Da li bi mogli biti hranitelj?

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
Helper

#1 Da li bi mogli biti hranitelj?

Post by Helper »

Šta je hranitelj?

Hranitelj je osoba koja se stara o djetetu u svom domu. Na ovakav način se djetetu pruža mogućnost da dobije odgovarajući odgoj, obrazovanje, pažnju i toplinu doma. Djeca trebaju hranitelje zato što njihovi roditelji nisu u stanju da se brinu o njima iz raznih razloga.

Ko može biti hranitelj?

Hranitelj može biti osoba koja želi da se brine o djeci i u mogućnosti je da podijeli svoj dom i život sa drugima. Hranitelj treba imati strpljenja, vremena, tolerancije i energije :)

Kako izgleda hraniteljstvo?

Hraniteljstvo nije nešto što se radi u izolaciji. Ono ima uticaja na cijelu porodicu i bliske prijatelje, Vašu djecu i Vas same. Biti hranitelj ne znači samo biti roditelj jer ćete nailaziti na teške i nepoznate situacije. Ali hranitelji nikada nisu sami, oni imaju podršku i pomoć stručnog osoblja a ponekad i bioloških roditelja djeteta. Vi biste pomagali djetetu da postane samostalno, da stekne samopouzdanje i samopoštivanje.

Kakvu vrstu pomoći možete očekivati?

Stručno osoblje će Vas posjećivati, omogući će Vam edukaciju na temu hraniteljstva i objasniti kako biti hranitelj, savjetovat će Vas drugi hranitelji, prisustvovat ćete redovnim sastancima udruženja hranitelja Kanota Sarajevo “Perspektiva”, sarađivat ćete sa Kantonalnim centrom za socijalni rad i organizacijom “Hope and Homes for Children”.
Dobit ćete i redovit mjesečni iznos koji će pokrivati dnevne troškove djeteta o kojem se brinete.

Kako se prijaviti?

Vrlo jednostavno! Popunite formular. Nakon toga će stručno osoblje razgovarati sa Vama i Vašom porodicom o svim pitanjima koja se tiču hraniteljstva i objasniti Vam kriterije koje hranitelji trebaju ispunjavati. Bitno je da se svi članovi porodice slažu da žele primiti dijete u svoj dom. Proces traje duže jer je hraniteljstvo nešto što nikada niste ranije radili. Sve strane moraju biti sigurne da je hraniteljstvo prihvatljivo za Vas i one koji su Vama bliski.

Učinite prvi korak - kontaktirajte Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo 033 524 444
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

koja slucajnost :shock: Bas sam mislila ovu temu pokrenut :)
U BiH sam gledala jednu emisiju o hraniteljima i zaista je bilo nekoliko prekrasnih dirljivih prica. :) Koliko sam razumjela hranitelj si djeci do njihove punoljetnosti.

moglo bih biti hranjitelj i bas me zanima sve u vezi toga. Jest da je trenutno imam dvoje djecice pa i ne znam da li bi se mogla upustit u to, ali za nekih5-6 godina mozda i bih. :)

Zanima me da li ljudi koji zive u inostranstvu mogu biti hranitelji djece iz BiH? Jel ima neka starosna dob za hranitelje??? Znam da usvojiti dijete ne mogu ljudi preko 37 godina.
Alba

Post by Alba »

Dobra tema....

Mene takodje interesuje par stvari pa ako neko zna odgovor..

Razumljivo mi je zasto je administrativni dio oko posvojenja djeteta toliko zakomplikovan ali ne shvatam zasto nasi ljudi koji zive u inostranstvu ne mogu dobiti dijete na posvojenje?
Konkretno cu navesti primjer svoje prijateljice koja je zeljela posvojiti dijete iz BiH. Nakon ogromne papiroloske procedure i cekanja od dvije godine , dobili su odgovor da ne mogu., Razlog: zato sto zive u inostranstvu.
Napominjem da su sve ostale uslove ispunili.
Nakon dobre provjere zar nije bolje da siroce dobije roditelje i ima normalan zivot nego da odrasta u uslovima u kojima ta jadna djeca odrastaju?
SaraLe

Post by SaraLe »

Jel moze "jedinka" usvojiti dijete :?
_dulcela_

Post by _dulcela_ »

SaraLe wrote:Jel moze "jedinka" usvojiti dijete :?
Da.. jeli zna neko? Da li moze neko ko je materijalno i stambeno situiaran usvojiti dijete kao samac? Bez bracnog druga?
Michun

Post by Michun »

Moze. Usvojen zakon prije neke dvije god. da samohrani roditelj moze usvojiti dijete :D
A mogu i stariji od 37 god. To je nekada mozda bila granica, sad je mislim pomjerena ali ne znam na koliko (mislim 45) :oops:
lys

Post by lys »

Znam da nije bas tema, ali ako neko ima informacije o usvajanju djece od strane bosanskih drzavljana koji zive u inostranstvu, bila bi mu jako zahvalna. :)
Lace

Post by Lace »

informacije o zakonskom regulisanju usvajanja imas u zakonu

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /25bos.pdf
Lace

Post by Lace »

Član 95.
(1) Usvojilac može biti državljanin Bosne i Hercegovine.
(2) Usvojilac može biti i strani državljanin, ako je usvojenje u najboljem interesu djeteta i ako dijete ne može biti usvojeno u Bosni i Hercegovini.
(3) Usvojenje iz stava 2. ovog člana ne može se zasnovati bez prethodnog odobrenja federalnog organa nadležnog za poslove socijalne zaštite.
15

ako ga stranac usvoji i samim tim kasnije i odvede u svoju zemlju, ne vidim zasto ga bosanac ne bi mogao usvojiti i odvesti u zemlju u kojoj zivi :-?
Pearl

Post by Pearl »

Lace wrote:Član 95.
(1) Usvojilac može biti državljanin Bosne i Hercegovine.
(2) Usvojilac može biti i strani državljanin, ako je usvojenje u najboljem interesu djeteta i ako dijete ne može biti usvojeno u Bosni i Hercegovini.
(3) Usvojenje iz stava 2. ovog člana ne može se zasnovati bez prethodnog odobrenja federalnog organa nadležnog za poslove socijalne zaštite.
15

ako ga stranac usvoji i samim tim kasnije i odvede u svoju zemlju, ne vidim zasto ga bosanac ne bi mogao usvojiti i odvesti u zemlju u kojoj zivi :-?
sve to moze na papiru, ali je procedura u praksi dosta duga i komplikovana... toliko komplikovana da su poznanici odlucili da pokusaju proces usvajanja djeteta u hr :(
koliko sam shvatila, logaka je: dok ima zainteresovanih posvojitelja u BIH, vi morate "malo" da cekate.. :S
Michun

Post by Michun »

Pa tako nekako i jeste...nastoje da djeca ostanu u BiH. Ne znam je li pozitivno ili negativno :roll:
Pearl

Post by Pearl »

Michun wrote:Pa tako nekako i jeste...nastoje da djeca ostanu u BiH. Ne znam je li pozitivno ili negativno :roll:
bilo bi pozitivno da ima udomitelja ovdje :(
druga otezavajuca okolnost je sto vecina djece u stvari nije napustena, vec su u domovima samo na "privremenom cuvanju" jer roditelji ne mogu da ih ishranjuju...
lys

Post by lys »

Hvala na informacijama.
Sve u svemu izgleda da je lakse otici i usvojiti dijete u Rumuniji ili Vietnamu...
Pearl

Post by Pearl »

lys wrote:Hvala na informacijama.
Sve u svemu izgleda da je lakse otici i usvojiti dijete u Rumuniji ili Vietnamu...
u svakom slucaju treba pokusati... mozda s nesto promijenilo...ako imas dobre uslove za odgoj djeteta, ne vidim razliku da ga odgajas ovdje ili negdje vani..
StLouis

Post by StLouis »

Odlicna tema!! :) ja planiram pokrenuti proces za nekih 2-3 godine, i pokusati usvojiti jedno, a mozda i dvoje djece iz BiH.

Pisite vasa iskustva, na sto sve biti spreman i koliko je teska procedura...??

Hvala
pjega

Post by pjega »

StLouis wrote:Odlicna tema!! :) ja planiram pokrenuti proces za nekih 2-3 godine, i pokusati usvojiti jedno, a mozda i dvoje djece iz BiH.

Pisite vasa iskustva, na sto sve biti spreman i koliko je teska procedura...??

Hvala
Svaka cast! Ti vec imas jedno dijete, ako se ne varam?

Neku noc sam bas imala zanimljiv razgovor na ovu temu. Nazalost, mislim da kod nas ne postoji prisutnost i prihvacenost usvajanja i hraniteljstva djece na nacin na koji to postoji u drugim zemljama. Mislim da je do nase porodicne i socijalne kulture i tradicije, a takodje i do trenutne situacije u Bosni gdje se i dalje vecina porodica ponajvise brine za sopstveni 'opstanak' gdje je vrlo tesko odluciti se dovesti jos jednog clana u porodicu putem usvajanja.

Ja o ovome vec odavno razmisljam. Trenutno nemam djece, ali mi je sasvim bliska opcija da pored svoje djece jednog dana aBd usvojim i jedno dijete. Moguce je sirocadima pomoci i na druge nacine, ali mislim da nista ne moze dati onoliko koliko toplina doma, nezavisno i nebitno od toga koliko materijalnog bogatstva posjeduje porodica koja usvaja.

Iskreno se nadam se da ce cijeli proces oko usvajanja djece iz BiH postati puno laksi nego sto je to sada.
Lace

Post by Lace »

Pearl wrote:
Michun wrote:Pa tako nekako i jeste...nastoje da djeca ostanu u BiH. Ne znam je li pozitivno ili negativno :roll:
druga otezavajuca okolnost je sto vecina djece u stvari nije napustena, vec su u domovima samo na "privremenom cuvanju" jer roditelji ne mogu da ih ishranjuju...
to je tacno te vecina parova u BiH koji zele usvojiti dijete, dugo cekaju a kamoli oni vani koje je teze provjeravati u njihovim domovima (soc radnik ih ne moze posjecivati)
Helper

Post by Helper »

Drago mi je vidjeti da se toliko ljudi zainteresovalo za ovu temu i izvinjavam se sto dugo odgovora nije bilo....cekala sam da se diskusija razvije :)

Hraniteljtsvo je moguce samo unutar granica BiH i praktikuje se u slucajevima kada porodica ima odredjenih problema i u interesu je djeteta da se izmjesti negdje drugo. Djeciji dom nije uvijek najbolja opcija jer nista ne moze zamjeniti porodicno okruzenje i paznju koju porodica pruza. U domu ipak imate "tete" koje pored svoje najbolje volje nemogu posvetiti dovoljno paznje svoj djeci za koju su zaduzene (a to obicno bude do 20).

Hraniteljstvo moze da bude kratkorocno i dugorocno, zavisno od situacije u bioloskoj porodici djeteta. Nije rijetka stvar da dijete ostane u hraniteljskoj porodici i do 18te godine te se hranitelji i djete odluce da se ne razdvajaju vise.

Mora se takodjer napraviti razlika izmedju hraniteljstva i usvojenja. Kod hraniteljstva vi se brinete o djetetu i njegovim interesima ali staratelj mu je centar za socijalni rad sto znaci da svaka znaacajna odluka mora biti odobrena od strane centra. Kod usvojenja osoba koja usvaja dijete ima sva prava kao i bioloski roditelj..... odnosno odlucuje o svemu sto se tice djeteta i pravno ga zastupa.

Ako imate jos pitanja slobodno postavljajte, trudicu se da vam odmah odgovorim :)
tempora

Post by tempora »

Lace wrote:
Pearl wrote:
to je tacno te vecina parova u BiH koji zele usvojiti dijete, dugo cekaju a kamoli oni vani koje je teze provjeravati u njihovim domovima (soc radnik ih ne moze posjecivati)
I vani postoje socijalni radnici, pa ako ima sistema -ima i nacina.
No ja ostajem krajnji skeptik po ovom pitanju!
Interesuju me detalji glede "hranitelja"-koje uslove on treba da ispunjava da bi mogao biti hranitelj i u slucaju istoga ko i na koji nacin kontrolise rad socijalnih radnika?
Ovo pitam iz razloga tog, sto sam pet godina bila staratelj u zemlji koja vazi za jednu od najboljih po pitanju razvoja socijalnog rada i pomoci-ali se nagledah toliko nepravilnosti i toliko zloupotrebe da iz tog razloga ( zasigurno ne uvijek i objektivno) strepim nad ovakvim pitanjima!
neko3333

Post by neko3333 »

tempora wrote:
Lace wrote:
Pearl wrote: bilo bi pozitivno da ima udomitelja ovdje :(
Interesuju me detalji glede "hranitelja"-koje uslove on treba da ispunjava da bi mogao biti hranitelj i u slucaju istoga ko i na koji nacin kontrolise rad socijalnih radnika?
Ovo pitam iz razloga tog, sto sam pet godina bila staratelj u zemlji koja vazi za jednu od najboljih po pitanju razvoja socijalnog rada i pomoci-ali se nagledah toliko nepravilnosti i toliko zloupotrebe da iz tog razloga ( zasigurno ne uvijek i objektivno) strepim nad ovakvim pitanjima!
a gdje to tempora?
Ja sam hranitelj u NL od jula ove godine; i ponekad se pitam u sta sam se to uvalila?
tempora

Post by tempora »

neko3333 wrote:
tempora wrote:
Lace wrote: to je tacno te vecina parova u BiH koji zele usvojiti dijete, dugo cekaju a kamoli oni vani koje je teze provjeravati u njihovim domovima (soc radnik ih ne moze posjecivati)
a gdje to tempora?
Ja sam hranitelj u NL od jula ove godine; i ponekad se pitam u sta sam se to uvalila?
U Holandiji.
Alba

Post by Alba »

Jel se dobija neka novcana naknada za djecu koja su smjestena u hraniteljske porodice? Interesuje me i u BiH a i u inostranstvu posto vidim da ima ljudi koji su bili hranitelji ili su jos uvijek.
Helper

Post by Helper »

Sto se tice ovog argumenta da postoje i socijalni radnici vani, to stoji ali to su uposlenici institucije druge drzave i nemaju nikakve veze sa nama odnosno nemaju nikakvu obavezu da posjecuju djecu iz BiH. Zakon inace ne dozvoljava hraniteljstvo izvan granica nase zemlje jel se radi o privremenoj brizi o djetetu.
Inace rad socijalnih radnika u BiH koje rade sa hraniteljskim porodicama nadziru i drugi organi ali i nevladine organizacije.... Postati hranitelj i nije tako jednostavan proces, sto znaci da bas ne moze bilo ko se samo prijaviti i dobiti dijete na povjerenje. Proces se sastoji od mnogo provjera, sveobuhvatne edukacije i na kraju zavrsne verifikacije porodice kao pogodne za hraniteljstvo. Inace sve sto se radi radi se u najboljem interesu djeteta, odnosno trazi se ono sto je najbolje za dijete.

Kao i u inostranstvu, tako i u BiH postoje odredjena naknada koja se daje hraniteljskim porodicama kako bi se mogle zadovoljiti osnovne potrebe djeteta.
Post Reply