Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Asta
#201 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Razvedena sam i imam dijete koje zivi samnom kod oca ide kad hoce, iako zvanicno otac ima vikende i utorak, ne zivimo daleko, imamo zajednicko starateljstvo i nikad se nismo preko djeteta prepucavali a bilo je svega i svacega za sest godina. Poslije razvoda funkcionisemo mnogo bolje nego dok smo bili u braku. Dijete ima macehu a ocuha nema. Nisam nikad primjetila na djetetu da je nesto ne voli ili da kaze nesto o njoj u negativnom smislu. A djetov zivot je dosla neposredno poslije razvoda. Ono sto ja mogu primjetiti je da i ona puno paznje poklanja djetetu.
Desi se da ga nekad i ona preuzme ako je on zauzet.
Djetetov otac je bio najgori muz na svijetu ali najbolji otac i izgleda da je jos uvjek tako, jer me juce zamolio da dijete ne dolazi ovaj vikend jer " nije bas sitacija u kuci koje dijete treba vidjeti" kako on rece.
Sti se mene tice ne bih mogla sad sa nekim zivjeti. Imala bih neki osjecaj krivice da nekog dovedem u kucu ili u zivot djeteta. Trenutno je u osjetljivim godinama i puno je vezan za mene a pomalo i razmazen.
Uvjek bih se bojala kako ce taj neko prihvatiti dijete i obratno.
Hocu da kazem da je odgajati dijete velika odgovornost a pogotovo tudje.
Djetetov otac je bio najgori muz na svijetu ali najbolji otac i izgleda da je jos uvjek tako, jer me juce zamolio da dijete ne dolazi ovaj vikend jer " nije bas sitacija u kuci koje dijete treba vidjeti" kako on rece.
Sti se mene tice ne bih mogla sad sa nekim zivjeti. Imala bih neki osjecaj krivice da nekog dovedem u kucu ili u zivot djeteta. Trenutno je u osjetljivim godinama i puno je vezan za mene a pomalo i razmazen.
-
shandrprcSA
#202 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Euridika wrote:cLo wrote:Kako si arogantna! To nije kompliment. U diskusiji prisvajas sebi superiornost "nagadjajuci" starost sugovornika, te bez ikakvog osnova procjenjujes da je tvoje iskustvo vrijednije od sugovornikovog i time samoj sebi opet dajes na znacaju. Ja bona nisam nikakva klinka koju zivot treba pretrati da bi naucila lekciju, kako sugeriras. I ne donose svi oziljci mudrost, poneki donose ogorcenost i bilo bi bolje da smo ih izbjegli. Nemoj misliti da te je svako lose iskustvo, na koje se itekako pozivas, ucinilo boljom osobom ili kompetentnijom u smislu da tvoje misljenje vrijedi vise. I ovo tvoje podrugljivo "meni je tako simpaticno" kaze da se ponosis time sto ti je srce postalo hrapavo. A to nema veze s godinama, nego sa izborom.Euridika wrote: Meni je tako simpatično s ove vremenske distance posmatrati idealističke stavove mladih. Znam, i sama sam bila takva, ali me život naučio koječemu...![]()
Draga moja cLo, nit' sam ja arogantna, nit' podrugljiva, ogorčena, hrapavog srca i šta si sve već napisala ovdje, a da li sam krivo procijenila tvoju dob i iskustvo, najbolje je pokazao ovaj tvoj post...
Svako dobro!
Btw, onaj post se nije odnosio na tebe lično, nije ni na kog ponaosob, već generalna konstatacija o stavu prema nečemu prije nego što to doživiš i nakon što to doživiš. I, da, perspektiva se bitno mijenja...

- cLo
#203 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
shandrprcSA wrote:Euridika wrote: Draga moja cLo, nit' sam ja arogantna, nit' podrugljiva, ogorčena, hrapavog srca i šta si sve već napisala ovdje, a da li sam krivo procijenila tvoju dob i iskustvo, najbolje je pokazao ovaj tvoj post...
Svako dobro!
Btw, onaj post se nije odnosio na tebe lično, nije ni na kog ponaosob, već generalna konstatacija o stavu prema nečemu prije nego što to doživiš i nakon što to doživiš. I, da, perspektiva se bitno mijenja...
Euridika, evo tebi jedna pusa
Ja nisam svadjalica!
- Ramzess Veliki
#204 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Statistike kažu 30% ...nightvision wrote:Eh koliko ljudi odgaja djecu a da nisu svjesni da nisu njihova...
- Ramzess Veliki
#205 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
I mene je ovo deralo dugo vremena. Sad mi curetina daje savjete kako ću prići nekoj djevojci i šta da sa njom pričam.Asta wrote: Sti se mene tice ne bih mogla sad sa nekim zivjeti. Imala bih neki osjecaj krivice da nekog dovedem u kucu ili u zivot djeteta. Trenutno je u osjetljivim godinama i puno je vezan za mene a pomalo i razmazen.
I još mi kaže - "Tata oženi neku da nam kuha" ...
- Euridika
- Globalna šefica
#206 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Nisam ni ja, ja se uglavnom smijem...cLo wrote:![]()
Euridika, evo tebi jedna pusa![]()
Ja nisam svadjalica!
Pusa i tebi...
- Asta
#207 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Mozda nekad i bude, ali do sad jos se nijedan nije pojavio da ono bas "klikne" e to je taj.Ramzess Veliki wrote:I mene je ovo deralo dugo vremena. Sad mi curetina daje savjete kako ću prići nekoj djevojci i šta da sa njom pričam.Asta wrote: Sti se mene tice ne bih mogla sad sa nekim zivjeti. Imala bih neki osjecaj krivice da nekog dovedem u kucu ili u zivot djeteta. Trenutno je u osjetljivim godinama i puno je vezan za mene a pomalo i razmazen.
Hocu da kazem da je odgajati dijete velika odgovornost a pogotovo tudje.![]()
![]()
![]()
I još mi kaže - "Tata oženi neku da nam kuha" ...- kao neko kuha bolje od mene!
Znas ono "koga su zmije ujedale i gustera se boji"
-
nightvision
#208 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Zapravo je 30% od testiranih, sad koliko je u odnosu na cijelu populaciju...Ramzess Veliki wrote:Statistike kažu 30% ...nightvision wrote:Eh koliko ljudi odgaja djecu a da nisu svjesni da nisu njihova...
- Ramzess Veliki
#209 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Eto riješili smo problem ...nightvision wrote:Zapravo je 30% od testiranih, sad koliko je u odnosu na cijelu populaciju...Ramzess Veliki wrote:Statistike kažu 30% ...nightvision wrote:Eh koliko ljudi odgaja djecu a da nisu svjesni da nisu njihova...
To k'o ono kad je Mujo došao u vrtić po dijete:
- A gospodine koje je vaše?
- Nije važno daj koje god, i tako ga sutra vraćam ...
- Ramzess Veliki
#210 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
E to je taj feeling.Asta wrote:Mozda nekad i bude, ali do sad jos se nijedan nije pojavio da ono bas "klikne" e to je taj.
I kad te je strah da djetetu ne naneseš bol. Zatim shvatiš da su djeca mnogo zrelija od nas, i praktičnija. Pa bude lakše.
Zatim pitanja šta će drugi reći ... ma ne treba nikoga ni slušati niti im dati prostora da daju savjete.
-
oridjidji
-
oridjidji
#212 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Asta wrote:Razvedena sam i imam dijete koje zivi samnom kod oca ide kad hoce, iako zvanicno otac ima vikende i utorak, ne zivimo daleko, imamo zajednicko starateljstvo i nikad se nismo preko djeteta prepucavali a bilo je svega i svacega za sest godina. Poslije razvoda funkcionisemo mnogo bolje nego dok smo bili u braku. Dijete ima macehu a ocuha nema. Nisam nikad primjetila na djetetu da je nesto ne voli ili da kaze nesto o njoj u negativnom smislu. A djetov zivot je dosla neposredno poslije razvoda. Ono sto ja mogu primjetiti je da i ona puno paznje poklanja djetetu.
Pjavi Mijf
-
oridjidji
#213 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
onda se moj rhm. stari trebao ubiti jer je iznjeo 4 tudje djece na pravi put, plus svoje 4, doduse na nas dvoje najmladjih nije mogao tako uticati jer je umro kada je meni bilo nepunih 6 godina, a sestri 3.nocnaptica986 wrote:naravno da moze ali nije nimalo lako pobijediti zakon prirode...produzetak vrste je jedan od dva osnovna nagona i iz te perspektive odgajati tudje dijete je neprirodno i ravno samoubistvu...
- Tito_i_Partija
#214 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Pa ti si onda k'o Djuro u "Ovo Malo Duse."Ramzess Veliki wrote:I još mi kaže - "Tata oženi neku da nam kuha" ...- kao neko kuha bolje od mene!
-
TheMule
#215 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Nije problem tudje dijete, vec tudja zena. Sta ce mi? Sto bi se upetljavo u to?
- Bloo
- Globalna šefica
#216 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
oridjidji wrote:onda se moj rhm. stari trebao ubiti jer je iznjeo 4 tudje djece na pravi put, plus svoje 4, doduse na nas dvoje najmladjih nije mogao tako uticati jer je umro kada je meni bilo nepunih 6 godina, a sestri 3.nocnaptica986 wrote:naravno da moze ali nije nimalo lako pobijediti zakon prirode...produzetak vrste je jedan od dva osnovna nagona i iz te perspektive odgajati tudje dijete je neprirodno i ravno samoubistvu...
Postoje vrste koje nemaju problema sa tim, čak i da usvoje mladunčadi druge vrste
Neke vrste pak odmah ubijaju tuđu mladunčad
nema prirodno i neprirodno
U prirodi ima svega
- Asta
#217 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Moguce da si upravu. Ali ima ono nesto sto mi govori drugacije.Ramzess Veliki wrote:E to je taj feeling.Asta wrote:Mozda nekad i bude, ali do sad jos se nijedan nije pojavio da ono bas "klikne" e to je taj.
I kad te je strah da djetetu ne naneseš bol. Zatim shvatiš da su djeca mnogo zrelija od nas, i praktičnija. Pa bude lakše.
Zatim pitanja šta će drugi reći ... ma ne treba nikoga ni slušati niti im dati prostora da daju savjete.
On masta da kao kad bude veliki, da ce imati neki posao gdje ce puno putovati. Jednom kad je to rekao, pitam ga sta cu onda ja sama ovdje kad ti odes. Kaze "nisu sama pa imas tatu i "tatinu zenu""
Doduse tada je imao samo devet godina.
-
almir90
#218 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ja sve kontam u mene sjeban život zadnjih godina, a ono ima i gorih na forumu.
Što se tiče teme, jest da sam među juniorima na forumu, al' eto dao bih i ja svoj skromni doprinos.
Vjerovatno bih kada bi se desio u takvoj sitaciji da se upoznam i da se zaljubim. Jer, ne možemo sada nekoga etiketirati na osnovu toga što je razveden/a, ima tu u pozadini svega, zašto je do toga došlo. Šta ako ona nije kriva za taj razvod, treba uzeti sve u obzir. Nisam zagovarač da neko ostane u braku pod svaku cijenu, ako nešto ne ide, brate slatki to ne ide i kraj. Uostalom, svako zaslužuje da ima sreću i ljubav u životu, pa ako to nije bilo suđeno u prvom braku, onda u slijedećem. Poenta je, bih pristao ako bi nas dvoje odgovarali jedno drugome u većini stvari (normalno da se dvoje ne mogu slagati u svemu). Naravno da bih htio imati i svoje potomke, ipak lozu valja nastaviti, a moje prezime je ionako još malo pa izumrlo.
Naravno da je u današnje vrijeme se pojavio bum razvoda, mnogi zbog bezveznih razloga, ali ima i onih koji su jedini normalan ishod. Osobe se ocjenjuju pojedinačno, a ne kolektivno.
Što se tiče teme, jest da sam među juniorima na forumu, al' eto dao bih i ja svoj skromni doprinos.
Vjerovatno bih kada bi se desio u takvoj sitaciji da se upoznam i da se zaljubim. Jer, ne možemo sada nekoga etiketirati na osnovu toga što je razveden/a, ima tu u pozadini svega, zašto je do toga došlo. Šta ako ona nije kriva za taj razvod, treba uzeti sve u obzir. Nisam zagovarač da neko ostane u braku pod svaku cijenu, ako nešto ne ide, brate slatki to ne ide i kraj. Uostalom, svako zaslužuje da ima sreću i ljubav u životu, pa ako to nije bilo suđeno u prvom braku, onda u slijedećem. Poenta je, bih pristao ako bi nas dvoje odgovarali jedno drugome u većini stvari (normalno da se dvoje ne mogu slagati u svemu). Naravno da bih htio imati i svoje potomke, ipak lozu valja nastaviti, a moje prezime je ionako još malo pa izumrlo.
Naravno da je u današnje vrijeme se pojavio bum razvoda, mnogi zbog bezveznih razloga, ali ima i onih koji su jedini normalan ishod. Osobe se ocjenjuju pojedinačno, a ne kolektivno.
-
Sunny-7
#219 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Asta wrote:Moguce da si upravu. Ali ima ono nesto sto mi govori drugacije.Ramzess Veliki wrote:E to je taj feeling.Asta wrote:Mozda nekad i bude, ali do sad jos se nijedan nije pojavio da ono bas "klikne" e to je taj.
On masta da kao kad bude veliki, da ce imati neki posao gdje ce puno putovati. Jednom kad je to rekao, pitam ga sta cu onda ja sama ovdje kad ti odes. Kaze "nisu sama pa imas tatu i "tatinu zenu""
Doduse tada je imao samo devet godina.
Sretno trojstvo
-
broj dva
#220 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Recimo sad se razvedem i nadjem neku dzaltaru sto ima djete od prije i zazivimo zajedno - kako ne odgajati to djete, kako ga ne voliti ?
Jebo te zavolio sam macku kad sam macku imao a ne djete.
Jebo te zavolio sam macku kad sam macku imao a ne djete.
- Asta
#221 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Zamisli tek kako bi mali bio sretan da zna za sve one tatine "zene" nikad mama ne bi bila sama.Sunny-7 wrote:
![]()
![]()
Sretno trojstvo
-
uvijekIInikadI
#222 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Svaka normalna osoba moze voljeti bilo koju drugu osobu, od djeteta do starca, a svaka nenormalna osoba, luđak, psihopata, pacenik, kompleksas, ovisnik o drogi, alkoholu, sexu, kocki,... ne moze voljeti ni samog sebe a ne neku drugu osobu, cak ni svoje dijete.
-
Sunny-7
#223 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Moja djeca se nisu sjetila takvog prijedloga za mamuAsta wrote:Zamisli tek kako bi mali bio sretan da zna za sve one tatine "zene" nikad mama ne bi bila sama.Sunny-7 wrote:
![]()
![]()
Sretno trojstvo
Halali ako ti nije smijesno, ja volim da se salim na svoj racun.
- Asta
#224 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Uredu je. i ja sam se nasmijala "svetom trojstvu"Sunny-7 wrote: Moja djeca se nisu sjetila takvog prijedloga za mamu![]()
I ne nagovaraj djecu.
- Ramzess Veliki
#225 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?
Ljubomora i preljuba je najčešći razlog razvoda. A toga u swingera nema pa nešto kontam možda oni znaju nešto što mi ne znamo ...Asta wrote:Uredu je. i ja sam se nasmijala "svetom trojstvu"Sunny-7 wrote: Moja djeca se nisu sjetila takvog prijedloga za mamu![]()
I ne nagovaraj djecu.