ABH017 wrote:
Jarane teorije su ti pale u vodu.
Na praktičnom primjeru sam ti pokazao da nisi u pravu. Hakiz je u diskusiju ubacio druge religije, a ne ja. Pročitaj prije nego nešto napišeš.
Tehnološki razvoj jednog društva moguć je stabilizacijom društva u dužem mirnodopskom periodu, radilo se o religioznom ili sekularnom društvu. Sekularno uređenje mnogim afrivkim zemljama ne pomaže ni malo, jer svako malo ratuju međusobno ili ih neko kolonizira.
Dakle sekularno društvo nije odrednica napretka društva, već stabilizacija političkih, socioloških i ekonomskih prilika tog društva duži vremenski period, opet ponavljam, bez ikakvog obzira da li je to društvo religiozno ili sekularno uređeno.
Praksa to dokazuje kroz čitavu historiju.
Ne, ti si samo dokazao da su odredjene religije u odredjenim periodima uspjesnije kocile naucni progres.
To je crkvi dugo vremena islo za rukom, a islamska ulema je preuzela primat tamo negdje u 12.stoljecu, tako da islamski svijet evo gotovo 800 godina nije nista doprinjeo nasoj civilizaciji.
Nazalost i crkva jos ima odredjeni utjecaj. Kao negativni primjer se moze navesti zakon o zabrani finansiranja istrazivanja maticnih celija, kojeg je George W. Bush pod pritiskom Evengelikalaca donio 2001 godine. Ta tehnologija bi mogla spasiti mnoge zivote u blizoj budicnosti, mozda cak i usporiti proces starenja, ali posto hriscani vjeruju da oplodjene celije sadrze dusu, oni cine sve da sprijece istrazivanja.
A sto se tice ove tvdrnje o mirnodopskim periodima, ja ne znam o kojoj alternativnoj historiji ti pricas, ali mi se cini da vjerujes da u Evropi zadnjih 400 godina vlada mir, dok su u svim ostalim svjetskim regijama oruzani sukobi na dnevnom redu, i to bez prestanka, sto je naravno potpuna nebuloza.
Sta vise, periodi rata su cak bili plodonosni glede naucnih dostignuca, Sa ciljem razvijanja novih oruzja uporedu su se razvijale i fundamentalne nauke. Razvijanje atomske bombe je na primjer znatno ubrzalo komercijalno koristenje nuklearne energije.
Izrael, koji je od svog nastanka non stop u stanju pripravnosti, doprinosi naucnoj zajednici skoro kao i kompletan sunitski svijet zajedno.
Sto se tice afrike, njeno stanovnistvo je duboko zarobljeno u religijskim dogmama i praznovjerju, bilo da se radi o krscanstvu, islamu ili prirodnim religijama. Monoteisticke religije koje propagiraju nekontrolisano razmnozavanje su znatno doprinjeli visokom natalitu u Africi, koji stvara zacarani krug nepismenosti i siromastva. Za one koji ne znaju, Afrika je prije sto dodina imala nekih 150 miliona stanovnika, danas preko jedne milijarde.
Sabotiranje programa za "kontracepciju" i kontrolisano planiranje familije su i dan danas na dnevnom redu, pogotovo u krogovima bliskim krscanskim fundamentaistima. Dodatni negativni efekat je brze sirenje AIDS-a.