D segment vs SUV
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#26 Re: D segment vs SUV
To je zato sto limuzine nisu bas prikladne za porodice. Karavani jednostavno dominiraju, serija 3, serija 5, bar u DE.
Ko god poredi prostor kod Kadjara i Talismana poredi razlicite klase. I u tom slucaju mislim da ne diktira tip auta (limuzina vs SUV) nego cijena.
Evo sad provjerih, BMW 3 prva tri kvartala 2016. 109 k, X3 47 k, vise nego duplo manje. Doduse pitanje koliko od tih 109 su limuzine a koliko karavani. Audi A4 128 hiljada, Q5 70 hiljada. Limuzine/karavani se prodaju itekako dobro u premium segmentu. Pisah vec na par tema, Serija 3/4 i A4/A5 prosle godine preskocili Passat.
Ko god poredi prostor kod Kadjara i Talismana poredi razlicite klase. I u tom slucaju mislim da ne diktira tip auta (limuzina vs SUV) nego cijena.
Evo sad provjerih, BMW 3 prva tri kvartala 2016. 109 k, X3 47 k, vise nego duplo manje. Doduse pitanje koliko od tih 109 su limuzine a koliko karavani. Audi A4 128 hiljada, Q5 70 hiljada. Limuzine/karavani se prodaju itekako dobro u premium segmentu. Pisah vec na par tema, Serija 3/4 i A4/A5 prosle godine preskocili Passat.
- ElRe
#27 Re: D segment vs SUV
Cjenovno su Talisman i Kadjar, Mondeo i Kuga blizu, ralika je 1000 do 1500 eura maksimalno gledajuci istu motorizaciju i opremu.ado-šampion wrote: Ko god poredi prostor kod Kadjara i Talismana poredi razlicite klase. I u tom slucaju mislim da ne diktira tip auta (limuzina vs SUV) nego cijena.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#28 Re: D segment vs SUV
Tih 110k BMW 3 ili A4 od 130k 2/3 su ti karavani sigurno.
U ITA npr Audi proda 2500 A4. Od toga su 2100 karavani i cca samo 400 limuzine.
U ITA npr Audi proda 2500 A4. Od toga su 2100 karavani i cca samo 400 limuzine.
-
condy
#29 Re: D segment vs SUV
Veće limuzine su pogodne za porodicu . U seriji 5, kod limuzine, gepek je dubok, tako da mogu stati bez problema četri putne torbe, na njih se može staviti još stvari, kesa, predmeta, neke odjeće, tako da za jednu porodicu ima sasvim dovoljno prostora kad ide na dalja putovanja. U De voze karavane, jer oni vole natrpat sve živo u auto, puno hrane, pića, torbe, igračke za djecu, bicikla, skije, razne stvari, životinje, i onda im je ono jako pogodno, a ceste su takve da ne osjetiš neku razliku u vožnji ...kod serije 3 je već drugačije, jer je gepek daleko manjeg kapaciteta. Ja lično ne volim karavane, i nikad to ne bih kupio 
Last edited by condy on 08/02/2017 14:27, edited 1 time in total.
-
Seyfo
#30 Re: D segment vs SUV
Pobijedila je praktičnost i povišen rub za ulazak, što je bitno kod svakodnevne gradske vožnje.
To su prije imali samo monovolumeni, ali su to ( po top gearu), "auti za ljude koji su digli ruke od sebe". I za karavanske verzije je bilo nekakvo čudno tumačenje, ali u svakom slučaju svaka karavanska verzija je vizuelno odskakala od originalnog izgleda sedan verzije, kako ju je dizajner prvobitno zamilsio.
Sad su sa par zahvata monovolumene pretvorili u polu - terence i praktično isti ili sličan auto smjestili u drugu krajnost od ove po top gearu. Sada će mnogi potencijalni kupci i karavana i monovolumena izabrati suv.
To su prije imali samo monovolumeni, ali su to ( po top gearu), "auti za ljude koji su digli ruke od sebe". I za karavanske verzije je bilo nekakvo čudno tumačenje, ali u svakom slučaju svaka karavanska verzija je vizuelno odskakala od originalnog izgleda sedan verzije, kako ju je dizajner prvobitno zamilsio.
Sad su sa par zahvata monovolumene pretvorili u polu - terence i praktično isti ili sličan auto smjestili u drugu krajnost od ove po top gearu. Sada će mnogi potencijalni kupci i karavana i monovolumena izabrati suv.
- amar1994
#31 Re: D segment vs SUV
moj covjekcondy wrote:Veće limuzine su pogodne za porodicu . U seriji 5, kod limuzine, gepek je dubok, tako da mogu stati bez problema četri putne torbe, na njih se može staviti još stvari, kesa, predmeta, neke odjeće, tako da za jednu porodicu ima sasvim dovoljno prostora kad ide na dalja putovanja. U De voze karavane, jer oni vole natrpat sve živo u auto, puno hrane, pića, torbe, igračke za djecu, bicikla, skije, razne stvari, i onda im je ono jako pogodno, a ceste su takve da ne osjetiš neku razliku u vožnji ...kod serije 3 je već drugačije, jer je gepek daleko manjeg kapaciteta. Ja lično ne volim karavane, i nikad to ne bih kupio

suplja prica koju sam cuo u porodici i od prijatelja , mal gepek a ide svake 2ge godine na more
-
condy
#32 Re: D segment vs SUV
Bravo...to mi ima komšija, kad mu treba stavi kad ne treba skine, i to je to. Osim ako je ljudima, teško dizati stvari, da ne bi istegnuli leđaamar1994 wrote:moj covjekcondy wrote:Veće limuzine su pogodne za porodicu . U seriji 5, kod limuzine, gepek je dubok, tako da mogu stati bez problema četri putne torbe, na njih se može staviti još stvari, kesa, predmeta, neke odjeće, tako da za jednu porodicu ima sasvim dovoljno prostora kad ide na dalja putovanja. U De voze karavane, jer oni vole natrpat sve živo u auto, puno hrane, pića, torbe, igračke za djecu, bicikla, skije, razne stvari, i onda im je ono jako pogodno, a ceste su takve da ne osjetiš neku razliku u vožnji ...kod serije 3 je već drugačije, jer je gepek daleko manjeg kapaciteta. Ja lično ne volim karavane, i nikad to ne bih kupio![]()
, kome je mal gepek , evo ga
![]()
suplja prica koju sam cuo u porodici i od prijatelja , mal gepek a ide svake 2ge godine na more![]()
![]()
, al jok treba mi karavan , imam 20tero djece , a ustvari jedno ima
![]()
. Meni je karavan odlican za molera , tesara , pcelara jer mu treba
Mislim, vizuelno meni karavan, je nekako odbojan, ružno izvučen pozadi, mogu mislit kako je mrcina ružna za volanom. Limuzina ili kompakt ima neku draž vizuelnu, i naprijed i pozadi
-
condy
#33 Re: D segment vs SUV
Seyfo wrote:Pobijedila je praktičnost i povišen rub za ulazak, što je bitno kod svakodnevne gradske vožnje.
To su prije imali samo monovolumeni, ali su to ( po top gearu),"auti za ljude koji su digli ruke od sebe". I za karavanske verzije je bilo nekakvo čudno tumačenje, ali u svakom slučaju svaka karavanska verzija je vizuelno odskakala od originalnog izgleda sedan verzije, kako ju je dizajner prvobitno zamilsio.
Last edited by condy on 08/02/2017 14:36, edited 1 time in total.
- mali_milojica
#34 Re: D segment vs SUV
Neki dan vidim Zafiru i ovaj djavo na krovu. Kontam u sebi,ubij seamar1994 wrote:moj covjekcondy wrote:Veće limuzine su pogodne za porodicu . U seriji 5, kod limuzine, gepek je dubok, tako da mogu stati bez problema četri putne torbe, na njih se može staviti još stvari, kesa, predmeta, neke odjeće, tako da za jednu porodicu ima sasvim dovoljno prostora kad ide na dalja putovanja. U De voze karavane, jer oni vole natrpat sve živo u auto, puno hrane, pića, torbe, igračke za djecu, bicikla, skije, razne stvari, i onda im je ono jako pogodno, a ceste su takve da ne osjetiš neku razliku u vožnji ...kod serije 3 je već drugačije, jer je gepek daleko manjeg kapaciteta. Ja lično ne volim karavane, i nikad to ne bih kupio![]()
, kome je mal gepek , evo ga
![]()
suplja prica koju sam cuo u porodici i od prijatelja , mal gepek a ide svake 2ge godine na more![]()
![]()
, al jok treba mi karavan , imam 20tero djece , a ustvari jedno ima
![]()
. Meni je karavan odlican za molera , tesara , pcelara jer mu treba
- amar1994
- zforumas
#37 Re: D segment vs SUV
Ja isto razmisljao k'o vas dvojica, a sad necu da pricam o limuzini
Znas koji je merak kad guras kolica, otvoris gepek iz dzepa i samo ona kolica sa podmjerom "saspes" u gepek
Kad pakujes kofere i ne razmisljas hoces li imati dovoljno prostora, kad kupis nekakav hastal pa ne moras traziti kombi da ga dovezes...
A sto se tice voznje...ne vozi se po Nurburgringu...da mi je vidjeti tog koji osjeti tu drasticnu razliku u svakodnevnoj voznji
A ovo ruglo na krov...probajte voziti s tim pa probajte karavana...i onda pricamo o razlici
Znas koji je merak kad guras kolica, otvoris gepek iz dzepa i samo ona kolica sa podmjerom "saspes" u gepek
Kad pakujes kofere i ne razmisljas hoces li imati dovoljno prostora, kad kupis nekakav hastal pa ne moras traziti kombi da ga dovezes...
A sto se tice voznje...ne vozi se po Nurburgringu...da mi je vidjeti tog koji osjeti tu drasticnu razliku u svakodnevnoj voznji
A ovo ruglo na krov...probajte voziti s tim pa probajte karavana...i onda pricamo o razlici
-
condy
#38 Re: D segment vs SUV
Moje auto u limuzinskoj sedan izvedbi mislim da je teško blizu 1,8 tona, možda i više, a limuzina je, i osjetiš tu težinu i veličinu jako dobro, na nekim cestama, brdska, uže, krivudave..... Sa karavanom, voziti to auto po ovoj našoj cesti je obično s*anje. Sorry na izrazu ali tako je. Koje je dužine i koliko je teško tvoje auto, pa ne vidiš razliku ?zforumas wrote:Ja isto razmisljao k'o vas dvojica, a sad necu da pricam o limuzini![]()
Znas koji je merak kad guras kolica, otvoris gepek iz dzepa i samo ona kolica sa podmjerom "saspes" u gepek![]()
- zforumas
#39 Re: D segment vs SUV
Nisam rekao da nema razlike, nego da nije tolika kolikom je vi predstavlajte. Uostalom jesi li vozio to isto auto u karavanskoj verziji?condy wrote:Moje auto u limuzinskoj sedan izvedbi mislim da je teško blizu 1,8 tona, možda i više, a limuzina je, i osjetiš tu težinu i veličinu jako dobro, na nekim cestama, brdska, uže, krivudave..... Sa karavanom, voziti to auto po ovoj našoj cesti je obično s*anje. Sorry na izrazu ali tako je. Koje je dužine i koliko je teško tvoje auto, pa ne vidiš razliku ?zforumas wrote:Ja isto razmisljao k'o vas dvojica, a sad necu da pricam o limuzini![]()
Znas koji je merak kad guras kolica, otvoris gepek iz dzepa i samo ona kolica sa podmjerom "saspes" u gepek![]()
Iskreno nemam pojma koje su dimenzije auta, niti mi ti brojevi znace. Vozio i jednu i drugu izvedbu i tolika razlika uopce nije, zanemariva je
- corsa
#40 Re: D segment vs SUV
Ma druze ovo mogu pricati samo oni koji nemaju djecu. Ja vozim sedan ali milion puta pomislim sto nisam kupio karavana. a vodio sam se isto ovom glupom logikom, sta ce mi idem jednom godisnje na more. Limuzina jeste ljepsa i to je sve, a sve ostale su prednosti na strani karavana. A iova prica kao neka ogromna razlika u voznji...smijesno.zforumas wrote:Ja isto razmisljao k'o vas dvojica, a sad necu da pricam o limuzini![]()
-
condy
#41 Re: D segment vs SUV
Jesam vozio sam i izgledalo mi je kao da vozim voz
Definitivno ima razlike, jer i limuzina tih gabarita nije dinamična ne toliko zbog dužine koliko zbog težine osim ako ima pogon na sve točkove i ako je automatik. Tad je druga priča, za one koji vole malo više po gasu pritiskati i vole dinamičniju vožnju po zahtjevnijoj cesti. Zato kod veće limuzine tipa bmw 5, audi a6....je najbolja opcija 4x4+V6+automatik, tad su stroj na cesti, koji sve mete. Jer vozio sam i A4, on u odnosu na A6 je drugačiji, vidi se da je lakši i mekši, okretniji, pa može proći sa manjim motorom i manuelcem, pa i prednjim pogonom ali ovi veći, nije to-to.
Definitivno ima razlike, jer i limuzina tih gabarita nije dinamična ne toliko zbog dužine koliko zbog težine osim ako ima pogon na sve točkove i ako je automatik. Tad je druga priča, za one koji vole malo više po gasu pritiskati i vole dinamičniju vožnju po zahtjevnijoj cesti. Zato kod veće limuzine tipa bmw 5, audi a6....je najbolja opcija 4x4+V6+automatik, tad su stroj na cesti, koji sve mete. Jer vozio sam i A4, on u odnosu na A6 je drugačiji, vidi se da je lakši i mekši, okretniji, pa može proći sa manjim motorom i manuelcem, pa i prednjim pogonom ali ovi veći, nije to-to.
Last edited by condy on 08/02/2017 15:10, edited 1 time in total.
- amar1994
#42 Re: D segment vs SUV
joj ljudi sa yugama , stojadinima djecu vozali
, mene konkretno
, sestru sa astrom , a ja nisam navodio tu razliku , vec SUV segment , on je suvisan , karavan je koristan barem a slicno vozi ko i limuzina

Last edited by amar1994 on 08/02/2017 15:10, edited 1 time in total.
-
ado-šampion
#43 Re: D segment vs SUV
Ja isto iako nemam djece gledajuci otvor gepeka kod Serije 5 F10 limuzina ne cini mi se bas da bi tuda lako usla kolica, djecije biciklo, itd. Cini mi se da je isti problem kao kod trice, a mahom ako pitas vlasnike trice karavan zasto ne limuzina kazu bilo sta gabaritnije ne moze uci u gepek.
Treba probati pa pricati. A ako ne, onda treba makar pokusati razumjeti, ne.
@Condy ta razlika o kojoj ti pricas to je vise zbog same tezine auta. Ja razumijem sta hoces da kazes, i ja sam to nekad ko papagaj ponavljao, ali uzalud.
Bez obzira na raspored tezine, qrac palce (da prostite), vece i teze auto nikad nece biti dinamicno kao manje, osim ako je cesta bas ravna i siroka. Jednostavno nema te tehnologije koja ce ponistiti pravila fizike. Nisam vozio taj Audi A6, ali jesam slicno tome nekad davno, za vecinu cesta u BiH da se vozi brzo on ce biti pretezak i prevelik, bez ozbira na to jel karavan ili nije. A da ne govorim teza auta, neko prica o dinamici u autu od 2 tone, to auto na krivudavoj cesti, moze biti dinamicno samo ako ima 4 metra ceste na raspolaganju.
@Condy ta razlika o kojoj ti pricas to je vise zbog same tezine auta. Ja razumijem sta hoces da kazes, i ja sam to nekad ko papagaj ponavljao, ali uzalud.
Last edited by ado-šampion on 08/02/2017 15:14, edited 1 time in total.
- mali_milojica
#44 Re: D segment vs SUV
Ja podigoh dva klipana u limuzini,mozda i najgoroj sto se prostora tice i gepeka.corsa wrote:Ma druze ovo mogu pricati samo oni koji nemaju djecu. Ja vozim sedan ali milion puta pomislim sto nisam kupio karavana. a vodio sam se isto ovom glupom logikom, sta ce mi idem jednom godisnje na more. Limuzina jeste ljepsa i to je sve, a sve ostale su prednosti na strani karavana. A iova prica kao neka ogromna razlika u voznji...smijesno.zforumas wrote:Ja isto razmisljao k'o vas dvojica, a sad necu da pricam o limuzini![]()
Sta?
Dijete se rodi,godinu dana kolica,djeca prohodaju i kolica ti vise ne trebaju. Kod mene zena navalila,hoce kolica od 1000 KM. Rekoh,ne budalesaj,necemo znati sta nas je snaslo,godina ce proci,kolica ti vise ne trebaju jer dijete hoda i hoce da hoda,nece htjeti u kolica. Tako je i bilo,kaze zena jesi pametan
Kad vidim voze na more bicikla hoce nesto da mi bude. Ludi cesi to trljaju voze skule po 2000km da bi dole bicikl provozao 2x u 10 dana dok je dole. Jeftinije bi ga doslo i komotnije da ga iznajmi dole.
- zforumas
#45 Re: D segment vs SUV
Probao i potvrdjujem.ado-šampion wrote:Ja isto iako nemam djece gledajuci otvor gepeka kod Serije 5 F10 limuzina ne cini mi se bas da bi tuda lako usla kolica, djecije biciklo, itd. Cini mi se da je isti problem kao kod trice, a mahom ako pitas vlasnike trice karavan zasto ne limuzina kazu bilo sta gabaritnije ne moze uci u gepek.
@condy
halali sto sam te citirao, necu vise
-
condy
#46 Re: D segment vs SUV
@ado, ja imam gepek tih gabarita, i djecije biciklo i kolica mogu ući. Kako bolan kolica da ne mogu...mogu bez problema, može troje kolica stati ako ti treba toliko
Za djecije biciklo sad koliko je praktično, nije baš, ali mogu i ona proći. Još kod tog F10, pogledaj kako ide zadnje staklo, zadnja šajba zaobljena itekako, baš zbog toga da bi ulaz bio širi, slično i kod A6 ali manje zaobljeno, a utovarni prostor je jako nizak tako da sve prolazi
Za djecije biciklo sad koliko je praktično, nije baš, ali mogu i ona proći. Još kod tog F10, pogledaj kako ide zadnje staklo, zadnja šajba zaobljena itekako, baš zbog toga da bi ulaz bio širi, slično i kod A6 ali manje zaobljeno, a utovarni prostor je jako nizak tako da sve prolazi
-
condy
#47 Re: D segment vs SUV
Ne halalimzforumas wrote:Probao i potvrdjujem.ado-šampion wrote:Ja isto iako nemam djece gledajuci otvor gepeka kod Serije 5 F10 limuzina ne cini mi se bas da bi tuda lako usla kolica, djecije biciklo, itd. Cini mi se da je isti problem kao kod trice, a mahom ako pitas vlasnike trice karavan zasto ne limuzina kazu bilo sta gabaritnije ne moze uci u gepek.
@condy
halali sto sam te citirao, necu vise
- corsa
#48 Re: D segment vs SUV
Ama dici cu i ja, ali da je s karavanom lakse, lakse je. Ja ne mogu djetetu da povezem na vrelo Bosne bicikl sa tri tocka jer mi ne moze uci u gepek!mali_milojica wrote:Ja podigoh dva klipana u limuzini,mozda i najgoroj sto se prostora tice i gepeka.corsa wrote:Ma druze ovo mogu pricati samo oni koji nemaju djecu. Ja vozim sedan ali milion puta pomislim sto nisam kupio karavana. a vodio sam se isto ovom glupom logikom, sta ce mi idem jednom godisnje na more. Limuzina jeste ljepsa i to je sve, a sve ostale su prednosti na strani karavana. A iova prica kao neka ogromna razlika u voznji...smijesno.zforumas wrote:Ja isto razmisljao k'o vas dvojica, a sad necu da pricam o limuzini![]()
Sta?
Dijete se rodi,godinu dana kolica,djeca prohodaju i kolica ti vise ne trebaju. Kod mene zena navalila,hoce kolica od 1000 KM. Rekoh,ne budalesaj,necemo znati sta nas je snaslo,godina ce proci,kolica ti vise ne trebaju jer dijete hoda i hoce da hoda,nece htjeti u kolica. Tako je i bilo,kaze zena jesi pametan
Kad vidim voze na more bicikla hoce nesto da mi bude. Ludi cesi to trljaju voze skule po 2000km da bi dole bicikl provozao 2x u 10 dana dok je dole. Jeftinije bi ga doslo i komotnije da ga iznajmi dole.
- zforumas
#49 Re: D segment vs SUV
milojica, moj rahmetli komsija Izo digao 7 djece a nije imao ni vozacku ni auto...sto ce reci koji ce nam kurac auta
condy jebaji ga onda
condy jebaji ga onda
- mali_milojica
#50 Re: D segment vs SUV
Uz par casnih izuzetaka kod karavana,ali zivot je kratak da bi covjek vozio ruzna auta