Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Arata

#26 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Arata »

Kastanienallee wrote:Kao osobi koja je pocela sama od nule u startu s minusom za krov nad glavom, hljeb i sve sto zivoj osobi treba svaki dan i tada i danas bi rekla da. Vi koji ste prividno ususkani i osigurani u zivotu i koji ste navikli da se oslanjate uvijek na roditelje ili bilo koga imate prostor za bezbroj argumenata zasto ne biste uradili nesto sto iziskuje bilo kakva pomjeranja iz te prividne zone udobnosti.
Nakon bezbroj pokusaja pomoci ljudima koji dolaze iz slicne situacije zakljucila sam da je vjerovatnoca da cete izaci iz toga ravna nuli sve dok su vam roditelji tu ili bilo ko na koga ste se navikli oslanjati.
Ne postoji nikakva racunica kojom ce me iko ikada ubijediti da je 400 manje od 0 bez obzira na troskove prevoza, obroka i slicno.
Zivotno iskustvo koje se usput stice izlaganjem makar i poslu izvan struke je neprocjenjivo. Tracenje zivota u prividnoj udobnosti roditeljskog doma i isprazni pregled na vlastite godine koje prolaze u savrsenim kalkulacijama na racun roditelja su nesto cega bih se ja izuzetno stidila i osjecala vlastitim porazom i pobjedom parazitluka nad svim mojim vrijednostima.
Radiš da bi bio u plusu 300 KM mjesečno, odvajaš preko 8h svog života dnevno za tuđi komfor, ne napreduješ i ne ulažeš u sebe... po meni takav čovjek ne poštuje sam sebe i ne može očekivati da ga neko drugi poštuje.

To o životnom iskustvu okačite mačku o rep. Životno iskustvo ti samo pokaže da je život surov i da moraš da se ističeš u odnosu na druge. A mislim da to svi znaju i prije prvog posla. Nego mene zanima o kakvim to iskustvima i poznanstvima vi pričate? Šta će to on naučiti kad bude radio neki mizeran posao gdje se ništa ne i pita? Koga će on upoznati kad bude kupovao narandže direktoru? Kako će on tražiti posao u struci i usavršavati se kad dođe mrtav umoran poslije posla koji radi 8+ sati?

P.S. Ovdje ne pričamo o ljudima koji rade takve poslove jer nemaju šta da jedu, pa moraju.
Last edited by Arata on 02/04/2014 09:35, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#27 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Alfons Kauders »

KasimHad wrote:Ljudi cesto kazu da je bolje dzaba sjediti nego dzaba raditi. Da imate fakultetsku diplomu, bez posla ste u struci.. da li bi radili 8-9 sati dnevno od ponedeljka do subote, nedelja neradna za 400 maraka?

Uslova da ce biti posla u struci ni na vidiku, apsolutno nista.. Koji su vasi argumenti za i protiv?

A godine.. pa recimo da imate 26 godina, zavrsen fakultet bez dana radnog staza, zivite u Sarajevu u komunistickoj zgradi u stanu koji je davno otplacen, roditelji rade prosjek poslove.. posao vam je blizu stana.
da

radio sam i za manje, ali s manje godina... valja nedje pocet jbg, pa lagano ganjati bolje

svaki poslodavac, u struci i van struke, ce uzeti u obzir prethodno iskustvo, kakvo bilo - cisto da vidi da ima posla s nekim ko je ozbiljan i horan raditi...

para je krsh mrtvi, pogotovo jer se radi i subotom... al jebes ga opet je 4800 godisnje, sto je bolje od nule... a blizu posao, nema troskova prevoza (sto je hladno stoja gore mjesecno)

izduraj godinu-dvije robovlasnicki rezim, zajebano je ali valjda nesto bolje izleti usput... nek je sa srecom
Big Ang

#28 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Big Ang »

KasimHad wrote:Ljudi cesto kazu da je bolje dzaba sjediti nego dzaba raditi. Da imate fakultetsku diplomu, bez posla ste u struci.. da li bi radili 8-9 sati dnevno od ponedeljka do subote, nedelja neradna za 400 maraka?

Uslova da ce biti posla u struci ni na vidiku, apsolutno nista.. Koji su vasi argumenti za i protiv?

A godine.. pa recimo da imate 26 godina, zavrsen fakultet bez dana radnog staza, zivite u Sarajevu u komunistickoj zgradi u stanu koji je davno otplacen, roditelji rade prosjek poslove.. posao vam je blizu stana.

Naravno da bi.
CaneBos

#29 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by CaneBos »

MOSALJOZE wrote:Evo da ti ja navedem primjer čovjeka kojem su ponudili 432 marke da radi 7 dana u sedmici 12 sati dnevno.Neću ga imenovati,ali ste sigurno za njega čuli.Čovjek nije želio raditi za tako male pare otišao na selo,krenuo se baviti stočarstvom i SAMO PRODAJOM MLIJEKA i domaćih jaja danas ne zna šta će od para.Dakle alternativa ima samo da hoće raditi,ali tu dolazi i glavni problem.Bolje da me privatnik guli za tu mizernu cifru nego da ja kazem kako od mliječnih prozivoda i ostalog uzimam 1500 km mjesečno.
To stoji, uz preduslov da imate dobrih duluma svoje zemlje, vodu i inicijalni kapital za mali pocetak uzgoja. Ako nemas to i nemas nacin da dobijes to, onda ces ostati kod privatnika. Malo je ljudi koji ne bi izabrali da sami sebe gule 16 sati dnevno a ne 12 sati, ali da su na svom i svoje gazde.
Fantassin

#30 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Fantassin »

Odneses zeni mu narandze..... hmmmm zasto da ne :D odlican posao :D
Last edited by Fantassin on 02/04/2014 09:38, edited 1 time in total.
shiljak

#31 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by shiljak »

Ma.Le.Na wrote:
Kastanienallee wrote:Kao osobi koja je pocela sama od nule u startu s minusom za krov nad glavom, hljeb i sve sto zivoj osobi treba svaki dan i tada i danas bi rekla da. Vi koji ste prividno ususkani i osigurani u zivotu i koji ste navikli da se oslanjate uvijek na roditelje ili bilo koga imate prostor za bezbroj argumenata zasto ne biste uradili nesto sto iziskuje bilo kakva pomjeranja iz te prividne zone udobnosti.
Nakon bezbroj pokusaja pomoci ljudima koji dolaze iz slicne situacije zakljucila sam da je vjerovatnoca da cete izaci iz toga ravna nuli sve dok su vam roditelji tu ili bilo ko na koga ste se navikli oslanjati.
Ne postoji nikakva racunica kojom ce me iko ikada ubijediti da je 400 manje od 0 bez obzira na troskove prevoza, obroka i slicno.
Zivotno iskustvo koje se usput stice izlaganjem makar i poslu izvan struke je neprocjenjivo. Tracenje zivota u prividnoj udobnosti roditeljskog doma i isprazni pregled na vlastite godine koje prolaze u savrsenim kalkulacijama na racun roditelja su nesto cega bih se ja izuzetno stidila i osjecala vlastitim porazom i pobjedom parazitluka nad svim mojim vrijednostima.
hm
djelimicno si u pravu
kazem djelimicno jer 400 naravno nikada nije manje od 0 ..ali to nije jedini kriterij

znam primjer vrlo bliske osobe koja je radila za vecu platu ali je bila pod takvom psihickom torturom da joj se sve odrazilo na zdravlje :-?
gdje onda tu opravdanje za rad kada ti je zdravlje naruseno stresom :?
meni tu nema opravdanja ni za platu od 10000KM ..kamoli 400..
lol? Šta ima veze što je tu osobu neko iskoristio itd, barem je istekla iskustva i zna da se i to može desit, može dat otkaz?.. možda drugi put kad se zaposli i dobije manju platu, a dosta bolje mogućnosti, skonta da je i to nešto i da je mogla i gore proći..

Niko ne govori da kad uzmeš posao od 400 KM da ćeš tako raditi čitav život.. možeš par mjeseci, jednu godinu i slično.. a ako ne nađeš posao a ovaj te opterećuje, daš otkaz.. Ili ako nisi našao novi posao a nije ti ni loše u tom trenutnom što ne bi nastavio raditi, šta ti drugo preostaje?
CaneBos

#32 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by CaneBos »

Arata wrote:
Radiš da bi bio u plusu 300 KM mjesečno, odvajaš preko 8h svog života dnevno za tuđi komfor, ne napreduješ i ne ulažeš u sebe... po meni takav čovjek ne poštuje sam sebe i ne može očekivati da ga neko drugi poštuje.

To o životnom iskustvu okačite mačku o rep. Životno iskustvo ti samo pokaže da je život surov i da moraš da se ističeš u odnosu na druge. A mislim da to svi znaju i prije prvog posla. Nego mene zanima o kakvim to iskustvima i poznanstvima vi pričate? Šta će to on naučiti kad bude radio neki mizeran posao gdje se ništa ne i pita? Koga će on upoznati kad bude kupovao narandže direktoru? Kako će on tražiti posao u struci i usavršavati se kad dođe mrtav umoran poslije posla koji radi 8+ sati?

P.S. Ovdje ne pričamo o ljudima koji rade takve poslove jer nemaju šta da jedu, pa moraju.
Sretoh vec takvih primjera sa velikim samopostovanjem jer imaju fakultetsku diplomu pa im je ispod casti bilo za prvi posao raditi kancelarijske poslove i dzogerom sedmicno ocistiti prostoriju za 800 KM plate. Ostase i dalje sjediti kod kuce cekajuci posao ''na nivou''. :roll:
Sto se tice zivotnog iskustva, ono se stice ovako ili onako i nijedni nije za potcijeniti..ako ne prodjes surove uslove zivota i tu mizeriju o kojoj pricamo, neces imati istinsko mjerilo vrijednosti kroz zivot onog momenta i kada dospijes u sretnije okolnosti. Tako da ja ne bih bas potcijenila takva ''mizerna iskustva''. Ona su, ukoliko pravilno shvacena i prihvacena, kompas tvoje licnosti kroz buducnost.
Ma.Le.Na

#33 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Ma.Le.Na »

nema veze poslodavcu
tebi koja dobijes zdravstvene probleme itakako ima

i da ..jos jedan primjer naseg potcjenjivanja
kolegica trazila posao
prosla bruku firmi i interview-a
kaze ono sto je vidjela ..sokiralo je
na grupnim razgovorima pitali su kandidate koliku bi platu
neki su odgovarali 500KM ..neki vise...ona je trazila 2000
za istu poziciju
samo su njoj ponudili posao..jer ovi koji su rekli da bi na toj poziciji radili za 500 su poslodavcu djelovali neozbiljno...neprofesionalno i uopce odavali dojam da nemaju pojma o kakvoj vrsti posla se radi...samim tim su odmah odbijeni
Alfons Kauders

#34 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Alfons Kauders »

ma vrijedi i to "iskustvo"... neko se mozda snadje bolje, neko kaze jebes ovo odo ja vani... svasta ima - ne znas dok ne probas

a poznanstva vrijede, u svakom poslu... od kafane do banke... ja sam masu poslova dobio na konto raje s posla... upoznao dosta prijatelja itd.
Big Ang

#35 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Big Ang »

Ne znam kako se neko može pitati bil radio za 400 KM a nigdje nikakvog posla na vidiku? Bolje ležat kući, jel? Pa ako makneš iz kuće veće su, puno, šanse da ćeš naći posao kakav priželjkuješ. Kući ti vala niko doći neće i ponuditi posao.
Ne znam ni broj ljudi koji se s jednog poslaotišli na drugi, bolji.
jasko_ja

#36 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by jasko_ja »

Ponavljao se dva mjeseca oglas komercijaliste (terenski rad) u firmi gdje radite 6 dana u sedmici u za 600 KM. Doduse ima caka. Od kuce ides u ponedjeljak ujutro, a vracas se u subotu navecer. Jbg, ja se nisam sjetio da bi tako mogao upoznati ljude koji ce me kasnije moci poguurati. Glupanu je vaznije da ga zena, majka, brat i prijatelji ne zaborave... Dakle, stvarno ima posla samo nece niko da radi :run:
Big Ang

#37 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Big Ang »

Vazda se izgovor može nać
tendzera

#38 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by tendzera »

Kažem da biH, al' jopet ne radim :|
sumirprimus

#39 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by sumirprimus »

svake sedmice,skoro pa ista tema,neko neko ovde kvalitetno.... zajebava... :D
Capsicum

#40 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Capsicum »

Ja mislim da je rad za 400 KM, za fakultetski obrazovanu osobu, ok samo kao neko volontiranje i da to traje do nekih max. 3-4 mjeseca. Sve preko toga je obicno izrabljivanje. Druga stvar, da li se tu radi o 400 + topli obrok + prevoz? Ako je samo 400 total, onda je to totalna mizerija i sa tim covjek u gradu ne moze zivjeti (osim ako ga eventualno ne izdrzavaju roditelji, pa mu ta "plata" dodje samo kao dzeparac).

Inace, misljenja sam da bi plata trebala da radniku omoguci minimalno troskove hrane, smjestaja, odjece i obuce. To 400 KM realno ne moze pokriti.

Znaci da se nadjem u takvoj situaciji, vjerovatno bih prihvatio posao samo ako ima izgleda za napredovanje u skorije vrijeme. Ako ne, radije bih trazio nesto drugo.
BadCopy

#41 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by BadCopy »

Zavisi koji fakultet zavrsis.
Ako zavrsis onu šošonsku zurnalistiku normalno je da neces naci poso kao i one ostale prdivjetre fakultete.
Zavrsis pravi fax i naci ces poso odlican.

Od zla oca od gore matere
Big Ang

#42 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Big Ang »

sumirprimus wrote:svake sedmice,skoro pa ista tema,neko neko ovde kvalitetno.... zajebava... :D
:lol:
shiljak

#43 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by shiljak »

Ma.Le.Na wrote:nema veze poslodavcu
tebi koja dobijes zdravstvene probleme itakako ima

i da ..jos jedan primjer naseg potcjenjivanja
kolegica trazila posao
prosla bruku firmi i interview-a
kaze ono sto je vidjela ..sokiralo je
na grupnim razgovorima pitali su kandidate koliku bi platu
neki su odgovarali 500KM ..neki vise...ona je trazila 2000
za istu poziciju
samo su njoj ponudili posao..jer ovi koji su rekli da bi na toj poziciji radili za 500 su poslodavcu djelovali neozbiljno...neprofesionalno i uopce odavali dojam da nemaju pojma o kakvoj vrsti posla se radi...samim tim su odmah odbijeni
Opet isti odgovor - daš otkaz ako ti ne odgovara. Ako si mogao da biraš da li da se zaposliš ili ne, onda možeš i bilo kad da da š otkaz istoj firmi.

A kako ćeš znati gdje bi volio da radiš i gdje ti je bolje ako nigdje nikad nisi radio? Niđe veze.
Big Ang

#44 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Big Ang »

Ču završio fakultet a ne zna da se "biste" piše tako..."biste" :lol: :mrgreen:
GarfieldLover

#45 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by GarfieldLover »

Ako je ZAPELO - radiću i za manje (pričam o egzistenciji)
Ako nije zapelo, radiću za 400 pod uslovom da sam uredno prijavljena. Znači, imam uplaćeno penziono (ide staž), i zdravstveno (kakvi god da su nam 'državni' ljekari, super su ako nemaš novca za privatne). I imam priliku eventualno proširiti krug poznanstava (potencijalna prilika za prelazak na bolji posao), i imam šta napisati u CV-u (naravno, preskočiću dio oko narandži :D )
jasko_ja

#46 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by jasko_ja »

Capsicum wrote:Ja mislim da je rad za 400 KM, za fakultetski obrazovanu osobu, ok samo kao neko volontiranje i da to traje do nekih max. 3-4 mjeseca. Sve preko toga je obicno izrabljivanje. Druga stvar, da li se tu radi o 400 + topli obrok + prevoz? Ako je samo 400 total, onda je to totalna mizerija i sa tim covjek u gradu ne moze zivjeti (osim ako ga eventualno ne izdrzavaju roditelji, pa mu ta "plata" dodje samo kao dzeparac).

Inace, misljenja sam da bi plata trebala da radniku omoguci minimalno troskove hrane, smjestaja, odjece i obuce. To 400 KM realno ne moze pokriti.

Znaci da se nadjem u takvoj situaciji, vjerovatno bih prihvatio posao samo ako ima izgleda za napredovanje u skorije vrijeme. Ako ne, radije bih trazio nesto drugo.
Prvi posao radio za 150 KM, kasnije za 500, pa 600, dostigao plafon sa 700, pa sa 800. Dakle mora se postaviti i to. Sa 19 godina radio za 150, jer mi nije bilo vazno nista nego da sticem iskustvo na poslu, koji bih volio raditi. Ali kada te ovi seljacki privatnici pocnu handriti sa 30+, za neku mizeriju onda bi....

Nedavnoo sam imao razgovor, i ako me pozovu radicu. Ali ciko fino kaze, meni je neugodno tebi sa fakultetom ponuditi ovoliko para, ali jednostavno nema narod para i mi da damo vecu platu, nas ne bi bilo. Ja znam da ne moogu ocekivati da ostanes kod mene da radis zauvijek, i ti treba da ides cim ti iskrsne bolje.
A kod ovih privatnika, "jarane, paša, sestre mi, mozes uzeti strasne pare, samo ako hoces. Samo te moramo oprobati prva 3 mjeseci probnog rada," što dalje od mene...
vaučer

#47 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by vaučer »

Zaradim više mjesečno radeći kao freelancer u slobodno vrijeme nakon posla.
Nikakav novac za trošiti cijele dane, nedovoljno.

Da se razumijemo, nemam problema s aspektom rada izvan struke, samo s omjerom uloženo-dobiveno, mislim da se lako može jednako ili više zaraditi a usput i stručno usavršavati ili raditi u okvirima struke.
spacek

#48 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 23/04/2016 00:05, edited 1 time in total.
klixoris

#49 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by klixoris »

Bolje da ti "kapa" i tih 400 KM pa da paralelno sa tim trazis posao u struci i za bolju platu, nego da sjedis u kuci bez prihoda i cekas da odmah dobijes sve kako si zamislio i sto ocekujes za svoju diplomu... Ako se tome nadas, nema te na mapi i dobro ces se nacekati...

400 KM jeste malo, premalo za fakultetsku diplomu ali, opet je neki prihod i pokrice dok se ne snadjes za bolje...
A gradis i staz, sto ti je jako bitno kod potrage za novim, boljim poslovima... Bolje imati godinu dvije staza nego nista...

Ja sam poceo raditi za 300KM, informaticar sam ali tih 300 maraka sam zaradjivao tegleci mrezne kablove, buseci zidove i postavljajuci PVC kanalice :) Cak sam i bager vozio jedan kraci period, u toj istoj firmi :lol:
Znaci, svaki dan kuci dolazio prljav,prasnjav, bas kao sa gradilista, a vamo kofol informaticar :)
Prezivilo se naravno i to, nasao se bolji posao i sad bas radim u struci, za daleko visu platu :thumbup:
Ne treba biti iskompleksiran, preponosan i sta ja znam, posao je danas tesko naci i trebas zgrabiti sve sto ti padne pod ruku, bolje ista nego nista a uvijek ce naletiti i nesto bolje. Treba samo biti ambiciozan i ne zakucavati se na jednom mjestu i jednoj plati :thumbup:

Generalno, problem nasih fakultetski obrazovanih ljudi (posebno ljudi koji su zavrsili teze fakultete tipa ETF itd) je sto su cijeli taj studij, od strane profesora kljukani pricama kako su oni Tite, nadmocni ljudi, buduci direktori itd i na taj nacin proizvode unaprijed iskompleksirane i programirane generacije diplomanata koji onda, po zavrsetku faxa, zive u tim zabludama kojima su ih profesori nakljukali... I onda svi sjede kuci bez posla, sa guza na guz i sa kafe na kafu, jer im je ispod nivoa da rade ista ispod od onoga sto im se za vrijeme studija govorilo da ce da rade... :-)

A imas sada i tu hiperprodukciju diplomanata, danas svi zavrsavaju fax, VSS-a ko blata na trzistu rada.
Nije kao u doba Jugoslavije, kada je dosta manje ljudi islo dalje od SSS i kada su ljudi sa VSS uglavnom automatski dobijali jake pozicije, jer su bili rijetkost i bili su trazeni
Last edited by klixoris on 02/04/2014 10:32, edited 1 time in total.
Arata

#50 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Arata »

spacek wrote:Puno je tu faktora koji utiču na odluku!
- Kakav je posao u pitanju?
Nije problem raditi za 400KM po 8-10-12h dnevno/6 dana u sedmici, problem je da li taj posao utiče na tebe psihički ili fizički...što je nerijetko kod nas, tačnije u ovom divljem kapitalizmu. OK - novac je hitno potreban - egzistencija je u pitanju, nema se druge...MORA SE!
Ali ako nije toliko prioritet - onda definitivno treba sagledati i posljedice koje taj posao moze donijeti i da li vrijedi zrtvovati svoje zdravlje - koje nerijetko bude naruseno...

Nije mi se jednom desilo - te radi po kisi, radi prekovremeno, trci vamo-trci tamo...te ne znas jel utorak il petak...itd...itd...i onda ti padne imunitet il pokupis neku virozu (konkretno upalu pluca)...ti radio za 400KM i to hoce dati/nece dati (stalno visi u zraku iz mjeseca u mjesec) - ziv se slomio, neprijavljen...gazda pravi problem jer nisi dosao na posao, a ne mozes iz kreveta ustati...i posaljes ga u neku stvar i 400KM u pm...jer ti nije do tebe samog...i poslije kad dodjes sebi, budes ljut na sebe, koji si idiot bio i sta si sve predeverao za 400KM i sto ti je ta avantura trebala, jer u sustini nisi nista zaradio - vec si izraubovan, iscjedjen, a da ne govorim da si sebi zdravstveno naskodio...kad si mlad sve to nekako mozes da predeveras (organizam trpi...al kad tad ti sa kamatom to vrati).
:thumbup:
I onda ova gore kaže mlad čovjek može u preostalih 16 sati tražiti drugi posao i usavršavati se. Ruku dajem da ne živi u Bosni već da je iz dijaspore.
Ja tvrdim da se naporan rad za male pare ne isplati ako se na njemu ne usavršavaš u svojoj struci.
Post Reply