DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post Reply
512MB

#126 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

2001 wrote:
512MB wrote:U kojoj oblasti eto su hrvatska i srbska dijaspora u BiH u boljem polozaju? Natalitet, gospodarstvo, vojna industrija, financije.
Kakva dijaspora? O čemu ti pričaš? :roll:
SaraFina wrote:Je, poklonio nam Francek pokojni i zakinuo Hrvate. Tih 5%. Nije iz ljubavi. Pragmatičan lik. Ove dijelove oko Sarajeva dobismo nauštrb vas. Ne? Ocigledno je oduvjek znao da upitan opstanak Hrvata u BiH i zato je zamjenio trbuh HR na štetu Hrvata u BiH. I dao naposletku i tih 5% a ostatak do 2025 ionako će biti pustinja kamenjarska.
Neminovnost je da će BiH 2025 docekati kao država sa hrvatskom manjinom u zapadnoj Hercegovini.

Plus je Zagrebu što će ostati Bošnjaci izmedju Hrvatske i Srbije. Inače bi da nije Bošnjaka imali granicu sa HR najdužu, ne samo u EU.
:D

A u ljubavi ste medjusobnoj sa komšijama od stoljeća sedmog :D
Vidim... vrlo si "kompetentna" u raspravi, obzirom da si 1988. godište...da nisi kakva povjesničarka oliti istoričarka? :D
Ipak, sve to tvoje nekad "pročitano" je neusporedivo sa iskustvom i živim svjedočenjem ratnih/političkih dešavanja....
Isto tako, besmislenim zaključcima i nepoznavanjem osnovnih pojmova, tvoje puste želje ostaju na nivou pustih želja... :D
Kejn wrote:Armija je kontrolisala 33 % po završetku rata. U međuvremenu smo po popisu iz 2013-te preuzeli opštine Srebrenica, Vukosavlje, Jajce, Busovača, Novi Travnik a na redu su Stolac, Vitez i Kiseljak.....
Inače ta floskuletina od 23 posto se više koristi kao vrsta terapije i ograđivanja desničara među bos. Hrvatima i Srbima kako bi napravili svoj mali svijet daleko od realnosti. Neki vid mentalne terapije. Jebiga ko gubi ima pravo da se ljuti
Ma, 133%...kakvih 33%... :D
"Floskuletina" od 23,7% ti je realnost, što se vrlo lako utvrdi uvidom "na terenu", pa ti možeš pričati o svemu i svačemu...jbg...ko gubi ima pravo da se ljuti!
Da ne spominjem i tvoje nadnaravne i puste želje... :lol:
Ko god za sebe kaze da je Hrvat a ne Bosanac i Hercegovac je za mene hrvatska dijaspora.

Uglavnom jeste mi gubimo, a ne gube strane osudjene za GENOCID i UDRUZENI SLOCINACKI PODHVAT i to pred cijelim civilizovanim svijetom :lol:
SaraFina

#127 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

cyprus wrote:
SaraFina wrote:
cyprus wrote: Ovo već djeluje kao zajebancija, al zapravo je prilično ozbiljna stvar... Evo i zašto...

Ti nemaš pravo mene koji sam rođen, odrastao i svaki jebeni period svog dosadašnjeg života (uključujući i četverogodišnju opsadu) proveo u Sarajevu, inače glavnom gradu Bosne i Hercegovine, slat u Hrvatsku ili Vojvodinu... U Vojvodinu recimo još nikad nisam kročio (iako se kanim posjetit Novi Sad već par godina)... Isto recimo važi i za Zagreb, glavni grad Hrvatske, u kojem također još nikad nisam bio... Dakle, kojim pravom me šalješ tamo i pridodaješ mi još uz to nekakve matice? :-)

Tvoj odgovor bi vjerovatno išao u pravcu - kako ti meni možeš prišivat Austriju, tako mogu i ja tebi Hrvatsku... To bi međutim također bio besmisao, kakav je doduše i svojstven tebi... Jer ja tebe ne tjeram u Austriju, ti si već u Austriji... Tamo radiš, plaćaš porez (ili si možda na njihovoj socijali, sasvim mi je svejedno), kupuješ u austrijskim prodavnicama, kakiš i piškiš u austrijsku kanalizaciju, vozaš se bečkim metroom, možda su ti dali i državljanstvo, u Austriji vjerovatno planiraš i budućnost itd itd itd. Dakle, htjela to ti priznati ili ne, Austrija je tvoja primarna država, i etnička pripadnost nema ništa s tim... U Austriji žive raznorazne etnije, a jedna od njih su i Bošnjaci... Ništa čudno - moderni svijet dovodi do toga da su etno-kulture sve manje vezane za određenu teritoriju...

Eh sad, sranje koje se desi u Austriji će te direktno pogodit, a sranje koje se desi u Bosni će te u najgorem slučaju dobro nasekirat, možda nećeš moć zbog toga lako zaspat, jer ipak ti si porijeklom odavde, i kako rekoh Bosna je tvoja rezervna država... Međutim, sve ono što tebe nasekira u vezi Bosne, mene će mnogo direktnije i neposrednije pogodit... Ako dođe do ekonomske krize, možda ću ja izgubit radno mjesto... Ako se zarati, ja ću biti taj koji će strahovat da li mi je dijete na nečijem snajperskom nišanu... Ako se krenu praviti fildžan države, ja ću biti taj koji će se naći u neobranom grožđu... Pogotovo zato što, kako rekoh - NEMAM JEBENE REZERVNE DRŽAVE! E zbog toga ti nemaš apsolutno nikakvo pravo da mi pišeš to što pišeš...

PS Ovo naravno stoji samo ako sam te dobro razumio - da si ti dugoročna stanovnica Beča.... Ako pak nisi, izvinjavam se, pogrešno sam adresirao...

Ti meni nemaš pravo govoriti da mi je Austrija domovina a BiH rezervna država.. Da si zlatni ljiljan. Moj ćaća je zdravlja ostavio dovoljno u ratu da bi neko poput tebe ko je pišao u gaće za vrijeme opsade meni danas spončitavao odlazak. Nemaš pojma koje su me okolnosti prisilile da dodjem ovdje nakon rata i opsade. 88' sam godište i došla sam malodobna. Kad su drugi odlučivali o mom odlasku. Dakle nisam pobjegla 92' sa 20 i nešto...nego silom prilika nakon Dejtona. Moja domovina je BiH. Moj ćaća plaća sve u BiH od propisanih pristojbi. Ja na svom imenu nekretnina nemam. Ne mogu sa živa dobrodržeća čovjeka, na sebe prepisivati. Najmanje pet puta godišnje sam u svojoj kući. Ljeti i po pet nedelja budem. Ko si ti da meni dociraš i odredjuješ "domovinu".
Anonimni forumski jugonostalgičar koji je srao u pelene kad se ta crkotina u krvi raspadala.

To što si ostao i živiš u BiH ne daje ti apsolutno nikakvo pravo da pričaš o stvarima u mom životu o kojima pojma nemaš niti ikakvu podlogu da predvidjaš mi budućnost.
Da nisi vidoviti Milan? Pa u mladi sir vidio nešto što ja ni sama ne znam Jugonostalgičaru pelenašu koji kmeči za crkotinom zvanom EX Yuga?
Pa kad kmečiš prirodno je da ti predložim rješenje kako umanjiti nostalgiju? Ne?
Pun mi je kofer isfrustiranih likova poput tebe, koji glume paćenike i hvataju se da su svojim ostankom iznad nekog ko je vani.
Da si imao gdje vjerovatno bi otišao ili ti je toliko dobro da ne vidiš razloga da ideš. To " žrtvovanje" vas pojedinaca ostankom u BiH kojim svakodnevno licitirate protiv dijaspore postaje śizofrenično. Mislite da neko glup i ne vidi podlogu vaše žrtve? Iz zemlje Iz koje se iselilo preko 2 miliona ljudi u ratu i poraću VI "heroji" ostanka ili ste stranački uhljebi, privatnici koji dobro zaradjuju ili nemate nikakve mogućnosti zbog neadekvatnog obrazovanja naći posao vani.

Tako da popusti me Yugo Patrioto. Ili nemaš potrebe ići vani ili vani ne možeš zaraditi to što imaš u BiH. Računica.
Kad god ti repliciram, pogotovo ako u repliku uložim bar trunku ozbiljnosti, automatski se pokajem... Jer u svojih 11 godina forumanja nisam sreo praktično nikoga ko je spreman baš toliku količinu besmislica redati u svojim postovima...

Da se podsjetimo od čega je ova rasprava krenula:
SaraFina wrote:...Mi rezervne zemlje nemamo...
Reče SaraFina iz Beča :D Pa jbte, ovo je za Monti Pajtona, TLN ili možda Alan Forda... Zapravo, nije ni od toga krenulo... Krenulo je od toga što si ti ničim izazvana uvaljala Hrvate i Hrvatsku u priču, koja je na taj način usmjerena u dubok offtopic... Kakve veze Hrvati imaju sa Feridovim nebulozama? :-)

I mic po mic dođosmo do ovoga... Naime, nakon takvog upada u temu sam te morao podsjetiti da, ne samo da ti IMAŠ rezervnu državu, nego da je ta rezervna država upravo Bosna i Hercegovina... To tvoje dolaženje par puta godišnje (trebam biti zahvalan što dolaziš?) je upravo definicija ponašanja prema rezervnoj državi...

I sad imamo ovaj tvoj posljednji post, u koji si srpcala nevjerovatnu količinu gluposti, čak i za tvoj standardni nivo... Da krenemo:

Ženska glavo ko ti spočitava odlazak? Mene apsolutno ne zanimaju i nisu bitni razlozi zbog kojih si ti otišla i zbog kojih si do danas ostala u Beču... Naravno, žao mi je ako je riječ o nekoj teškoj priči, ali je opet irelevantno za ovo o čemu pričam... Ja ne zamjeram nikome što je otišao i što se nije vratio... Da je moja mama bila odlučnija, vrlo je moguće da bi i sa mnom bio isti slučaj... Dakle, ne zamjeram, ne spočitavam, ne kritikujem, ne grdim, ne vrijeđam, niti bilo šta slično... Svako ko je otišao sretno mu... Ako se nekad poželi vratiti, bujrum, sretno mu i sa tim... Svako ko želi otići, ne zamjeram ni to... Jest, bude mi žao kad čujem da ljudi odlaze iz ove zemlje, ali ne mogu nikome zamjeriti... Dakle, ne umišljaj da sam ti išta o tome spočitao...

Šta ti jesam spočitao? Ne samo tebi, nego svim 'velikim patriotama' iz dijaspore... Ne možete vi meni iz Beča i drugih svjetskih metropola dijeliti patriotske lekcije... Ne može! Ne dam! Pogotovo da mene neko iz Beča tjera iz mog rodnog grada u nekakvu Hrvatsku ili Vojvodinu... Koji kurac???

Problemi ove države su puno više moji problemi, nego vaši problemi, i puno više se tiču mene, nego vas... Ne branim vam učešće u diskusijama o političkim prilikama u vašoj matičnoj, a mojoj jedinoj zemlji... Ako mogu oni tamo drvit o Siriji, nema razloga da ne možete ni vi davati svoj prilog bosanskohercegovačkim temama... Međutim, patriotske lekcije mi nećete dijeliti... Pogotovo ne na nekoj etničkoj osnovi... Tačka.

A što se tiče rezervnih zemalja... Svako ko ima dva državljanstva ima rezervnu zemlju, s tim da mu je primarna ona u kojoj živi, školuje se, radi, provodi većinu vremena, plaća porez... Nema većeg izraza patriotizma od plaćanja poreza i društvenog doprinosa kroz savjesno obavljanje posla koji radiš... To je ono od čega tvoja država ima korist od tebe... Od ispraznih priča i busanja u prsa nema apsolutno ništa... Čak i ako su ti emocije na nekoj drugoj strani, tj. na strani zemlje u kojoj ne živiš, opet, svejedno, tvoja primarna država je ona tu gdje jesi... Problemi te države su i tvoji problemi - tvoji primarni problemi... Ne kažem da problemi države iz koje vodiš porijeklo nemaju nikakve veze s tobom, ali je njihov životni značaj za tebe sekundaran...

Dalje...
SaraFina wrote:...VI "heroji" ostanka ili ste stranački uhljebi, privatnici koji dobro zaradjuju ili nemate nikakve mogućnosti zbog neadekvatnog obrazovanja naći posao vani...
Ovaj mega-šupački bezobrazluk neću komentarisat, ali hoću boldirat i povećat mu font... Čisto da ne prođe nezapaženo...

Osim ovoga, još si nadrobila nešto o Jugoslaviji i jugonostalgiji, ali ni to ne bih naročito komentarisao, jer je potpuno besmileno i veze nema, niti sa temom, niti sa ovim o čemu offtopičimo, niti sa mojim stavovima (šta li si ti sebi u glavi projicirala, ne znam, ali vidim da ti nije lako), niti sa ikakvim zdravorazumskim konceptima...

Meni je dosta tvog hejtanja i ovo ti nije prvi put. Ima tema o incidentu u Doboju sa Mućetom, gdje si hinjski provocirao i nakon Čmoljine opomene meni.. Isključivo meni.

pizdarija-u-doboju-t149503s125.html

Misliš šutiću ti? ...Ko si ti da meni postavljaš prioritete u životu i nagadjaš hoću se ja vratiti ili neću?
Na svakoj temi nadješ se prozivati, i to podmuklo da bi isprovocirao neku moju nesmotrenu reakciju i sankcije. Misliš da si pametan očigledno :D Ovo ti nije prvi put, kao što rekoh... Obzirom da se izjašnjavaš JUGOSLOVENOM, sam si rekao, ja tebi nisam dijelila patriotske lekcije nego ti preporučila da (kad već država Yugoslavija ne postoji, svoj nazovi patriotizam i mjesto boravka usmjeriš na njene ostatke i tkz; nasljednicu Srbiju)
Kakav si ti bosanskohercegovački patriot a Jugoslovenom se izjašnjavaš???? BiH je nastala u krvi, upravo zbog političkih i geografskih pretenzija krnje Juge. I zločinačke JNA sa paravojnim srpskim formacijama. To neki mazohistički patriotizam ili velikosrpska mantra? Treće mogućnosti nema.
Mojih si godina, staru Yugu ne pamtiš? Dakle? Referiraj mi taj patriotizam razumljivo. Narodskim jezikom molim te.

Nikakav ti ekskluzivitet nemaš na probleme država BiH zato što svojom voljom u njoj živiš? Ja imam pravo svoju budućnost takodjer vezati za BiH i Sarajevo. Ili ćeš mi možda ti jugoslovenski onako to osporiti????

Nećeš mi ti definisati ni primarnu ni rezervnu državu, time što plaćaš porez, živiš te si većinu vremena nastanjen u BiH. Ima ljudi koji žive vani a imaju razgranate poslove i u BiH, nekretnine i sl. Dakle po tvojoj uvrnutoj logici ti bi i mom najbližem muškom srodniku ocu regulirao prava? Koji vjerovatno uplati više od tebe i u BiH poreza a plaća ga i u Austriji. I masi sličnih ljudi. Ko si ti još jednom da te pitam? Čime i na osnovu čega daješ za pravo ovako da se oglašavaš????

Ako misliš da mi nešto znači to što prosipaš ovdje floskuletine multietniĆarske, zaboravljaš da te poznajem i kad si se u crnjaku registrirao na forum Hrvata BiH. Razočaran vjerovatno ovdje slabom podrškom. Debakl si tamo doživio, ko zna zbog čega. Ne dovoljno ekstreman ili tvoje neiskrene fliskuletine nisu palile?

Na kraju to uvećano što si hejteru dodao trebao si i :

Dohavizajte se. Devedesete su odavno prošle. Ko god želi ili je želio mogao je otići. Što je pojedinim bolje u BiH nego vani, to je druga strana medalje.
Ima i ljudi sa sigurnošću tvrdim, koji ne žele otići zbog porodice, okruženja i prijatelja. Zacementirani su nečim. Možda i godinama. I to poštujem.

I to sam takodjer napisala. Pa da ti "pomastim" hejteru. Misliš da me briga za tvoj forumski staž ili nešto deseto.
Fino ti kažem po 20 put. Prestani hejtati i glumatati te izigravati žrtvu i patriotizam širiti.

Pogotovo jugoslovenski jer si rekao da se tako izjašnjavaš. Ako imaš amneziju, vrati se na svoje postove. Jugoslavija je crkotina i njena naslednica je Srbija koja je počinila genocid i etnička ćišćenja širokih razmjera na ovim prostorima.
Ako baštiniš tu ideologiju ona obzirom na tvoje godine može biti samo nakon devedesetih.

Jer onu Yugu 70 i 80 ' ne poznaješ.

Tvoj post?

http://www.bilder-upload.eu/show.php?fi ... 225141.png
Last edited by SaraFina on 20/04/2018 13:55, edited 3 times in total.
edo_79

#128 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by edo_79 »

512MB wrote:Ko god za sebe kaze da je Hrvat a ne Bosanac i Hercegovac je za mene hrvatska dijaspora.
:thumbup: :bih:
mO k3

#129 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by mO k3 »

edo_79 wrote: OVO JE TREBALA BITI BOSNA I HERCEGOVINA ...... ZA OVO SE KRV LILA I ŽIVOTI DAVALI .... A NE ZA REFORMSKE AGENDE, AKCIZE I UBER VJERSKI NASTROJENE BOŠNJAČKE PATRIOTE KOJI BRANE INTEREST SVOG NARODA PO PRINCIPU IMT (IMAL MENE TU)
ah jeli to ko bosnjaci krivi??
SaraFina

#130 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

edo_79 wrote:
2001 wrote:Vidim... vrlo si "kompetentna" u raspravi, obzirom da si 1988. godište...da nisi kakva povjesničarka oliti istoričarka? :D
Ipak, sve to tvoje nekad "pročitano" je neusporedivo sa iskustvom i živim svjedočenjem ratnih/političkih dešavanja....
Isto tako, besmislenim zaključcima i nepoznavanjem osnovnih pojmova, tvoje puste želje ostaju na nivou pustih želja... :D
Ovime je sve rečeno .... hvala na informaciji .... a baš kontam, koliko li ona godina ima kad je ovako dobar poznavalac istorijskih/ historijskih/ povijesnih događaja :mrgreen:

Ti se bolan Edo slažeš s poskokovim Trollom :D

Uzgred ni o rimskom ili turskom carstvu ne treba raspravljati? Svjedoci su odavno pod zemljom. A sve drugo je irelevantno kao dokaz / argument :D
edo_79

#131 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by edo_79 »

mO k3 wrote:
edo_79 wrote: OVO JE TREBALA BITI BOSNA I HERCEGOVINA ...... ZA OVO SE KRV LILA I ŽIVOTI DAVALI .... A NE ZA REFORMSKE AGENDE, AKCIZE I UBER VJERSKI NASTROJENE BOŠNJAČKE PATRIOTE KOJI BRANE INTEREST SVOG NARODA PO PRINCIPU IMT (IMAL MENE TU)
Svi su krivi ... svi koji ovu državu gledaju sa aspekta ''daj da je meni dobro, da se ja nadolmim, a drugi nek pocrkaju'' bez obzira na vjerski, etnički, iliti bilo koji drugi predznak .....
mO k3

#132 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by mO k3 »

edo_79 wrote:
mO k3 wrote:
Svi su krivi ... svi koji ovu državu gledaju sa aspekta ''daj da je meni dobro, da se ja nadolmim, a drugi nek pocrkaju'' bez obzira na vjerski, etnički, iliti bilo koji drugi predznak .....
de majketi popusti ....
512MB

#133 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

Ja smatram BiH drzavom maticom Bosnjaka, ne znam otkud tolka kmeka :roll:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#134 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by mk ultra »

512MB wrote:Definisi "zive u bih"
probude se u BiH, doručkuju rade večeraju spavaju idu na izlete u BiH, a kad kažu idemo na put idu van BiH, a ne u BiH...

poyy
2001

#135 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 2001 »

512MB wrote:Ko god za sebe kaze da je Hrvat a ne Bosanac i Hercegovac je za mene hrvatska dijaspora.

Uglavnom jeste mi gubimo, a ne gube strane osudjene za GENOCID i UDRUZENI SLOCINACKI PODHVAT i to pred cijelim civilizovanim svijetom :lol:
Sva sreća pa se ti ništa ne pitaš a bosanac i hercegovac su regijske odrednice, nikako nacionalne....pa, bolan ne znaš osnovne pojmove a nešto pričaš... :lol:
Po toj "tvojoj logici" ti si turska dijaspora jer ste sve preuzeli od turaka....ha,ja....šta sad? :D
SaraFina wrote: Ti se bolan Edo slažeš s poskokovim Trollom :D
Lutko...iz moje perspektive, balava (objektivno, zbog godina)...."poskok" i njegovi, su u Sarajevu sigurno duže nego babo ti i njegovi.... :wink:
cyprus

#136 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by cyprus »

512MB wrote:Ja smatram BiH drzavom maticom Bosnjaka, ne znam otkud tolka kmeka :roll:
Postoje Bošnjaci koji nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom nemaju... Dakle, Bosna i Hercegovina ne može biti matična država svih Bošnjaka...

Bosna i Hercegovina je matična država svim onim Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i pripadnicima svih ostalih naroda i građana koji su tu rođeni ili imaju jako ukorijenjeno porijeklo... Dakle, postoje i Romi, Jevreji, Albanci, Ukrajinci, Turci, Arapi i mnogi drugi kojima je Bosna i Hercegovina matična država...
Last edited by cyprus on 20/04/2018 14:12, edited 1 time in total.
SaraFina

#137 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

2001 wrote:

Sva sreća pa se ti ništa ne pitaš a bosanac i hercegovac su regijske odrednice, nikako nacionalne....pa, bolan ne znaš osnovne pojmove a nešto pričaš... :lol:
Po toj "tvojoj logici" ti si turska dijaspora jer ste sve preuzeli od turaka....ha,ja....šta sad? :D
SaraFina wrote: Ti se bolan Edo slažeš s poskokovim Trollom :D
Lutko...iz moje perspektive, balava (objektivno, zbog godina)...."poskok" i njegovi, su u Sarajevu sigurno duže nego babo ti i njegovi.... :wink:

Nick "spavač " sa stotinjak postova za 6 godina :D to sve govori. Izranjate svakodnevno. Bolje Hafisagu odbanirati, bar ima stila za razliku od vas "padobranaca" :D
markomilanov

#138 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by markomilanov »

konfederaciija bih sa tri etniteta,minimum zajedničkih organa,bez mogućnosti otcepljenja,zajedniči nastup u sportu,kulturi.
SaraFina

#139 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

cyprus wrote:
512MB wrote:Ja smatram BiH drzavom maticom Bosnjaka, ne znam otkud tolka kmeka :roll:
Postoje Bošnjaci koji nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom nemaju... Dakle, Bosna i Hercegovina ne može biti matična država svih Bošnjaka...

Bosna i Hercegovina je matična država svim onim Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i pripadnicima svih ostalih naroda i građana koji su tu rođeni ili imaju jako ukorijenjeno porijeklo... Dakle, postoje i Romi, Jevreji, Albanci, Ukrajinci, Turci, Arapi i mnogi drugi kojima je Bosna i Hercegovina matična država...

Koliko procentualno Srba i Hrvata vide BiH kao maticnim državu svog naroda? Žele joj prosperitet i boljitak? Jedinstvo i cjelovitost? Kako država koja se zove BiH može čovjeku koji se izjašnjava Srbinom odnosno Hrvatom i govori srpskim /hrvatskim jezikom može biti matična država? Kad ljudi ni naciju ni jezik nisu vezali za državu :D

Nego isključivo teritorijalne pretenzije gaje :D

Koji moždani driblinzi :D
Seyfo

#140 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Seyfo »

512MB wrote:
edo_79 wrote:
Seyfo wrote:Scenarij iz prvog posta je moguć koliko je moguće i da se sutra ukine ovaj nakaradni Ustav,što bi značilo da nema entiteta i kantona, te da se, što je najvažnije, uvede Ustavna kategorija "Bosanci i Hercegovci", i da ta odrednica države bude opcija kako se neko izjašnjava te da bude u pasošima. Sve ostale odrednice, vjerske, etničke,isl. da budu sekundarne.
BTW ovo što SaraFina kaže stoji, osim u dijelu da je BL "prazna ljuštura". BL je bitan regionalni centar, prelijep dobro pozicioniran grad, geografski i geografski vrijedan i bitan. I to je sve što srbi imaju u BiH
Bosna i Hercegovina, sa Ustavnom kategorijom Bosanci i Hercegovci, i bog te veselio
Bosanac i Hercegovac jeste ustavna kategorija. A sta si drugo ako posjedujes pasos BiH :-)
Na popisu imaš opcije: Bošnjak, Srbin i Hrvat kao ustavne kategorije našeg nakaradnog Ustava, nametnutog od onih koji ovoj državi ne žele dobro. Ako hoćeš biti Bosanac, odmah upadaš u Ostale; znači ako svoju državu voliš i osjećaš se identitetom primarno kao stanovnik svoje države, to ti naš Ustav ne dozvoljava; tjera te da mrziš državu i da stavljaš etniju i vjeru ispred države.Upravo suprotno evropskom nasljeđu i praksi. Sistem je nakaradno postavljen i na silu trpa ljude u torove. Šta reći na to osim "don't hate the players, hate the game".

Što se tiče pasoša, možeš imati BH državljanstvo i to je jedino državno i državotvorno što su nam dozvolili.

A što se tiče optimalnog uređenja, davno je neko pametan rekao: država, opštine i između četiri regije,(nazovite ih kantoni, entiteti, savezne države, kako god), koje su same po sebi logične ekonomske, geografske i demografske cjeline : 1.Hercegovina, 2.Krajina, 3.Tuzla i 4.Sarajevo sa srednjom Bosnom i Goraždem. Sve drugo je na štetu svih nas.
512MB

#141 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

markomilanov wrote:konfederaciija bih sa tri etniteta,minimum zajedničkih organa,bez mogućnosti otcepljenja,zajedniči nastup u sportu,kulturi.
More ajmo sad po karti, mi pretendujemo na entitet bez ZHK ali sa teritorijalnom vezom sa USK, izlaz na more, Srebrenicom i Prijedorom jer je tamo bio genocid, istocnom bosnom jer je hrani Gorazde, i Brcko jer nam se moze. Ostalo vi dogovorite sa koalicionim partnerima. Valja? Mora da valja, evo ruka..
512MB

#142 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

cyprus wrote:

Nek je smatra maticnom ko god se tako osjeca. Za mene je maticna drzava Bosnjaka.
edo_79

#143 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by edo_79 »

Seyfo wrote:Na popisu imaš opcije: Bošnjak, Srbin i Hrvat kao ustavne kategorije našeg nakaradnog Ustava, nametnutog od onih koji ovoj državi ne žele dobro. Ako hoćeš biti Bosanac, odmah upadaš u Ostale; znači ako svoju državu voliš i osjećaš se identitetom primarno kao stanovnik svoje države, to ti naš Ustav ne dozvoljava; tjera te da mrziš državu i da stavljaš etniju i vjeru ispred države.Upravo suprotno evropskom nasljeđu i praksi. Sistem je nakaradno postavljen i na silu trpa ljude u torove. Šta reći na to osim "don't hate the players, hate the game".

Što se tiče pasoša, možeš imati BH državljanstvo i to je jedino državno i državotvorno što su nam dozvolili.

A što se tiče optimalnog uređenja, davno je neko pametan rekao: država, opštine i između četiri regije,(nazovite ih kantoni, entiteti, savezne države, kako god), koje su same po sebi logične ekonomske, geografske i demografske cjeline : 1.Hercegovina, 2.Krajina, 3.Tuzla i 4.Sarajevo sa srednjom Bosnom i Goraždem. Sve drugo je na štetu svih nas.
Ja po zadnjem popisu Seyfo i jesam svrstan u Ostale .... upravo zbog ovog što si napisao .... I hvala ti što si pojasnio neke stvari
Seyfo

#144 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Seyfo »

Kad bi u normalnoj državi, npr.u Francuskoj, bilo moguće da sena popisu izjasniš kao Francuz i da te odmah strpaju u isti koš sa onima koji se izjašnjavaju kao budisti, Hobiti ili Indijanci?
SaraFina

#145 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

edo_79 wrote:
Seyfo wrote:Na popisu imaš opcije: Bošnjak, Srbin i Hrvat kao ustavne kategorije našeg nakaradnog Ustava, nametnutog od onih koji ovoj državi ne žele dobro. Ako hoćeš biti Bosanac, odmah upadaš u Ostale; znači ako svoju državu voliš i osjećaš se identitetom primarno kao stanovnik svoje države, to ti naš Ustav ne dozvoljava; tjera te da mrziš državu i da stavljaš etniju i vjeru ispred države.Upravo suprotno evropskom nasljeđu i praksi. Sistem je nakaradno postavljen i na silu trpa ljude u torove. Šta reći na to osim "don't hate the players, hate the game".

Ja po zadnjem popisu Seyfo i jesam svrstan u Ostale .... upravo zbog ovog što si napisao .... I hvala ti što si pojasnio neke stvari

Bosancima na popisu su se izjašnjavali većinom ljudi koji su "Bošnjak" takodjer mogli koristiti kao ustavno pravnu kategoriju. Da se ne lažemo, ljudi koji su Srbin/Hrvat mogli koristiti na popisu a izjasnili su se Bosancima zanemarljiv je broj. Nažalost!
edo_79

#146 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by edo_79 »

To je zato što je popis bio tako konstruisan po sistemu, imaš to, izaberi jednu od opcija, ta ćeš ti meni ovdje govorit ko si i šta si ... il si konstitutivan il si Sejdić i Finci
Kejn

#147 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Kejn »

2001 wrote: "Floskuletina" od 23,7% ti je realnost, što se vrlo lako utvrdi uvidom "na terenu", pa ti možeš pričati o svemu i svačemu...jbg...ko gubi ima pravo da se ljuti!
Da ne spominjem i tvoje nadnaravne i puste želje... :lol:
Pa ko je većina u Jajcu da nisu poskokovci :lol:
Last edited by Kejn on 20/04/2018 14:42, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#148 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

edo_79 wrote:
Sta je npr. sa Madjarima u Srbiji, Slovackoj ili Rumuniji :mrgreen:
Sta je sa Srbima u Hrvatskoj :mrgreen:
Sta je sa Slovencima u Austriji :mrgreen:
Sta je sa Nijemcima u Francuskoj :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#149 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by mk ultra »

512MB wrote: Nek je smatra maticnom ko god se tako osjeca. Za mene je maticna drzava Bosnjaka.
a šta hrvatima hercegovcima koji su se uredno tako predstavljali i radili :mrgreen:

@blecak sa drugog podforuma
nevesinje-p14574597.html#p14452575

moje je porijeklo hrvatsko također, nit mog prezimena ima gdje u bosnjaka... a eto sad sam bosnjak
sta da radim

jel to ovo nije moja država?
edo_79

#150 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by edo_79 »

detroit-mercy wrote:
edo_79 wrote:
1 - Sta je npr. sa Madjarima u Srbiji, Slovackoj ili Rumuniji :mrgreen:
2 - Sta je sa Srbima u Hrvatskoj :mrgreen:
3 - Sta je sa Slovencima u Austriji :mrgreen:
4 - Sta je sa Nijemcima u Francuskoj :mrgreen:
Ukoliko gore navedeni imaju državljanstva država u kojima se nalaze, oni su:

1 - državljanin Srbije, Slovače, Rumunije
2 - državljanin Hrvatske
3 - državljanin Austrije
4 - državljanin Francuske
Post Reply