Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Locked
RATM56

#101 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by RATM56 »

Samo krajnji zlonamernik vidi genocid u gornjim rečima. Ali navikao sam već na takve akrobacije ovde :)
hizo ramidovic

#102 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by hizo ramidovic »

RATM56 wrote: Cica maca nam se šokirala, uh. A može bez razloga i povoda drugima imputirati genocidne namere, ha ja
te genocidne namere vec su i realizirane.
a tacno se zna ko, gdje, kada i kako ih je realizirao. postoji sudska presuda. kapak!
iz zadnje klupe

#103 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by iz zadnje klupe »

Jedno je sigurno, bili bi siromasni ko i danas, Bosna i dok je bila dio hriscanskog svijeta bila je van tadasnjih evropskih tokova, zabačena planinska zemlja, pa je nerealno reci da bi recimo renesansa nas znacajnije zakacila da Turci nikad nisu dosli na ove prostore...

Glede dileme da li bi Bosna danas bila Hrvatska, a mi Hrvati, mislim da ne bi, jer je ipak se bio razvio jak bosnjacki identitet naspram hrvatskog, podlogu ovog mog razmisljanja mi daje situacija Austrija-Njemacka, Moldavija-Rumunija, makedonija-Bugarska,Srbi-crnogorci, slicni narodi ali ipak nisu se utopili u istu drzavu, da ne govorimo da su ovi narodi slicniji i bliskiji medjusobno nego tadasnji Bosnjaci-katolici i Hrvati
RATM56

#104 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by RATM56 »

hizo ramidovic wrote:
RATM56 wrote: Cica maca nam se šokirala, uh. A može bez razloga i povoda drugima imputirati genocidne namere, ha ja
a tacno se zna ko, gdje, kada i kako ih je realizirao. postoji sudska presuda. kapak!

Evo ga, ovaj misli da je ovde na direkt vezi sa haškim osuđenicima :lol:
hizo ramidovic

#105 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by hizo ramidovic »

RATM56 wrote:
hizo ramidovic wrote:

Evo ga, ovaj misli da je ovde na direkt vezi sa haškim osuđenicima :lol:
ma jok, jarane, vec ti prdis bezveze.
ja samo podsjecam, posto neki ovdje imaju kratko pamcenje.
a ako se ti nalazis medju njima, tvoj problem...
Mister Yes

#106 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Mister Yes »

iz zadnje klupe wrote: Glede dileme da li bi Bosna danas bila Hrvatska, a mi Hrvati, mislim da ne bi, jer je ipak se bio razvio jak bosnjacki identitet naspram hrvatskog, podlogu ovog mog razmisljanja mi daje situacija Austrija-Njemacka, Moldavija-Rumunija, makedonija-Bugarska,Srbi-crnogorci, slicni narodi ali ipak nisu se utopili u istu drzavu, da ne govorimo da su ovi narodi slicniji i bliskiji medjusobno nego tadasnji Bosnjaci-katolici i Hrvati
Na prostoru Hrvatske, BiH i Srbije se govori praktično isti jezik i to bi sve da nema religija bio isti narod. Ovako su katolici Hrvati, pravoslavci Srbi a muslimani Bošnjaci. Naravno među sve tri grupe postoje ateisti ali imena odaju (imena koja se daju po tradiciji i običajima). Jednostavno, da nisu došli Turci ovdje ne bi bilo islama i ovdašnji slaveni bi se podjelili na Srbe i Hrvate zavisno od toga kojoj bi religiji pripadali (katolici ili pravoslavci). Srednjovjekovna Bosna je manje trajala od različitih katoličkih država koje danas sve spadaju u Hrvatsku. Gdje ćeš bolji primjer od Dubrovnika recimo. Dubrovačka republika nema veze sa Hrvatstvom i imala je jak identitet i simboliku. Ali svi katolici na ovim prostorima koji govore ovaj jezik su prihvatili da su Hrvati pa tako bi i Bošnjaci.
ulciscorr

#107 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by ulciscorr »

Mister Yes wrote:Ali svi katolici na ovim prostorima koji govore ovaj jezik su prihvatili da su Hrvati pa tako bi i Bošnjaci.
Ne mora da znaci. Mnogo potcenjujes Bosnu... i narocito uspon Bosne kroz Srednji Vijek. Mogla je Bosna da napravi dar mar na zapadnom Balkanu ;-)
Mister Yes

#108 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Mister Yes »

ulciscorr wrote:
Mister Yes wrote:Ali svi katolici na ovim prostorima koji govore ovaj jezik su prihvatili da su Hrvati pa tako bi i Bošnjaci.
Ne mora da znaci. Mnogo potcenjujes Bosnu... i narocito uspon Bosne kroz Srednji Vijek. Mogla je Bosna da napravi dar mar na zapadnom Balkanu ;-)
Hajde da zamislimo i taj scenario. Evo recimo da nije bilo Turaka da bi se Bosna proširila na cijelo područje današnje Hrvatske. I recimo da bi se svi današnji Hrvati osjećali kao Bošnjaci i u vrijeme nacionalnog preporoda uzeli ime Bošnjaci. I tako bi bili danas Bošnjaci katolici i u Zagrebu i u Sarajevu umjesto da budu Hrvati katolici. I kakva je razlika? Samo u imenu. Poenta ostaje ista. Da nisu došli Turci, na području od Slovenije do Bugarske bi bile dvije države. Jedna katolička i jedna pravoslavna. Potpuno nebitno kako bi se ti katolici zvali to jest koje bi srednjovjekovno katoličko pleme postalo dominantno.
ulciscorr

#109 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by ulciscorr »

Mister Yes wrote:
ulciscorr wrote:
Hajde da zamislimo i taj scenario. Evo recimo da nije bilo Turaka da bi se Bosna proširila na cijelo područje današnje Hrvatske. I recimo da bi se svi današnji Hrvati osjećali kao Bošnjaci i u vrijeme nacionalnog preporoda uzeli ime Bošnjaci. I tako bi bili danas Bošnjaci katolici i u Zagrebu i u Sarajevu umjesto da budu Hrvati katolici. I kakva je razlika? Samo u imenu. Poenta ostaje ista. Da nisu došli Turci, na području od Slovenije do Bugarske bi bile dvije države. Jedna katolička i jedna pravoslavna. Potpuno nebitno kako bi se ti katolici zvali to jest koje bi srednjovjekovno katoličko pleme postalo dominantno.
Opet to je samo jedan od hiljadu scenarija... mozemo samo da nagadjamo.

Bolje nam je da se fokusiramo na ovu realnost nego na sta bi bilo kad bi bilo...
theTruePath

#110 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by theTruePath »

Mister yes je cini mi se najrealniji
radostan dan

#111 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by radostan dan »

danas dominira.
mada zna biti i u ofsajdu. :wink: :mrgreen:
theTruePath

#112 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by theTruePath »

radostan dan wrote:danas dominira.
Koo
Mina_88

#113 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Mina_88 »

Da Bosnjaci nisu muslimanski narod, tj da nisu dosli Turci...hmm...pa ne bi bilo muslimana u BiH. Bili bi katolici, a da li bi se zvali svi Bosnjaci ili Hrvati ko zna.

I da, pravoslavaca bi bilo mnogo manje nego danas.
Hajvan

#114 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Hajvan »

Mina_88 wrote:Da Bosnjaci nisu muslimanski narod, tj da nisu dosli Turci...hmm...pa ne bi bilo muslimana u BiH. Bili bi katolici, a da li bi se zvali svi Bosnjaci ili Hrvati ko zna.

I da, pravoslavaca bi bilo mnogo manje nego danas.
Haman nikako,kad se igramo ŠBB-KBB s Bošnjacma, muslimanima i njiovom ša' bi bili-kad bi bilo istorijom, moremo u istoj toj projekciji i to reći, zar ne?!?

Evo, ja prvi bi volio da Osmanlije nikad vamo nisu kročile.
theTruePath

#115 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by theTruePath »

Otkud ti to da nebi bilo pravoslavaca? Podrinje,Sarajevo i tak dio bi bili pravoslavni
Mina_88

#116 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Mina_88 »

Ko je rekao da ne bi bilo pravoslavaca uopste? Bilo bi ih, ali mnogo manje. Srednjovjekovna Bosna je mahom bila katolicka, ukljucujuci i Sarajevska (vrhbosanska) regija zato ne razumijem kako bi ta regija u tvojoj glavi bila pravoslavna :-) Kada kazes Podrinje vjerovatno mislis da bi bilo pravoslavno zbog doseljenika iz Srbije i CG - a ne kontas da tih doseljenika uopste ne bi bilo da nije Turaka.

Da ne govorimo o pravoslavnim vlasima koje su Turci doveli u Krajinu.
Last edited by Mina_88 on 22/08/2013 20:02, edited 1 time in total.
radostan dan

#117 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by radostan dan »

theTruePath wrote:
Koo

mister yes.
ljetna kiša

#118 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by ljetna kiša »

radostan dan wrote:
theTruePath wrote:
Koo

mister yes.
Da nije u pitanju labudova pjesma :D
theTruePath

#119 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by theTruePath »

Pa i dobar dio muslimana su doveli...gluposti pricas,proces prelaska na vjere je zavrsen nekad u 17 stoljeca...znaci da nije bili islama bosnjaci bi bili dijelom pravoslavni,dijelom katolici
theTruePath

#120 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by theTruePath »

Pa i dobar dio muslimana su doveli...gluposti pricas,proces prelaska na vjere je zavrsen nekad u 17 stoljeca...znaci da nije bili islama bosnjaci bi bili dijelom pravoslavni,dijelom katolici
radostan dan

#121 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by radostan dan »

Postao/la ljetna kiša dana 22/08/2013 19:10

Da nije u pitanju labudova pjesma :D
ne znam, ali je ovo dobro opservirao.
žao mi je što je tema ograničena samo na bošnjake, pa ne možemo da diskutujemo o dva oka u glavi, isto po principu šbbkbb.
Last edited by radostan dan on 22/08/2013 20:15, edited 1 time in total.
nekaneka

#122 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by nekaneka »

Mina_88 wrote:Ko je rekao da ne bi bilo pravoslavaca uopste? Bilo bi ih, ali mnogo manje. Srednjovjekovna Bosna je mahom bila katolicka, ukljucujuci i Sarajevska (vrhbosanska) regija zato ne razumijem kako bi ta regija u tvojoj glavi bila pravoslavna :-) Kada kazes Podrinje vjerovatno mislis da bi bilo pravoslavno zbog doseljenika iz Srbije i CG - a ne kontas da tih doseljenika uopste ne bi bilo da nije Turaka.

Da ne govorimo o pravoslavnim vlasima koje su Turci doveli u Krajinu.
a sta cemo sa carom porfirogenitom koji je prije hiljadu godina napisao da je bosna naseljena srbima to je bilo prije 500 godine nego sto su nas turci okupirali,,a da nas nisu turci okupirali isto bi bilo sto i danas pravoslavci su srbi hrvati katolici e sad ko je bio predak u danasnji bosnjaka ako je pravoslac srbin on bio srbin ako hrvat katolik on bi bio hrvat,,,ne znam koliko danasni bosnjaka zna tacno sta su im preci bili koje vjere,,mesa selimovic je opisao slucaj njegovog pradjeda koji je imao 4 brata dvojica su presla na islam da bi stitila drugu dvojicu mesin pradjed je prelaskom uzeo ime selim i tako su postali selimovici..to je mesa pisao..
Mina_88

#123 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Mina_88 »

theTruePath wrote:Pa i dobar dio muslimana su doveli...gluposti pricas,proces prelaska na vjere je zavrsen nekad u 17 stoljeca...znaci da nije bili islama bosnjaci bi bili dijelom pravoslavni,dijelom katolici
Pa zato i kazem da ne bi bilo muslimana i da bi pravoslavaca bilo dosta manje. Pravoslavaca u BiH je bilo puno jedino u istocnoj Hercegovini i to je cinjenica. Broj pravoslavaca u BiH je porastao za vrijeme Osmanlija i to je takodjer cinjenica.

Sto ti mislis zasto se rasprava na temi vrti oko toga da li bi se osjecali kao Hrvati ili Bosnjaci da nije Turaka? A ne da li bi se izjasnili kao Srbi ili Bosnjaci? Zato sto je vecinski dio BiH prije Turaka pripao katolickoj sferi a ne pravoslavnoj.
ulciscorr

#124 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by ulciscorr »

nekaneka wrote:a da nas nisu turci okupirali isto bi bilo sto i danas pravoslavci su srbi hrvati katolici e sad ko je bio predak u danasnji bosnjaka ako je pravoslac srbin on bio srbin ako hrvat katolik on bi bio hrvat
:roll:

Znaci Bosnjaci su Srbi i Hrvati koji su primili Islam po tebi a Bosna je srpska, oddnoso hrvatska zemlja?

Da nisi ti promasio forum salonac?
nekaneka

#125 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by nekaneka »

ulciscorr wrote:
nekaneka wrote:a da nas nisu turci okupirali isto bi bilo sto i danas pravoslavci su srbi hrvati katolici e sad ko je bio predak u danasnji bosnjaka ako je pravoslac srbin on bio srbin ako hrvat katolik on bi bio hrvat
:roll:

Znaci Bosnjaci su Srbi i Hrvati koji su primili Islam po tebi a Bosna je srpska, oddnoso hrvatska zemlja?

Da nisi ti promasio forum salonac?
vecinom da..a cija je to po tebi sad bosna,,jesil procitao skoro ustav bih.
Locked