Hrvat a ne Bosanac i Hercegovac je za mene hrvatska dijaspora.![]()
![]()
Sta je sa Srbima u Hrvatskoj![]()
Sta je sa Slovencima u Austriji![]()
Sta je sa Nijemcima u Francuskoj
DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
- 512MB
#151 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
-
detroit-mercy
#152 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Kakve veze ima drzavljanstvo sa ovim, ciji su drzavljani Srbi i Hrvati iz BiH?edo_79 wrote:Ukoliko gore navedeni imaju državljanstva država u kojima se nalaze, oni su:detroit-mercy wrote:1 - Sta je npr. sa Madjarima u Srbiji, Slovackoj ili Rumunijiedo_79 wrote:
![]()
![]()
2 - Sta je sa Srbima u Hrvatskoj![]()
3 - Sta je sa Slovencima u Austriji![]()
4 - Sta je sa Nijemcima u Francuskoj
1 - državljanin Srbije, Slovače, Rumunije
2 - državljanin Hrvatske
3 - državljanin Austrije
4 - državljanin Francuske
- edo_79
#153 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Jesi ti u Detroitu amerikanac ili? Ima itekako veze ....detroit-mercy wrote:Kakve veze ima drzavljanstvo sa ovim, ciji su drzavljani Srbi i Hrvati iz BiH?
-
detroit-mercy
#154 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Bosanac sa americkim drzavljanstvomedo_79 wrote:Jesi ti u Detroitu amerikanac ili? Ima itekako veze ....detroit-mercy wrote:Kakve veze ima drzavljanstvo sa ovim, ciji su drzavljani Srbi i Hrvati iz BiH?
Sta ako sutra odeslim u Njemacku ili se vratim u Bosnu, jesam li jos uvijek Amerikanac
- SaraFina
#155 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
edo_79 wrote:To je zato što je popis bio tako konstruisan po sistemu, imaš to, izaberi jednu od opcija, ta ćeš ti meni ovdje govorit ko si i šta si ... il si konstitutivan il si Sejdić i Finci
Moraš shvatiti da bi opciju "Bosanac" i da je bila ustavno pravna izabralo 0,2 Srba i 0,3 Hrvata.
Ne zanosi se.
- edo_79
#156 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Nažalost, u pravu si ....SaraFina wrote:edo_79 wrote:To je zato što je popis bio tako konstruisan po sistemu, imaš to, izaberi jednu od opcija, ta ćeš ti meni ovdje govorit ko si i šta si ... il si konstitutivan il si Sejdić i Finci
Moraš shvatiti da bi opciju "Bosanac" i da je bila ustavno pravna izabralo 0,2 Srba i 0,3 Hrvata.
Ne zanosi se.
- edo_79
#157 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Jel tamo kad ostvaruješ neka prava u americi kad te pitaju šta si .... ti ustaneš i proudly cheer ''I'm Bosnian with American citizenship!''detroit-mercy wrote:Bosanac sa americkim drzavljanstvomedo_79 wrote:Jesi ti u Detroitu amerikanac ili? Ima itekako veze ....detroit-mercy wrote:Kakve veze ima drzavljanstvo sa ovim, ciji su drzavljani Srbi i Hrvati iz BiH?.
Sta ako sutra odeslim u Njemacku ili se vratim u Bosnu, jesam li jos uvijek Amerikanac.
Aha .... al malo MORGEN .... ti si tamo amerikanac i kapak,
- SaraFina
#158 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
edo_79 wrote:Nažalost, u pravu si ....SaraFina wrote:edo_79 wrote:To je zato što je popis bio tako konstruisan po sistemu, imaš to, izaberi jednu od opcija, ta ćeš ti meni ovdje govorit ko si i šta si ... il si konstitutivan il si Sejdić i Finci
Ne zanosi se.
Nažalost to je poenta.
-
detroit-mercy
#159 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ne lupetaj, sta je sa masom naseg svijeta koji nisu uzeli US pasos nego su na green card. Sta je sa nasim koji su na unbefristet u Njemackoj. Sta je sa njima kada "ostvaruju neka" prava. Moje pravo kao US gradjanina i onog koji zivi u US sa Green Card se razlikuje u tome da mogu da biram i da budem izabran.edo_79 wrote:Jel tamo kad ostvaruješ neka prava u americi kad te pitaju šta si .... ti ustaneš i proudly cheer ''I'm Bosnian with American citizenship!''detroit-mercy wrote:Bosanac sa americkim drzavljanstvomedo_79 wrote:
Jesi ti u Detroitu amerikanac ili? Ima itekako veze .....
Sta ako sutra odeslim u Njemacku ili se vratim u Bosnu, jesam li jos uvijek Amerikanac.
Aha .... al malo MORGEN .... ti si tamo amerikanac i kapak,
Opet te pitam, sta je sa Madjarima u Slovackoj, kad ih pitas je si li Slovak sta mislis sta ce ti reci
Odmakni se za trenutak od nasih B-S-H odnosa
- edo_79
#160 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
detroit-mercy wrote:Ne lupetaj, sta je sa masom naseg svijeta koji nisu uzeli US pasos nego su na green card. Sta je sa nasim koji su na unbefristet u Njemackoj. Sta je sa njima kada "ostvaruju neka" prava. Moje pravo kao US gradjanina i onog koji zivi u US sa Green Card se razlikuje u tome da mogu da biram i da budem izabran.
Opet te pitam, sta je sa Madjarima u Slovackoj, kad ih pitas je si li Slovak sta mislis sta ce ti reci.
Odmakni se za trenutak od nasih B-S-H odnosa![]()
.
To ti je isto k'o da Amerikancu kažeš okani se na trenutak vasih odnosa USA vs ostatak svijeta .... netje da može
-
detroit-mercy
#161 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Sta je nemas odgovor,edo_79 wrote:detroit-mercy wrote:Ne lupetaj, sta je sa masom naseg svijeta koji nisu uzeli US pasos nego su na green card. Sta je sa nasim koji su na unbefristet u Njemackoj. Sta je sa njima kada "ostvaruju neka" prava. Moje pravo kao US gradjanina i onog koji zivi u US sa Green Card se razlikuje u tome da mogu da biram i da budem izabran.
Opet te pitam, sta je sa Madjarima u Slovackoj, kad ih pitas je si li Slovak sta mislis sta ce ti reci.
.
To ti je isto k'o da Amerikancu kažeš okani se na trenutak vasih odnosa USA vs ostatak svijeta .... netje da može![]()
![]()
![]()
![]()
Pitaj Sarafinu sta je ona, jel Austrijanka (predpostavljam da ima austrijski pasos) ili Bosanka. Ili nadji nekog Slovenca iz Koruske
Opet te pitam, sta ako se preselim u Njemacku ili BiH, sta sam onda
- cyprus
#162 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Tako gledano si upravu - svako individualno može smatrat šta god hoće i šta mu je ćeif... Samo ja mislim da iz nekih takvih stavova mogu nastati različite vrste problema, te da je čitav koncept 'matične države' jako problematičan, i zapravo nije ništa drugo nego manifest etnoteritorijalizacijskih ideja i želja... Etnija je jedno, država je drugo... U XXI stoljeću je spajanje toga besmisleno, ali i opasno...512MB wrote:Nek je smatra maticnom ko god se tako osjeca. Za mene je maticna drzava Bosnjaka.cyprus wrote:Postoje Bošnjaci koji nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom nemaju... Dakle, Bosna i Hercegovina ne može biti matična država svih Bošnjaka...512MB wrote:Ja smatram BiH drzavom maticom Bosnjaka, ne znam otkud tolka kmeka
Bosna i Hercegovina je matična država svim onim Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i pripadnicima svih ostalih naroda i građana koji su tu rođeni ili imaju jako ukorijenjeno porijeklo... Dakle, postoje i Romi, Jevreji, Albanci, Ukrajinci, Turci, Arapi i mnogi drugi kojima je Bosna i Hercegovina matična država...
Last edited by cyprus on 20/04/2018 15:11, edited 1 time in total.
- edo_79
#163 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Dao sam ti odgovor .... ako nosi austrijski pasoš onda je Austrijanka, a ti ako nosiš američki pasoš onda si amer dok ne promjeniš državljanstvo ....detroit-mercy wrote:Sta je nemas odgovor,edo_79 wrote:detroit-mercy wrote:Ne lupetaj, sta je sa masom naseg svijeta koji nisu uzeli US pasos nego su na green card. Sta je sa nasim koji su na unbefristet u Njemackoj. Sta je sa njima kada "ostvaruju neka" prava. Moje pravo kao US gradjanina i onog koji zivi u US sa Green Card se razlikuje u tome da mogu da biram i da budem izabran.
.
To ti je isto k'o da Amerikancu kažeš okani se na trenutak vasih odnosa USA vs ostatak svijeta .... netje da može![]()
![]()
![]()
![]()
Pitaj Sarafinu sta je ona, jel Austrijanka (predpostavljam da ima austrijski pasos) ili Bosanka. Ili nadji nekog Slovenca iz Koruske.
Opet te pitam, sta ako se preselim u Njemacku ili BiH, sta sam onda.
-
detroit-mercy
#164 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ja imam dva, americko i bosanskoedo_79 wrote:Dao sam ti odgovor .... ako nosi austrijski pasoš onda je Austrijanka, a ti ako nosiš američki pasoš onda si amer dok ne promjeniš državljanstvo ....detroit-mercy wrote:Sta je nemas odgovor,edo_79 wrote:
![]()
![]()
![]()
Pitaj Sarafinu sta je ona, jel Austrijanka (predpostavljam da ima austrijski pasos) ili Bosanka. Ili nadji nekog Slovenca iz Koruske.
Opet te pitam, sta ako se preselim u Njemacku ili BiH, sta sam onda.
Sta su Albanci iz Preseva, Srbi
-
detroit-mercy
#165 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Pa vidis da mi se je Edo malo zbunio, sta ako nosis dva ili tri drzavljanstvacyprus wrote:Tako gledano si upravu - svako individualno može smatrat šta god hoće i šta mu je ćeif... Samo ja mislim da iz nekih takvih stavova mogu nastati različite vrste problema, te da je čitav koncept 'matične države' jako problematičan, i zapravo nije ništa drugo nego manifest etnoteritorijalizacijskih ideja i želja... Etnija je jedno, država je drugo... U XXI stoljeću je spajanje toga besmisleno, ali i opasno...512MB wrote:Nek je smatra maticnom ko god se tako osjeca. Za mene je maticna drzava Bosnjaka.cyprus wrote:
Postoje Bošnjaci koji nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom nemaju... Dakle, Bosna i Hercegovina ne može biti matična država svih Bošnjaka...
Bosna i Hercegovina je matična država svim onim Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i pripadnicima svih ostalih naroda i građana koji su tu rođeni ili imaju jako ukorijenjeno porijeklo... Dakle, postoje i Romi, Jevreji, Albanci, Ukrajinci, Turci, Arapi i mnogi drugi kojima je Bosna i Hercegovina matična država...
Samnom radi Francuz, rodjen u USA i kad mu je bilo 2 mjeseca roditelji se vrate u Francusku, cio zivot proveo u Francuskoj, to mu je maternji, prdnulo mu da dodje da zivi u USA, ima i Francuski i US pasos
- dobojlija81
#166 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
frustracija uzima maha svakim danom sve više, il je do promjene vremena...
e moji hercegovci
e moji hercegovci
- Men_of_Numenor
#167 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Bosna jest matična domovina svih Bošnjaka jer su je Bošnjaci stvorili.cyprus wrote:Postoje Bošnjaci koji nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom nemaju... Dakle, Bosna i Hercegovina ne može biti matična država svih Bošnjaka...512MB wrote:Ja smatram BiH drzavom maticom Bosnjaka, ne znam otkud tolka kmeka
Jer da ti ljudi nemaju veze sa Bosnom ne bi se zvali Bošnjaci, zvali bi se Bugarima, Srbima i šta ja znam kako već.
- Kejn
#168 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Naravno da Bošnjaci Sandžaka imaju veze sa Bosnom jer je Sandžak više od 500 godina bio u sastavu Bosne. Ljudi su u tom periodu razvili samosvijest pripadnosti Bosni. Nisu mogli imati nikakvu konekciju sa Srbijom iz prostog razloga što Srbija nije postojala ni u kakvom organizacionom smislu sve do drugog Srpskog Ustanka. Ni jedan narod se ne odriče svoje dijaspore i svojih sunarodnjaka koji silom prilika ne žive više u svojoj matici.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#169 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Ko su trenutno Hrvati Hercegovci muslimani? Da li su oni gradili ovu državu?Men_of_Numenor wrote:
Bosna jest matična domovina svih Bošnjaka jer su je Bošnjaci stvorili.
Jer da ti ljudi nemaju veze sa Bosnom ne bi se zvali Bošnjaci, zvali bi se Bugarima, Srbima i šta ja znam kako već.
Kada se desio preobražaj Hrvat -> Bošnjak
Kada se desio preobražaj Katolik Bošnjak -> Hrvat
Da li su se Franjevci prije 300 godina izjašnjavali kao Hrvati a čuvali Bosnu?
trebaju mi ovi odgovori od vrsnih stručnjaka
- Kejn
#170 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Kakvi Hrvati Hercegovci muslimani šta buncaš?mk ultra wrote:Ko su trenutno Hrvati Hercegovci muslimani? Da li su oni gradili ovu državu?Men_of_Numenor wrote:
- mk ultra
#171 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
nevesinje-p14574597.html#p14452575Kejn wrote:Kakvi Hrvati Hercegovci muslimani šta buncaš?mk ultra wrote:Ko su trenutno Hrvati Hercegovci muslimani? Da li su oni gradili ovu državu?Men_of_Numenor wrote:
šta te još zanima
cijela ova regija od kalinovika do nevesinja, ulog čak i dio jedan prema unutrašnjosti, pouzdano znam, a eto ti i tekstova...
-
detroit-mercy
#172 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Kad je cut off date za nekoga da se pocne smatrati necim/nekim, kada su se Prusi poceli smatrati Nijemcima ili doseljenici u Kanadu kanadjanima.mk ultra wrote:Ko su trenutno Hrvati Hercegovci muslimani? Da li su oni gradili ovu državu?Men_of_Numenor wrote:
Bihacka regija, pripadala hrvatskoj vlasteli, stanovnistvo katolicko, cak se odrzao i naziv Turska Hrvatska, od kog momenta postaju Bosnjaci
- Kejn
#173 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
I šta ovo bi trebao biti dokaz o postojanju Hrvata hercegovaca muslimana? Jedan članak i vađenje iz konteksta?mk ultra wrote:
Kakvi Hrvati Hercegovci muslimani šta buncaš?
nevesinje-p14574597.html#p14452575
šta te još zanima
cijela ova regija od kalinovika do nevesinja, ulog čak i dio jedan prema unutrašnjosti, pouzdano znam, a eto ti i tekstova...
Haj daj nam te druge dokumente baš me zanimaju.
- mk ultra
#174 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
pa da li je to onda isključivo Bošnjačko?detroit-mercy wrote: Kad je cut off date za nekoga da se pocne smatrati necim/nekim, kada su se Prusi poceli smatrati Nijemcima ili doseljenici u Kanadu kanadjanima.
Bihacka regija, pripadala hrvatskoj vlasteli, stanovnistvo katolicko, cak se odrzao i naziv Turska Hrvatska, od kog momenta postaju Bosnjaci.
Država je temelj svega, ko živi tu, apsolutno nebitno, ali ustav je nakaradan koji je definisao nešto što nema smisla...
- cyprus
#175 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU
Bošnjaci su narod koji obuhvata sve ili gotovo sve južnoslavenske muslimane, odnosno ljude sa muslimanskim porijeklom... Većina takvih naseljava Bosnu, te se po toj dominantnoj grupaciji onda nazvao i čitav narod... Međutim, nemaju svi oni veze sa Bosnom, niti je Bosna njihova država... To je laž koju je vrlo lako raskrinkati...Men_of_Numenor wrote:Bosna jest matična domovina svih Bošnjaka jer su je Bošnjaci stvorili.cyprus wrote:Postoje Bošnjaci koji nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom nemaju... Dakle, Bosna i Hercegovina ne može biti matična država svih Bošnjaka...512MB wrote:Ja smatram BiH drzavom maticom Bosnjaka, ne znam otkud tolka kmeka
A to da su samo Bošnjaci Bosnu stvorili - malo morgen