U Bosni u stanu koji otplaćujem sa svojih 10 prsta (nije babo zido, nisam naslijedio itd itd) 700km primanja, sa svim mogućim porezima, 50.000 KM kredita (koji na period od 20 godina s kamatama iznosi preko 96.000 KM) sve moguće dadžbine od države.beobasket wrote:Edo, ja cu tebi jednu istinsku pa ti vidi gdje sunce sija. U Bosni u svom na svom (tvoja kuca, nasljedio ili babo zido pa otavio tebi nije bitno) sa 1.000 maraka primanja, znaci nema poreza na zemlju, kucu, nemas kredita, ostalih nametnutih dazbina od drzave, nego samo voda, struja, smece, kupovina drva, tv antena. Kad nato dodamo pristupacnost socijalnom zivotu, klimu, mogucnost vlastitog uzgoja voca i povrca. Zato mogu odgovorno 1/1 tvrdit kako bilo ko sa 1.000 maraka moze ziviti kao grof. U Danskoj, kao prvo nije moguce na isti nacin imati kucu zbog silnih poreza i naravno kredita. Cijene socijalnog zivota su skupe, sijati (veliki ?) jer klima je nikakva ali sve u svemu treba ti 35.000 danskih kruna (minimum) do nekih 40.000 kruna (neto) za isto kao vec napisano u Bosni. Ovo su primanja koje inzinjeri nemaju poslje 15 godina radnosg staza!! Ali bujrum kod mene, evo krevet te ceka, pa pokusaj srecu u pronalazenju posla sa vako dobrim neto primanjem.
Ja cu sutra za Bosnu, daj mi 1.000 maraka i kucu gdje samo imam navedene troskove.
I opet da se vratim na temu, na zapadu djeca spadaju u cistu racunicu. Koliko para toliko djece.
A ti bi milju maraka i kuću jel (na državnu sisu bi svi neće niko lopate gotovani jedni) pa zapljuj u šake i zaradi drug moj, problem većine u BiH (čast izuzecima) je ta što bi svi oni i kuće, i auta, i milju maraka neto mjesečno, i da se nema troškova, eeee.... Da je babi muda nebi joj djed treb'o.
Zato je švabo pametan, 18 godina i tutanj iz kuće a nije da postaneš parazit.
Pristupačnost KOJEM socijalnom životu?
Nemoj da pričaš o nečemu što neznaš, ljudi bi ovdje živjeli k'o BOGOVI da mogu imati (prvo bilo kakav posao, od silnih štela, podobnosti, korupcije i svega) a tek onda 1000 KM mjesečno, nego se u najvećem slučaju, i ako imaš sreće možeš dobacit do jedno 7-8 stoja, i dok ti sve izodbijaju i dok država uzme svoje ostane ti 100-150KM za 30 dana.... znači 3-5KM dnevno, to ti more bit za hljeba i mlijeka.
Cijene socijalnog života su i ovdje skupe ako misliš objedovat po restoranima, ćevabdžinicama, itd itd .... to se u Danskoj nemože kupit vreća brašna i karton ulja?? Il te sramota kupovati ''na veliko'' fasungu iliti podmjeru??
Pa što se ne vratiš u Bosnu kad ti je tako teško i komplikovano, najlakše je palamudit i kakit kako je lijepo u Bosni a teško u dijaspori, nemoj mi te po hiljadu puta prožvakane, šuplje priče molim te.
Jaranski savjet, drž se ti Danske i ljubi joj zemlju svaki dan kad te drži tu gdje jesi, zapljuj u šake i radi i nemoj pričati o onom o čemu blage veze nemaš
ON TOPIC: Ako je dijete ostalo samo bez roditelja, i ako nema nikog drugog, zašto da ne, nije ga Bog dragi dao da bi na kraju skončalo samo, svakom treba sekundica ljubavi i pažnje da ga učini najsretnijim čovjekom na svijetu.