Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nokija

#176 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Nokija »

Problem mladih ljudi kod nas je taj sto misle da je fakultetska diploma ulaznica u neki lagodan zivot i garancija da ce u njemu docekati penziju.
Onda vjecita spika kako su krv propisali dok su zavrsili neki haos tezak fakultet i kako to sad svi treba da cijene i shodno tome nagrade nekim izvrsno placenim poslom, sa sefom koji te ujutro ceka sa kaficom i ljubazno te moli da mu zavrsis izvjestaj kad budes imao vremena.

Trziste rada je ko i svako drugo. Potraznja skroma a ponuda ogromna. Ko je bio vrhunski student on ce naci poso i bez stele. Ko ima stelu naci ce poso i bez fakulteta. A svi ostali su osudjeni da plivaju na suhom, jer je izgleda i zabokrecina presusila.
mirsek

#177 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

Nokija wrote:Problem mladih ljudi kod nas je taj sto misle da je fakultetska diploma ulaznica u neki lagodan zivot i garancija da ce u njemu docekati penziju.
Onda vjecita spika kako su krv propisali dok su zavrsili neki haos tezak fakultet i kako to sad svi treba da cijene i shodno tome nagrade nekim izvrsno placenim poslom, sa sefom koji te ujutro ceka sa kaficom i ljubazno te moli da mu zavrsis izvjestaj kad budes imao vremena.

Trziste rada je ko i svako drugo. Potraznja skroma a ponuda ogromna. Ko je bio vrhunski student on ce naci poso i bez stele. Ko ima stelu naci ce poso i bez fakulteta. A svi ostali su osudjeni da plivaju na suhom, jer je izgleda i zabokrecina presusila.
Problem mladih ljudi sa VSS u citavom svijetu je takav da to ocekukuju, sa iznimkom da u jednoj njemackoj da radis i na pumpi imas 800-1000 eura platu i jos slicnih poslova na bacanje sa kojima mozes sasvim solidno zivjeti sa partnerom koji ima isto slican posao za 800-1000 eura a da nije VSS za koji si se skolovao, tako da ti nije toliko "krivo" jer nisi egzistencijalno ugrozen zbog toga, sta vise. Ovdje kod nas je to ziva patnja i onda se pitas i frustriras , jel sad malo jasnije ?
Ovaj drugi dio potpisujem.
Nokija

#178 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Nokija »

mirsek wrote:
Nokija wrote:Problem mladih ljudi kod nas je taj sto misle da je fakultetska diploma ulaznica u neki lagodan zivot i garancija da ce u njemu docekati penziju.

Problem mladih ljudi sa VSS u citavom svijetu je takav da to ocekukuju, sa iznimkom da u jednoj njemackoj da radis i na pumpi imas 800-1000 eura platu i jos slicnih poslova na bacanje sa kojima mozes sasvim solidno zivjeti sa partnerom koji ima isto slican posao za 800-1000 eura a da nije VSS za koji si se skolovao, tako da ti nije toliko "krivo" jer nisi egzistencijalno ugrozen zbog toga, sta vise. Ovdje kod nas je to ziva patnja i onda se pitas i frustriras , jel sad malo jasnije ?
Apsolutno se slazem da je to problem u cijelom svijetu.

Moguce da u Njemackoj na pumpi mozes zaraditi 1000 eura ali je nemoguce od toga solidno zivjeti. Prosle sedmice je objavljen izvjestaj da nikad do sada nije bilo vise ljudi u Njemackoj koji imaju dodatni posao jer od svog primarnog ne mogu da prezive.
foton

#179 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by foton »

Arata wrote: Hajd ako imaš suprugu pitaj je ko je veći beskičmenjak, onaj koji ima 27 godina, donosi 2000 KM mjesečno u kuću i ima stabilan posao ili onaj koji ima 30+ godina i radi za 400 KM. Ovaj prvi je u društvu uspješan muškarac a drugi je propalitet.
Evo pitao, kaže najveći mudonja je onaj privatnik koji zaposli levata sa fakultetom za 400, ima četiri razreda osnovne i donosi kući 6000.

Sad stvarno... Kako to da je privatnik koji stvara posao i nudi realnu platu za nešto što je očigledno privremeni "studentski" posao postao negativac, a uhljup koji ne zarađuje svoju platu nego živi od MMF kredita i TUĐEG rada, štele i korupcije ispao pametan gospodin? Ma da, tako je to i u Austriji.

Čovjek ima 26 a ne 30+ godina, prvi mu je posao, nema ženu i djecu... Zašto da ne proba raditi. Makar jedan dan. Da vidi kako je. Nema šta da izgubi. Je li prvi posao mora biti onaj gdje će se penzionisati? Ko je sretan, to mu se ne desi.
Arata

#180 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Arata »

BadCopy wrote:Ko ima normalan fakultet ima i posao koji je dobro placen.
Ko ima ove nakaradne fakultete,koji se inace zavrsavaju iz zajebancije i u slobodno vrijeme oni i kukaju.

Zurnalci,politolog,teolog i nemam ti pojma kakav jos olog mogu svirat klincu.
Hajde bolan ne pametuj kad si daleko od pameti. Ja znam petoro koji već 3 godine rade za platu od 800KM a svi diplomirali na GFSA u roku. Ako je to dobro plaćeno e onda nemamo iste kriterije. U mojoj firmi radi i 7 diplomiranih inžinjera elektortehnike koji imaju platu od 900 KM i imaju od 2 do 6 godina staža u struci. Za mene to nisu dobro plaćeni poslovi.
foton

#181 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by foton »

Arata wrote:Ovo sa osnivanjem firmi u BiH mogu samo pričati osobe koje nemaju pojma šta se dešava u državi i kako se dobijaju tenderi.
Ovo je ako se ograničiš na ionako ograničeno tržište BiH. Svijet je veći od naših tendera.
Seoskivaralica

#182 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Seoskivaralica »

mirsek wrote:
agnostic_front wrote:U BiH je ekonomija očigledno smiješan fakultet, jer kad osobi, koja tu istu ekonomiju završi u roku sa dobrim prosjekom, nije jasno zašto je BiH u situaciji da ljudi rade za 400 KM, onda mislim, šta reći, koju posluku porati?!
Pa znamo mi zasto je tako, ali ako se nekima ovako nakaradan sistem dopada ima nas koji imamo oci pa vidimo da ovako ne moze a vi svi sa SSS ili na drzavnoj sisi pjevajte svoje horski hoces-neces ima ko mora da mu ne bi kod kuce ugasili struju.
A meni nemoj ni pokusati palamuditi da se furam sa VSS jer sam radio na sezonskim radovima, zaradjivao radeci seminarske i diplomske radove, cistio snijeg u radnim vodovima sa ljudima koji ni osnovnu nisu imali,i to sa zavrsenim faxom.Sve to da bi mi neki papak govorio ko ti je krvi kad se ne znas "snaci". A taj davao koverte i razne malverzacije radio da se uvali u neku firmu.
No thank you. :bih:
Ovaj post je sto bi se reklo EPIC.....
Potpuno ti cuvam ledja drug.....
Nisi sam vjeruj mi.....i ja imam fax pa sam isovarao slepere sa jaranom 50 km po sleperu....da vidis oko pola slepera kako vrece kafe klize iz prstiju.....da ne kazem da sam kresao shumu oko sadnica ,preko shtele hebem ti zivot, da sam poslije dosta vremena u jednoj firmi istovarao sleper za 1,28 km kolko je bila satnica jer nas je trojica istovarilo 3 slepera za sat vremena,,,kaze mi tad drug bote za 1,28 istovario sam sleper....treba nas ubiti svetrojicu....tad sam se upiho od smijeha...ali i imao flashback gdje sam i sta sam....

Btw..u medjuvremenu sam isao na cca 468 konkursa i popusio 468 fora....ne mogu vjerovati da covjek koji ima 158 kg ima bolje rezultate na testu fizicke spreme ne recimo od mene nego od mog jarana kick boxera u top formi....mislim daj......radio sam i za manje i bio sretan jer sam bio ako nista van platne liste babe i mame....

A ovi sto ne bi radili za 400 oni bi naaaaajradije da ne rade nikako da bacaju neke ublehe , varaju raju , igraju kladionicu i proklinju stanje u drzavi jer molim te lijepo niko ne zeli da ih uvazava i zaposli kao kakvog direktorcica u nekoj stranoj firmi koja ono generalno nista ne radi samo bere pare....

Za takvu prepotentnu gamad se jos nije izmislilo radno mjesto a i kad se izmisli nece biti dugo po ukusu istih....
Jasno je ko dan dok goT tatica i mamica sljakaju ili kradu ili muzu drzavnu sisu mali, jal mala bjezi od 8 h norme ko drakula od sunca.......ovo nije slucajno jer kad kazem drakula ima ih takvih more.....boga ti dragog nista ne radi ne zaradjuje ni kpf a spava do 13:30 mislim stvarno evala majstore......

I jos naprduje necu ja svasta da radim.....cujemo se kad se kola pokrenu....
Seoskivaralica

#183 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Seoskivaralica »

Slusaj arata odma da ti kazem......hi hi hi....
To sto se radi radi se.....to sto se ima ima se......to sto ti spominjes beskicmenjake dodji da te ucinim jednim......ja sam u svakom pogledu superiorniji ljudima koji misle da su pomuzli svu pamet svijeta.....takav prepotentan stav imas ti i svaki drugi tatin sin sa puno soli u znojnim zlijezdama.....bavi se bar sportom da to izadje....

Bez veze si bez veze , sistematizacija radnih mijesta ne postoji i iskustvo vazi samo kad imas vrazje srece , a zvanje i to znanje ove novopakovane veleposjednike samo nervira,,,,,mozes misliti meni rece, pazi ovo ,direktorova zena neces ti meni nakon nekog vremena mahati diplomom ovuda DA ZNAS.....
[*]
Ugl. I te epizode su prosle ali kao komadina mujo i ja imam svoje staro odijelo u ormaru da uvijek znam ko sam i sta sam.... Ne leti visoko mogao bi u brzini izgubiti na visini pa nosom zemlju GRELJITI....

E sad haj ti arata nadji posao za 2100 jer je meni 2000 stvarno malo hi hi hi....
Tj daj otkaz i nadji sta bolje....
Arata

#184 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Arata »

Ma mi smo takav narod, samo pusti nek te gaze i ko ga jbe.
Ljudi koji nisu vidjeli fakulteta pametuju o fakultetu.
Ljudi koji su završili pojedine fakultete na kafama pametuju onima koji nisu godinama spavali da bi diplomirali.
Ljudi koji su počeli radit sa 18 godina sve i svašta pametuju ljudima koji su se 5+ godina psihički i fizički uništavali da ne bi morali da rade takve poslove.
Ljudi koji su imali sreće u životu pametuju ljudima koji pokušavaju da se ne oslanjaju na sreću.

Ma u ovoj Bosni je svak' stručnjak za sve, to je čudo jedno.
Krasi nas logika tipa: eto probam ja radit za 400 KM pa šta bude bude, ko ga jbe. I onda se za taj posao prijavi 50 kandidata. Gazda pametan, pa sljedeće godine raspiše konkurs za 300 KM. Prijavi se opet 20 tih što hoće da se isprobaju u životu, što bi se reklo "da se pronađu". Onda gazda za koju godinu kad raspiše konkurs za 200 KM ne prijavi se nijedan od ovih avanturista, već jadni ljudi koji nemaju šta da jedu pa moraju radit za te pare, jer su ovi pronalazači spustili cijenu rada na taj nivo.

Nemamo nikakvu kolektivnu svijest kao nacija, sem ako treba ratovat, uništavat i sl.
mirsek

#185 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

Seoskivaralica wrote:
mirsek wrote:
agnostic_front wrote:U BiH je ekonomija očigledno smiješan fakultet, jer kad osobi, koja tu istu ekonomiju završi u roku sa dobrim prosjekom, nije jasno zašto je BiH u situaciji da ljudi rade za 400 KM, onda mislim, šta reći, koju posluku porati?!
Pa znamo mi zasto je tako, ali ako se nekima ovako nakaradan sistem dopada ima nas koji imamo oci pa vidimo da ovako ne moze a vi svi sa SSS ili na drzavnoj sisi pjevajte svoje horski hoces-neces ima ko mora da mu ne bi kod kuce ugasili struju.
A meni nemoj ni pokusati palamuditi da se furam sa VSS jer sam radio na sezonskim radovima, zaradjivao radeci seminarske i diplomske radove, cistio snijeg u radnim vodovima sa ljudima koji ni osnovnu nisu imali,i to sa zavrsenim faxom.Sve to da bi mi neki papak govorio ko ti je krvi kad se ne znas "snaci". A taj davao koverte i razne malverzacije radio da se uvali u neku firmu.
No thank you. :bih:
Ovaj post je sto bi se reklo EPIC.....
Potpuno ti cuvam ledja drug.....
Nisi sam vjeruj mi.....i ja imam fax pa sam isovarao slepere sa jaranom 50 km po sleperu....da vidis oko pola slepera kako vrece kafe klize iz prstiju.....da ne kazem da sam kresao shumu oko sadnica ,preko shtele hebem ti zivot, da sam poslije dosta vremena u jednoj firmi istovarao sleper za 1,28 km kolko je bila satnica jer nas je trojica istovarilo 3 slepera za sat vremena,,,kaze mi tad drug bote za 1,28 istovario sam sleper....treba nas ubiti svetrojicu....tad sam se upiho od smijeha...ali i imao flashback gdje sam i sta sam....

Btw..u medjuvremenu sam isao na cca 468 konkursa i popusio 468 fora....ne mogu vjerovati da covjek koji ima 158 kg ima bolje rezultate na testu fizicke spreme ne recimo od mene nego od mog jarana kick boxera u top formi....mislim daj......radio sam i za manje i bio sretan jer sam bio ako nista van platne liste babe i mame....

A ovi sto ne bi radili za 400 oni bi naaaaajradije da ne rade nikako da bacaju neke ublehe , varaju raju , igraju kladionicu i proklinju stanje u drzavi jer molim te lijepo niko ne zeli da ih uvazava i zaposli kao kakvog direktorcica u nekoj stranoj firmi koja ono generalno nista ne radi samo bere pare....

Za takvu prepotentnu gamad se jos nije izmislilo radno mjesto a i kad se izmisli nece biti dugo po ukusu istih....
Jasno je ko dan dok goT tatica i mamica sljakaju ili kradu ili muzu drzavnu sisu mali, jal mala bjezi od 8 h norme ko drakula od sunca.......ovo nije slucajno jer kad kazem drakula ima ih takvih more.....boga ti dragog nista ne radi ne zaradjuje ni kpf a spava do 13:30 mislim stvarno evala majstore......

I jos naprduje necu ja svasta da radim.....cujemo se kad se kola pokrenu....
Nisi me skroz razumio drug.
Ja u biti tvrdim da ne treba raditi za 400 KM osim ako nije struka jer ti se nece isplatiti osim ako je nesto kratkorocno, za dzeparac i relativno si mlad. Za nekoga ko hoce da ima porodicu, da placa rezije a da nije u minusu a ima VSS sa zavrsenim drzavnim fakultetom i godinama na birou mislim da ne treba da radi za 400 KM jer sam i sam to radio godinama i nista nisam dobio osim frustracije i izgubljenih godina sa nadom da ce mi neko na nekom konkursu dati sansu da pokazem sta znam ili ne znam.
A kakva je situacija kod nas, govori ti samo to da mi je prvo pitanje na intervjuu u jednoj banci bilo jeste li ovdje dosli preko konkursa ili preko preporuke tj. necije stele.
Objektivni navijac

#186 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Objektivni navijac »

Arata wrote:Ma mi smo takav narod, samo pusti nek te gaze i ko ga jbe.
Ljudi koji nisu vidjeli fakulteta pametuju o fakultetu.
Ljudi koji su završili pojedine fakultete na kafama pametuju onima koji nisu godinama spavali da bi diplomirali.
Ljudi koji su počeli radit sa 18 godina sve i svašta pametuju ljudima koji su se 5+ godina psihički i fizički uništavali da ne bi morali da rade takve poslove.
Ljudi koji su imali sreće u životu pametuju ljudima koji pokušavaju da se ne oslanjaju na sreću.

Ma u ovoj Bosni je svak' stručnjak za sve, to je čudo jedno.
Krasi nas logika tipa: eto probam ja radit za 400 KM pa šta bude bude, ko ga jbe. I onda se za taj posao prijavi 50 kandidata. Gazda pametan, pa sljedeće godine raspiše konkurs za 300 KM. Prijavi se opet 20 tih što hoće da se isprobaju u životu, što bi se reklo "da se pronađu". Onda gazda za koju godinu kad raspiše konkurs za 200 KM ne prijavi se nijedan od ovih avanturista, već jadni ljudi koji nemaju šta da jedu pa moraju radit za te pare, jer su ovi pronalazači spustili cijenu rada na taj nivo.

Nemamo nikakvu kolektivnu svijest kao nacija, sem ako treba ratovat, uništavat i sl.
Nije ovo do gazde,ni do ljudi,nego do drzave i do sindikata.
Arata

#187 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Arata »

Seoskivaralica wrote:Slusaj arata odma da ti kazem......hi hi hi....
To sto se radi radi se.....to sto se ima ima se......to sto ti spominjes beskicmenjake dodji da te ucinim jednim......ja sam u svakom pogledu superiorniji ljudima koji misle da su pomuzli svu pamet svijeta.....takav prepotentan stav imas ti i svaki drugi tatin sin sa puno soli u znojnim zlijezdama.....bavi se bar sportom da to izadje....

Bez veze si bez veze , sistematizacija radnih mijesta ne postoji i iskustvo vazi samo kad imas vrazje srece , a zvanje i to znanje ove novopakovane veleposjednike samo nervira,,,,,mozes misliti meni rece, pazi ovo ,direktorova zena neces ti meni nakon nekog vremena mahati diplomom ovuda DA ZNAS.....
[*]
Ugl. I te epizode su prosle ali kao komadina mujo i ja imam svoje staro odijelo u ormaru da uvijek znam ko sam i sta sam.... Ne leti visoko mogao bi u brzini izgubiti na visini pa nosom zemlju GRELJITI....

E sad haj ti arata nadji posao za 2100 jer je meni 2000 stvarno malo hi hi hi....
Tj daj otkaz i nadji sta bolje....
Svega mi ja ništa ne kontam od ovoga što si napisao :-)
Čini mi se da spominješ da sam tatin sin, al to si fulio skroz, jer sam ja sebi sam platio fakultet, sam našao posao kod privatnika, sam plaćam stan, režije i sve ostalo. A ovo ostalo ništa vala ne kontam, sem da si ti superiorniji u odnosu na nekoga.
Hajvan

#188 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Hajvan »

Arata wrote:
Ko ima ove nakaradne fakultete,koji se inace zavrsavaju iz zajebancije i u slobodno vrijeme oni i kukaju.

Hajde bolan ne pametuj kad si daleko od pameti. Ja znam petoro koji već 3 godine rade za platu od 800KM a svi diplomirali na GFSA u roku. Ako je to dobro plaćeno e onda nemamo iste kriterije. U mojoj firmi radi i 7 diplomiranih inžinjera elektortehnike koji imaju platu od 900 KM i imaju od 2 do 6 godina staža u struci. Za mene to nisu dobro plaćeni poslovi.

to su netto iznosi, stvarna (brutto) plata je prilicno veca; 1200-1400 BaM na te Netto izose bi trebalo biti ukupno, što nije malo… to što svi m ne racunamo sva ta osigurnja (zdavstvo, penziono itd) je naš problem...
Arata

#189 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Arata »

Hajvan wrote:
Arata wrote:

to su netto iznosi, stvarna (brutto) plata je prilicno veca; 1200-1400 BaM na te Netto izose bi trebalo biti ukupno, što nije malo… to što svi m ne racunamo sva ta osigurnja (zdavstvo, penziono itd) je naš problem...
To su bruto plate, žalosno ali je tako. Ljudi su mi dobri prijatelji i često se žale na plate.
Hajvan

#190 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Hajvan »

Arata wrote:
Hajvan wrote: To su bruto plate, žalosno ali je tako. Ljudi su mi dobri prijatelji i često se žale na plate.

800 BaM bruto za građevinskog i
900 BaM bruto za elektroinžinjera
?!?

si siguran??
u Sarajevu?
mirsek

#191 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by mirsek »

Da su i neto, za ETF injzenjere sa dugogodisnjim iskustvom ova plata je tuga.
Mada ima i jos gorih primjera tipa moj poznanik koji sa ETF-om radi za 450 KM neto na FACE-TV.Doduse on nema nekog iskustva a opet bar radi u struci.
agnostic_front

#192 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by agnostic_front »

Što je tuga, evo baš gledam, prosječna godišnja plata inženjera u Indiji 4 milje eura.
Arata

#193 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Arata »

Hajvan wrote:
Arata wrote:
Hajvan wrote: To su bruto plate, žalosno ali je tako. Ljudi su mi dobri prijatelji i često se žale na plate.

800 BaM bruto za građevinskog i
900 BaM bruto za elektroinžinjera
?!?

si siguran??
u Sarajevu?
Gdje neću bit siguran. Ovi sa GF-a mi pravo dobri prijatelji, a sa ovim sa ETF-a radim. 100% istina, i ja sam nažalost u tom rangu.
Seoskivaralica

#194 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Seoskivaralica »

Stvarno arata ne znam....
Citaj paS znaT nebitno. Ljudi rade jer moraju imam raje koji rade za nesto vise od cetristo i identifikujem se sa njima jer sam dio te raje gdje pare ne cine granicu.....tuzno je kad neko kaze da je taj covjek beskicmenjak, ja sam sportski tip zato znam da kicma moze svakom puci,malo vise respekta ka radnicima i nezadovoljstvu obicnog crvenokrvnog naroda, zao mi je raje koja mora da trazi posao danas jer je situacija uistinu losa....
Ima ove omladine u mom komsiluku raznih vrsta ali ova neradnicka bagra stvarno nema pardona...
Covjece komsijin mali studira i ponekad ide i cijepa drva za drvosjecu heeeej a neko ovdje bali iz usta ovo ono....
Isao sam preko studentskog servisa raditi i lomio ledja da bi punio glavu....
Jedino me uspali prepotentnost nekih komentara koji su u sustini negativni...
Vrijednom svijetu sve najbolje zelim...lijenovima radne akcije....
Sta za cetristo radio bi za 25 km mjesecno.....ne daj boze muke ali nije ni to problem....
Ende.
staradis

#195 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by staradis »

jbg sve ti je kako ti padne. Kod mene u struci sa diplomom pocetna plata 450-500 KM. :lol:
Arata

#196 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Arata »

Seoskivaralica wrote:Stvarno arata ne znam....
Citaj paS znaT nebitno. Ljudi rade jer moraju imam raje koji rade za nesto vise od cetristo i identifikujem se sa njima jer sam dio te raje gdje pare ne cine granicu.....tuzno je kad neko kaze da je taj covjek beskicmenjak, ja sam sportski tip zato znam da kicma moze svakom puci,malo vise respekta ka radnicima i nezadovoljstvu obicnog crvenokrvnog naroda, zao mi je raje koja mora da trazi posao danas jer je situacija uistinu losa....
Ima ove omladine u mom komsiluku raznih vrsta ali ova neradnicka bagra stvarno nema pardona...
Covjece komsijin mali studira i ponekad ide i cijepa drva za drvosjecu heeeej a neko ovdje bali iz usta ovo ono....
Sta za cetristo radio bi za 25 km mjesecno.....ne daj boze muke ali nije ni to problem....
Ende.
E izvinjavam se ako me neko pogrešno shvatio da sam rekao da su ljudi koji rade za 400 KM beskičmenjaci. Jb ga, dešava se kad se ne čitaju svi postovi. Ja sam napisao da ljudi idu u stranke da zarade više para za porodicu, na što je neko odgovorio da su ti ljudi beskičmenjaci. Onda sam ja napisao da kod nas ustvari DRUŠTVO smatra beskičmenjacima ove što manje zarađuju (mislim da je to svima jasno). Pa i sam sam napisao da bih radio za bilo kakve pare da nemam šta da jedem. Još jednom se izvinjavam ako me neko pogrešno shvatio oko ovoga.
Seoskivaralica

#197 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Seoskivaralica »

Arata wrote:
Seoskivaralica wrote:Stvarno arata ne znam....
Ende.
E izvinjavam se ako me neko pogrešno shvatio da sam rekao da su ljudi koji rade za 400 KM beskičmenjaci. Jb ga, dešava se kad se ne čitaju svi postovi. Ja sam napisao da ljudi idu u stranke da zarade više para za porodicu, na što je neko odgovorio da su ti ljudi beskičmenjaci. Onda sam ja napisao da kod nas ustvari DRUŠTVO smatra beskičmenjacima ove što manje zarađuju (mislim da je to svima jasno). Pa i sam sam napisao da bih radio za bilo kakve pare da nemam šta da jedem. Još jednom se izvinjavam ako me neko pogrešno shvatio oko ovoga.
Ok..sve najbolje zelim...oprosteno...
Nokija

#198 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Nokija »

Mi smo drustvo sa neogranicenim sado-mazo potencijalom. U Njemackoj danas i naredna dva dana strajkuju piloti koji su tradicionalno jedna od najelitnijih i najbolje placenih kategorija drustva. Ljudi se bore za svoja prava. A kod nas svjet mjesecima ide na poso bez plate, bez uplacenih doprinosa. Za sve treba dvoje. Onaj sto te handri i onaj sto "cuva" poso.
Hajvan

#199 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by Hajvan »

Nokija wrote:Mi smo drustvo sa neogranicenim sado-mazo potencijalom. U Njemackoj danas i naredna dva dana strajkuju piloti koji su tradicionalno jedna od najelitnijih i najbolje placenih kategorija drustva. Ljudi se bore za svoja prava. A kod nas svjet mjesecima ide na poso bez plate, bez uplacenih doprinosa. Za sve treba dvoje. Onaj sto te handri i onaj sto "cuva" poso.

Činjenice. :(
detroit-mercy

#200 Re: Da li bi ste radili za 400 KM (četristo maraka)?

Post by detroit-mercy »

KasimHad wrote:Ljudi cesto kazu da je bolje dzaba sjediti nego dzaba raditi. Da imate fakultetsku diplomu, bez posla ste u struci.. da li bi radili 8-9 sati dnevno od ponedeljka do subote, nedelja neradna za 400 maraka?

Uslova da ce biti posla u struci ni na vidiku, apsolutno nista.. Koji su vasi argumenti za i protiv?

A godine.. pa recimo da imate 26 godina, zavrsen fakultet bez dana radnog staza, zivite u Sarajevu u komunistickoj zgradi u stanu koji je davno otplacen, roditelji rade prosjek poslove.. posao vam je blizu stana.
A ako prihvatis taj posao, hocel' ti staviti prikovat onaj lanac sa zeljeznom kuglom tako da ne mozes napustiti :D . Ili hoces li raditi za Keljmendija, pa kad jednom udjes onda nema vise izlaska.
Pa hebot, probas, vidis, svidja ti se ne svidja ti noga :D . Mislim, na kraju ne mora ti se ni svidjati ali mozes procijeniti je li taj posao moze posluziti kao odskocna daska za nesto drugo. 400>0.
Post Reply