Da li BIH ima izlaz ili ce se raspasti?

BIH ce se raspasti?

Za 5 godina.
21
25%
Za 10 godina.
10
12%
Za 50 godina.
1
1%
Nece nikad.
53
62%

Total votes: 85

cyprus

Post by cyprus »

E ovako: najbrojniji su.

Jel sad jasnije? :D

P.S. Možda sam pogriješio kad sam reko većinski. Možda sam trebo reć najbrojniji.
Šandor

Post by Šandor »

Nije isto najbrojniji i većina. Muslimani su u Sarajevu prije rata bili ubjedljivo najbrojniji ali je ipak falio 1 procenat da budu većina. :D

Tek sad tvoja izjava nema smisla: "A moglo bi se reći i vako: dok su bosanski muslimani većinski narod u BiH, dotle će oni i bit za cjelovitu BiH.".

To više ne igra nikakvu ulogu. Nemamo Ustav iz 1974. godine i demografsko stanje iz 1991. godine. Bošnjaci žive na manje od jedne četvrtine teritorije BiH (procenat na preostalih 76% nije vrijedan pomena).
finta

Post by finta »

Šandor wrote:
cyprus wrote:A moglo bi se reći i vako: dok su bosanski muslimani većinski narod u BiH, dotle će oni i bit za cjelovitu BiH.
Ne prestaješ lupetati. :D

Prema rezultatima popisa u BiH 1991. godine BiH je većinska kršćanska zemlja.
A ti ni tebi nije mane . Nikad ama bas nikad i nigdje pa tako ni u BiH nije napravljen vjerski nego nacionalni popis stanovnistva .Da je u popisu stanovnistva BiH 1991 stajala vjeeroispovjest , ateisti bi bili vecina .
P.S. 1991 god Musliman je bio nacionalna a ne vjerska odrednica !
cyprus

Post by cyprus »

Joj, Šandore. Ne da mi se više ić u širinu, a i sam znaš da nećemo vako daleko stić. Nit ćeš ti promjenit svoje, nit ću ja svoje. Nego odoh ja spavat, imam sutra bitan ispit na fakultetu, pa ne bih volio tamo bit nervozan i nenaspavan.

Zato: laku noć. :-)
never no

Post by never no »

Sandore,
Bosnjaci(musl.) vjerovatno zive na malom prostoru jer su vecinom zivjeli u urbanim sredinama,a ne u ruralnim.
Šandor

Post by Šandor »

finta wrote:
Šandor wrote:
cyprus wrote:A moglo bi se reći i vako: dok su bosanski muslimani većinski narod u BiH, dotle će oni i bit za cjelovitu BiH.

A ti ni tebi nije mane . Nikad ama bas nikad i nigdje pa tako ni u BiH nije napravljen vjerski nego nacionalni popis stanovnistva .Da je u popisu stanovnistva BiH 1991 stajala vjeeroispovjest , ateisti bi bili vecina .
Pa dobro, ali operisani od vjere preovladavali su samo među onima koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni. A velika većina onih koji su se izjašnjavali kao Srbi, Hrvati i Muslimani nisu bili operisani od vjere.. Bilo je i među njima ateista ali nije to to.

Znalo se šta znači kad se Jakov Stipetić izjasni kao Hrvat, Milutin Aksentić kao Srbin a Mustafa Smailagić kao Musliman. Ma koliko se zaklinjali da su ateisti.
Šandor

Post by Šandor »

never no wrote:Sandore,
Bosnjaci(musl.) vjerovatno zive na malom prostoru jer su vecinom zivjeli u urbanim sredinama,a ne u ruralnim.
Tačno je da su Srbi bili većina većem dijelu teritorije ali tvoja tvrdnja nema veze s tim zbog čega danas Bošnjaci žive na malom prostoru. :D
danas

Post by danas »

cyprus wrote: Zato: laku noć. :-)
ne, ne... djes' sad bolan :D :D neka te :D Image
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

finta wrote:
Šandor wrote:

Popis stanovnistva nije 'nacionalni' niti 'vjerski' vec demografski. Vrsi se radi milion raznih stvari, a samo jedna od tih stavki je izjasnjavanje o nacionalnosti. Drugim rijecima popis stanovnistva obuhvata mnogo vise od prebrojavanja krvnih zrnaca. Drugo, posto si ti izgleda bio suvise mali da bi se sjecao, tamo takodje stoji stavka 'vjeroispovjest' i fino te teta ili ciko pita koje si nacionalnosti, te koje si vjeroispovjesti, ti kazes i ona tamo slovima upise.
Primjecujem sve vise da ljudi barataju ovim popisom ne poznavajuci uopste sta on predstavlja niti kako se vrsi.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

never no wrote:Sandore,
Procenat urbanog bosnjackog stanovnistva jeste veci u odnosu na srpsko ili hrvatsko, ali tek neznatno, daleko od toga da se iz toga mogu izvlaciti neki zakljucci. Prije ce biti da su podrucja sa vecom gustinom naseljenosti u BiH bila naseljena vecinom Bosnjacima (srednja Bosna, tuzlanski bazen, Prijedor, te bihacka krajina).
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

finta wrote:
jeza u ledja wrote:
finta wrote:Bosanski muslimani su odani ideji cjelovite drzave i to je jedini faktor na svijetu koji prijeci bilo kakvui podjelu.
Da su 'jedini faktor' Bosna bi se davno raspala.
Uslovno govoreci to je jedini faktor koji stoji na putu podjele.Na putu prema podjeli takodje stoje neumoljivo medjunarodni zakoni jer je BiH medjunardno priznata drzava i clanica UN i kao takva ( ako nista drugo ) ima svoje vanjske granice koje je Badainterova komsija utvrdila i potvrdila kako svim drzavama ex Yu tako i BiH .To su naravno AVNOJ -ske granice.Ako se te granice mogu mijenjati onda se mogu mijanjati mirne duse i one u Hrvatskoj ili Makedoniji.Kao sto vidis cjelovitu Bosnu i Hercegovinu brane papiri a oni pak nista ne bi vrijedli bez zivih ljudi .Bosanaca i Hercegovaca a medju njima je najvise ( slozices se ) { ubjedljivo } bih muslimana.One islamske zemlje i oni ljudi na zapadu poput Susan Sontag ili Bona ili francuskih filozofa .....nemaju uticaja i njihova se slabo pika.Ili ako hoces ovako / Dok su god BiH muslimani za cjelovitu ona ce to i biti .
Prvo spominjes Bosnjake kao 'jedini faktor' , a poslije spominjes 'Bosance i Hercegovce medju kojima je najvise bilo Bosnjaka'. Sam sebe opovrgavas.
Ja upravo kazem, da su Bosnjaci bili jedini faktor kohezije u BiH ova drzava bi se davno raspala.
Za drzavotvornost i opstanak BiH je upravo od krucijalne vaznosti bila podrska dijela Hrvata, Srba i ostalih. Da nje nije bilo ideja BiH kao multinacionalne zajednice bi se davno ugasila i nikad ne bi dobila podrsku MZ. Nacin na koji ti razmisljas je upravo zadao najgori udarac opstojnosti BiH, kada su Muslimani/Bosnjaci, tj. njihov politicki vrh odlucio da postavi sebe kao jedine zastitnike drzave BiH. Ali ta drzava kakvu su neki od njih zamislili bila bi drzava Bosnjaka, a ne drzava Bosnjaka, Srba i Hrvata.
Bosnjak nije isto sto i Bosanac.
spongebob

Post by spongebob »

BISCANIN2 wrote:Ko Bosna raspast ,pa da se trebala raspasti raspala bi se 92 .
Prebacila je Bosna i veća govna od ovih preko svojih leđa.
nije najpametniji komentar na temi ali je najrealniji. da su je velike sile htjele raskomadat, ucinile bi to u periodu 92-95, kad je njeno komadanje bilo servirano na tanjiru.. ako hrvatska i srbija i dalje budu podrzavale liberalni rezim naspram bh hrvata i srba i davale im skoro ista prava kao i ostalim gradjanima te dvije zemlje a racunajuci na vise nego skroman natalitet bosnjaka, moglo bi se lako desiti da "konstitutivni" kojima je bosna mrska brze neg im je drago skliznu u kategoriju nacionalne manjine (vidjeti pod bh hrvati i politika tudjmanovog zagreba). koliko "drzavljana" sumske uopste ima?
Novi popis stanovnistva ne bi bila losa ideja :)
finta

Post by finta »

jeza u ledja wrote:
finta wrote:
Šandor wrote: Ne prestaješ lupetati. :D

Popis stanovnistva nije 'nacionalni' niti 'vjerski' vec demografski. Vrsi se radi milion raznih stvari, a samo jedna od tih stavki je izjasnjavanje o nacionalnosti. Drugim rijecima popis stanovnistva obuhvata mnogo vise od prebrojavanja krvnih zrnaca. Drugo, posto si ti izgleda bio suvise mali da bi se sjecao, tamo takodje stoji stavka 'vjeroispovjest' i fino te teta ili ciko pita koje si nacionalnosti, te koje si vjeroispovjesti, ti kazes i ona tamo slovima upise.
Primjecujem sve vise da ljudi barataju ovim popisom ne poznavajuci uopste sta on predstavlja niti kako se vrsi.
Oprosti Jezimire ali ovo je i glupost i laz u isto vrijeme .Jos jednom izvini ali oprosti ...ova rubrika gdje ciko pita za vjerispovjest NIJE postojala . Da je postojala ja bih to ignorirao .Moje vjersko opredjeljenje je moja ptrivatna stvar .Po nacinalnosti sam Bosanac a za vjeroispovjest " Boli te qurac krasni " to cu svakom recii u lice .Dakle ta rubrika nije postojala .Bio sam na popisu stanovnistva .
never no

Post by never no »

Govorim o vremenskom periodu prije rata.Bosnjaci su cinili vecinu maltene svakog grada u BiH.
finta

Post by finta »

jeza u ledja wrote:
finta wrote:
jeza u ledja wrote: Da su 'jedini faktor' Bosna bi se davno raspala.
Uslovno govoreci to je jedini faktor koji stoji na putu podjele.Na putu prema podjeli takodje stoje neumoljivo medjunarodni zakoni jer je BiH medjunardno priznata drzava i clanica UN i kao takva ( ako nista drugo ) ima svoje vanjske granice koje je Badainterova komsija utvrdila i potvrdila kako svim drzavama ex Yu tako i BiH .To su naravno AVNOJ -ske granice.Ako se te granice mogu mijenjati onda se mogu mijanjati mirne duse i one u Hrvatskoj ili Makedoniji.Kao sto vidis cjelovitu Bosnu i Hercegovinu brane papiri a oni pak nista ne bi vrijedli bez zivih ljudi .Bosanaca i Hercegovaca a medju njima je najvise ( slozices se ) { ubjedljivo } bih muslimana.One islamske zemlje i oni ljudi na zapadu poput Susan Sontag ili Bona ili francuskih filozofa .....nemaju uticaja i njihova se slabo pika.Ili ako hoces ovako / Dok su god BiH muslimani za cjelovitu ona ce to i biti .
Prvo spominjes Bosnjake kao 'jedini faktor' , a poslije spominjes 'Bosance i Hercegovce medju kojima je najvise bilo Bosnjaka'. Sam sebe opovrgavas.
Ja upravo kazem, da su Bosnjaci bili jedini faktor kohezije u BiH ova drzava bi se davno raspala.
Za drzavotvornost i opstanak BiH je upravo od krucijalne vaznosti bila podrska dijela Hrvata, Srba i ostalih. Da nje nije bilo ideja BiH kao multinacionalne zajednice bi se davno ugasila i nikad ne bi dobila podrsku MZ. Nacin na koji ti razmisljas je upravo zadao najgori udarac opstojnosti BiH, kada su Muslimani/Bosnjaci, tj. njihov politicki vrh odlucio da postavi sebe kao jedine zastitnike drzave BiH. Ali ta drzava kakvu su neki od njih zamislili bila bi drzava Bosnjaka, a ne drzava Bosnjaka, Srba i Hrvata.
Bosnjak nije isto sto i Bosanac.[/quote]

--------------------------------------------------------------------------------

Nismo se raumjeli kumasine , ja sam Bosanac a Bosnjak nigdje ne napisah niti spomenuh .Na tvrdjeg i jebenijeg Bosanca jos nisi naletio u zivotu .Ako budem vlast meni ce Srbi , Hrvati i Bosnjaci biti nacinalne manjine .Ako ja budem vlast . a to vjerojartno nece biti nikada ali eto samo da ti reknem .
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

:roll:
never no

Post by never no »

sandore evo pa prokomentarisi.
Sarajevo,Banja Luka,Tuzla,Zenica,Bihac,Travnik,Prijedor.. .Za Mostar neznam i nemogu ga staviti na listu.
never no

Post by never no »

Finta svaka cast za strogi stav:BOSANAC,vjera nije bitna.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Otkad Bosna postoji postoje i njeni dusmani. Na svaki nacin su pokusavali da
je uniste ali sve je bilo uzalud i to se vidi i danas dani.
Opet joj spremaju klopku, ali ako Bog da nasa Bosna ponosna ce ostati jaca
i odbranit ce se kao sto je i do sada.

Bosna je dusa svijeta.
kaljena hiljadu ljeta,
carstva propadala,
Bosna opstajala.

Bosna je u nama,
u tvom i u srcu mom,
tu smo rodjeni,
tu cemo mrijeti,
Bosna je nas dom :bih:
defcon

Post by defcon »

nisam znao da imamo puno izbjeglica iz susjednih nam drzava sve neki
hrvati i srbi a eto imamo sada i kineza
Fratris

Post by Fratris »

finta wrote: Oprosti Jezimire ali ovo je i glupost i laz u isto vrijeme .Jos jednom izvini ali oprosti ...ova rubrika gdje ciko pita za vjerispovjest NIJE postojala . Da je postojala ja bih to ignorirao .Moje vjersko opredjeljenje je moja ptrivatna stvar .Po nacinalnosti sam Bosanac a za vjeroispovjest " Boli te qurac krasni " to cu svakom recii u lice .Dakle ta rubrika nije postojala .Bio sam na popisu stanovnistva .
Joj, tvrdoglavog covjeka. 1991. je stanovnistvo popisano i po vjeri. Nema tu rasprave. Ja sam gledao u nekoliko navrate te podatke. Razlika je sto je popis po etnickoj pripadnosti ne samo sluzbeno objavljen nego se oko njega glasalo u parlamentu. Zato ga je lako naci na internetu. Za razliku od vjerskog.

Evo it samo jednog primjera. Popis stanovnistva Tuzlanske opcine po vjeri 1991. Izvor: Statistcki bilten Saveznog zavoda za statistiku SFRJ, brok 1934.

Muslimani - 57 878
Katolici - 21 609
Pravoslavci - 17 541
Ostali - 225
Ateisti - 22 688
Neizjašnjeni - 11 677
Fair Life

Post by Fair Life »

Bosanac_21 wrote:Otkad Bosna postoji postoje i njeni dusmani. Na svaki nacin su pokusavali da
je uniste ali sve je bilo uzalud i to se vidi i danas dani.
Opet joj spremaju klopku, ali ako Bog da nasa Bosna ponosna ce ostati jaca
i odbranit ce se kao sto je i do sada
.

...
Od kad je bog preuzeo skrbnistvo nad BiH... vise je mrtva nego ziva.

Imal' ko drugi da pomogne??
Smartex

Post by Smartex »

Realno gledajuci BiH je se raspala '92. Bilo bi bolje da je anketno pitanje glasilo: Da li ce BiH postati jedinstvena drzava za 5,10...god. Jer meni ova nasa Bosna na sve lici samo ne na jedistvenu drzavu.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Smartex wrote:Realno gledajuci BiH je se raspala '92. Bilo bi bolje da je anketno pitanje glasilo: Da li ce BiH postati jedinstvena drzava za 5,10...god. Jer meni ova nasa Bosna na sve lici samo ne na jedistvenu drzavu.
BIH je jedinstvena i u srcima onih koji je vole...a posto je veci broj onih koji je vole nego onih koji je ne vole..u prevodu bit ce BIH....s vremenom ce kako se susjedne zemlje budu okretale sebi i svojim problemima,poceti i okretati sopstvenoj drzavi oni kojim je tudja preca od sopstvene....lijeze na rudu sve...svi bi mi zeljeli da to se dogodi brze...koliko je nama tesko cekati stvaranje normalne i jedinstvene BIH i njenog karakteristicnog duha olicenom u komsijskoj ljubavi i toleranciji..jos je teze onim koji rade na dezintegraciji BIH ukljucujuci i one koji po ovom forumu sire defetizam i boluju za velikodrzavnickim projektima susjednih zemalja.. 8)

Samo polako sve lijeze...
Atanasije_Svilar

Post by Atanasije_Svilar »

Veoma zeznuta/koplikovan siutacija.
Ok ima FBiH sa ne znam koliko kantona, distriht Brcko, Republika Srpska. I naravno visoki predstavnik, oesc ....
Mala drzava velika administracija, mislim da je preko 60%. Naravno sve to placaju konstitutivni narodi BiH i ostali.
Valuta KM veoma zanimljiva za drzavu koja daje toliko na administraciju i politicare a izvoz nije nesto a uvoz cudo. Cudno je da nema inflacije. Onda dolazim do zakljucka da EU i USA trpe, a taj gubitak naplacuju od samih naroda BiH ( predpostavljam ).
Tri boga jedan narod, takodje jeziva prica.
I naravno rat, koji se zavrsio pre 12 godina i gradjani BiH koji i dalje tapkaju u mestu ( strasno ).

Ali nisam pesimista i verujem da ima puno nade (nada posljednja umire). A da bi dosli do toga moramo naci zajednicko resenje i to zajedno svi koje bi zadovoljilo sve ne samo kons. narode BiH.

Za pocetak bi bilo ok da smanjimo troskove administracije koje mozemo ada ne povredimo sami sebe.( Vrhovni vladar njegovo visocanstvo visoki predstavnik, osce, EUFOR, i sve sto bi se moglo skinuti) Onda povecati izvos ( veoma moguce), takodje robnu razmenu izmedju entita ( na njen max). Pokusati navuci investiore da dokazemo da smo stabilna drzava i da mogu investirati u BiH. Smanjiti nezaposlenost. Tako kada postignemo jedan odredjen standard gde prosecna plata ne bi bila 250 KM, vec pet puta vise onda probati raspravljati o tome da li ova drzava vredi ili ne.

Tako nesko kao egzistencijalni/ekonomski napredak pre bilo kakvog statusa/oblika/stanja BiH.

Takodje treba prestati, ako si sam/a nezadovoljna da razlog svog nezadovljstva trazis u sebi a ne u nekom drugom.
Takodje ne traziti pobednika, svi smo izgubili. ( ja do prosle god. nisam bio 13 god na moru, a da nepricam sta sve ima)

Tako verujem ako budemo svi radili i imali dovoljno novca da mozemo ziveti u novom stanu, kupimo auto, jednom godisnje odemo na odmor na Maltu. Jeste materijalno, al' verujem da kada bi postigli tako nesto da bi nas sve boleo kurac i da nebi pisali o ovome ovde.
Post Reply