Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Stamkos

#1 Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by Stamkos »

Najrjedje naseljena evropska drzava, totalno odvojena od svijeta.
Do unutrasnjosti ostrva se moze doci samo posebnim vozilima, konjima ili avionima, nema zeljeznica.
Imaju gejzire, dakle vani minus, ti se kupas u poprilicno toploj vodi.
Zemlja je uvrsetena na google maps street view tako da mozete vidjeti ulice..
Island je zemlja lijepih krajolika, visokog standarda zivota, dugog zivota, ali jedan citat:
Bio na Islandu, i ne slažem se uopšte. Zemlja u kojoj skoro svo (veoma retko) drveće rasete samo zato što ga je čovek posadio i gaji, gde većina teritorije liči na površinu druge planete koja jedva podržava život, gde ima 300 hiljada ljudi na teritoriji veličine vojvodine, gde je cele zime temperatura oko nule, a leti je standardno 12 do 14C, gde brda mirišu na sumpor (ustvari su vulkani), gde vetar duva skoro uvek cele godine... to nije idealna zemlja za mene, a ni idealna klima. Lepo je otići i videti, jer je različito... ali je to realno jedna veoma surova sredina za bilo kakav život.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Glavni grad..

Image
madesa

#2 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by madesa »

prelijepa drzava :thumbup: i da zivio bih
It_is_a_Leclerc

#3 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by It_is_a_Leclerc »

Ne bih.

Sa ekonomske strane, Island je već duži vremenski period praktički zemlja u bankrotu.
Lijepa su ta brda i planine, sve čekaš Froda da izađe odnekud, ali treba znati da ispod većine leže itekako aktivne nakupine lave.
Plus, voće je preskupo, od mesa jedu samo ribu i kitove (što je prestrašno), a drugo meso niko i ne pomišlja da sebi priušti.

Prema tome - no, thank you.
devito

#4 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by devito »

Ni na jednom otoku! :skoljka:
Šveđanin

#5 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by Šveđanin »

Oni koji gledaju ove simpaticne slike Islanda kazu da im se svidja. A oni koji tamo odu kazu da je ko Sarajevo.. super al doci na 10 dana i onda ispariti nazad. :D Sve na stranu, ali prosjecnom Evropljaninu zivot tamo je poprilicno tezak.

Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
touch brain

#6 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by touch brain »

posjetio sam island i stvarno je lijep ali ziviti tamo neznam bas...jako surova zemlja,ne bas idealna klima i osjecaj izoliranosti (sto je problem za sva ostvrva) su prikicno veliki problemi
financiski su dobri..za vrijeme krize, oni su pustili da im banke propadnu (za razliku od vecine ostalih drzava koji su pumpali milijarde u banke) i to se pokazalo kao dobar izbor
JThomas

#7 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by JThomas »

ipak ima razloga što je standard jedan od najviših na svijetu, a i dalje je vrlo rijetko naseljeno. lijepo za otići, vidjeti ali polarni krug po definiciji nije idealno stanište za život čovjeka.
OldMayor

#8 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by OldMayor »

Iz jedne vukojebine u drugu. Ne bih.
Ako bih vec birao, malo bih manje eksperimentisao.

Da je tamo idealno, to bi bilo prenaseljeno. Postoji razlog zasto je tih 300.000 ljudi tamo. :D
chengaba

#9 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by chengaba »

Ne znam fakat, imam baš priliku da budem u Reykjaviku na godinu dana studija, pa se dvoumim (druga opcija Holandija).
Primarni razlog za Island mi je priroda i krajolici, ali mislim da bi me klima satrala (oblačno, rekordna temperatura ikad 27 stepeni :roll: ), a i blago je skuplji od ovog grada u Holandiji.

Ima li još neko da je bio gore duže vremena, kontam i ja da je najbolja opcija ostaviti nekad pa turistički samo obletiti gore, a život malo južnije tražiti... :izet:
sinuhe

#10 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by sinuhe »

Na slikama nema vjetra. Zemlja na sred mora pa zamislite kako tamo samo puse vjetar.
drndalo

#11 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by drndalo »

It_is_a_Leclerc wrote: Sa ekonomske strane, Island je već duži vremenski period praktički zemlja u bankrotu.
Srecom smo mi u ekonomskom zaletu u svekoliki prosperitet...
cyprus

#12 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by cyprus »

Stamkos wrote:
...gde ima 300 hiljada ljudi na teritoriji veličine vojvodine...
Ispravka krivog navoda :mrgreen: Island je velik ko pet Vojvodina :mrgreen: ilitiga ko dvije Bosne i Hercegovine... Za stanovnike je tačno - ima ih manje nego Sarajlija, a 5 od 6 Islanđana živi u toj njihovoj jedinoj urbanoj aglomeraciji Rejkjavik - Hafnarfjord - Keflavik na jugozapadu... Onda možete misliti koliko je rijetko naseljen ostatak države :mrgreen:

Živio ne bih, al svakako bih volio posjetit :)
frngla

#13 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by frngla »

Ne bih mogao podnijeti klimu definitivno... Otišao bih onako turistički na desetak dana, ali život gore, ne hvala.
El_comadante

#14 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by El_comadante »

mogao bi živjeti iz jednog razloga što baš i nevolim vručine a gore nikada nije vruče. dakle jedino to valja, ali za nije to za nas nismo naučili na takav život. btw da li ima naših ljudi gore ikako? znam da ih ima svugdje.
Šveđanin

#15 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by Šveđanin »

Ima.. rade u ribarnici u Akureyriju i kažu da je prvih par godina bilo strahota prilagoditi se, poslije se navikli.. (bio prilog na BHT). Valjda znate, 6 mjeseci dana, 6 mjeseci noći, a ovako to izgleda ljeti ponoći:

Image
Objektivni navijac

#16 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by Objektivni navijac »

Bolje zivjeti na Islandu 50 godina kao bogatas,nego godinu dana u Bosni u siromastvu. :D
Svakako da bi isao,volim divljinu,prirodu,surovosti,zivotinje . Ne volim ljude. A otici bilo gdje iz BiH je kao BINGO :D
annoy

#17 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by annoy »

Mogla bih bez problema...klima idealna za mene, možda malo prehladno ali bože moj :D prekrasni krajolici, nema vrućina, di ćeš bolje... polarna noć :-)
Russki

#18 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by Russki »

annoy wrote:Mogla bih bez problema...klima idealna za mene, možda malo prehladno ali bože moj :D prekrasni krajolici, nema vrućina, di ćeš bolje... polarna noć :-)
+1
Ma.Le.Na

#19 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by Ma.Le.Na »

nema saMse
ugasila bih se na toj hladnoci ko svijeca
brrrrrrrrr
amidzazeher

#20 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by amidzazeher »

Hajde da je samo hladno nego pushe ba! A i ne bih nema saMse pa da me ovi po tastaturi razvlace :D
golman

#21 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by golman »

Ne znam da li bih mogao baš živjeti gore duže vrijeme,ali sam čuo da se na Islandu dogode u prosijeku 4 saobraćajne nesreće godišnje. :roll:
groove

#22 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by groove »

cini mi se da je bilo na ovom portalu tekst o nasim fudbalerima koji gore igraju. plata oko 5k €.
dječak sa šibicama

#23 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by dječak sa šibicama »

Bi, sto nebi... prelijepa zemlja.
fortaleza

#24 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by fortaleza »

Nevezano sad za surovu klimu, izolirano društvo, manjak stanovnika, pustu zemlju, vjetar.

Island bi bio najbolja zemlja za život da se otok nalazi 500 km južnije. Tada bi imali i bolju klimu, opet ne prevruće kao kod nas,Image zelen otok, manje vjetra, prirodnu vegetaciju i mogućnost obrade zemlje, a i dalje ekonomski najbolja zemlja za život. Samo tada bi vjerojatnije bili dosta napučeniji, globaliziraniji te problem s imigrantima. Sve ima svoje.

Doduše nešto slično već postoji, Irska. :lol:
Šveđanin

#25 Re: Da li bi ikada zivjeli na.......Islandu?

Post by Šveđanin »

annoy wrote:Mogla bih bez problema...klima idealna za mene, možda malo prehladno ali bože moj :D prekrasni krajolici, nema vrućina, di ćeš bolje... polarna noć :-)
Joj najjače mi je kad krenu Balkanci idealna klima, volim ja to, što dalje od ljudi, ne smeta mi hladnoća.. :-) :-) :-)

1)Jesi ikad osjetio kad zaduva pravi sjeverni vjetar? Udari te tako da imaš osjećaj da te neko udario lopatom po leđima, džabe jakna.
2) Jesi li ikad proveo ijedan cijeli dan u predjelu gdje polarna noć? Što je još bitnije, mjesec, dva, tri? Nakon 10 dana najveći protivnici alkohola se hvataju flaše ili bilo čega drugoga što će te odvojiti od realnosti bar nakratko, a onda sutra opet mrak, pa opet muka čekaj petak da bi se mogao napiti. Ne možeš to opisati nekome ko nije doživio polarnu noć, ta količina apatije, sjebanosti, depresije se teško opisuje, ako si samac da ne govorimo.

Kažem ja vama Island je simpa doći ljeti na par dana, poslikati se da vidi raja gdje si bio i nakon toga kući, jer je u stvari to kratko ljeto i jedini period kad ostrvo živi, ostatak godine je mrtvilo.
Post Reply