Da li biste usvojili dijete?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Da li biste usvojili dijete?

Da
33
92%
Ne
1
3%
Nisam o tome nikad razmisljao/la
2
6%

Total votes: 36

hananah

#1 Da li biste usvojili dijete?

Post by hananah »

Bez obzira da li vec imate ili nemate svoju djecu, da li biste usvojili dijete koje je siroce?
Lace

Post by Lace »

definitivno bih usvojila dijete :) ...mozda cak i dva...ako su identicni blizanci :D
Qler

Post by Qler »

nisam razmisljao o tome, ali sam izabrao DA.

Usvojio bih dijete, ali samo ako ne dao Bog, ne budem mogao imati svoje!

A usvajanje djeteta je po meni plemenita stvar.
zoxy

Post by zoxy »

naravno
sojka

Post by sojka »

"..boja njihove odece je bledela,
od crne do bele,
to je mesto postalo svetiliste..
Zadig

Post by Zadig »

bili mene neko usvojio pitam se
:D
recimo neka mlada mama od recimo 27 godina pa malo nagore

da se rjesim ove bijede
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Presudno je ko postavi temu i sa kojim namjerama.

Ukoliko moderator smatra da je potrebno obrisati odredjene postove, neka ih obrise, a to sto ja odredjene teme slucajno, a odredjene namjerno upropastim, to je moja stvar...
Zadig

Post by Zadig »

ok A.

Ako bih imao dovoljno uslova (i pored svog djeteta) bih svakako usvojio jedno.
Zasto da ne. Da mu bar sansu za zivot vecu pruzim.
Problem je sta bi moja zena na to sve rekla, ili generalno kako bi nas/vas partner pristao na tako nesto.

Lako je reci za sebe, ali takve odluke moraju pasti u dvoje sto bi se reklo.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

A wrote:Tema je interesantna, molim vas da je ne upropastite.
E jes' fina i kulturna, pa bicu i ja... :D

Mislim da bi svaka normalna osoba usvojila dijete. Svako ko vjeruje u "svoju krv" je najobicniji primitivac, a takvih nam nikad nije falilo...
Zamislite samo koliko djece, ratne sirocadi, djece cije su majke silovane u ratu, je dobilo sansu u zivotu zahvaljujuci humanim ljudima koji nisu optereceni kojekakvim glupostima...
stickitout

Post by stickitout »

A wrote:A da li su vam poznate sve poteskoce koje nastaju u odnosu sa usvojenim djetetom? Od potrage za vlastitim identitetom, preko tinejdzerskog perioda pobune ...
Ma zajebano je i svoje rodjeno odgojiti i u pubertetu sa njim durat a tek kako li je usvojeno.......?
Kareem Abdul-Jabbar

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

:) 'ladno bih usvojio dijete!
A wrote:A da li su vam poznate sve poteskoce koje nastaju u odnosu sa usvojenim djetetom? Od potrage za vlastitim identitetom, preko tinejdzerskog perioda pobune ...
-Mnogo vece poteskoce (no, naravno-i ovo "pravilo" ima svoje izuzetke) nastaju kada dijete ne odraste u porodicnom okruzenju, sa mnogo tezim posljedicama i po dijete i po drustvo....
The_Fluid

Post by The_Fluid »

naizgled lagano, no da li vam je pored toga sto ste se pozitivno odredili o usvajanju djeteta bila nebitna i boja koze, ociju, odnosno da li biste trazili dijete koje bi licilo na vas ili barem sredinu u kojoj zivite ili biste zapucali u Kambodzu po isto? :P
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

E pa to vec zavisi od starosti usvojenog djeteta...

Vecina ljudi se odlucuje na usvajanje jako mlade djece, iz vise razloga, od kojih si neke i sama navela. Kod nas je rijetkost usvajanje djece od recimo 5 ili vise godina.
stickitout

Post by stickitout »

The_Fluid wrote:naizgled lagano, no da li vam je pored toga sto ste se pozitivno odredili o usvajanju djeteta bila nebitna i boja koze, ociju, odnosno da li biste trazili dijete koje bi licilo na vas ili barem sredinu u kojoj zivite ili biste zapucali u Kambodzu po isto? :P
Gospodin David Bellamy nema problema ni sa jednim od navedenih, mada je to odlicno pitanje...

Bellamy lives in Bishop Auckland, county Durham with his wife of 50 years, Rosemary (a biologist). Together, they have two sons (Eoghain and Rufus) and three daughters (Brighid, Henrietta and Karen) - with the exception of Rufus, all of their children are adopted citing their belief that the world is over-populated enough already.

gospoda prava...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

A wrote:
Alfons Kauders wrote:
E pa to vec zavisi od starosti usvojenog djeteta...

Vecina ljudi se odlucuje na usvajanje jako mlade djece, iz vise razloga, od kojih si neke i sama navela. Kod nas je rijetkost usvajanje djece od recimo 5 ili vise godina.
To i jeste pitanje - da li usvajas dijete zbog sebe i svoje potrebe za roditeljstvom, ili zbog djeteta i zelje da mu se pruzi utociste.
Za mene je vrhunac istinske dobrote i altruizma slucaj roditelja koji usvoje hendikepirano dijete.
Vecina ljudi, ukljucujuci mene, su sebicni. Tako da vecina ljudi usvaja dijete upravo radi sebe (najcesce jer ne mogu imati svoje djece), a ne radi djeteta...

Bosna je ovo, dobrota i altruizam su kod nas samo drugi nazivi za glupost, tako je vazda bilo, tako ce i ostati...
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

da :)
chudna

Post by chudna »

Ako bih ikada imala finansijskih mogucnosti, kao i normalan dom ( mislim da nadjem nekoga s kim cu stvoriti porodicnu atmosferu ) pored svojih petero ( koje bih voljela roditi ) bih usvojila jos onoliko djece koliko bih im mogla priustiti sve ono sto bi im bilo potrebno. Mislim da svako od nas ima u sebi dovoljno ljubavi da podjeli onima kojima je to oduzeto. :-)
flora.sa

Post by flora.sa »

da 100 %, bez imalo dvoumljenja!
Kareem Abdul-Jabbar

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

Alfons Kauders wrote:
A wrote:
Alfons Kauders wrote: E pa to vec zavisi od starosti usvojenog djeteta...

To i jeste pitanje - da li usvajas dijete zbog sebe i svoje potrebe za roditeljstvom, ili zbog djeteta i zelje da mu se pruzi utociste.
Za mene je vrhunac istinske dobrote i altruizma slucaj roditelja koji usvoje hendikepirano dijete.
Vecina ljudi, ukljucujuci mene, su sebicni. Tako da vecina ljudi usvaja dijete upravo radi sebe (najcesce jer ne mogu imati svoje djece), a ne radi djeteta...
Bosna je ovo, dobrota i altruizam su kod nas samo drugi nazivi za glupost, tako je vazda bilo, tako ce i ostati...
Uh, s ovim zadnjim se nikako ne mogu sloziti-to jednostavno nije tako i to nema veze sa geografskom pripadnoscu :D

Eh, sad prica o motivima je bas bespotrebna. Ali ja bih rekao da je tesko napraviti jasnu distinkciju izmedju ova dva motiva sto vi spominjete i po meni su oni jako isprepleteni.
Lace

Post by Lace »

po novom porodicnom zakonu, svaki par koji usvoji djete, duzan je tom istom djetetu reci istinum do njegove 7-e godine zivota tj. reci mu da je usvojeno...kada odraste njegova je volja a i pravo da trazi bioloske roditelje, istrazi svoje korijene (i u tome mu treba pomoci)...a sto se tice tinejdzerskog perioda pobune...opste je poznato da u tom dobu (tinejdzerskom) djeca imaju krizu identiteta...bez obzira da li zive u bioloskoj porodici ili ne...isto je...dozivjet ce je svaki tinejdzer...bez razlike...jedino sto ti usvojeno dijete u ljutini moze reci "nisi mi mama" jer je toga svjesno...ali svi smo nekad bili djeca i sigurno smo bili drski (u nekim situacijama) prema svojim roditeljima i vjerovatno smo ih povrijedili...
zlata

Post by zlata »

Ja vec dugo razmisljam dal'da usvojim, al' mali kepec (8 god.) se predomislja. Veli da hoce brata ili sestru...al'da je nalik na njega...i da ima "istu krv". Inace je u svemu zajeban i konzervativac, al'veli da voli sto mu je mama malo "crazy".
hananah

Post by hananah »

Mislim da je jako humano usvojiti dijete. Licno bih kad bih bila u mogucnosti usvojila jednog djecaka iz Srebrenice koji ima 12 godina. Zbog njega sam i otvorila temu. M. volim te i hvala ti na onome sto si mi rekao prije par dana "Da imam mamu volio bih da je kao ti".
No, s obzirom da ja nemam obitelj niti finansijskih sredstava da ga usvojim mogu i dalje raditi za njega onoliko koliko radim. A to nije puno za mene a za njega je ogromno. Ako budem srece da osnujem obitelj svakako cu usvojiti i njega i jos neko dijete, bez obzira da li imala ili nemala svoju djecu.
Znam da ce ovaj moj post naici na razne reakcije. Ipak su forumasi navikli na mene na neki drugi nacin. No i ja imam slabu tacku :) I drago mi je zbog toga.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Da, usvojio bih kad bih imao zadovoljavajucu finansijsku situaciju,vec sam o tome razmisljao i mislim da za veceru na sto nije problem stavit tanjir vise...mislim ako Bog da kad dozivim te godine, mislim ipak da cu usvojit najmanje jedno, ko zna...ipak bolje da ja tom nekom djetetu pruzim kakv-takav dom nego ulica! :roll:
denaja

Post by denaja »

Alfons Kauders wrote:
A wrote:Tema je interesantna, molim vas da je ne upropastite.
E jes' fina i kulturna, pa bicu i ja... :D

Mislim da bi svaka normalna osoba usvojila dijete. Svako ko vjeruje u "svoju krv" je najobicniji primitivac, a takvih nam nikad nije falilo...
Zamislite samo koliko djece, ratne sirocadi, djece cije su majke silovane u ratu, je dobilo sansu u zivotu zahvaljujuci humanim ljudima koji nisu optereceni kojekakvim glupostima...
a joj,biče još manijaka ..i mladih karadžičevaca i mladičevaca...
dao Bog pa ne pokupe ništa bolesnog od "očeva"
hananah

Post by hananah »

Ne treba na taj nacin razmisljati Denaja :( Ni slucajno :(
Post Reply