Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

DA
80
59%
NE
56
41%

Total votes: 136

Alhemicarkaa

#726 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Alhemicarkaa »

CaCO3 wrote:
Alhemicarkaa wrote:A ti si uradio tu formalnost pa znaš? Ne znam kako onda nisu svi bili doktori nauka. :-)
Da bi upisao doktorat, odnosno da bi ti odobrili temu moraš imati objavljena dva rada, a kad doktoriraš da bi bio imenovan u docenta moraš imati još dva rada, sa određenim IF-om. Kad pošalješ rad u neki od časopisa, recimo Elsvier, koliko kontrola i recenzija prođe, i tek kad ustanove da je to od koristi za nauku objave ti rad. Tako da doktoratu ne možeš pristupiti ako nisi proveo naučno istraživanje. Zemljo indijo. Kakvi su naučni radovi nastajali iz tih doktorata, na mom fakultetu su dolazili sa vana da vide gdje se to radi...
Nemaju svi 30.000 maraka da plate tu formalnost.O objavljvanju u relevantnim caspopisima i citiranosti mi nemoj pricati.Nasi doktori u glavnom imaju score NULA kad je u pitanju i citiranost i objava u relevantnim naucnim casopisima.I tu se koristi formalnost,prepisivanj,plagiranje i ostali marifetluci.
Nije cudno sto su svi rodjaci dekana ili doktori ili doktoranti?
Mentor ti sve zavrsi,on je i tako najvise u plusu ;)
Ma ja ba, uvijek postoji nešto što sprijeći našeg čovjeka da baš on bude taj. 'Ta će jadan, svi se urotili protiv njega, ako nije dekanov rođak, onda je onaj sa vlasti, ako nije on, onda je onaj šošon (baš mu je babo stekao pare na sumnjiv način, pa je kupio diplomu), ako nije niko onda su pare.

Mani me se te priče, doktorat mog supruga i moj magistarski smo nas dvoje finansirali od dvije prosječne plate, zato mani me se socijale. Negdje se pritegneš, odrediš sebi prioritete i sve se može kad se hoće, ko neće nađe razlog zašto ne može.
CaCO3

#727 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by CaCO3 »

hadzinicasa wrote:ne kontam poentu ovog tvog posta.
To je tako za doktorat,a ovo o ratnim diplomama je onako "pride" :)
Iritira me najvise situacija u kojoj su cijele generacije (1972,1973,1974) ostale uskracene za mogucnost studiranja u ratnom zahvacenoj BiH jer fakulteti nisu svugdje funkcionirali,a tamo gdje su funkcionirali dobivanje diplome je bila formalnost.
Mda je to vec jedna druga-posebna tema.
CaCO3

#728 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by CaCO3 »

Alhemicarkaa wrote: Ma ja ba, uvijek postoji nešto što sprijeći našeg čovjeka da baš on bude taj. 'Ta će jadan, svi se urotili protiv njega, ako nije dekanov rođak, onda je onaj sa vlasti, ako nije on, onda je onaj šošon (baš mu je babo stekao pare na sumnjiv način, pa je kupio diplomu), ako nije niko onda su pare.

Mani me se te priče, doktorat mog supruga i moj magistarski smo nas dvoje finansirali od dvije prosječne plate, zato mani me se socijale. Negdje se pritegneš, odrediš sebi prioritete i sve se može kad se hoće, ko neće nađe razlog zašto ne može.
Da da vi ste fenomeni,vjerujm da vam ni ministarstvo nije pripomoglo sufinansiranjem i da su vam te prosjecne plate oko 700 KM mjesecno ... pusti se te price,nismo svi djeca ovdje na forumu.
Alhemicarkaa

#729 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Alhemicarkaa »

A šta, tebi neće ni ministarstvo da pomogne? Tamo neki dekanov rođak kojem si se zamjerio?
minjonja

#730 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by minjonja »

ima li ovdje neko ko je pisao doktorat po bolonji da mi kaze sta je on sve morao raditi da dobije tu titulu?
Alhemicarkaa

#731 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Alhemicarkaa »

Nije raspisan još nijedan doktorski studij po bolonji koliko ja znam.
hadzinicasa

#732 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by hadzinicasa »

minjonja wrote:ima li ovdje neko ko je pisao doktorat po bolonji da mi kaze sta je on sve morao raditi da dobije tu titulu?
nisu još ni krenuli doktorati po Bolonji na mnogim fakultetima.
prošle i ove izlaze prve generacije mastera.
minjonja

#733 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by minjonja »

hadzinicasa wrote:
minjonja wrote:ima li ovdje neko ko je pisao doktorat po bolonji da mi kaze sta je on sve morao raditi da dobije tu titulu?
aha, pitam zato sto mi nije bas jasno kako se moze staviti znak jednakosti izmedju starog doktora koji je morao pisati naucni rad i izmedju bolonjskog doktora koji ce studirati 3 godine i takodjer pisati naucni rad, ili sam ja nesto pogresno skontala?
CaCO3

#734 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by CaCO3 »

minjonja wrote:
hadzinicasa wrote:
aha, pitam zato sto mi nije bas jasno kako se moze staviti znak jednakosti izmedju starog doktora koji je morao pisati naucni rad i izmedju bolonjskog doktora koji ce studirati 3 godine i takodjer pisati naucni rad, ili sam ja nesto pogresno skontala?
Pa sta bi onda rekla za staru visu sa 18 predmeta sa fizikim vaspitanjem i socijologijom i sadasnji prvi ciklus sa 36 ispita plus diplomski / zavrsni rad?
Better Man

#735 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Better Man »

Ispade da je po starom sistemu jednostavnije bilo zavrsiti fakultet, pa poslije magistrirati i doktorirati i da je trebalo manje godina da se sve to zavrsi. Ja sam zavrsio faks po straom sistemu. znaci zavrsis 4 godine i ti si VSS. Po Bolonji moras za VSS studirati 5 godina. O visim zvanjima da ne govorim. Ono sto smo mi polagali za 4 godine, Bolonjcima je strpano u 3 godine i nakon toga nisu VSS, jer moraju studirati jos 2 godine. Ovi su ga sa bolonjom samo iskomplikovali. Neko spomenu da moras imati minimalni prosjek 8 ako zelis ici dalje na magistarski. To vazi samo za one koji zele da rade u obrazovanju, tj. da rade kao nastavni kadar na fakultetima, dok za ostale je nebitan prosjek. Sestra moje prijateljice dok je studirala ganjala taj prosjek da bi nekad mogla upisati magistarski i kasnije nakon zavrsenog fakulteta je od jednog profesora dobila fino objasnjenje da je prosjek bitan samo one koji zele da rade kao nastavni kadar na fakultetu, dok drugi koji to ne zele nebitan je prosjek za upisivanje magistarsokg.
nellington

#736 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by nellington »

Image
Bušman

#737 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Bušman »

nellington wrote:Image

:D :D :D :D :D

Dobar...
hadzinicasa

#738 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by hadzinicasa »

nellington wrote:Image
:D
bree

#739 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by bree »

Comrad wrote: Ja ti samo govorim da ni u ovom novom sistemu, ne mozes tek tako dobiti vecu ocjenu, bez obzira koliko ucio. Jer se moze desiti da se profesoru ne svidi uvez tvog seminarskog ili da ga izgubi il sta ja znam, jednostavno ima neke svoje kriterije, bas kao i na usmenim ispitima.

Tako da povecanje ocjene sa seminarskim radovima i sl ne pije vode, jer je terenutno tako napravljeno da te moze samo ukopati. Dakle, opet dodjes na isto. :D
Potpisujem.

Studirala sam po novom i po starom sistemu i ocjene su mi bile bolje u starom sistemu. Po novom se ziv namucis i ne mozes nikako briljirati u svemu i u parcijalama i seminarskim (cast izuzetcima). Ali svakako je veoma tesko po novom sistemu dobiti bolju ocjenu od 8.
bree

#740 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by bree »

CaCO3 wrote:
madner wrote:Pika li se upis sa nasom diplomom na doktorski studij vani? U zemljama gdje je Bologna uvedena?
Nemam pojma.

Znam da su u Srbiji nesto slicno pokusali da izjednace diplomirani i master i posje dvije godine su izmijenili zakon i uveli u Prvom ciklusu dva bachelora,obicni i becler with honours koji su izjednacili sa diplomiranim jer je bilo nemoguce u praksi izvesti to da su svi diplomirani masteri/magistri zbog administrativne hiperporukcije te statusom starih magistara i doktora,a nema nigdje ni u Evropi da je to odradjeno na nacin koji je jedina uradila Hrvatska.zbog toga im se diplome ne priznaju u EU u onakvom obliku kako ih oni tretiraju.
E pa to bi trebali i kod nas:

Prvi ciklus (oni fakulteti na kojima su prethodni sistem podijelili na dva)- bachelor 180 poena
Prvi ciklus (kao ekonomija gdje je stari sistem kopiran )- bachelor of honors = VSS 240 poena
Drugi ciklus master = magistarski 300 poena
Treci siklus docorski= doktorat
Jasmin2803

#741 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

madner wrote:Pika li se upis sa nasom diplomom na doktorski studij vani? U zemljama gdje je Bologna uvedena?
ja mislim da se pika (u Albaniji)...:D
Jasmin2803

#742 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

Alhemicarkaa wrote:Nije raspisan još nijedan doktorski studij po bolonji koliko ja znam.
jeste na ekonomiji idu ljudi vec (Sarajevo, Ljubljana, Zagreb i jos neki univerzitet) i govore ljudi da je bolji 5 puta od starog... :D :D :D
Last edited by Jasmin2803 on 08/06/2011 19:33, edited 1 time in total.
Jasmin2803

#743 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

Potpisujem.

Studirala sam po novom i po starom sistemu i ocjene su mi bile bolje u starom sistemu. Po novom se ziv namucis i ne mozes nikako briljirati u svemu i u parcijalama i seminarskim (cast izuzetcima). Ali svakako je veoma tesko po novom sistemu dobiti bolju ocjenu od 8.
ne treba pretjerivati :D - ko ne moze da ima prosjek veci od 8 na Ekonomiji ja mu ne bih dao ni da zavrsi...
smoki_choko

#744 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by smoki_choko »

Jasmin2803 wrote:
Potpisujem.

ne treba pretjerivati :D - ko ne moze da ima prosjek veci od 8 na Ekonomiji ja mu ne bih dao ni da zavrsi...
dobro pa te se ne pita nista u vezi toga, bar na ekonomiji :lol: :-)
Jasmin2803

#745 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

smoki_choko wrote:
Jasmin2803 wrote:
Potpisujem.

pa po meni su Makroekonomija, Metode, Racunovodstvo, Finasijsko racunovodstvo, Finansijski menadzment, i mozda Operaciona istrazivanja tezi predmeti, ovo ostalo budimo realni... :D :D :D (i po novom i po starom sistemu)
Jasmin2803

#746 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

na vratima sam da se pitam...;)

nego sta ti mislis o ovoj nasoj marketinskoj kampanji - SEX!!! Da li podrzavate PROTESTE...valjda ce sad vise ljudi dolaziti na forum... (zna se sta najvise volimo :D)
hadzinicasa

#747 Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by hadzinicasa »

treba zakljucat' ovu temu.
neki

#748 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by neki »

hadzinicasa wrote:
Raspisan na ekonomiji prosle i na arhitekturi pretprosle godine.
Nisam upisao ali znam iz iskustava vise prijatelja..Traje 6 semestara, ukupno se placa 22 000 KM. Prva tri semestra su predavanja, uglavnom predmeti kao i na dodpilomskom samo malo opsirniji, profesori uglavnom isti. Nema ispita, samo se pisu seminarski radovi. Zadnja tri semestra nema predavanja, samo se pise doktorski rad.
Doktorski po bolonji mogu upisati VSS po starom i masteri po novom nastavnom planu. Doktorski po starom sistemu vise ne postoji
Jasmin2803

#749 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

hadzinicasa wrote:treba zakljucat' ovu temu.
??? :zoka:
Jasmin2803

#750 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

neki wrote:
hadzinicasa wrote:
Raspisan na ekonomiji prosle i na arhitekturi pretprosle godine.
Nisam upisao ali znam iz iskustava vise prijatelja..Traje 6 semestara, ukupno se placa 22 000 KM. Prva tri semestra su predavanja, uglavnom predmeti kao i na dodpilomskom samo malo opsirniji, profesori uglavnom isti. Nema ispita, samo se pisu seminarski radovi. Zadnja tri semestra nema predavanja, samo se pise doktorski rad.
Doktorski po bolonji mogu upisati VSS po starom i masteri po novom nastavnom planu. Doktorski po starom sistemu vise ne postoji
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply