Da, ja sam pucao u Cacu!

Locked
T

Post by T »

Prenj wrote: Misljenje ovog "nekvalifikovanog revizora" i njegove misije je toliko bilo nebitno da je Chuchill onda potpuno okrenuo list i potpuno promijenio politiku Velike Britanije prema Jugoslaviji sa nemalim posljedicama.
Nakon 20 mjeseci rata okrenuo politiku, i dalje odrzavajuci kontakte sa Drazom Mihailovicem?
Nisi odgovorio, jel' bi na isti takav nacin prihvatio izjave politicara koji su komentarisali Aliju Izetbegovica, i koji su nastavili da daju podrsku BiH? Sumnjam da bi.
Prenj wrote:
Prenj wrote: Cetvrta svjetska sila?
Odakle ta glupost?
T wrote: Htio sam nesto da ti odgovorim na ovo, ali ne bih se spusato na tvoj nivo.
Ako imas kakve argumente, spusti se, molim te.
Pisem sa posla, istovremeno radim i diskutujem...
A tebi, u medjuvremenu ne bi skodilo da malo poradis na pristojnom komuniciranju
T

Post by T »

Prenj wrote: Izvinjavam se zbog nacina, ali sve je to u sklopu sire sekiracije.
Prihvacam, a i ja se sekiram, pa ne vrijedjam nikoga
Prenj wrote: Nas svijet ne zna ni kokosinjac napraviti, a da ga se odmah ne proglasi najboljim u Evropi ili barem Balkanu.
Pa nam je sve tako, od kokosinjaca do ratova.
Potpuno smo opsjednuti sasvim neutemeljenim osjecajem nase velicine i vaznosti u svijetu.
Bez veze si pisao ostatak. U pitanju je bio samo moj previd, jer istovremeno radim i pisem na forumu. Sve se moglo i sa puno manje obostranog gubljenja zivaca objasniti.
car-x

Post by car-x »

T wrote:OK, prihvatam korekciju, ali ne prihvatam nacin na koji je Prenj reagovao.

Uostalom, i cetvrta u Evropi je nesto krupno, zar ne?
ok.. glupost je glupost.. svakom se omakne.. sporan je nacin na koji je dozvoljeno nekome reci da valja gluposti..

i to cetvrta u evropi je diskutabilno (da opet ne nabrojim 5-6 jacih - hehehe) ali nej se.. recimo da se dugo vremena i jako puno sredstava ulagalo u tu armiju i za povjerovati je da je bila jaka..

sve u svemu, ja ne vidim neki vazniji link u cijeloj ovoj prici..

ne mogu opravdati cacine zlocine neorganiziranoscu kompletne armije BiH ili tadasnjih oruzanih snaga..

meni, kao nesarajliji (koje li ruzne rijeci, pogotovu nakon vremena kad smo svi bili i zivili za sarajevo i opstanak) bi bilo interesantno znati ko i sta je bio caco prije rata..

u mom kraju je bilo lavovskih boraca sa izvjesnom kriminogenom prosloscu.. ali se nije dozvolilo da ti borci imaju vise od 10 ljudi ispod sebe, cisto da se ne bi desio neki slucaj caco.. nagradjivalo ih se, stimulisalo, ali nijedan nije doso dalje od komandira voda..
Prenj

Post by Prenj »

T wrote:
Prenj wrote: Misljenje ovog "nekvalifikovanog revizora" i njegove misije je toliko bilo nebitno da je Chuchill onda potpuno okrenuo list i potpuno promijenio politiku Velike Britanije prema Jugoslaviji sa nemalim posljedicama.
Nakon 20 mjeseci rata okrenuo politiku, i dalje odrzavajuci kontakte sa Drazom Mihailovicem?
A da jos malo izucis taj komad istorije?
Zar mislis da je prelazak iz potpuno anonimnog pokreta i partije u legalnu, od saveznika priznatu vlast, bio jednostavan proces?
Evo sta Britannica kaze o tome:
Britannica wrote:In 1943, after Tito's headquarters survived bruising Axis operations from January to June (particularly in the battles of Neretva and Sutjeska), the Western Allies recognized him as the leader of the Yugoslav resistance and obliged the London government-in-exile to come to terms with him. In June 1944 the royal premier, Ivan Subasic, met Tito on the island of Vis and agreed to coordinate the activities of the exiled government with Tito.
T wrote: Nisi odgovorio, jel' bi na isti takav nacin prihvatio izjave politicara koji su komentarisali Aliju Izetbegovica, i koji su nastavili da daju podrsku BiH? Sumnjam da bi.
Nije mi jasno.
Mozda bi neki konkretan primjer pomogao ...

Ne zaboravi da je BiH postala medjunarodno priznata zemlja nakon sto se vise od dvije trecine njenih gradjana izjasnilo ZA njenu nezavisnost.
T

Post by T »

car-x wrote: ok.. glupost je glupost.. svakom se omakne.. sporan je nacin na koji je dozvoljeno nekome reci da valja gluposti...
Nije svaka greska glupost, ili se smatras glupanom svaki put kad pogrijesis?
car-x wrote: sporan je nacin na koji je dozvoljeno nekome reci da valja gluposti...
Ok, sad valjas gluposti, jer ne razlikujes gresku od gluposti
car-x wrote:i to cetvrta u evropi je diskutabilno (da opet ne nabrojim 5-6 jacih - hehehe) ali nej se.. recimo da se dugo vremena i jako puno sredstava ulagalo u tu armiju i za povjerovati je da je bila jaka..
Pa nabroj. Koliko ja znam, bivsa Juga je bila priznata kao cetvrta vojna sila u Evropi.
car-x wrote: ne mogu opravdati cacine zlocine neorganiziranoscu kompletne armije BiH ili tadasnjih oruzanih snaga...
Ne opravdavam ih ni ja, a takodjer, ako uopste citas, ja smatram da Armija BiH nije bila tako neorganizovana, kao sto se to pokusava prikazati ovdje na forumu.
car-x wrote: meni, kao nesarajliji (koje li ruzne rijeci, pogotovu nakon vremena kad smo svi bili i zivili za sarajevo i opstanak) bi bilo interesantno znati ko i sta je bio caco prije rata..
Mislim da je bio harmonikas
car-x wrote: u mom kraju je bilo lavovskih boraca sa izvjesnom kriminogenom prosloscu.. ali se nije dozvolilo da ti borci imaju vise od 10 ljudi ispod sebe, cisto da se ne bi desio neki slucaj caco.. nagradjivalo ih se, stimulisalo, ali nijedan nije doso dalje od komandira voda..
U mom kraju, niko nikome nije limitirao koliko dobrovoljaca da bude u nekoj jedinici. Zavisilo je prvenstveno od samih dobrovoljaca, tj. koliko ljudi je doborovoljno izrazilo spremnost da se ukljuci u odbranu grada i drzave i prikljuci nekoj najblizoj samoorganizovanoj grupi. Armija se ustrojila malo kasnije, uz neke manje potrese, i tek tada se moglo kontrolisati ko i koliko vojnika ce da ima u svojoj jedinici.
Fair Life

Post by Fair Life »

T wrote:...Uostalom, i cetvrta u Evropi je nesto krupno, zar ne?
Diskutabilno...

Mozda u vrijeme dok je "ljudski faktor" te armije popunjavan ljudima iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije... i samo u koncepciji odbrambenog rata protiv agresije od neprijatelja izvana.

U vrijeme napada na BiH JNA je bila... poderani opanak.
car-x

Post by car-x »

Fair Life wrote:
T wrote:...Uostalom, i cetvrta u Evropi je nesto krupno, zar ne?
Diskutabilno...

Mozda u vrijeme dok je "ljudski faktor" te armije popunjavan ljudima iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije... i samo u koncepciji odbrambenog rata protiv agresije od neprijatelja izvana.

U vrijeme napada na BiH JNA je bila... poderani opanak.
nije bas da je bila poderani opanak, ali sigurno ne na nivou iz vremena tita i vojnih parada i to..

elem, da pokusamo vratiti diskusiju na cacu..

sta je sprecavalo tadasnju vrhovnu komandu da se ranije obracuna s cacom?
T

Post by T »

Prenj wrote: A da jos malo izucis taj komad istorije?
Zar mislis da je prelazak iz potpuno anonimnog pokreta i partije u legalnu, od saveznika priznatu vlast, bio jednostavan proces?
Evo sta Britannica kaze o tome:
Britannica wrote:In 1943, after Tito's headquarters survived bruising Axis operations from January to June (particularly in the battles of Neretva and Sutjeska), the Western Allies recognized him as the leader of the Yugoslav resistance and obliged the London government-in-exile to come to terms with him. In June 1944 the royal premier, Ivan Subasic, met Tito on the island of Vis and agreed to coordinate the activities of the exiled government with Tito.
1943, nakon bitke na Neretvi, kada su cetnicke snage bile razbijene i masovno prelazile u partizane. Tada je Velika Britanija "prisiljavala" vladu u izbjeglistvu da pregovara sa Titovim partizanima, koji su u odnosu na njih, moze se slobodno reci, vec tada bili pobjednici? Zasto taj pritisak "na vladu u izbjeglistvu" nisu vrsili od 1941 do 1943? Zasto su i dalje slali svoje mislije u Drazin stab, i odrzavali vezu i sa njim? Tipicna britanska politika. Od 92-95, i nakon brojnih zlocina, vec od samog pocetka se znalo ko je agresor, i vlade mnogih drzava su imale dovljno informacija da izvuku zakljucke o armijama u BiH. Ako mislis da Englezi nisu znali za cetnicke zlocine (i one u prve dvije godine 41-43 i one u druge dvije godine 43-45) u Drugom svjetskom ratu, onda si naivan. Uostalom, provjeri gdje je ex-Yu kralj i 4 ratne i 50 poratnih godina imao svoje "sluzbene" prostorije. Toliko o uskracivanju podrske kralju.

Da Tito nije bio onako cvrst i odlucan, mozda bi sastanak na Visu bio neki novi Dejton.
Prenj wrote:
T wrote: Nisi odgovorio, jel' bi na isti takav nacin prihvatio izjave politicara koji su komentarisali Aliju Izetbegovica, i koji su nastavili da daju podrsku BiH? Sumnjam da bi.
Nije mi jasno.
Mozda bi neki konkretan primjer pomogao ...
Pa eto, od kojeg politicara bi na isti nacin prihvatio, komentar o Aliji Izetbegovicu, kao sto si prihvatio ovaj komentar britanske delegacije?
Prenj wrote: Ne zaboravi da je BiH postala medjunarodno priznata zemlja nakon sto se vise od dvije trecine njenih gradjana izjasnilo ZA njenu nezavisnost.
Ne zaboravljam, ali ne zaboravljam ni kako se BiH odbranila od ciste agresije, a ne zaboravljam ni da nisu svi koji su glasali za njenu nezavisnost, kasnije vise bili za neku drugu drzavu. Referendum im je ocito bio manevar da se BiH odvoji od Beograda, a sve sto je kasnije uslijedilo, razotkrilo je dosta toga.
Prenj

Post by Prenj »

T,

a da otvorimo posebnu temu?
T

Post by T »

Prenj wrote:T,

a da otvorimo posebnu temu?
Kako god zelis
Prenj

Post by Prenj »

car-x wrote: sta je sprecavalo tadasnju vrhovnu komandu da se ranije obracuna s cacom?
Mislim da je ovo pitanje svih pitanja.
kojsino

Post by kojsino »

Caco je slusao (koliko - toliko) drugu komandnu liniju...
Fair Life

Post by Fair Life »

kojsino wrote:Caco je slusao (koliko - toliko) drugu komandnu liniju...
Nije postovao vojnu, ali se pokoravao politickoj subordinaciji.
Fair Life

Post by Fair Life »

€ŁłX-ß@§ wrote:
Fair Life wrote:
Prenj wrote:Da krenemo ispocetka: Kako se uopste moglo desiti da ovakav Caco bude na celu brigade i to citavih 18 mjeseci?
Pravo pitanje.
A jel' znas odgovor?
http://72.14.207.104/search?q=cache:oXQ ... rajevo.pdf
wandy

Post by wandy »

Fair Life wrote:
kojsino wrote:Caco je slusao (koliko - toliko) drugu komandnu liniju...
Nije postovao vojnu, ali se pokoravao politickoj subordinaciji.
Ti bio u Sarajevu u to vrijeme pa znas.

:lol:
T

Post by T »

Fair Life wrote:
€ŁłX-ß@§ wrote:
Fair Life wrote: Pravo pitanje.
A jel' znas odgovor?
Dugo da citam, pa cu to citati kad dodjem kuci.

Ocekivao sam da ces napisati svoje misljenje "zasto mislis da je Caco bio 18 mjeseci na celu Armije BiH"?

Uz svo postovanje, malo je dosadno, samo otvarati linkove, a veoma rijetko procitati tvoj licni stav.

Pozdrav!
Fair Life

Post by Fair Life »

Cijenim wandy tvoje pametne komentare.
Fair Life

Post by Fair Life »

T wrote:
Fair Life wrote:
€ŁłX-ß@§ wrote:A jel' znas odgovor?
Dugo da citam, pa cu to citati kad dodjem kuci.

Ocekivao sam da ces napisati svoje misljenje "zasto mislis da je Caco bio 18 mjeseci na celu Armije BiH"?

Uz svo postovanje, malo je dosadno, samo otvarati linkove, a veoma rijetko procitati tvoj licni stav.

Pozdrav!
Previse je osnazio uz zakulisni blagoslov nekog od politickih mentora... a nije jos zavrsio zapoceto.

Pozdrav i tebi T.
revizija

Post by revizija »

Prenj wrote:
car-x wrote: sta je sprecavalo tadasnju vrhovnu komandu da se ranije obracuna s cacom?
......a od kog chesh ti Prenj i carixovac imati shta?

na ovome car-xovachkom terenu, meni slijedi ban radi ovoga podpitanja na 'pitanje svih pitanja' - izvolite gospodo posluzite se svojim demokratskim metodama - chishchenja nepodobnih....... ah da zaboravih da upitam - gdje vam je Vodenjak?
danas

Post by danas »

evo moja dva centa o caci i slicnim osobama:

ono pozitivno sto su napravili su nazalost prokockali, a time su kompromitovali nasu moralnu poziciju (na kojoj samo zaisgurno bili 1992-e). jer onim sto cu ucinili, dali su jedinstvenu priliku svakom cetnicicu sa pala ili banja luke da kaze "ALI, sta je sa cacom i srbima koje je on pobio?".

i dzaba cemo se mi slamati objasnjavajuci tom cetnicicu, ili nekom strancu, ili cak mozda i nekom "dobronamjernom" srbinu da caco i arkan nisu isto, da postoje razmjere i motivi zlocina koji se ne mogu nikako porediti, da vecina ljudi u sarajevu osudjuje ono sto je caco uradio, da on nije predstavnik nase ABiH, da caco nije provodio sistematsku politiku ubijanja koja je stigla "odozgo".... i nije vise bitno sto je jedan jedini caco (koga smo mi sami eliminisali) naspram 90% VRS vojnika sa genocidinim idejama i motivima... nije bitno, jer naci ce se vec "neko" da uprije prstom u nas i da nam kaze "isti ste!", ma koliko mi znali i objasnjavali da nismo isti.

a mi to sebi nismo smjeli dozvoliti -- da objasnjavamo nekome nasu borbu, da se ikako moramo braniti od optuzbi da smo "isti". mi nismo smjeli ni pomisliti na "njihove metode" jer (kao sto je eshek napisao) smo se protiv takvih metoda i takvog mentaliteta i borili. a sad smo spali na to da naglabamo sa srbima jeste ili nije bilo ovako ili onako; da li je bilo 10 ili 100 ljudi sto je caco ubio; da li je alija naredio/znao za cacine postupke... a bilo bi mnogo, mnogo bolje da mozemo da kazemo "nijedan srbin nije bio ubijen u sarajevu od pripadnika ABiH i tacka; zavrsena diskusija". a mi vise nemamo tu moralnu poziciju, jer caco je svojim postupcima dao "municiju" -- ma kako malu naspram onoga sto su oni sami cinili -- u ruke cetnickim ideolozima, te im je omogucio relativiziranje zlocina i neko nakaradno moralisanje. ukratko, onim sto je ucionio, caco je obezvrijedio casnu borbu, casne ideje, i casno ponasanje ogromne vecine ABiH boraca. ovo je moje misljenje.

i za kraj, da podvucem ono sto je vec nekoliko puta receno na forumu: sta je sa istinskim herojima, onima koji su dali sve svoje za bolje sutra (da li su dobili to bolje sutra) i slobodnu bosnu (pitanje je da li su i nju dobili)? a ima ih danas mnogo koji su zaboravljeni od drzave i naroda koje su branili; od toga da nemaju ni kuce ni stana, ni redovne boracke penzije, ni zdravstvene pomoci, niti im se imena spominju... sramota.
Last edited by danas on 04/07/2005 16:56, edited 1 time in total.
car-x

Post by car-x »

revizija wrote:
Prenj wrote:

na ovome car-xovachkom terenu, meni slijedi ban radi ovoga podpitanja na 'pitanje svih pitanja' - izvolite gospodo posluzite se svojim demokratskim metodama - chishchenja nepodobnih....... ah da zaboravih da upitam - gdje vam je Vodenjak?
ne znam sta je pisac htio da kaze..

iz svega ovog sto se glede slucaja "caco i kazani" moze procitati, ne treba biti posebno pametan da bi se skontalo da tu nesto smrdi..

jedno je sigurno, ako je pola od ovog sto je navedeno i u danima i u pricama tacno, caco je bio samo i iskljucivo zlocinac koji nije zasluzio da ga se zove vojnikom armije BiH..

uporediti njega sa npr. hajrom mesicem i reci kako su obojica heroji je krajnje bezobrazno i neposteno, barem prema hajri i njegovom liku i djelu.

treba samo klupko odmotati do kraja da bi se pokazalo je li caco bio samo svoj ili je bio neciji igrac..
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

i za kraj, da podvucem ono sto je vec nekoliko puta receno na forumu: sta je sa istinskim herojima, onima koji su dali sve svoje za bolje sutra (da li su dobili to bolje sutra) i slobodnu bosnu (pitanje je da li su i nju dobili)? a ima ih danas mnogo koji su zaboravljeni od drzave i naroda koje su branili; od toga da nemaju ni kuce ni stana, ni redovne boracke penzije, ni zdravstvene pomoci, niti im se imena spominju... sramota.
sto bi se moglo shvatiti caco zivi i dalje
revizija

Post by revizija »

car-x wrote:
revizija wrote:
Prenj wrote: Mislim da je ovo pitanje svih pitanja.

ne znam sta je pisac htio da kaze..

iz svega ovog sto se glede slucaja "caco i kazani" moze procitati, ne treba biti posebno pametan da bi se skontalo da tu nesto smrdi..

jedno je sigurno, ako je pola od ovog sto je navedeno i u danima i u pricama tacno, caco je bio samo i iskljucivo zlocinac koji nije zasluzio da ga se zove vojnikom armije BiH..

uporediti njega sa npr. hajrom mesicem i reci kako su obojica heroji je krajnje bezobrazno i neposteno, barem prema hajri i njegovom liku i djelu.

treba samo klupko odmotati do kraja da bi se pokazalo je li caco bio samo svoj ili je bio neciji igrac..
pisac je bila barem tebi care u cjelosti jasna. neko je napisao za cacu da ako nije bio pod vojnom onda jeste pod politichkom kontrolom. znam ko je caco iz prve ruke i znam da jeste bio pod samo svojom kako 'politichkom' - tako i 'vojnom' kontrolom. znam da je bio indirektno i direktno upozoravan - da je bilo prijetnji iz vrha komande ali u to vrijeme , prvu godinu agresije, vojska nije mogla biti ispravno ustrojena. mnogima kojima je rat bio brat trebalo se obrachunati iznutra - kao u svakome ratu - tako je i Armija BiH s' pochetka agresije imala velikih problema sa jukama, cacama i njima sl.

ujedno zelim potvrditi da caco jeste ziv da zivlji biti ne moze ali - za velikosrpske ideologe koji su pod parolom ugrozenosti i sl. trivijalnih laznih parola sa kojima su izvrshili agresiju i genocid nad nesrbima -
danas izvlace po starome obichaju pored bezbroj chistih, chasnih i moralnih pripadnika Armije BiH - tada samostalnog cacu - davno vec mrtvoga jednoga zlocinca, ne samo nad srbima nego nad svim neposlushnicima po njegovom vlastitom odabiru - tog cacu kojim bi agresori zeljeli da prikriju sve svoje znane i neznane junake koje chuvaju kao svetkovine.......za kojima ni tisuchu i jedna karla - dvojici zivih zlikovaca - ne moze uchi u trag...... a mi ne propushtamo 'prilike' da 'rasplichemo klupko' jednoga mrtvoga cace....
znamo da je vojni vrh rascistio sa cacom i samo po sebi se podrazumijeva kome treba cacin 'zivot' sada......
radi li se tu uistinu o dobronamjernom raspletu klupka ili o nekom novom zapletu?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

revizija wrote:

Maggi duso, jel mi te i ovdje diraju?
Sta treba? Samo kazi... :-)
List

Post by List »

Sve su price ispricane.

Neki nikada nece prestati izjednacavati Armiju BiH sa ostalima. Sa takvima nema price jer oni koji to rade presvukli su se u partizane. A prave odore cuvaju u supama. Zlu ne trebalo. :roll: :-)

Tako je bilo i u drugom svjetskom ratu. I poslije njega. A tako je bilo i u ovom ratu ciji smo savremenici (ne racunajuci forumase 60+, Meyra & Co :D koji su prosli i kroz drugi svjetski). A tako je i danas.
Uvijek ista prica. S tom razlikom sto danas i Bosnjaci mogu podici svoj glas. Po prvi put nakon 1918. godine.

I sad mnogi pjene zbog toga.:) Sto me uopste ne iznenadjuje. Prirodna reakcija. :-)

Jos ce mnogo vode Bosnom proteci.....dok ovo sve pokrije crna zemlja.....i tek tad ce Bosna rahat biti..... :-)
Locked