Da istresem dusu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dado34

#1 Da istresem dusu

Post by Dado34 »

Klizanje na Zetri svake zime, tek momcic postao jos osnovna (14-15g) ali eto bilo je curica, pa Bijelo Dugme, Crvena Jabuka, Plavi Orkestar itd, zna sve to malo zaseceriti sa svojim pjesmicama pogotovo u vecernjim terminima.

Ljeti malo na Zeljeznicu na Ilidzi, pa na bazen. Niko nema od raje para idemo na Bentbasu, upeklo a ni dinara kod sebe. Skidaj sat, narukvicu, jok hoce pare gumeni na kasi. Obidjes 2 kruga i nadjes rupu, provuces se i "utopis se" medju raju.

Kod Zeljeznicke stanice baraka sa "video igricama" joj sta sam para tamo ostavio, kaze jaran, jebo majku kad ostarim kupicu sebi ovu baraku.

U kino? Redovno, sa rajom pa djevojcice, kofol je zagrlis jeb'o film ba gledas kako ono malo kofol sise da dokucis sa druge strane da misli da je slucajno a popeo se skoro na stolicu da dofatis.

Trenir'o plivanje na Zetri (kratki naziv zaboravio sam, dif, zip, krc, plc), atletiku, obavezno nizbrdo svratis kod siptara po kospe ili kikiriki mrtav gladan. Dodjes kuci u pola 9 stara izvadi tanjir prase. Od tada prasu nikad vise nisam pojeo.

Novembar 90' stari kaze idemo. Sta idemo dje idemo? Ovde ce biti rata kaze. Koji rat? Kakav rat, sad da ides? Ja prosle godine kupio nove klizaljke, nisu haman ni vidile leda( 2-3 godine se patio sa nekakvim koznim), maksuz na Ilidzu isao 3 puta da dogovorim da mi ostave, citava Zetra mi se divila. Hajte vi ja cu ostati sa Nanom i Amidzama. Dje cu raju ostaviti??? 19.11 dolazi Zeljko da me isprati, sa njim odrastao, taksi i autobuska, evo jarane u amanet ti ostavljam, za 3 sedmice pocinje klizanje. Nikad te klizaljke nisam prezalio.

Elem nejse.

Evo gledam malo ratne snimke, malo placem, malo kukam, kaze zena ugasi to jebo te rat a meni sejtan ne da mira. Picke jedne sa brda snajperom djecu, zene, starije ljude? Moju raju. Pa opet nesto kontam 4 godine pakla, zapad dozvolio, svi gluhi i coravi? Kad je ARMIJA BIH stasala, kad su poceli uzimati i osvajati teritorije mo's misliti NATO bombarduje Beograd a sve pod okriljem da ne bude vise "stradanja". Jednostavno, zapad ne dozvoljava da nastane u centru Evrope prkno od islamske drzave. Zato sada odnosno vec 20 i kusur godina imamo RS i Federaciju. Glavu dajem da nece ni jedno ni drugo nestati sve dok su ljudi ovce.

Da se razumijemo, nisam veliki musliman ustvari nisam nikakav, nisam ni musliman, insan sam, ljudsko bice sa realnim razmisljanjem. Tada u Sarajevu i po Bosni nisu stradali "muslimani" nego normalni ljudi, stanovnici Bosne i Hercegovine. 90' maj ili juni - tamici, fapovi kroz grad ""nije ovo Zagreb, nije ovo Slovenija"" Pa YUTEL - ov koncert na Zetri u julu.

Mescini da bi mi dusa bila mirnija da sam ostao u Sarajevu, patio sa svima ili poginuo, nego patio tamo rezajuci ruke ziletom. Jesam/jesmo sklonili glavu od rata, stasao sam u tudjini i postao covjek medjutim nije mi to smiraj. Ja sam se vratio u svoje Sarajevo samo sto to nije vise moje Sarajevo. ""Dusa Sarajeva je prodata, neki drugi ljudi sada vladaju i namecu svoje ideale"".
(popravljam usput)

Zaboravih dopisati, DOBRO DOSAO VUCICU Dabogda ti cevap stao u grlu!!!!!
Last edited by Dado34 on 15/03/2017 20:42, edited 1 time in total.
Njanjavi

#2 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Jbga jarane, to je neka vrsta negativne katarze, katarza u rikverc.
Nije nas ni rat izjebo ni uhako kolko je sistemska ghetoizacija druze.
Rat nije bolio koliko je boljelo ovih 20 i kusur godina poslije.
Nijedan cetnik ni ustasa me nije namucio kao nas petokolonas.
Nas u Zenici druze nit cetnik nit ustasa izgladnjiva vec nas gubar, nasa poslijeratna oligarhija koja je tad stasavala, pa zatvore izlaze iz grada, ne dozvoljava ti da odes u nabavku, da bi oni snijeli u grad i napucavali cjene i skidali kajmak preko ledja svog naroda.
I na tom principu rade i dan danas.
Ghetoizacija druze sjeba ovu zemlju nepovratno, generacije i generacije klinaca, danas odraslih ljudi koji nikad nisu imali dodira sa drukcijim, sa drugim kulturama, obicajima, generacije koje nikad nisu vidile more, a vjeruj koliko god se cinilo smjesno ima takve raje sijaset.
I kako ocekivat od takvih klinaca da izrastu u tolerantne osobe, da izrastu u insana koji postuje drukciji stav, drukcije misljenje, kako ocekivat od njega tu vrstu tolerancije kad je naucen od starta da rezi na drukcije i nafuran da drukcije dozivljava kao prijetnju.
Sve brought to us by nasi kvislinzi, nasa goveda od prijeratnog udbaskog kadra koji se poslije rata bavio politikom ispred naseg korpusa.
Sve mali srpski pijuncici koji laju kako mraka iz Beograda naredi.
I dan danas nista nije drukcije, sve ista furka, male sporedne uloge se mjenjaju a tata iz mraka i dalje vedri i oblaci dok nasi jasu li jasu sopstveni narod.
insomnia78

#3 Re: Da istresem dusu

Post by insomnia78 »

Nisi ba nista propustio. Rat je precjenjen :-D
Njanjavi

#4 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

I ocu jos da kazem, da je najjebenije bit takav insan poput tebe, poput mene, nosit muslimansko ime, a ne bit vjernik.
To je najzesce breme kralju.
To je ono sto najvise boli, sto te svako sa strane gleda kao muslimana i fundamentalistu samo jer nosis takvo ime, a nidje veze sa tom furkom nemas.
Nekako mi nepojmljivo da je anto, darko, stipe poslije rata imao tolike civilizacijske pogodnosti i slobode, ljudska prava netaknuta, samo jer ima takvo ime, a mene,tebe, muju, sulju, munevera zatvorise kao govedo zadnje i potiho onako preko 20 godina te tretirase kao zadnje fundamentalno govedo i prijetnju postulatima normalnog eu drustva.
Sve jbga jer nasim smradovima na vlasti ne bijase u interesu briga o svom populusu, sve neuka stoka sitnog zuba koja ne zna beknut kad treba a kad ne treba ne zatvaraju gubice.
Klasika jbga, to je ovdje u cmaru evrope normalno stanje, nama sad da svane i da krene nabolje i da krene drustvo fercerat iole normala, imam osjecaj da iz pasinluka ne bi znali sta bi od sebe i sami bi se sebi usrali u zivot, cisto jer ne znamo vise normala fercerat bez neke stege i srkleta.
Jebat nas kad smo letargicna stoka bezmuda.
Dado34

#5 Re: Da istresem dusu

Post by Dado34 »

insomnia78 wrote:Nisi ba nista propustio. Rat je precjenjen :-D
Mojne supljiranja, ako imas sta kvalitetno reci godinama te citam :wink:
Dado34

#6 Re: Da istresem dusu

Post by Dado34 »

Njanjavi wrote:I ocu jos da kazem, da je najjebenije bit takav insan poput tebe, poput mene, nosit muslimansko ime, a ne bit vjernik.
To je najzesce breme kralju.
To je ono sto najvise boli, sto te svako sa strane gleda kao muslimana i fundamentalistu samo jer nosis takvo ime, a nidje veze sa tom furkom nemas.
Nekako mi nepojmljivo da je anto, darko, stipe poslije rata imao tolike civilizacijske pogodnosti i slobode, ljudska prava netaknuta, samo jer ima takvo ime, a mene,tebe, muju, sulju, munevera zatvorise kao govedo zadnje i potiho onako preko 20 godina te tretirase kao zadnje fundamentalno govedo i prijetnju postulatima normalnog eu drustva.
Sve jbga jer nasim smradovima na vlasti ne bijase u interesu briga o svom populusu, sve neuka stoka sitnog zuba koja ne zna beknut kad treba a kad ne treba ne zatvaraju gubice.
Klasika jbga, to je ovdje u cmaru evrope normalno stanje, nama sad da svane i da krene nabolje i da krene drustvo fercerat iole normala, imam osjecaj da iz pasinluka ne bi znali sta bi od sebe i sami bi se sebi usrali u zivot, cisto jer ne znamo vise normala fercerat bez neke stege i srkleta.
Jebat nas kad smo letargicna stoka bezmuda.
Jesmo? Nismo? Jesmo li? E jbg, ko ti bolan nebio postavlja prioritete godinama, evo gledam i pratim ih. Niko ni muuka, samo se podvuce pod njihovu postelju, njemu dobro jbg. U tome je problem a ima jos jedan veeeeliki. Samo sto taj problem postaje veci za njih. :D
HAVANA

#7 Re: Da istresem dusu

Post by HAVANA »

Nisi nista propustio.Da sam bogdo otiso.Mislim jesam otiso, al kad su me odnijeli.Bio bi zdraviji,i zdravijih i manje bolnih sjecanja.
Dado34

#8 Re: Da istresem dusu

Post by Dado34 »

HAVANA wrote:Nisi nista propustio.Da sam bogdo otiso.Mislim jesam otiso, al kad su me odnijeli.Bio bi zdraviji,i zdravijih i manje bolnih sjecanja.

Jesam nisam, tu sam i ovo nije MOJE SARAJEVO. Ovo je nakaret napravljen od zapada. Dayton? Kaznjavaju TITA do zadnjih atoma? Ko skonta svaka cast.
Dado34

#9 Re: Da istresem dusu

Post by Dado34 »

Jbg, ovo izadje na nacionalno - politicko - filozofsko - regionalno - kulinarsko - vjerskoj osnovi, a ja htjedoh samo malo da istresem smece sa duse. :-)
realna do boli

#10 Re: Da istresem dusu

Post by realna do boli »

Da se pridruzim....

Slusam dodika...kaze..nema MOJE drzave...kaze..pripojice se Srbiji..Ma ko si ti..odakle ti pravo da drzavu koja postoji stoljecima svojatas..nije tvoja NASA je...hoce odnjet citavu drzavu u Srbiju...

Slusam covica..zna za dva grada u BiH, Mostar, i Banja Luka, voli svoj narod..od kada je to TVOJ narod od kada si ti njegov vlasnik..zalaze se za kanal na hrvatskom jeziku, kao da je jedini problem tog "njegovog" naroda..a u isto vrijema se nepita..gdje su hrvati u Banja Luci, Posavini....o tome se ne prica sa dodikom..to nije tema..zastarilo, nije moderno..kaze premjestice SVOJ narod u Hrvatsku..tamo mu je mjesto.

Slucam izetbegovica..babo mu ostavio drzavu u amanet..ma ko si ti da ti neko ostavi MOJU drzavu..sta si ti, novi mesija koji ce za nekoliko godina nauciti zaostali i izgubljeni narod..ko je i sta je..eto..ljudi na ovim prostorima samo tebe cekaju vjekovima da im otvoris oci...kaze..nama dosta fildzan drzava..tebi mozda..meni nje..ja hocu CIJELU SVOJU drzavu.

Niko nije postojao na ovim prostorima prije njih, ljudi bili zaostali..bez indentiteta, nisu se znali moliti ispravno..treba nas probuditi..objasniti nam da nismo sto jesmo..da nismo ispravni ako nismo dio njihovih ciljeva...pranje mozgova..sistematsko..
Bilo je ratova na ovim prostorima stoljecima, bilo je nazalost mnogo zrtava...ali ovo sto OVI rade sa nasim osjecajima, zivotima, to je najveci zlocin nad vlastitim narodom..jeb**** u zdrav mozak..
Ocistili je, procistili je , rascjepkali je...mislite da ce proci....ima Ona granice, ima ona istoriju, vi ste samo djelic sekunde u vremenu..ostacete zabiljezeni kao najveci zlocinci nad narodom na ovim prostorima...samo djelic istorije..negativan.
Nezaboravite da je BiH, zenskog roda, a zene sa ovih prostora su naucile trpiti, ali i biti dovoljno mudre da ipak bude po njihovom.
A mi se predali, pa blejimo ko ovca..objasnili nam da smo izgubljeni pa nas oni vode ka svijetloj buducnosti..nas, zavezanih ociju..
Imena namjerno pisana malim slovom...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Da istresem dusu

Post by Truba »

ne znam šta da ti kažem
da je tu sisu bilo uhvatiti
nisam do 1998. :roll:
SaraFina

#12 Re: Da istresem dusu

Post by SaraFina »

Tužna tema.
Ne volim "istresati" osjećaje ni dušu, no mogu ti reći da i kroz moja dječija sjećanja nisi ništa propustio odlaskom. Naprotiv!
Meni je pak krivo, što su moji odlučili Sarajevo napustiti nakon rata. Proživjela sam pakao prilagodjavajući se nepoznatim sredinama i ljudima.
Planirala bijeg natrag, a nakon odrastanja povratak. OD početka svojih dvadesetih opsesivno pratim političku situaciju ( haman pa sedam godina već) i u početku sam sve pozitivne pomake maksimalno preuveličavala stvarajući idiličnu sliku za mogućnost povratka.. čak sam i odabir zanimanja bila podredila idiličnom povratku...Sad sam u nekoj fazi kad ni sama nisam sigurna gdje bi voljela nastaviti živjeti, gdje pripadam i gdje zabetonirati se. ...jer neminovno će doći i odluke o osnivanju obitelji i sl...
Svuda se dobro osjećam, ali kući najbolje. Samo nisam sigurna baš 100% gdje mi je " kuća ".... konfuzija totalna.
wewa

#13 Re: Da istresem dusu

Post by wewa »

u jednom cu se sloziti, a maknula odavdje nisam - bilo je lakse 92-95, nego danas.
arzuhal

#14 Re: Da istresem dusu

Post by arzuhal »

wewa wrote:u jednom cu se sloziti, a maknula odavdje nisam - bilo je lakse 92-95, nego danas.
Postoje momenti kada se s ovim slažem, a postoje i oni kada se ne slažem...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15 Re: Da istresem dusu

Post by Truba »

tad je bilo nade

a nade danas više nema

1993-1995
caritas hrani a hvo brani
kućeš ljepše
jedina briga ocjene koje su padale same...
Njanjavi

#16 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

Ubode mi oci sarafinin opis pakao prilagodjavanja drukcijem i drugojoj sredini, i po tome se moze vidjet koliko smo sistematski ghetoizirani, umjesto da to shvati kao pozitivno iskustvo po defaultu posmatramo takve stvari kao lose i kao neku patnju.
wewa

#17 Re: Da istresem dusu

Post by wewa »

arzuhal wrote:
wewa wrote:u jednom cu se sloziti, a maknula odavdje nisam - bilo je lakse 92-95, nego danas.
Postoje momenti kada se s ovim slažem, a postoje i oni kada se ne slažem...
znas sta je najgore?

sto bi, ne daj Boze prilike, vjerovatno izabrala isto kao u aprilu '92. sami sebi najveci neprijatelji...
SaraFina

#18 Re: Da istresem dusu

Post by SaraFina »

Njanjavi wrote:Ubode mi oci sarafinin opis pakao prilagodjavanja drukcijem i drugojoj sredini, i po tome se moze vidjet koliko smo sistematski ghetoizirani, umjesto da to shvati kao pozitivno iskustvo po defaultu posmatramo takve stvari kao lose i kao neku patnju.
Pozitivno jeste sad iz ove perspektive. Neke situacije su mi i komične... a smatrala sam ih životnim potonućem :D Na pragu puberteta dodješ u zagrebačku osnovnu školu, u muškoj odjeći ( koju je prerastao jedan od kuminih sinova ) a ostale djevojčice poput barbika dugokose i prelijepe. Otac po vremenom bez posla...
Ali dobro ZG... ipak te razumiju i ti njih...Samo nema selameta u HR...
Beč i njemački su bili jedini izlaz. Svima.
Dolaskom sam shvatila ili se priviknuti i isplivati ili potonuti ko Titanic :D
Nazad se nije moglo zbog ugrožavanja bliske osobe odnosno njenog zdravlja i njege.
Last edited by SaraFina on 16/03/2017 12:17, edited 1 time in total.
Norm

#19 Re: Da istresem dusu

Post by Norm »

...razumijem frustracije ali nije bilo lakse...heben je to vakat bio...sad su neke druge 'tezine', makar, nije teze danas...
dobar osjecaj

#20 Re: Da istresem dusu

Post by dobar osjecaj »

Njanjavi wrote:Ubode mi oci sarafinin opis pakao prilagodjavanja drukcijem i drugojoj sredini, i po tome se moze vidjet koliko smo sistematski ghetoizirani, umjesto da to shvati kao pozitivno iskustvo po defaultu posmatramo takve stvari kao lose i kao neku patnju.
Nije da provociram, ali nisam stekla utisak citajuci te dosad, da si prosao prisilne ili dobrovoljne selidbe iz rodnog mjesta u druga mjesta ili drzave i da imas iskustva da bi znao kolika je to promjena i patnja.
SaraFina

#21 Re: Da istresem dusu

Post by SaraFina »

dobar osjecaj wrote:
Nije da provociram, ali nisam stekla utisak citajuci te dosad, da si prosao prisilne ili dobrovoljne selidbe iz rodnog mjesta u druga mjesta ili drzave i da imas iskustva da bi znao kolika je to promjena i patnja.
Stvarno je za dijete grozomoran osjećaj prisilno čupanje korijenja i mijenjanje sredina, jezika, škola, prijatelja.
Frustirajuće i zbunjujuće. Definitivno ne krivim roditelje...to su bile okolnosti i na koje oni nisu mogli utjecati. ..ali meni je ostavilo posljedice dugo vremena.
Janjicar

#22 Re: Da istresem dusu

Post by Janjicar »

" a to sto zivim u supku svijeta, ne znaci da sam manje vrijedan..."-Zoster

Nije da je supak nego supcina svijeta je ova drzava....
insomnia78

#23 Re: Da istresem dusu

Post by insomnia78 »

Tek kad dobijete svoju djecu pocecete razumjevati postupke roditelja. Ne znam kako bih pregurao rat sa ovom svojom. Da se nadjem u situaciji da joj nemam dati da jede, da je ne mogu ugrijati, svakodnevna opasnost...
dječak sa šibicama

#24 Re: Da istresem dusu

Post by dječak sa šibicama »

Image
Njanjavi

#25 Re: Da istresem dusu

Post by Njanjavi »

dobar osjecaj wrote:
Vidi ja to nisam napisao kao neku provokaciju ili kao da krivim mladog insana sto je ghetoizacijom uvjetovano da dozivi novu sredinu kao prjetnju, niko od nas pa ni ona nije birala svjesno ghetoizaciju.
Jebote pogledas masu mlade raje po evropi koja nije iskusila rat i mrznju kako oni lete maltene u susret drukcijem, ruksak na ledja, pare u djep i idu u susret drukcijim kulturama i nacinu zivota.
Fakat ne napadam samo ukazujem na stetnost te ghetoizacije na nas mindset.
Post Reply