Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#151 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Hakiz »

Ali Kemal wrote:
Hakiz wrote:
Ali Kemal wrote:Šta je čudno, religija diktira nacionalnu strukturu u BiH, a i šire u okruženju.
Da li su Hrvati to zato što su katolici ili su katolici zato što su Hrvati. Da li samo Hrvati mogu biti katolici i da li katolici moraju biti Hrvati?
Generalno, tj 99% u BiH, ko je katolik taj je Hrvat. Dalje Hrvati ne moraju biti katolici, samo se mora umrijeti, koliko mi je poznato postoji zanemarljivi broj muslimana koji se izjasnjavaju kao Hrvati, dok Hrvata pravoslavaca koliko ja znam nema.
Poznajem neke ljude koji su porijeklom Cesi, dosli sa austrougarskom koji su sada Hrvati, jer su katolici, da su bili pravoslavni bili bi vjerovatno Srbi.
Hakiz wrote:Da li su Srbi to zato što su pravoslavci ili su pravoslavci zato što su Srbi. Da li samo Srbi mogu biti pravoslavci i da li pravoslavci moraju biti Srbi?
Isto ko i Hrvati, samo sa pravoslavnom pozadinom.
Hakiz wrote:Da li su Bošnjaci to zato što su muslimani ili su muslimani zato što su Bošnjaci. Da li samo Bošnjaci mogu biti muslimani i da li muslimani moraju biti Bošnjaci?
Zanemarljivi broj muslimana se izjasnjavaju kao Hrvati, pa cak poneko kao i Srbin, ali to je toliko mali broj da je prakticno izuzetak koji potvrdjuje pravilo.
Hakiz wrote:Šta su u tom slučaju Romi?
Romi su Romi, zaseban autentican narod.
Hakiz wrote:I da li to znači da su svi koji se izjašnjavaju kao ostali isključivo ateisti i da su ateisti isključivo ostali?
Ne.
Hakiz wrote:Da li su onda Slovenci katolici ili ne smiju to biti jer su samo Hrvati katolici?
Makedonci tada nisu pravoslavci?
A Albanci (Kosovo)?
Cemu sada brkati Slovence i Makedonce, koji ne zive u Bosni, koji imaju svoj poseban jezik i nemaju nikakve veze sa Bosnom.
Osnovna osobina jednog naroda je jezik, tako da je Slovence, Makedonce i Albance besmisleno uvoditi u ovu pricu koja se odnosi na BiH.
Hakiz wrote:Crnogorci su u ovom slučaju šta?
To pitaj Crnogorce, zasto se neki izjasnjavaju ovako, a neki onako. Nebitno u nasem slucaju, ljudi imaju drzavnost jako dugo i otuda vuce njihov specifikum.
Hakiz wrote:Da se zadržimo u bivšoj Jugoslaviji, da ne idemo u ostale zemlje Balkana i okruženja.

Ne mogu da vjerujem da to ozbiljno misliš. Da je neko u BiH pripadnik neke nacije, i da to mora biti, zato što je pripadnik neke vjeroispovijesti i obratno.
Jedno je Jugoslavija, a jedno BiH. U BiH je religija i nacija kompatibilna, a ti mi objasni, ako nije religija, onda sta je u pitanju da u nekom selu u Bosni postoje Bosnjaci, Srbi i Hrvati, koji govore isti jezik, istih fizickih osobina, iste kockaste glave, a opet ne pripadaju istoj naciji, i samo zbog toga se pokolju svakih 30-40 godina?
Da je jedna umjesto 3 religije, ne bi se klali to je sigurno, makar se to mozemo sloziti.
Dakle postojanjem 3 religije nema nikakve koristi, nego samo steta.
Ujedno da se spomene da je postojala i cetvrta religija, ciji pripadnici su unisteni i svedeni na broj od samo nekoliko stotina u cijeloj drzavi, a unisteni su jer su pripadali jevrejskoj religiji.
Za Jevreje se moze reci da su autohtona skupina, za koju se zna da je vecina dosla iz Spanije i naselila se po gradovima, koja ima svoj jezik i po tome se razlikuje od ove pomenute trojke. Nisam cuo da postoje jevrejska sela u Bosni.
Spomenuo sam bivšu Jugoslaviju jer si ti spomenuo da je tako kako ti kažeš u našem okruženju.
Ali Kemal wrote:Šta je čudno, religija diktira nacionalnu strukturu u BiH, a i šire u okruženju.
A naše okruženje su zemje bivše Jugoslavije. Ili nisu, možda su neke druge?

Ti u stvari kažeš da zato što je ovdje tako kako jeste, da je to aksiom, to jeste da tako mora biti? Da ako si rođen u na primjer katoličkoj porodici moraš biti Hrvat? I u okruženju, dakle i u Sloveniji na primjer.

Zašto projektuješ naše stanje na cijeli svijet, mi smo ionako zemlja i društvo apsurda.

Možeš li prihvatiti da nas ima ovdje koji ne želimo prihvatiti da je nemoguće promijenti sadašnje stanje? Ja mislim da je idiotizam da se nacionalna i religijska pripadnost moraju vezati jedno uz drugo. I činjenica da kod nas tako jeste, ne znači da to tako treba da bude i u budućnosti.
Ali Kemal

#152 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Ali Kemal »

Hakiz wrote:Ti u stvari kažeš da zato što je ovdje tako kako jeste, da je to aksiom, to jeste da tako mora biti? Da ako si rođen u na primjer katoličkoj porodici moraš biti Hrvat? I u okruženju, dakle i u Sloveniji na primjer.

Zašto projektuješ naše stanje na cijeli svijet, mi smo ionako zemlja i društvo apsurda.
Slovenija nije okruzenje, okruzenje je ono sto te okruzuje, dakle Hrvatska, Crna Gora i Srbija, jel tako?
Ono sto ti spominjes je cuveni Region, tj bivsa SFRJ :oops:
Govorim o nama, jer se to nas tice.
Hakiz wrote:Možeš li prihvatiti da nas ima ovdje koji ne želimo prihvatiti da je nemoguće promijenti sadašnje stanje? Ja mislim da je idiotizam da se nacionalna i religijska pripadnost moraju vezati jedno uz drugo. I činjenica da kod nas tako jeste, ne znači da to tako treba da bude i u budućnosti.
Uz svo postovanje, ne vidim kako se to moze promijeniti u BiH, da musliman bude Srbin, pravoslavac Hrvat, a katolik Bosnjak.
Ako mislis o ideji Bosanstva sa tri religije, ne vidim ni to da je moguce, jer je vjerska netrpeljivosti i netolernacija toliko jaka da to onemogucava.
Npr ovaj primjer novog Bosanskog rjecnika i pojmova rezervisanih za pravoslavce je slika tih odnosa.

Medjutim, to nije predmet rasprave na ovoj temi, naslov je sasvim jasan i ako bi se primjenio na BiH i okruzenje :D ne bi bilo problema kao sto ih ima sada.
zijancer

#153 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by zijancer »

RNG_25 wrote:Svaka za sebe je vertikala, smatram. Pod "svakom za sebe", naravno, ne mislim doslovno na baš svaku religiju, već na neke... Ostale su fragmenti.
aaa, svaka za sebe je posuda :-D ('vamo nesto tek sad povezujem, spotaknuvsi na tebe)
hvala, hvala
ABH017

#154 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
Ali Kemal wrote:
Hakiz wrote: ?????????
Šta je čudno, religija diktira nacionalnu strukturu u BiH, a i šire u okruženju.
Da li su Hrvati to zato što su katolici ili su katolici zato što su Hrvati. Da li samo Hrvati mogu biti katolici i da li katolici moraju biti Hrvati?

Da li su Srbi to zato što su pravoslavci ili su pravoslavci zato što su Srbi. Da li samo Srbi mogu biti pravoslavci i da li pravoslavci moraju biti Srbi?

Da li su Bošnjaci to zato što su muslimani ili su muslimani zato što su Bošnjaci. Da li samo Bošnjaci mogu biti muslimani i da li muslimani moraju biti Bošnjaci?

Šta su u tom slučaju Romi?

I da li to znači da su svi koji se izjašnjavaju kao ostali isključivo ateisti i da su ateisti isključivo ostali?

Da li su onda Slovenci katolici ili ne smiju to biti jer su samo Hrvati katolici?

Crnogorci su u ovom slučaju šta?

A Albanci (Kosovo)?

Da se zadržimo u bivšoj Jugoslaviji, da ne idemo u ostale zemlje Balkana i okruženja.

Ne mogu da vjerujem da to ozbiljno misliš. Da je neko u BiH pripadnik neke nacije, i da to mora biti, zato što je pripadnik neke vjeroispovijesti i obratno.
Zašto ne može?
Kad može Dragan Čović reći da Sarajevski Hrvati nisu ni Hrvati ni katolici, a Mile Dodik za sve koji misle drugačije da nisu Srbi, zašto se ne bi moglo i po forumu lupat kako ko stigne.
Ljudi se samo ugledaju na svoje prvake. :D
Ali Kemal

#155 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:Zašto ne može?
Kad može Dragan Čović reći da Sarajevski Hrvati nisu ni Hrvati ni katolici, a Mile Dodik za sve koji misle drugačije da nisu Srbi, zašto se ne bi moglo i po forumu lupat kako ko stigne.
Ljudi se samo ugledaju na svoje prvake. :D
Pa dobro, ja lupam, hajde onda mi objasnite, kada ste toliko pametni, kako to religija i nacionalnost nisu povezani u BiH i kako to nije nikakav problem :D
ABH017

#156 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote:
Hakiz wrote:
Generalno, tj 99% u BiH, ko je katolik taj je Hrvat. Dalje Hrvati ne moraju biti katolici, samo se mora umrijeti, koliko mi je poznato postoji zanemarljivi broj muslimana koji se izjasnjavaju kao Hrvati, dok Hrvata pravoslavaca koliko ja znam nema.
Poznajem neke ljude koji su porijeklom Cesi, dosli sa austrougarskom koji su sada Hrvati, jer su katolici, da su bili pravoslavni bili bi vjerovatno Srbi.
Hakiz wrote:Da li su Srbi to zato što su pravoslavci ili su pravoslavci zato što su Srbi. Da li samo Srbi mogu biti pravoslavci i da li pravoslavci moraju biti Srbi?
Isto ko i Hrvati, samo sa pravoslavnom pozadinom.
Hakiz wrote:Da li su Bošnjaci to zato što su muslimani ili su muslimani zato što su Bošnjaci. Da li samo Bošnjaci mogu biti muslimani i da li muslimani moraju biti Bošnjaci?
Zanemarljivi broj muslimana se izjasnjavaju kao Hrvati, pa cak poneko kao i Srbin, ali to je toliko mali broj da je prakticno izuzetak koji potvrdjuje pravilo.
Hakiz wrote:Šta su u tom slučaju Romi?
Romi su Romi, zaseban autentican narod.
Hakiz wrote:I da li to znači da su svi koji se izjašnjavaju kao ostali isključivo ateisti i da su ateisti isključivo ostali?
Ne.
Hakiz wrote:Da li su onda Slovenci katolici ili ne smiju to biti jer su samo Hrvati katolici?
A Albanci (Kosovo)?
Cemu sada brkati Slovence i Makedonce, koji ne zive u Bosni, koji imaju svoj poseban jezik i nemaju nikakve veze sa Bosnom.
Osnovna osobina jednog naroda je jezik, tako da je Slovence, Makedonce i Albance besmisleno uvoditi u ovu pricu koja se odnosi na BiH.
Hakiz wrote:Crnogorci su u ovom slučaju šta?
To pitaj Crnogorce, zasto se neki izjasnjavaju ovako, a neki onako. Nebitno u nasem slucaju, ljudi imaju drzavnost jako dugo i otuda vuce njihov specifikum.
Hakiz wrote:Da se zadržimo u bivšoj Jugoslaviji, da ne idemo u ostale zemlje Balkana i okruženja.

Jedno je Jugoslavija, a jedno BiH. U BiH je religija i nacija kompatibilna, a ti mi objasni, ako nije religija, onda sta je u pitanju da u nekom selu u Bosni postoje Bosnjaci, Srbi i Hrvati, koji govore isti jezik, istih fizickih osobina, iste kockaste glave, a opet ne pripadaju istoj naciji, i samo zbog toga se pokolju svakih 30-40 godina?
Da je jedna umjesto 3 religije, ne bi se klali to je sigurno, makar se to mozemo sloziti.
Dakle postojanjem 3 religije nema nikakve koristi, nego samo steta.
Ujedno da se spomene da je postojala i cetvrta religija, ciji pripadnici su unisteni i svedeni na broj od samo nekoliko stotina u cijeloj drzavi, a unisteni su jer su pripadali jevrejskoj religiji.
Za Jevreje se moze reci da su autohtona skupina, za koju se zna da je vecina dosla iz Spanije i naselila se po gradovima, koja ima svoj jezik i po tome se razlikuje od ove pomenute trojke. Nisam cuo da postoje jevrejska sela u Bosni.
Da ne spomonjem sukobe pojedinih brigada i vojski (Juka Prazina, HOS vs. HVO....), objasni nam onda kako se u tvoju priču uklapa rat između ARBiH sa babinom vojskom? I oni su, valjda u BiH.
Iako su nam mišljenja diametralno suprotna, želim civilizovano diskutovat.
Previše vjeruješ medijima jarane, a oni su u službi poliKiTe, baš kao i udruženja građana zvana "vjerske zajednice".
Ali Kemal

#157 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:Da ne spomonjem sukobe pojedinih brigada i vojski (Juka Prazina, HOS vs. HVO....), objasni nam onda kako se u tvoju priču uklapa rat između ARBiH sa babinom vojskom? I oni su, valjda u BiH.
To je samo jedna od posljedica sveukupnog rata u BiH, u jednoj specificnoj situaciji totalnog okruzenja, bez medijske paznje cijelog svijeta koje je imalo Sarajevo, kao i aerodrom pod medjunarodnom kontrolom, Babo je smatrao da je najbolje da uradi to sto je uradio, medjutim drugima se to nije svidjelo i izbio je sukob.
To je samo jedna epizoda, medjutim generator rata je borba nacija, tj religija za teritoriju, sto jos uvijek traje, samo na srecu nije oruzanim putem.
ABH017 wrote:Iako su nam mišljenja diametralno suprotna, želim civilizovano diskutovat.
Previše vjeruješ medijima jarane, a oni su u službi poliKiTe, baš kao i udruženja građana zvana "vjerske zajednice".
Ja razumijem da si ti iskreni vjernik i time ti je tesko prihvatiti da religija moze biti krivac za bilo sta i zaista ja ne znam kako da ti ponudim argumente ako ne vidis trenutni stepen medjureligijske mrznje u Bosni.
Paradoksalno, ali komunisti u staroj drzavi su imali mnogo vise tolerancije za religiju, nego ova danasnja vlast, gdje je sasvim normalno da se ispoljava vjerska i medjunacionalna mrznja.
Kao argument otidji na bilo koji portal i citaj komentare obicne raje, pa to nekada nikome ne bi ni palo na pamet da izjavi, i iz straha od represije drzava, a i sramota je to bila, ljudi su znali da to nije u redu.
Znaci sada kada su se vjerske zajednice razmahale i sjede u prvim redovima, nikada gore nije bilo stanje medjureligijske tolerancije, tj ona ne postoji uopste.
skupljac_zeljeza

#158 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by skupljac_zeljeza »

Ali Kemal wrote: Znaci sada kada su se vjerske zajednice razmahale i sjede u prvim redovima, nikada gore nije bilo stanje medjureligijske tolerancije, tj ona ne postoji uopste.
Nisi u toku.

http://www.mrv.ba/lat/projekti/izgradnj ... ki-dijalog
ABH017

#159 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote:
ABH017 wrote:Da ne spomonjem sukobe pojedinih brigada i vojski (Juka Prazina, HOS vs. HVO....), objasni nam onda kako se u tvoju priču uklapa rat između ARBiH sa babinom vojskom? I oni su, valjda u BiH.
To je samo jedna od posljedica sveukupnog rata u BiH, u jednoj specificnoj situaciji totalnog okruzenja, bez medijske paznje cijelog svijeta koje je imalo Sarajevo, kao i aerodrom pod medjunarodnom kontrolom, Babo je smatrao da je najbolje da uradi to sto je uradio, medjutim drugima se to nije svidjelo i izbio je sukob.
To je samo jedna epizoda, medjutim generator rata je borba nacija, tj religija za teritoriju, sto jos uvijek traje, samo na srecu nije oruzanim putem.
ABH017 wrote:Iako su nam mišljenja diametralno suprotna, želim civilizovano diskutovat.
Ja razumijem da si ti iskreni vjernik i time ti je tesko prihvatiti da religija moze biti krivac za bilo sta i zaista ja ne znam kako da ti ponudim argumente ako ne vidis trenutni stepen medjureligijske mrznje u Bosni.
Paradoksalno, ali komunisti u staroj drzavi su imali mnogo vise tolerancije za religiju, nego ova danasnja vlast, gdje je sasvim normalno da se ispoljava vjerska i medjunacionalna mrznja.
Kao argument otidji na bilo koji portal i citaj komentare obicne raje, pa to nekada nikome ne bi ni palo na pamet da izjavi, i iz straha od represije drzava, a i sramota je to bila, ljudi su znali da to nije u redu.
Znaci sada kada su se vjerske zajednice razmahale i sjede u prvim redovima, nikada gore nije bilo stanje medjureligijske tolerancije, tj ona ne postoji uopste.
Pa moj Kemale, ti što palamude na internetu nisu vjere očima vidjeli, ni rata, ni škole, ni svijeta. Život im se svodi na psovke i prijetnje na internetu.
aurora313

#160 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:Pa moj Kemale, ti što palamude na internetu nisu vjere očima vidjeli, ni rata, ni škole, ni svijeta. Život im se svodi na psovke i prijetnje na internetu.
A gdje ti voliš da palamudiš? :D
kerima1

#161 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by kerima1 »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote:Pa moj Kemale, ti što palamude na internetu nisu vjere očima vidjeli, ni rata, ni škole, ni svijeta. Život im se svodi na psovke i prijetnje na internetu.
Nemoj ABHO-a on je najrealniji od vjernika na forumu,ne libi se reci ni protiv vjere ni vjernika ako zatreba. :thumbup:
Optimus Prime

#162 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Optimus Prime »

Hakiz wrote:
ABH017 wrote:Čemu isto trolanje na svakoj religijskoj temi?
U naslovu teme stoji: DA JE TVOJA RELIGIJA JEDINA NA SVIJETU DA LI BI SVIJET BIO BOLJI?
Izgleda da neki ne znaju čitati.
Nemam religiju, ateista sam, i da je aeizam jedini na svijetu, svijet ne bi bio bolji. Kao što ne bi bio bolji ni sa bili kojom religijom da je jedina.

Razlog tome su ljudi. Ljudska priroda, egoizam, arogancija, sebičnost su jači od bilo kojeg socijanog, društvenog dogovora, pa bio on "powered by god" ili ne.
Svijet bi sa sigurnoscu bio bolje mjesto kada bi svi ljudi na planeti bili ubijedjeni ateisti.

Sekularne, kapitalisticke demokratije su dokazano najbolja drustvena uredjenja koja svim pojedincima omogucavaju individualne slobode i time daju solidnu platformu za brzi tehnoloski i ekonomski razvoj.
Duboko religiozna drustva odbijaju takvo drustveno uredjenje.

Ali i ako sekularizam stavimo na stranu, sama, iracionalna vjera u postojanje nadgrobnog zivota uveliko koci samoinicijativu za poboljsanje uslova zivota na "dunjaluku".
Pored toga, religioznim ljudima je mnogo lakse manipulisati jer im dogma nalaze "vjeru" u autoritete, sto onemogucava stvaranje pravednijih struktura vlasti.

I ovo sto sam naveo je samo vrh ledenog brijega.
Mogla bi se napisati citava knjiga kaoko odredjene religijske dogme i sve sto iz njih proizilazi koce drustveni razvoj.
skupljac_zeljeza

#163 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Optimus Prime wrote: Mogla bi se napisati citava knjiga kaoko odredjene religijske dogme i sve sto iz njih proizilazi koce drustveni razvoj.
Šta ćeš izmišljati toplu vodu? Imaš takvih knjiga koliko hoćeš. Npr., udžbenike marksizma koji su jedno vrijeme bili vrlo popularni i nekako brzo padoše u zaborav.
Optimus Prime

#164 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Optimus Prime »

skupljac_zeljeza wrote:
Optimus Prime wrote: Mogla bi se napisati citava knjiga kaoko odredjene religijske dogme i sve sto iz njih proizilazi koce drustveni razvoj.
Šta ćeš izmišljati toplu vodu? Imaš takvih knjiga koliko hoćeš. Npr., udžbenike marksizma koji su jedno vrijeme bili vrlo popularni i nekako brzo padoše u zaborav.
Dobar pokusaj spina.

Komunisticke dikatature nisu propale zbog sekularizma, nego zbog sputavanja individualizma.
Sto se tice cisto religije tu je Marx bio sasvim u pravu.
"Kapital" je zasluzeno zavrsio na smetljistu historije, zbog ostalih teza koja se ne ticu pitanja religije.
skupljac_zeljeza

#165 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Optimus Prime wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Dobar pokusaj spina.

Komunisticke dikatature nisu propale zbog sekularizma, nego zbog sputavanja individualizma.
Sto se tice cisto religije tu je Marx bio sasvim u pravu.
"Kapital" je zasluzeno zavrsio na smetljistu historije, zbog ostalih teza koja se ne ticu pitanja religije.
Kako spin? To je realnost kojoj su svjedočili naši savremenici. Ideolozi marksističke misli i kada su se bavili pitanjima religije očito su zakazali što se može vidjeti iz priloženog u ex YU, Rumuniji, Albaniji, Rusiji i tako redom.
Optimus Prime

#166 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Optimus Prime »

skupljac_zeljeza wrote:
Kako spin? To je realnost kojoj su svjedočili naši savremenici. Ideolozi marksističke misli i kada su se bavili pitanjima religije očito su zakazali što se može vidjeti iz priloženog u ex YU, Rumuniji, Albaniji, Rusiji i tako redom.
Da, ali nisu zakazali zbog kritickog stava naspram religije nego zbog kolapsa ekonomije i manjka individualnih sloboda.
Kritika religije je samo jedan manji aspekt marksisticke ideologije.

Ako jos jednom pazljivo procitas sto sam napisao, vidjeces da sam ja govorio o demokratskom, kapitalistickom i sekularnom uredjenju kao optimalnom modelu za nasu civilizaciju, a ne o marksistickim sekularnim diktaturama.
skupljac_zeljeza

#167 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Optimus Prime wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Da, ali nisu zakazali zbog kritickog stava naspram religije nego iz sasvim drugih razloga.

Ako jos jednom pazljivo procitas sto sam napisao, vidjeces da sam ja govorio o demokratskom, kapitalistickom i sekularnom uredjenju kao optimalnom modelu za nasu civilizaciju, a ne o marksistickim sekularnim diktaturama.
Nisam nešto siguran da je bio "manji aspekt marksističke ideologije". Koji sistem u povijesti čovječanstva je zdušnije zagovarao ateizam? Vrlo često i državni ateizam. Poenta je da pored svih argumenata koje je nudio posebno srednjoškolcima i studentima kroz predmete i ispite iz Marksizma negdje je zakazao. Gdje?
Optimus Prime

#168 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Optimus Prime »

skupljac_zeljeza wrote:
Optimus Prime wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Da, ali nisu zakazali zbog kritickog stava naspram religije nego iz sasvim drugih razloga.

Nisam nešto siguran da je bio "manji aspekt marksističke ideologije". Koji sistem u povijesti čovječanstva je zdušnije zagovarao ateizam? Vrlo često i državni ateizam. Poenta je da pored svih argumenata koje je nudio posebno srednjoškolcima i studentima kroz predmete i ispite iz Marksizma negdje je zakazao. Gdje?
Brkas uzroke i posljedice.

Zakazala je planska ekonomija koja nema veze sa religijom ili ateizmom.
Last edited by Optimus Prime on 30/10/2015 00:47, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#169 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Optimus Prime wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Optimus Prime wrote:

Brkas uzroke i posljedice.

Zakazala je planska ekonomija koja nema veze sa religijom ili ateizmom.
U dijelu o ekonomiji se slažemo, ali ja od početka insistiram na dijelu koji se bavi religijom. Marksizam u školi nisu predavali ekonomisti nego diplomirani profesori sociologije i filozofije.
Optimus Prime

#170 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by Optimus Prime »

skupljac_zeljeza wrote:
U dijelu o ekonomiji se slažemo, ali ja od početka insistiram na dijelu koji se bavi religijom. Marksizam u školi nisu predavali ekonomisti nego diplomirani profesori sociologije i filozofije.

Ti i u teokratiji mozes uspostaviti zajedničko vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju i ukinuti privatno vlasnistvo, ali ni vjera u boga taj sistem nece uciniti konkurentnijim.
skupljac_zeljeza

#171 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Optimus Prime wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Ti i u teokratiji mozes uspostaviti zajedničko vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju i ukinuti privatno vlasnistvo, ali ni vjera u boga taj sistem nece uciniti konkurentnijim.
Prebacuješ uporno na dio o ekonomiji, a mene zanimaju više argumenti za koje ti kažeš da je Marks bio u pravu u kritici religije. Da li je taj dio svijeta bio u tih nekoliko decenija sretniji u odnosu na sekularna društva gdje je vjerska misao imala slobodu u javnom djelovanju?

Abasidi i Osmanlije su dinastije koje su pored privatnog vlasništva imali i društvenu svojinu u obliku vakufa. Da li si čuo da je neki vakuf bankrotirao osim u vrijeme nacionalizacije što nije bankrot?
ABH017

#172 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

Optimus Prime wrote:
Hakiz wrote:
ABH017 wrote:Čemu isto trolanje na svakoj religijskoj temi?
U naslovu teme stoji: DA JE TVOJA RELIGIJA JEDINA NA SVIJETU DA LI BI SVIJET BIO BOLJI?
Izgleda da neki ne znaju čitati.
Nemam religiju, ateista sam, i da je aeizam jedini na svijetu, svijet ne bi bio bolji. Kao što ne bi bio bolji ni sa bili kojom religijom da je jedina.

Razlog tome su ljudi. Ljudska priroda, egoizam, arogancija, sebičnost su jači od bilo kojeg socijanog, društvenog dogovora, pa bio on "powered by god" ili ne.
Svijet bi sa sigurnoscu bio bolje mjesto kada bi svi ljudi na planeti bili ubijedjeni ateisti.

Sekularne, kapitalisticke demokratije su dokazano najbolja drustvena uredjenja koja svim pojedincima omogucavaju individualne slobode i time daju solidnu platformu za brzi tehnoloski i ekonomski razvoj.
Duboko religiozna drustva odbijaju takvo drustveno uredjenje.

Ali i ako sekularizam stavimo na stranu, sama, iracionalna vjera u postojanje nadgrobnog zivota uveliko koci samoinicijativu za poboljsanje uslova zivota na "dunjaluku".
Pored toga, religioznim ljudima je mnogo lakse manipulisati jer im dogma nalaze "vjeru" u autoritete, sto onemogucava stvaranje pravednijih struktura vlasti.

I ovo sto sam naveo je samo vrh ledenog brijega.
Mogla bi se napisati citava knjiga kaoko odredjene religijske dogme i sve sto iz njih proizilazi koce drustveni razvoj.
"Teoretski ljubav lepo zvuči. Malčice je drukčije u praksi."
ABH017

#173 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
Ne palamudim uopšte. Pokušavam da iznesem svoj stav i podkrijepim ga argumentima, koji su me doveli do takvog stava. :D
To što se tvoji stavovi dijametralno suprotni od mojih, samo po sebi, ti ne daje za pravo da moje mišljenje nazivaš palamuđenjem. S druge strane, niko ti ne brani da svoje mišljenje smatraš univerzalnom istinom. Nisi ni prvi ni posljednji. Pa tako i nečije argumentovano mišljenje možeš nazivati palamuđenjem, na osnovu svog mišljenja i ubjeđenja. Samo bi lijepo bilo podkrijepiti to mišljenje sa nekim argumentom, ako misliš da te iko ovdje shvati ozbiljno.
ABH017

#174 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?

Post by ABH017 »

kerima1 wrote:
aurora313 wrote:
Nemoj ABHO-a on je najrealniji od vjernika na forumu,ne libi se reci ni protiv vjere ni vjernika ako zatreba. :thumbup:
Zar sam negdje bio protiv vjere? :shock:
Post Reply