Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
-
šarf
#1 Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Uzmi u obzir sadašnje stanje u kojem se nalazi tvoja religija.Sada ne govorimo o onome što piše u Knjigama.Govorimo o onome što se sada dešava u religijama.Tvoja religija onakva kakva jeste da li bi svijet učinila boljim?
Neka svako govori o svojoj religiji,znam da neće biti tako,ali eto usput.
Neka svako govori o svojoj religiji,znam da neće biti tako,ali eto usput.
- zeina
#2 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Problem nikad nije bio u religiji, problem je uvijek u ljudima
-
šarf
#3 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Molim te zeina,pojasni.
- ABH017
#4 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Slažem se sa @zeina, pa stoga odgovor na pitanje je ne. Sve današnje religije su zaprljane ljudskim djelovanjem.
Čista vjera je nešto drugo, ali dokle god budu postojale interesne grupe unutar religija, odgovor će biti ne.
Čista vjera je nešto drugo, ali dokle god budu postojale interesne grupe unutar religija, odgovor će biti ne.
-
HTI
#5 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ja ne znam da li bi svijet bio bolji, ali sam siguran da kada bi moja religija bila jedina na svijetu da bi oni sto sunete imali pune ruke posla. 
- cyprus
#6 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Naravno da ne... Ali to se odnosi i na ateizam - da su svi ljudi ateisti, opet svijet ne bi bio ni malo bolji...
-
šarf
#7 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Hvala.Iskrenost je vrlina.
Pitanje koje se samo nameće,ako ono što se dešava u mojoj religiji nije bolje od onoga što se dešava u drugim religijama,ima li smisla pozivati druge da postanu moji suvjernici ako im moja religija ne može ponuditi nešto bolje od onoga što već imaju?
To me podsjeća na riječi kojima je Isis osudio vjerske vođe svog vremena,on im je rekao:
Matej 23:15- Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri, jer obilazite more i kopno da biste jednog čovjeka obratili na svoju vjeru, a kad ga obratite, činite ga takvim da zaslužuje gehenu dvaput više nego vi!
Taj koji je postao obraćenik na židovsku vjeru,postajao bi puno gori nego što je bio prije.
Što je to Isus vidio unutar tog sistema pa je ovim oštrim riječima osudio ta djela?
Evo Isusovih riječi:
Matej 23:1Tada se Isus obratio narodu i svojim učenicima: 2 “Na Mojsijevu stolicu zasjeli su pismoznanci i farizeji. 3 Zato činite i držite sve što vam kažu, ali nemojte činiti po njihovim djelima, jer govore, a ne čine. 4 Vežu teške terete i stavljaju ih ljudima na pleća, a sami nisu spremni pomaknuti ih prstom svojim. 5 Sva djela svoja čine zato da ih vide ljudi. Povećavaju filakterije svoje i produljuju rese na haljinama svojim. 6 Vole najbolje mjesto na večerama i prednja sjedala u sinagogama 7 te da ih se pozdravlja na trgovima i da ih ljudi zovu učiteljima
23 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri, jer dajete desetinu od metvice, kopra i kumina, a zanemarili ste ono što je važnije u Zakonu: pravdu, milosrđe i vjernost! Ono prvo je trebalo činiti, a ovo se drugo nije smjelo zanemariti. 24 Slijepi vođe, koji cijedite piće da ne biste progutali komarca, a gutate devu!
25 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri, jer čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeža i neumjerenosti! 26 Slijepi farizeju, najprije očisti čašu i zdjelu iznutra, da i izvana bude čista.
27 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri, jer sličite okrečenim grobovima, koji izvana izgledaju lijepo, a unutra su puni mrtvačkih kostiju i svakakve nečistoće! 28 Tako i vi izvana ljudima izgledate pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja.
29 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri, jer gradite grobnice prorocima i ukrašavate grobove pravednicima 30 i govorite: ‘Da smo mi živjeli u danima praotaca svojih, ne bismo s njima sudjelovali u prolijevanju krvi proročke.’ 31 Tako sami protiv sebe svjedočite da ste sinovi onih koji su ubijali proroke.
Matej 15:6 (...)I tako ste obezvrijedili riječ Božju zbog svoje predaje. 7 Licemjeri, dobro je Izaija prorokovao o vama, kad je rekao: 8 ‘Narod me ovaj poštuje usnama svojim, ali srce mu je daleko od mene. 9 Uzalud me štuju, jer su učenja koja naučavaju zapovijedi ljudske.’”
Matej 16:6 A Isus im je rekao: “Budite oprezni, čuvajte se kvasca farizejskoga i saducejskoga!(...)” 12 Tada su shvatili da im nije rekao da se čuvaju krušnog kvasca, nego farizejskog i saducejskog učenja
Pojasnit ću paralelu između današnjih religija i ondašnjeg židovskog religioznog sistema :
1- "govore a ne čine"-vjerski vođe drugima govore što je dobro a često i sami ne žive kako govore.
2-"Vežu teške terete i stavljaju ih ljudima na pleća, a sami nisu spremni pomaknuti ih prstom svojim"-
plaćanje sahrana i dženaza,plaćanje molitvi, su teret koji je ljudima stavljen na pleća
3-" Povećavaju filakterije svoje i produljuju rese na haljinama svojim."-
ondašnji verski vođe su željeli i da im odjeća bude drugačija od drugih,željeli su i na taj nači na budu uočljivi,da svojom vanjštinom odmah pokažu ko su
Vjerski vođe danas isto nose odjeću koja ih čini drugačijima,vidljivijima.
4-"Vole najbolje mjesto na večerama i prednja sjedala u sinagogama"-
zar ovo nije opis današnjih vjerskih vođa
5-"te da ih se pozdravlja na trgovima i da ih ljudi zovu učiteljima"-
vole da budu zapaženi i vole titule:sveti otac,monsinjor,reis-ul,...
6-"zanemarili ste ono što je važnije u Zakonu: pravdu, milosrđe i vjernost!"
7-"Tako i vi izvana ljudima izgledate pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja."
8- "I tako ste obezvrijedili riječ Božju zbog svoje predaje."
Narod me ovaj poštuje usnama svojim, ali srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju, jer su učenja koja naučavaju zapovijedi ljudske.’”
vjerski vođe danas su uveli u religije mnogo vjerovanja i običaja o kojima u Knjigama nema ni riječi
Što je Bog učinio sa tom religijom ?Dopustio je da nestane. Sedamdesete godine naše ere tadašnji židovski sistem je uništen od Rimljana.Tim postupkom Bog je izvršio presudu nad tim i takvim sistemom.
Nije teško zaključiti što će se dogoditi sa današnjim religijama koje u sebi sadrže ove elemente o kojima je Isus govorio.
Pitanje koje se samo nameće,ako ono što se dešava u mojoj religiji nije bolje od onoga što se dešava u drugim religijama,ima li smisla pozivati druge da postanu moji suvjernici ako im moja religija ne može ponuditi nešto bolje od onoga što već imaju?
To me podsjeća na riječi kojima je Isis osudio vjerske vođe svog vremena,on im je rekao:
Matej 23:15- Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri, jer obilazite more i kopno da biste jednog čovjeka obratili na svoju vjeru, a kad ga obratite, činite ga takvim da zaslužuje gehenu dvaput više nego vi!
Taj koji je postao obraćenik na židovsku vjeru,postajao bi puno gori nego što je bio prije.
Što je to Isus vidio unutar tog sistema pa je ovim oštrim riječima osudio ta djela?
Evo Isusovih riječi:
Matej 23:1Tada se Isus obratio narodu i svojim učenicima: 2 “Na Mojsijevu stolicu zasjeli su pismoznanci i farizeji. 3 Zato činite i držite sve što vam kažu, ali nemojte činiti po njihovim djelima, jer govore, a ne čine. 4 Vežu teške terete i stavljaju ih ljudima na pleća, a sami nisu spremni pomaknuti ih prstom svojim. 5 Sva djela svoja čine zato da ih vide ljudi. Povećavaju filakterije svoje i produljuju rese na haljinama svojim. 6 Vole najbolje mjesto na večerama i prednja sjedala u sinagogama 7 te da ih se pozdravlja na trgovima i da ih ljudi zovu učiteljima
23 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri, jer dajete desetinu od metvice, kopra i kumina, a zanemarili ste ono što je važnije u Zakonu: pravdu, milosrđe i vjernost! Ono prvo je trebalo činiti, a ovo se drugo nije smjelo zanemariti. 24 Slijepi vođe, koji cijedite piće da ne biste progutali komarca, a gutate devu!
25 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri, jer čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeža i neumjerenosti! 26 Slijepi farizeju, najprije očisti čašu i zdjelu iznutra, da i izvana bude čista.
27 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri, jer sličite okrečenim grobovima, koji izvana izgledaju lijepo, a unutra su puni mrtvačkih kostiju i svakakve nečistoće! 28 Tako i vi izvana ljudima izgledate pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja.
29 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri, jer gradite grobnice prorocima i ukrašavate grobove pravednicima 30 i govorite: ‘Da smo mi živjeli u danima praotaca svojih, ne bismo s njima sudjelovali u prolijevanju krvi proročke.’ 31 Tako sami protiv sebe svjedočite da ste sinovi onih koji su ubijali proroke.
Matej 15:6 (...)I tako ste obezvrijedili riječ Božju zbog svoje predaje. 7 Licemjeri, dobro je Izaija prorokovao o vama, kad je rekao: 8 ‘Narod me ovaj poštuje usnama svojim, ali srce mu je daleko od mene. 9 Uzalud me štuju, jer su učenja koja naučavaju zapovijedi ljudske.’”
Matej 16:6 A Isus im je rekao: “Budite oprezni, čuvajte se kvasca farizejskoga i saducejskoga!(...)” 12 Tada su shvatili da im nije rekao da se čuvaju krušnog kvasca, nego farizejskog i saducejskog učenja
Pojasnit ću paralelu između današnjih religija i ondašnjeg židovskog religioznog sistema :
1- "govore a ne čine"-vjerski vođe drugima govore što je dobro a često i sami ne žive kako govore.
2-"Vežu teške terete i stavljaju ih ljudima na pleća, a sami nisu spremni pomaknuti ih prstom svojim"-
plaćanje sahrana i dženaza,plaćanje molitvi, su teret koji je ljudima stavljen na pleća
ondašnji verski vođe su željeli i da im odjeća bude drugačija od drugih,željeli su i na taj nači na budu uočljivi,da svojom vanjštinom odmah pokažu ko su
7-"Tako i vi izvana ljudima izgledate pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja."
Narod me ovaj poštuje usnama svojim, ali srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju, jer su učenja koja naučavaju zapovijedi ljudske.’”
vjerski vođe danas su uveli u religije mnogo vjerovanja i običaja o kojima u Knjigama nema ni riječi
Što je Bog učinio sa tom religijom ?Dopustio je da nestane. Sedamdesete godine naše ere tadašnji židovski sistem je uništen od Rimljana.Tim postupkom Bog je izvršio presudu nad tim i takvim sistemom.
Nije teško zaključiti što će se dogoditi sa današnjim religijama koje u sebi sadrže ove elemente o kojima je Isus govorio.
- dustaban
#8 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
...ali bi bi ipak bilo manje ratova, dakle bio bi manje los!cyprus wrote:Naravno da ne... Ali to se odnosi i na ateizam - da su svi ljudi ateisti, opet svijet ne bi bio ni malo bolji...
- zagortenej
#9 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
šarf wrote:
i Kur'an na mnogo mjesta opisuje licemjere, samo ovi naši učenjaci to pripisuju nekim koji su bili i više ih nema.
I kad god neki narod uđe (u džehenem), proklinjat će onaj za kojim se u nevjerovanje poveo. A kad se svi u njemu iskupe, tada će običan puk reći o glavešinama svojim: “Gospodaru naš, ovi su nas u zabludu odveli, zato im podaj dvostruku patnju u vatri!” – “Za sve će biti dvostruka!” – reći će On – “ali vi ne znate.”
A glavešine će reći običnom puku: “Pa vi nemate nikakve prednosti pred nama!” Zato iskusite patnju za ono što ste radili. (7:38-39)
Last edited by zagortenej on 27/10/2015 11:05, edited 1 time in total.
- cyprus
#10 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Mislim da uopšte ne bi bilo manje ratova... Nije isključeno ni da bi ih bilo više...dustaban wrote:...ali bi bi ipak bilo manje ratova, dakle bio bi manje los!cyprus wrote:Naravno da ne... Ali to se odnosi i na ateizam - da su svi ljudi ateisti, opet svijet ne bi bio ni malo bolji...
Ljudima je vrlo lako naći razloga za podjelu na ove i one, i bez religije... Samo je u slučaju religije najveći paradoks - nešto što bi trebalo predstavljati ultimativno dobro, ljudi lako pretvore u ultimativno zlo...
- dustaban
#11 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Mozes li otprilike simulirati kakva bi bila situacija u BiH je jedna (ili nijedna) religija ?! Tvrdis li i dalje da bi bilo isto...cyprus wrote:Mislim da uopšte ne bi bilo manje ratova... Nije isključeno ni da bi ih bilo više...dustaban wrote:...ali bi bi ipak bilo manje ratova, dakle bio bi manje los!cyprus wrote:Naravno da ne... Ali to se odnosi i na ateizam - da su svi ljudi ateisti, opet svijet ne bi bio ni malo bolji...
Ljudima je vrlo lako naći razloga za podjelu na ove i one, i bez religije... Samo je u slučaju religije najveći paradoks - nešto što bi trebalo predstavljati ultimativno dobro, ljudi lako pretvore u ultimativno zlo...
- cyprus
#12 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Hm, zavisi na kakav scenario misliš:dustaban wrote:Mozes li otprilike simulirati kakva bi bila situacija u BiH je jedna (ili nijedna) religija ?! Tvrdis li i dalje da bi bilo isto...cyprus wrote:Mislim da uopšte ne bi bilo manje ratova... Nije isključeno ni da bi ih bilo više...dustaban wrote:...ali bi bi ipak bilo manje ratova, dakle bio bi manje los!
a) ako bi se ukinule religije najednom, ili ako bi svi najednom postali ateisti... Političke razlike među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima bi svejedno ostale iste... Previše je historije iza nas, da bi eliminacija religije mogla ujediniti ova tri naroda u jedan... Već ranije sam pisao da je kolektivna svijest danas odlučujući faktor u etničkoj diferencijaciji, prije religije... Postoje itekako žestoki nacionalisti među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima koji nisu neki vjernici, ili su čak ateisti...
b) ako probamo hipotetički zamisliti da nikada religijske razlike nisu postojale na ovom prostoru, onda zaista ne znam... Ili bi postojala Jugoslavija ili bi se ovdašnja plemena podijelila u međuvremenu po nekim drugim osnovama... Zaista neobično pitanje...
- piupiu
#13 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
I nacionalizam je religija.
- cyprus
#14 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Filozofski gledano - da... S tim što bi onda korektnije bilo reći: religija je, kao i nacionalizam, ideologija...piupiu wrote:I nacionalizam je religija.
Ali ovdje je koliko sam shvatio riječ o religiji u užem ili standardnom smislu (ukalupljena vjera), a ne o ideologiji kao širem pojmu...
Last edited by cyprus on 27/10/2015 11:47, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
zlo i grijeh su sastavni dio svakog čovjeka kao i svetost i dobrota
stoga ne vidim da bi svijet bio bolji
možda jedino da nema ljudi
stoga ne vidim da bi svijet bio bolji
možda jedino da nema ljudi
- piupiu
#16 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Jok filozofski, ima dosta sociologa i sociologa kulture koji su pisali i pišu o tome.cyprus wrote:Filozofski gledano - da... S tim što bi onda korektnije bilo reći: religija je, kao i nacionalizam, ideologija...piupiu wrote:I nacionalizam je religija.
- cyprus
#17 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Moguće... Ali ponavljam - u ovom kontekstu pod religijom podrazumijevam ukalupljeni sistem vjerovanja u nešto neovozemaljsko... Nacionalizam ima određene zajedničke karakteristike sa religijom, ali se radi o ideologiji baziranoj na ovozemaljskom...piupiu wrote:Jok filozofski, ima dosta sociologa i sociologa kulture koji su pisali i pišu o tome.cyprus wrote:Filozofski gledano - da... S tim što bi onda korektnije bilo reći: religija je, kao i nacionalizam, ideologija...piupiu wrote:I nacionalizam je religija.
- dustaban
#18 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
da, zato sto se religija pretvorila u nacionalnost!piupiu wrote:I nacionalizam je religija.
- cyprus
#19 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Ponegdje. Ipak, češće nacionalnost i nacionalizam uopšte nisu utemeljeni na religiji...dustaban wrote:da, zato sto se religija pretvorila u nacionalnost!piupiu wrote:I nacionalizam je religija.
- piupiu
#20 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Evo jedan stari esej iz 1926. na tu temu. Doduše jezik je angleški, no ... vrijedi ga pročitati.
http://www.panarchy.org/hayes/nationalism.html
Govori o religijskom osjećanju pripadnosti naciji kao nečem većem od sebe, o religijskim ritualima nacionalizma, itd ... zanimljiv je.
Govori o religijskom osjećanju pripadnosti naciji kao nečem većem od sebe, o religijskim ritualima nacionalizma, itd ... zanimljiv je.
- cyprus
#21 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
piupiu wrote:Evo jedan stari esej iz 1926. na tu temu. Doduše jezik je angleški, no ... vrijedi ga pročitati.
- Yamcha
#22 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Da je jedna religija, ljudi bi je podijelili ponovo na nekoliko njih. Evo unutar kršćanstva imaš x sekti: Katoliizam, Pravoslavlje (ili Ortodoksno), Protestantizam, Mormonizam, Jehovini svjedoci, itd. U islamu imamo Sunizam, Šiizam, Ahmedijizam, itd. Da ne spominjem šta sve ima u Hinduizmu. To su bile sve jedna vjera, pa je podjeljena.
Opet, da se to i ne desi, a bi, ljudi bi se dijelili i ratovali na drugim osnovama. To je, nažalost, bit čovjeka. Zato je komunizam propao. Nismo mi svi isti, uvijek ćemo tražiti razlog da budemo manje-više originalni, posebni.
Opet, da se to i ne desi, a bi, ljudi bi se dijelili i ratovali na drugim osnovama. To je, nažalost, bit čovjeka. Zato je komunizam propao. Nismo mi svi isti, uvijek ćemo tražiti razlog da budemo manje-više originalni, posebni.
- cyprus
#23 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Zato ja smatram da se originalnost treba iskazivati na individualnom, a ne kolektivnom - grupnom nivou... Ali u kolektivu je lakše sakriti vlastiti nedostatke i slabosti, tako da razumijem i zašto su tendencije takve kakve su...Yamcha wrote:Da je jedna religija, ljudi bi je podijelili ponovo na nekoliko njih. Evo unutar kršćanstva imaš x sekti: Katoliizam, Pravoslavlje (ili Ortodoksno), Protestantizam, Mormonizam, Jehovini svjedoci, itd. U islamu imamo Sunizam, Šiizam, Ahmedijizam, itd. Da ne spominjem šta sve ima u Hinduizmu. To su bile sve jedna vjera, pa je podjeljena.
- zeina
#24 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Kao što rekoh, nikad nije bio problem u religiji vec u ljudima, prvi covjek na zemlji je bio Boziji Poslanik Adem a.s sto znaci da je prvi covjek ujedno i covjek koji je imao jasne Bozije upute i postojala je samo jedna religija, znaci da to nije uslov da svijet bude bolji, ljudi su ti koji uvijek grijese i skrecu s pravog puta, umjesto obozavanja jednog Boga oni pocnu obozavati tele i sl. i Bog im svaki put posalje Poslanika da ih vrati na pravi put ali ljudi za vrlo kratko vrijeme skrenu u pogresnom pravcu, dakle iskljucivo je do ljudi.
A da Bog hoce bila bi samo jedna religija, ali ovaj svijet je Bog stvorio kao iskusenje a ne uzivanje, pa i nije poenta da bude bolje, na onom drugom, vjecnom, svijetu postojace samo jedna religija, samo jedan Bog i svi ce biti sretni.
A da Bog hoce bila bi samo jedna religija, ali ovaj svijet je Bog stvorio kao iskusenje a ne uzivanje, pa i nije poenta da bude bolje, na onom drugom, vjecnom, svijetu postojace samo jedna religija, samo jedan Bog i svi ce biti sretni.
- MyTao
#25 Re: Da je tvoja religija jedina na svijetu da li bi svijet bio bolji?
Evo razloga zasto su vjere i religije najvece zlo.zeina wrote:Kao što rekoh, nikad nije bio problem u religiji vec u ljudima, prvi covjek na zemlji je bio Boziji Poslanik Adem a.s sto znaci da je prvi covjek ujedno i covjek koji je imao jasne Bozije upute i postojala je samo jedna religija, znaci da to nije uslov da svijet bude bolji, ljudi su ti koji uvijek grijese i skrecu s pravog puta, umjesto obozavanja jednog Boga oni pocnu obozavati tele i sl. i Bog im svaki put posalje Poslanika da ih vrati na pravi put ali ljudi za vrlo kratko vrijeme skrenu u pogresnom pravcu, dakle iskljucivo je do ljudi.
I to da je vjera cista ali ljudi losi je suplja... ljudi vjeru cine boljom nego sto to jeste... mogu samo zamisliti kako bi svijet licio kada bi recimo ljudi pratili sve onako kako pise u Kur'anu ili Bibliji... tad bi tek znali u kakvim smo govnima. Tako su i posle pada komunizma pricali... sistem je dobar ali su ga ljudi iskvarili i nikada ga nisu u potpunosti pratili