Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- swirl
#1 Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Citam sad na jednom CRO portalu diskusiju da li biste se vratili dragom koji vas mlati? Zastrasujuci je broj zena koje prolaze kroz pokazivanje sile i maltretiranje od strane svojih jacih polovina. Helem, sjetim se svoje mame koja mi je davno rekla, kad te jednom udari, udarice te opet, pa taman i za 20 godina. Mozda zene jedno govore u teoriji, a u praksi govore drugacije. Ja ih znam nemal broj koje na prvu hoce i da se razvedu, i da ga ostave, ali sve se to nekako preko noci promijeni. Takodjer, trudim se na savjetovati ni ostavi ga, niti nemoj ga ostaviti, to je vrlo osjetljivo. Ali polazim od sebe, mene moj tata nikada u zivotu nije udario, pa kako bi se sad nasao neko ko bi sebi dao za pravo da me udari, da ne znam sta da uradim? Strasno, i jos mi je strasnije mentalno maltretiranje kojemu je jako puno zena izlozeno.
-
*mima*
#2 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Sto me vise tuce ja ga sve vise volim.
- swirl
#3 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Evo jedan interesantan, i veoma istinit odgovor:
"svi mislimo da bi odmah ostavili tog dečka ili muža, prebili, ubili.. al kad se netko nađe u takvoj situaciji, vjerujem da ipak malo i razmišlja o tome da nastavi tu vezu... jer znam neke osobe koje su imale sliče situacije, pa su i dan danas u vezi, a još uvijek se nadaju da će bit bolje... hoću reć, da dok se ne nađemo u takvoj situaciji, ne možemo ni reći što bi i kako.."
"svi mislimo da bi odmah ostavili tog dečka ili muža, prebili, ubili.. al kad se netko nađe u takvoj situaciji, vjerujem da ipak malo i razmišlja o tome da nastavi tu vezu... jer znam neke osobe koje su imale sliče situacije, pa su i dan danas u vezi, a još uvijek se nadaju da će bit bolje... hoću reć, da dok se ne nađemo u takvoj situaciji, ne možemo ni reći što bi i kako.."
- hepek071
#4 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Živio AFŽ!
Moje nebitno mišljenje kao muškarca je da je svaka žena sebi najveći neprijatelj ako se vrati siledžiji.
Zanimljiva je knjiga Vere Erlich "Jugoslovenska porodica u transformaciji" (mislim da se tako zove). Jedna etnografska studija koja pokazuje koliko je nasilje ukorijenjeno u našoj kulturi. Must read za svakoga, bez obzira na spol
Moje nebitno mišljenje kao muškarca je da je svaka žena sebi najveći neprijatelj ako se vrati siledžiji.
Zanimljiva je knjiga Vere Erlich "Jugoslovenska porodica u transformaciji" (mislim da se tako zove). Jedna etnografska studija koja pokazuje koliko je nasilje ukorijenjeno u našoj kulturi. Must read za svakoga, bez obzira na spol
- Amazonka27
#5 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
da je bilo ko u pitanju, pa i rodjena sestra...kada je rijec o ovakvim "pojavama" nema dileme....dovidjenja i prijatno...ne znam te niti si ikada postojao/la u mom zivotu. Prosla su vremena kada su zene isljucivo ovisile o muskarcu, kada nisu imale gdje ili da se nekom vrate(sakriju). Zato treba uvijek imati keca u rukavu, tj. biti sposoban osamostaliti se u bilo koje vrijeme. Sasvim je drugacije kada te neko ucjenjuje korom hljeba i krovom nad glavom. Nedo Bog da se meni ovo desi....(namjerno nezelim reci da se meni ovo ne moze desiti)....ooooooooo pa zaspao bi on meni...usecerio u 16 sa prstom u ustima...a kada bi se probudio...nebi se sjecao prosle noci....ni kako mu se zvala onu koju je tukao...
zaista ne shvatam koliko covjek mora biti iznerviran da bi udario osobu "koju voli"...tanka je granica izmedju mrznje i ljubavi...pa vjerovatno ljudi nisu svjesni da pogresno definisu svoje osjecaje. Ako vec dodje do udarca, tu nema sta da se trazi. Droga, alkohol, kocka...su ovisnosti koje razaraju mnoge brakove kod nas...a ja ne znam da iko kod nas spominje alkoholizam kao bolest (to se desava na filmovima) ili da neko al fakat ozbiljno prica o ovome problemu. Nebi voljela da se u zivotu borim protiv flashe, niti da strocam na svaku zvonjavu telefona ili vrata ocekujuci dilere ili utjerivace dugova... A zbog koga da trpim? Sramota se razvesti? Zbog naroda? Zbog djece? Djeci ce uvijek biti bolje tamo gdje nema ovih poroka...a narod ko je*e...
zaista ne shvatam koliko covjek mora biti iznerviran da bi udario osobu "koju voli"...tanka je granica izmedju mrznje i ljubavi...pa vjerovatno ljudi nisu svjesni da pogresno definisu svoje osjecaje. Ako vec dodje do udarca, tu nema sta da se trazi. Droga, alkohol, kocka...su ovisnosti koje razaraju mnoge brakove kod nas...a ja ne znam da iko kod nas spominje alkoholizam kao bolest (to se desava na filmovima) ili da neko al fakat ozbiljno prica o ovome problemu. Nebi voljela da se u zivotu borim protiv flashe, niti da strocam na svaku zvonjavu telefona ili vrata ocekujuci dilere ili utjerivace dugova... A zbog koga da trpim? Sramota se razvesti? Zbog naroda? Zbog djece? Djeci ce uvijek biti bolje tamo gdje nema ovih poroka...a narod ko je*e...
- anais_nin
#6 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
vec sam na jednoj od tema o nasilju i zlostavljanju pisala nesto slicno ali evo da se ponovim...
znam da je prva reakcija vecine onih koji su rasli u normalnim okruzenjima kad pogledaju takvu jednu vezu sa strane da kazu "pa kad ostaje u takvoj vezi onda je to i zasluzila"...ali stvari su rijetko kad tako jednostavne...samopouzdanje, ljubav, zdravi odnosi, s tim se malo ko radja...vecinu tih stvari ucimo kroz zivot, ucimo kroz primjer, ucimo iznutra...nije slucajno da je veliki broj zena koje ostaju u takvim vezama vec ranije bio zlostavljan, obicno od strane nekog od clanova porodice...ili da se nasla u rukama vjestog manipulatora (a dosta zlostavljaca to i jesu) koji joj je prvo sistematski i planski slomio samopouzdanje, samopostovanje, sliku sebe, rijecima, emocionalnim zlostavljanjem, prije nego sto uopste dodje do fizickog zlostavljanja (a najcesce te dvije stvari idu ruku pod ruku)...i mada je svima odgovor ocigledan "pa ostavi ga", ta putanja nije bas uvijek tako ocigledna u glavama, u psihi tih zena...uz to kad se svaki dan slusa "ako odes, nacicu te, ubicu te, ubicu djecu" itd itd strah lagano nadjaca sve druge instinkte....
druga stvar je sto se ovo ne desava samo zenama koje su podlozne takvim odnosima...moze se desiti svakom od nas...ma koliko mislili da sve znamo, da imamo sve odgovore, da volimo sebe, da mi sebi to nikad ne bismo dopustili...ali svi mi pravimo greske...i to puno cesce zasljepljeni osjecajima nego inace...koliko je onih na ovom forumu koje ce citati ovu temu a nikad se na nju nece oglasiti jer ce se prepoznati u nekim stvarima...za sve one koji misle (kao na onoj temi "zasto djevojke vole lose muskarce" - tek tamo cu referat da ostavim
) da neke zene to "vole", nije to bas uvijek tako...zlostavljaci se vrlo rijetko takvim predstavljaju...u prvi mah on je obicno sarmantan, pazljiv, "drugaciji od ostalih"...pazi, mazi, obara s nogu...a onda kada osjeti da je ima u saci, da su njene emocije jace od razuma onda pocinje konstantno uzimanje...i nije to toliko skalkulisan proces kao sto zvuci, jednostavno dinamika kojoj su neki muskarci skloni iz ovog ili onog razloga...i onda pocinje lagano ubijanje one druge osobe...valjda da bi se u potpunosti posjedovala...sloj po sloj, ubija se duh, rastavlja se od bliski ljudi, osigurava njena izolovanost i sve veca vezanost za njega....i sve tako dok negdje ne pukne...
znam da je prva reakcija vecine onih koji su rasli u normalnim okruzenjima kad pogledaju takvu jednu vezu sa strane da kazu "pa kad ostaje u takvoj vezi onda je to i zasluzila"...ali stvari su rijetko kad tako jednostavne...samopouzdanje, ljubav, zdravi odnosi, s tim se malo ko radja...vecinu tih stvari ucimo kroz zivot, ucimo kroz primjer, ucimo iznutra...nije slucajno da je veliki broj zena koje ostaju u takvim vezama vec ranije bio zlostavljan, obicno od strane nekog od clanova porodice...ili da se nasla u rukama vjestog manipulatora (a dosta zlostavljaca to i jesu) koji joj je prvo sistematski i planski slomio samopouzdanje, samopostovanje, sliku sebe, rijecima, emocionalnim zlostavljanjem, prije nego sto uopste dodje do fizickog zlostavljanja (a najcesce te dvije stvari idu ruku pod ruku)...i mada je svima odgovor ocigledan "pa ostavi ga", ta putanja nije bas uvijek tako ocigledna u glavama, u psihi tih zena...uz to kad se svaki dan slusa "ako odes, nacicu te, ubicu te, ubicu djecu" itd itd strah lagano nadjaca sve druge instinkte....
druga stvar je sto se ovo ne desava samo zenama koje su podlozne takvim odnosima...moze se desiti svakom od nas...ma koliko mislili da sve znamo, da imamo sve odgovore, da volimo sebe, da mi sebi to nikad ne bismo dopustili...ali svi mi pravimo greske...i to puno cesce zasljepljeni osjecajima nego inace...koliko je onih na ovom forumu koje ce citati ovu temu a nikad se na nju nece oglasiti jer ce se prepoznati u nekim stvarima...za sve one koji misle (kao na onoj temi "zasto djevojke vole lose muskarce" - tek tamo cu referat da ostavim
- swirl
#7 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Amazonka27 dobro rece, droga, alkohol, kocka. Ko nije bio u vezi sa kockarom, nema pojma sta je to. To je prava droga, i ne zovu ih dzaba OVISNICI o kocki. Takodjer, uvjerila sam se da muskarci koji tuku svoje zene nisu samo radnici, majstori itd. vec i profesori, doktori, naucnici, zatim ljudi koji su omiljeni u drustvu, medju cetiri zida se pretvaraju u monstrume. I da, sto se tice djece, misljenja sam, da i ako se ostane u braku zbog djece, nijedno dijete nece reci: hvala ti sto si ostala sa tatom zbog mene. To je 100%.
- Op3r4t0r
#8 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Svaka zena koja ostane s momkom/covjekom nakon sto je udari zasluzila je da je udara svaki dan, nema oprosta, nema nece vise, bjezi od majmuna.
P.S. Nikad sebi nebi dozvolio udariti zensku osobu, osim u slucaju prevare, tad bi je ubio golim rukama
P.S. Nikad sebi nebi dozvolio udariti zensku osobu, osim u slucaju prevare, tad bi je ubio golim rukama
- swirl
#9 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
A u slucaju da ti nju prevaris, da li bi dopustio istu kaznu? 
- sheilak
#10 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Naravno, niko ne bi smio suditi o drugima, dok se ne nadje u situaciji poput njihove. Medjutim, moja prva reakcija na naslov teme bila je smijeh. Zaista, nikada ne bih mogla biti u vezi u kojoj bih bila zlostavljana na bilo koji nacin ili u kojoj bih ja bila u ulozi zlostavljaca jer zlostavljanje , fizicko, emocionalno ili spolno podrazumijeva nedostatak postovanja prema partneru, a bez toga veza, barem za mene, ne moze postojati. Ravnopravnost izmedju partnera, njihovo uzajamno postovanje i vlastito dostojanstvo je dio privlacnosti veze i ako bih se u nekoj vezi osjecala zavisno, bez samopouzdanja, ponizena , nista me ne bi moglo natjerati da ostanem s tom osobom. S druge strane, prezirala bih osobu koju bih ja tretirala kao " smece ", koja ne bi imala ni kicmu ni hrabrosti ni dostojanstva, a koja bi i dalje ostajala sa mnom.
Sigurna sam da postoje razlozi za opstanak takvih veza, ali ja mislim da ti razlozi zadiru u podrucje patologije.
Sigurna sam da postoje razlozi za opstanak takvih veza, ali ja mislim da ti razlozi zadiru u podrucje patologije.
- hepek071
#11 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
anais_nin wrote:vec sam na jednoj od tema o nasilju i zlostavljanju pisala nesto slicno ali evo da se ponovim...
druga stvar je sto se ovo ne desava samo zenama koje su podlozne takvim odnosima...moze se desiti svakom od nas...ma koliko mislili da sve znamo, da imamo sve odgovore, da volimo sebe, da mi sebi to nikad ne bismo dopustili...ali svi mi pravimo greske...i to puno cesce zasljepljeni osjecajima nego inace...koliko je onih na ovom forumu koje ce citati ovu temu a nikad se na nju nece oglasiti jer ce se prepoznati u nekim stvarima...za sve one koji misle (kao na onoj temi "zasto djevojke vole lose muskarce" - tek tamo cu referat da ostavim) da neke zene to "vole", nije to bas uvijek tako...zlostavljaci se vrlo rijetko takvim predstavljaju...u prvi mah on je obicno sarmantan, pazljiv, "drugaciji od ostalih"...pazi, mazi, obara s nogu...a onda kada osjeti da je ima u saci, da su njene emocije jace od razuma onda pocinje konstantno uzimanje...i nije to toliko skalkulisan proces kao sto zvuci, jednostavno dinamika kojoj su neki muskarci skloni iz ovog ili onog razloga...i onda pocinje lagano ubijanje one druge osobe...valjda da bi se u potpunosti posjedovala...sloj po sloj, ubija se duh, rastavlja se od bliski ljudi, osigurava njena izolovanost i sve veca vezanost za njega....i sve tako dok negdje ne pukne...
Ima tu sigurno svašta,a i prekompleksni su odnosi među ljudima da se tek tako u dvije rečenice razjasne. Znam da mi je par ljudi reklo da su bili u situaciji da gledaju kako muž ili momak leši curu/ženu na sred ulice i oni priđu da spriječe nasilnika i onda ih ta ista koju brane popljuje, tipa šta se ti miješaš?. Sad jel to bila neka sado-mazo egzibicijska predstava, ko će im znati. Veliku ulogu u svemu tome ima i kućni odgoj, a i obrazovanje. Mislim spomenuo sam gore onu knjigu od Vere Erlich. Ona opisuje jednu situaciju gdje žena dolazi doktoru i pita: Jesam li ja normalna ? Muže me ne tuče. (to je kolko se sjećam 1938. godina Kotar Jajce). Po tome možete vidjeti duboku kulturnu ukorijenjenost nasilja kod nas. I treba dobro zavrnuti rukave i redefinirati sistem i sadržaj obrazovanja da bi se to zlo ubilo. Tako, sada stvarno na prvi pogled ispada da su žene najviše krive što prihvataju ovakvo stanje.
- anais_nin
#12 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
upravo....swirl wrote:Takodjer, uvjerila sam se da muskarci koji tuku svoje zene nisu samo radnici, majstori itd. vec i profesori, doktori, naucnici, zatim ljudi koji su omiljeni u drustvu, medju cetiri zida se pretvaraju u monstrume.
kao sto vec rekoh, vrlo lako je odsjecno tvrditi "ja bih odmah otisla" ili "ako ostane zasluzila je"....ostavite po strani sada fizicko nasilje....i kocku, i drogu, i alkohol...i prisjetite se svojih bivsih veza i ljubavi...koliko je bilo situacija kada ste zbog ljubavi uradili stvari koje ste mislili da nikad ne biste uradli? koliko puta je neko u koga ste bili zaljubljeni napravio budalu od vas, namagarcio vas, i mozda su svi oko vas primjecivali a samo vi slijepi od ljubavi ste skontali zadnji?
u teoriji i ovakvim diskusijama svi znamo tacne odgovore i sta i kako treba uraditi...u praksi, obicno to biva puno drugacije
- Amazonka27
#13 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Da....bas tako...jednom sam cula vrisku u parku blizu moje zgrade...ufatim policajca na ulicu...kad tamo...mama, kcerka i momak...momak tuce djevojku pred njenom mamom....ispostavi se da momka znam jako dobro...a ona mu oprosti...voli ga....Ne znam sta je mama tu radila.hepek071 wrote:
Ima tu sigurno svašta,a i prekompleksni su odnosi među ljudima da se tek tako u dvije rečenice razjasne. Znam da mi je par ljudi reklo da su bili u situaciji da gledaju kako muž ili momak leši curu/ženu na sred ulice i oni priđu da spriječe nasilnika i onda ih ta ista koju brane popljuje, tipa šta se ti miješaš?. Sad jel to bila neka sado-mazo egzibicijska predstava, ko će im znati. Veliku ulogu u svemu tome ima i kućni odgoj, a i obrazovanje. Mislim spomenuo sam gore onu knjigu od Vere Erlich. Ona opisuje jednu situaciju gdje žena dolazi doktoru i pita: Jesam li ja normalna ? Muže me ne tuče. (to je kolko se sjećam 1938. godina Kotar Jajce). Po tome možete vidjeti duboku kulturnu ukorijenjenost nasilja kod nas. I treba dobro zavrnuti rukave i redefinirati sistem i sadržaj obrazovanja da bi se to zlo ubilo. Tako, sada stvarno na prvi pogled ispada da su žene najviše krive što prihvataju ovakvo stanje.
Drugi slucaj je moja rodica...koja, cini mi se i nevecera bez batina...otrgenmo je jednom, drugi put, treci put...nakon toga sam ja digla ruke....ne mogu vise da se sikiram...ima i ona mozak...nek razmishlja...na kraju su svi od nje digli ruke...kad hoces eto ti...Spase je od njega, a ona ufati sprovoditi bjesne gliste...zanovjetati i glupirati...mimo rodbine pripomognu i komsije...dadnu joj smjestaj...koristenje telefona...al maca nabije nekoliko stotina KM telefona da bi se mirila sa gospodinom....
- Amazonka27
#14 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
anais_nin wrote:upravo....swirl wrote:Takodjer, uvjerila sam se da muskarci koji tuku svoje zene nisu samo radnici, majstori itd. vec i profesori, doktori, naucnici, zatim ljudi koji su omiljeni u drustvu, medju cetiri zida se pretvaraju u monstrume.
kao sto vec rekoh, vrlo lako je odsjecno tvrditi "ja bih odmah otisla" ili "ako ostane zasluzila je"....ostavite po strani sada fizicko nasilje....i kocku, i drogu, i alkohol...i prisjetite se svojih bivsih veza i ljubavi...koliko je bilo situacija kada ste zbog ljubavi uradili stvari koje ste mislili da nikad ne biste uradli? koliko puta je neko u koga ste bili zaljubljeni napravio budalu od vas, namagarcio vas, i mozda su svi oko vas primjecivali a samo vi slijepi od ljubavi ste skontali zadnji?![]()
u teoriji i ovakvim diskusijama svi znamo tacne odgovore i sta i kako treba uraditi...u praksi, obicno to biva puno drugacije
- anais_nin
#15 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
da, ima tu kulturoloskih faktora...mnogi faktori uticu na to kako ce se svjest neke osobe razviti u odnosu na bilo koji vid zlostavljanja...drustveni i ekonomski status, nivo obrazovanja, nivo nezavisnosti, kao i sredina u kojoj je ta osoba odrasla itd itd...ali to ne znaci ce neka neobrazovana zena, iz siromasne porodice ciji je otac zlostavljao majku (ili/i djecu) automatski biti dio veze u kojoj je i ona zlostavljana, niti to znaci da ce obrazovana, neovisna zena, koja je odrasla u sredini nenarusenoj nasiljem automatski izbjeci takvu sudbinu...i samo da naglasim, mi ovde pricamo kao da su samo zene zrtve nasilja u porodici...ja namjerno pokusavam koristiti termin "osoba" jer bez obzira koliko se to cesto ili rijetko desavalo i muskarci i te kako mogu biti zrtve nasilja (a mislim da je nepotrebno da isticem kakve tek to komplikacije nosi (posebno) u nasem drustvu)....hepek071 wrote: Ima tu sigurno svašta,a i prekompleksni su odnosi među ljudima da se tek tako u dvije rečenice razjasne. Znam da mi je par ljudi reklo da su bili u situaciji da gledaju kako muž ili momak leši curu/ženu na sred ulice i oni priđu da spriječe nasilnika i onda ih ta ista koju brane popljuje, tipa šta se ti miješaš?. Sad jel to bila neka sado-mazo egzibicijska predstava, ko će im znati. Veliku ulogu u svemu tome ima i kućni odgoj, a i obrazovanje. Mislim spomenuo sam gore onu knjigu od Vere Erlich. Ona opisuje jednu situaciju gdje žena dolazi doktoru i pita: Jesam li ja normalna ? Muže me ne tuče. (to je kolko se sjećam 1938. godina Kotar Jajce). Po tome možete vidjeti duboku kulturnu ukorijenjenost nasilja kod nas. I treba dobro zavrnuti rukave i redefinirati sistem i sadržaj obrazovanja da bi se to zlo ubilo. Tako, sada stvarno na prvi pogled ispada da su žene najviše krive što prihvataju ovakvo stanje.
i da, gore podebljani scenario se i te kako desava...i nekom ko to gleda sa strane apsolutno nije jasno...zasto ta zena brani svog zlostavljaca...(mada iz vlastitog promatrackog iskustva rekla bih da je broj onih koji ce se umjesati u takvu situaciju zanemarljiv u poredjenju sa onim koji nece...puno je lakse i jednostavnije okrenuti glavu....i samo da se razumijemo cesto oni sa strane nemaju pojma u kakvom su odnosu zlostavljana i zlostavljac...isto tako se zna desiti da zena biva maltretirana na javnom mjestu od strane osobe koju je tek upoznala...)...ponekad ono sto sprijecava zenu da ode jesu objektivni razlozi (nema gdje - nerazumjevanje okoline, cak i njene porodice, materijalna ovisnost + najjaci faktor od svih - strah...koji samo da se razumijemo i nije tako nerealan...vecina nasilnika vremenom eskalira...zene cesto kontaju ako ga ostave on ce ih pronaci i ubiti - sto se i te kako desava - pri tom umrtvljujuci u sebi misao da ce se to vjerovatnije desiti ukoliko ostanu)...ali sta kad to nisu razlozi za ostajanje, kao recimo u primjeru koji navodi Amazonka....
ta logika je cesto neshvatljiva onima koji nisu dio takve veze (ili nisu nikad bili blisko upleteni u jedan takav odnos)...mislim da je vecina upoznata sa shtokholmskim sindromom...e pa na slicnom principu funkcionise i veza/odnos koji se razvije izmedju zlostavljaca i zlostavljane osobe...i nisu tu u pitanju samo zene...vrlo cesto isto to se desava i zlostavljanoj djeci...to se inace naziva trauma-bonding (vezivanje traumom) ili bonding-to-the-perpetrator(vezivanje za pocinitelja zlocina)...da bi prezivjele u okolnostima u kojim zive zrtve razvijaju posebnu vrstu vezanosti za zlostavljaca...zato, koliko god to nekima bilo nerazumljivo i neshvatljivo, vrlo cesto se zene vracaju u takve veze, i vrlo cesto djeca koja su zlostavljana tokom djetinjstva "brane" svoje zlostavljace cak i nakon sto odrastu...
- anais_nin
#16 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
razbila sam post u 2 dijela cisto radi preglednosti...zasto pisem ovoliko na ovu temu? zato sto ne mislim da su forumasi nezainteresovani za istu, isto kao sto mi i broj ucitivanja na temu, a mali broj postova na istoj, govore jako puno o tom sto je dotaklo zivot nekih forumasa na ovaj ili onaj nacin...
i iako shvatam odresitost s kojom su napisane mnoge stvari na ovoj temi (i ja bih njemu to i to ili svaka koja ostaje u takvoj vezi je to zasluzila) pisem sve ovo zato sto sam dosta sigurna da osim onih koji su prozivjeli nesto takvo svi ostali mogu misliti da razumiju, ali ne razumiju...a ako se ikad iko od vas nadje u takvoj situaciji da pomogne (ili treba pomoci) osobi koja je u takvoj situaciji ovakvim stavom se to sigurno nece uraditi...i sama sam cula ovakve izjave u drustvu nebrojeno puta...ne razmisljamo u tim trenucima da nikad u potpunosti ne znamo sta se desava iza zatvorenih vrata cak i kod onih najblizih, cak i kod onih koje mislimo da poznajemo...osobe koje su zlostavljane (bilo fizicki, bilo fizicki, ili puno cesce oboje) pored svih tih konfuznih emocija, vjerovali ili ne, takodje osjecaju ogroman STID...koji umanjuje njihove sanse da se obrate nekom oko njih za pomoc...a ponavljanjem ovakvih stavova "meni se to nikad ne bi desilo" ili "ako ostaje s njim onda je to i zasluzila" taj zid stida samo raste...
kao i obicno svi smo se usmjerili na osobu koja je zlostavljana...a sta je sa zlostavljacem? vrlo cesto su to ljudi koji su "primjerni" u svom okruzenju, vrlo cesto sarmantni, dopadljivi, "uzorni" gradjani...posebno oni cija je metoda zlostavljanja vise verbalna nego fizicka uopste ne vide nista lose u tome sto rade...naprotiv...vrlo cesto su ponosni na svoju sposobnost manipulisanja + "postovanje" (tj tacnije 'odanost' i 'poslusnost') koje (misle da) bude u zlostavljanoj...svoj bijes vide kao sastavni dio sebe, a u svojoj glavi uvijek nadju neku posebnu logiku tj opravdanje za svoje postupke (ona je uradila to i to - ma kako TO u stvari bilo bezazleno, stoga sam ja bio PRIMORAN da uradim to i to)...kompleksna je ova igra manipulacije...a zlostavljaci su dosta cesto vrlo inteligentni ljudi (bez obzira na ekonomski status...kao sto je to neko vec primjetio ranije) i jako dobro znaju kako da ubjede osobu koju zlostavljaju da je ona sama dovela do toga...kao i da je obasipaju paznjom i "ljubavi" izmedju ispada bijesa time jos vise ucvrscujuci sponu koja nju veze za njega
i iako shvatam odresitost s kojom su napisane mnoge stvari na ovoj temi (i ja bih njemu to i to ili svaka koja ostaje u takvoj vezi je to zasluzila) pisem sve ovo zato sto sam dosta sigurna da osim onih koji su prozivjeli nesto takvo svi ostali mogu misliti da razumiju, ali ne razumiju...a ako se ikad iko od vas nadje u takvoj situaciji da pomogne (ili treba pomoci) osobi koja je u takvoj situaciji ovakvim stavom se to sigurno nece uraditi...i sama sam cula ovakve izjave u drustvu nebrojeno puta...ne razmisljamo u tim trenucima da nikad u potpunosti ne znamo sta se desava iza zatvorenih vrata cak i kod onih najblizih, cak i kod onih koje mislimo da poznajemo...osobe koje su zlostavljane (bilo fizicki, bilo fizicki, ili puno cesce oboje) pored svih tih konfuznih emocija, vjerovali ili ne, takodje osjecaju ogroman STID...koji umanjuje njihove sanse da se obrate nekom oko njih za pomoc...a ponavljanjem ovakvih stavova "meni se to nikad ne bi desilo" ili "ako ostaje s njim onda je to i zasluzila" taj zid stida samo raste...
kao i obicno svi smo se usmjerili na osobu koja je zlostavljana...a sta je sa zlostavljacem? vrlo cesto su to ljudi koji su "primjerni" u svom okruzenju, vrlo cesto sarmantni, dopadljivi, "uzorni" gradjani...posebno oni cija je metoda zlostavljanja vise verbalna nego fizicka uopste ne vide nista lose u tome sto rade...naprotiv...vrlo cesto su ponosni na svoju sposobnost manipulisanja + "postovanje" (tj tacnije 'odanost' i 'poslusnost') koje (misle da) bude u zlostavljanoj...svoj bijes vide kao sastavni dio sebe, a u svojoj glavi uvijek nadju neku posebnu logiku tj opravdanje za svoje postupke (ona je uradila to i to - ma kako TO u stvari bilo bezazleno, stoga sam ja bio PRIMORAN da uradim to i to)...kompleksna je ova igra manipulacije...a zlostavljaci su dosta cesto vrlo inteligentni ljudi (bez obzira na ekonomski status...kao sto je to neko vec primjetio ranije) i jako dobro znaju kako da ubjede osobu koju zlostavljaju da je ona sama dovela do toga...kao i da je obasipaju paznjom i "ljubavi" izmedju ispada bijesa time jos vise ucvrscujuci sponu koja nju veze za njega
-
walkabout
#17 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Bond_JaneBond wrote:Da me jedanput udari-gotovo je..
Da me drugi put udari-vratila bih se s nekim razbijacima u po' noci il' kad se najmanje nada i ubila Boga u njemu![]()
pa makar mi bilo zadnje
ovo bi volijo gledat
pa makar mi bilo zadnje
- Secer_033
#18 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Koji je samo to privitizam, udaranje zene.......FUJ!!
- hepek071
#19 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Ma ja to gledam ovako..sve je uzročno posljedično povezano. Ako je normalno tući se unutar kuće, bilo da je objekt nasilja žena ili dijete, sasvim će normalno biti prenijeti taj model "rješavanja problema" ili oslobađanja viška hormona i na ulicu. Na kraju rat nam je pokazao svu "lakoću, normalnost i prirodnost" nasilja kod nas, a i sve ovo što se dešava nakon njega.
- JThomas
#20 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
složio bih se da (iako toga naravno ima svugdje) je ovdje kultura nasilja nenormalno jaka, na ulici, u školi, porodici, radnoj sredini...svugdje, to je bukvalno tradicija, kulturno nasljeđe, ko jači, taj kači, djeci su idoli mafijaši i kriminalci, stvara se slika da se nasilje isplati (a bogami kad pogledam broj onih koji budu procesuirani i kazne koje dobiju, stvarno se isplati)...a u patrijarhalnom društvu (što naše, nemojmo se lagati, još uvijek jeste) će žena biti u 98% slučajeva ta koja će izvući deblji kraj, čisto zato jer je slabija...na ženi će slomiti kola za ono što se ne smije reći u lice šefu, predradniku, vlasti...u jadnoj BiH stvarnosti lola tuče ženu najviše iz jednog vrlo prostog razloga - zato što može, da se i on jednom osjeti važan i zajeban...
pokazuje to i istorija, ništa ti više ne treba...
pokazuje to i istorija, ništa ti više ne treba...
-
alijadzigibau
#21 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
svako ko je maltretiran treba da bjezi iz te situacije po cijenu bilo cega....ko se dvoumi taj je prilicno debilast

- scorpion7
#22 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
znao sam hodat izgreban i izderan....ali sam je samo vishe volio
...
- JThomas
#23 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
nije to bolan o čemu postavljač teme govori, to je druga jedna vrsta fizičkog zlostavljanja

- scorpion7
#24 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Kako nijeJThomas wrote:nije to bolan o čemu postavljač teme govori, to je druga jedna vrsta fizičkog zlostavljanja![]()
- swirl
#25 Re: Da li biste se vratili muzu/momku koji vas tuce?
Mozda i ovo nesto znaci:
Vijeće ministara BiH usvojilo strategiju protiv nasilja u porodici
Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Strategiju prevencije i borbe protiv nasilja u porodici u BiH 2009.-2011., saopćeno je iz Halilovićevog kabineta. Cilj ove strategije je koordiniranje provedbe entitetskih strateških i akcionih planova za borbu protiv nasilja u porodici, radi njihove što efikasnije primjene, naročito ako se uzme u obzir fragmentiranost i neusklađenost zakonske regulative u BiH te neobjedinjenost statističkih podataka koji se odnose na pitanje nasilja u porodici.
Koliko je važno bilo usvajanje državne Strategije prevencije i borbe protiv nasilja u porodici govori podatak da je samo tokom 2007. godine u BiH prijavljeno više od 1.500 slučajeva nasilja u porodici.
Svrha Strategije je da žrtve nasilja budu u središtu interesovanja i zaštite, da se podigne svijest o nasilju o porodici kao društvenom problemu te da nasilje u porodici predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, kojem se trebaju suprotstaviti sve institucije i pojedinci.
Ova strategija obavezuje društvenu zajednicu da ovom problemu da prioritet, iskaže političku volju i osigura resurse i multisektorski pristup.
Državnom Strategijom predviđena je analiza i usklađivanje zakonodavstva u BiH koje regulira oblast nasilja u porodici, ostvarivanje veće zaštite žrtava nasilja u porodici, senzibiliziranje javnosti za problematiku nasilja i promociju prevencije te sistematsko prikupljanje, objedinjavanje, obrađivanje i objavljivanje podataka o nasilju u porodici.