Ništa vam ja to ne kontam, ni te ETSC, ni bakalare, ni mastere...ko da sam završio prije sto godina fakultet
A u mojoj struci se svakako to nije ništa u biti ni promijenilo, i neka nije.
jesi to se za dekana kandidovo, tesko pored trivuna i kompanijeJasmin2803 wrote:na vratima sam da se pitam...dobro pa te se ne pita nista u vezi toga, bar na ekonomiji![]()
nego sta ti mislis o ovoj nasoj marketinskoj kampanji - SEX!!! Da li podrzavate PROTESTE...valjda ce sad vise ljudi dolaziti na forum... (zna se sta najvise volimo)
Ni jedno ni drugo, vec VGPZZZ, VišeGodišnjiPosjetilacZavodaZaZapošljavanjeleet wrote:prvi put sam otvorio temu i fakat mi je mrsko citati 30+ stranica i imam samo jedno pitanje..
kada zavrsim 3 godine faksa ( ekonomija ), da li je to VŠS ili VSS ?
ukratko: na nekim fakultetima se za VSS studiralo 4 ili 5 godina. kako je bolonja uvedena, vise se ne gledaju godine provedene studirajuci, nego bodovi. svaki predmet nosi odredjene bodove, to su ti ETSC. po bolonji prvi ciklus traje 3 ili 4 godine, a drugi ciklus, odnosno master 2 ili 1, ali nisu bitne godine, nego bodovi!! i sad su neki fakulteti kako je bolonja uvedena sljedece uradili: nagurali sve predmete u 3 ili 4 godine, isto tako predmete koji su se slusali na magistarskom nagurali u 1 ili dvije godine. no medjutim, na drugim fakultetima se radilo tako da se ono gradivo za diplomca podijelilo pola na bachelor, pola na master. sad se pojavi ova odluka gdje kazu da je master=stari diplomac, sto naravno nije posteno za studente koji su zavrsili fakultet koji je uveo onaj sistem koji sam prvi opisala. i tu je sva frka nastala i vecina nije zadovoljna. ovo bi mogla biti osnova za jednu dobru tragikomediju na filmskom platnu.Pera Trta wrote:Ja kad uđem na ove teme o Bolonji, k'o da hijeroglife čitam![]()
Ništa vam ja to ne kontam, ni te ETSC, ni bakalare, ni mastere...ko da sam završio prije sto godina fakultet![]()
Hvala na pojašnjenjuminjonja wrote:ukratko: na nekim fakultetima se za VSS studiralo 4 ili 5 godina. kako je bolonja uvedena, vise se ne gledaju godine provedene studirajuci, nego bodovi. svaki predmet nosi odredjene bodove, to su ti ETSC. po bolonji prvi ciklus traje 3 ili 4 godine, a drugi ciklus, odnosno master 2 ili 1, ali nisu bitne godine, nego bodovi!! i sad su neki fakulteti kako je bolonja uvedena sljedece uradili: nagurali sve predmete u 3 ili 4 godine, isto tako predmete koji su se slusali na magistarskom nagurali u 1 ili dvije godine. no medjutim, na drugim fakultetima se radilo tako da se ono gradivo za diplomca podijelilo pola na bachelor, pola na master. sad se pojavi ova odluka gdje kazu da je master=stari diplomac, sto naravno nije posteno za studente koji su zavrsili fakultet koji je uveo onaj sistem koji sam prvi opisala. i tu je sva frka nastala i vecina nije zadovoljna. ovo bi mogla biti osnova za jednu dobru tragikomediju na filmskom platnu.Pera Trta wrote:Ja kad uđem na ove teme o Bolonji, k'o da hijeroglife čitam![]()
Ništa vam ja to ne kontam, ni te ETSC, ni bakalare, ni mastere...ko da sam završio prije sto godina fakultet![]()
vidis glavni problem je upravo u tome sto svaki fakultet svoju politiku vodi. malo se svi ponavljamo ko pokvarena ploca jer svako ponavlja svoj slucaj (ali to je u neku ruku i dobro jer nece niko u tudje da se mijesa i u tudje ime da govori). ja mogu pricati samo za odsjek za biologiju gdje je od upisanih cca. 90 studenata, 10 cistu drugu godinu upisalo. ostalih recimo 30 je prenijelo ispit sa prve u drugu - toliko o prolaznosti, mnogi su odustali, prebacivali se itd, a da ne pricamo o ocjenama. o tome sam vec jedan post napisala kako je sada mnogo teze dobiti ista vise od osmice jer se prije na usmenom moglo vidjeti ko zna zna i profesor nagradi (osim ako nije sadist), a sad nije vise tako.Pera Trta wrote:Hvala na pojašnjenjuminjonja wrote:ukratko: na nekim fakultetima se za VSS studiralo 4 ili 5 godina. kako je bolonja uvedena, vise se ne gledaju godine provedene studirajuci, nego bodovi. svaki predmet nosi odredjene bodove, to su ti ETSC. po bolonji prvi ciklus traje 3 ili 4 godine, a drugi ciklus, odnosno master 2 ili 1, ali nisu bitne godine, nego bodovi!! i sad su neki fakulteti kako je bolonja uvedena sljedece uradili: nagurali sve predmete u 3 ili 4 godine, isto tako predmete koji su se slusali na magistarskom nagurali u 1 ili dvije godine. no medjutim, na drugim fakultetima se radilo tako da se ono gradivo za diplomca podijelilo pola na bachelor, pola na master. sad se pojavi ova odluka gdje kazu da je master=stari diplomac, sto naravno nije posteno za studente koji su zavrsili fakultet koji je uveo onaj sistem koji sam prvi opisala. i tu je sva frka nastala i vecina nije zadovoljna. ovo bi mogla biti osnova za jednu dobru tragikomediju na filmskom platnu.Pera Trta wrote:Ja kad uđem na ove teme o Bolonji, k'o da hijeroglife čitam![]()
A u mojoj struci se svakako to nije ništa u biti ni promijenilo, i neka nije.![]()
Iako i dalje dosta toga je nejasno, vjerovatno i vama kojih se to direktno tiče.
Znam samo da moju struku nisu dirali što se zvanja tiče, doktor (liječnik) je i dalje doktor, i da bi postao doktor mora završiti fakultet koji i dalje traje 6 godina. I svugdje na svijetu je tako, nigdje nisi "malo doktor" ili "diplomirani ili master doktor" (liječnik). Ali su uveli taj sistem bodovanja i neću da kažem da je lakše sada studirati, ali na konkretnim primjerima ljudi koji su prošle godine diplomirali vidim da je prolaznost daleko veća.
po novom VŠSleet wrote:prvi put sam otvorio temu i fakat mi je mrsko citati 30+ stranica i imam samo jedno pitanje..
kada zavrsim 3 godine faksa ( ekonomija ), da li je to VŠS ili VSS ?
jesi to se za dekana kandidovo, tesko pored trivuna i kompanije![]()
ja reko neki sex skandal izbio povodom ovog svega
hahahaah, sta sam sve procitao na ovom forumu...ne znam dal da placem il da se smijem....zilla_ wrote:Evo nađoh ovo negdje na netu...
TRAJANJE STUDIJA , BOLONJSKI PROCES, ECTS
Prema našem zakonu o visokom obrazovanju, koji je usklađen sa Bolonjskom deklaracijom,
na akademskim studijama postoje dva ciklusa: osnovne akademske studije i postdiplomske
akademske studije. Naredne godine Fakulteti će započeti sa usvajanjem i realizacijom
nastavnog plana i programa specijalističkih studija i doktorskih akademskih studija.
- Osnovne akademske studije – imaju između 180 i 240 ECTS bodova, odnosno
traju od 3 do 4 akademske godine. Lice koje završi ovaj ciklus studija dobija
zvanje koje se stiče prvim stepenom akademskih studija iz odgovarajuće oblasti (u
oblasti ekonomije to je diplomirani ekonomista sa usmjerenjem, a u oblasti
logistike to je diplomirani inženjer sa usmjerenjem).
- Diplomske akademske studije(drugi stepen akademskih studija) – traju zajedno s
predhodno završenim osnovnim studijama (3 ili 4 godine), najmanje 5 godina,
odnosno imaju zbir 300 ECTS (model 3 + 2 = 180 ECTS + dodatnih 120 ECTS, i
model 4 + 1 = 240 ECTS + dodatnih 60 ECTS). Na kraju student dobija naziv
master (naziv odgovarajuće stuke).
- Specijalističke studije – spadaju, takođe u drugi ciklus studija i traju najmanje 1
godinu (60 ECTS), uz uslov da su prethodno završene diplomske akademske
studije. Lice koje završi ove studije stiče stručni naziv specijalista, s naznakom
zvanja drugog stepena iz odgovarajuće oblasti.
- Doktorske akademske studije – traju najmanje 3 godine i imaju najmanje 180
ECTS bodova, uz uslov da su prethodno završene diplomske studije – master. Lice
koje završi ovaj ciklus studija dobija naziv doktor nauka, odnosno doktor
umjetnosti, s naznakom oblasti.
Uglavnom ja studiram po ovom sistemu 4+1 i po završetku 4 godine ja imam 240 ovih kredita... Ovi bolonjci sa 3 godine imaju 180... Kad sam upisivao rečeno nam je da s ove 4 godine mi ćemo bit diplomirani inžinjeri a sad po ovom novom zakonu mi nećemo biti ni "i" od inžinjera![]()
Pa majka mu stara zar se ta bolonja nije mogla isplanirati za narednih 20 godina i krenut s tim na svim fakultetima isto i u isto vrijeme a ne sad da se i ovako dijelimo... Ja i sestra studiramo isti fax, ona po bolonji 3+1 a ja po bolonji 4+1 jer sam prije upisao... I sad su ovi prisiljeni da nas sve puste u četvrtu bezuslovno jer bi se desilo da imaju dvije treće godine po staroj i novoj bolonji hahahha... Ma luda kuća je ovo![]()
![]()
Priznaj da si ideju maznuo iz prijedloga u diskusija o Eserihiji da se preimenuje u "Slike golog Elton Johna".Jasmin2803 wrote:
Riječ SEX se koristi samo u marketinške svrhe...
Amidza Efendija wrote:Priznaj da si ideju maznuo iz prijedloga u diskusija o Eserihiji da se preimenuje u "Slike golog Elton Johna".Jasmin2803 wrote:
Riječ SEX se koristi samo u marketinške svrhe...
fazon je za 10nellington wrote:
Ima i nas Svemirko Obmanagic jedan, sa Fakulteta politickih nauka, o civilizaciji Maya koji su prenosili kamenice uz pomoc frulica. Mentor mu bio neki babin pajdas.dzejkej wrote:golemo, golemo.. fazon je za 10nellington wrote:![]()
boldirano ti sve govori.. samo pogledaj ko je sve kod njih doktorirao.. vjerujem da su nekim morali praviti prezentacije prije odbrane da jadni ne fule naziv temeAmidza Efendija wrote:
Ima i nas Svemirko Obmanagic jedan, sa Fakulteta politickih nauka, o civilizaciji Maya koji su prenosili kamenice uz pomoc frulica. Mentor mu bio neki babin pajdas.
Majko mila, ode nam obrazovanje u MP3.
stari ima 240 ECTS, a ne 220hadzinicasa wrote: Znam da su na ekonomiji to prema ECTS kreditima vrednovali i to tako da je bolonjac 180 kredita, a stari program 220 kredita.
Da i ovdje stavim, za svaki slučaj. Vidjeh na facebook stranici SPUS-a.JAVNI POZIV
STUDENTIMA UNSA
Studentska komisija za izmjene i dopune
ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU KS
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu poziva sve zainteresirane studente da se uključe u studentsku komisiju koja će u narednom periodu raditi na izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.
Želimo da pružimo studentima priliku da kreiraju svoj okvir obrazovanja i da utiću na kreiranje i mijenjanje Zakona o visokom obrazovanju.
Mi tražimo KOMPETENTNE, ZAINTERESIRANE, i AMBICIOZNE ljude koji će uzeti ovo pitanje u svoje ruke i raditi kompetentno na tome da sebi i svojim kolegama omoguće što bolji položaj u okviru onoga što Zakon o visokom obrazovanju reguliše.
Svaki učesnik u komisiji je dužan da pruži svoj doprinos ovom procesu, te da analizira dio zakona koji će se definirati u dogovoru, te da za isti kreira set izmjena i dopuna koji treba da poboljša status studenata u zakonu.
Svaki učesnik nakon rada komisije stiće pravo na certifikat od strane SPUS-a za učešće u ovoj radnoj grupi.
Svaki zainteresirani student je dužan da do najkasnije 17.06.2011. dostavi na [email protected] svoju prijavu. (Osnovne lične podatke, fakultet i godinu studija, broj telefona, te motivaciju za učešće u komisiji)
Za sva vaša pitanja Vam stojimo na raspolaganju putem maila ili telefonskim putem na 00387 61 902 615.
POTPREDSJEDNIK SPUS-a
ERNAD DENI ČOMAGA
Ali nekad je fakultet valjao (narocito Rebusdzejkej wrote:boldirano ti sve govori.. samo pogledaj ko je sve kod njih doktorirao.. vjerujem da su nekim morali praviti prezentacije prije odbrane da jadni ne fule naziv temeAmidza Efendija wrote:
Ima i nas Svemirko Obmanagic jedan, sa Fakulteta politickih nauka, o civilizaciji Maya koji su prenosili kamenice uz pomoc frulica. Mentor mu bio neki babin pajdas.
Majko mila, ode nam obrazovanje u MP3.![]()
heh ja kriminalistiku zavrsio dok je bilo 4god..miki 87_DVM wrote:mislim da treba trogodišnju školu vrednovati kao VSS,a studente koji studiraju po starom sistemu izjednačiti sa ovim novim Masterom,jer nemogu isti stepen obrazovanja imati npr. studenti kriminalistike i medicine,mašinci itd,jer kriminalistiku završiš za tri godine a medicinu za šest,ovaj zakon samo treba prepisat od hrvatske.
kokuz_sa wrote:heh ja kriminalistiku zavrsio dok je bilo 4god..miki 87_DVM wrote:mislim da treba trogodišnju školu vrednovati kao VSS,a studente koji studiraju po starom sistemu izjednačiti sa ovim novim Masterom,jer nemogu isti stepen obrazovanja imati npr. studenti kriminalistike i medicine,mašinci itd,jer kriminalistiku završiš za tri godine a medicinu za šest,ovaj zakon samo treba prepisat od hrvatske.
a ne znam da li znas ali nekada je postojao smjer na kriminalistici od 2 god..njih treba izjednacit onda sa SSS